Ingangsselectie tbv Composiet versterker MK1-V2

De rest......
(streaming-/computeraudio graag in de daarvoor aangewezen forumgroep)

Moderators: Barry2001, Beheerdersteam

Xanadu1234
Berichten: 64
Lid geworden op: vr 31 dec 2021, 13:03

Re: Ingangsselectie tbv Composiet versterker MK1-V2

Bericht door Xanadu1234 »

Ray5150
Zal morgen nog even kijken hoe ik het geheel nog strakker krijgt.
Peter
Xanadu1234
Berichten: 64
Lid geworden op: vr 31 dec 2021, 13:03

Re: Ingangsselectie tbv Composiet versterker MK1-V2

Bericht door Xanadu1234 »

Iedereen
Moet de Lt en de BL op de 4511 aangesloten worden?
Ik kan dit niet vinden joh. Mag deze ook naar aarde ?
Snap ook niet helemaal wat de functie is van het geheel.

Peter
hsmeets
Berichten: 2366
Lid geworden op: zo 01 mei 2011, 22:18

Re: Ingangsselectie tbv Composiet versterker MK1-V2

Bericht door hsmeets »

is het niet handig om de 2 ic's een kwart slag met de klok mee te draaien? Ik zie sporen van links onder het ic door lopen en dan naar de rechterkant van het IC, vervolgens van de linkerkant van het IC boven het IC weer naar rechts naar het tweede IC. Het werkt allemaal wel maar, excusez-le-mot, het ziet er uit als een draaikolk in een afvoerputje. En de opmerking is al gemaakt, ik maak hem ook nog eens, ga aan de slag met Eagle, Kicad, EasyEDA, etc etc waar je eerst het schema tekent en dan pas de print, dat werkt zo veel prettiger. Enne? foto van je beeldscherm? Dat is wel heel letterlijk een screenshot. In windows is daar een progje voor, als Mac gebruiker ontschiet mij de naam even, vroeger op kantoor gebruikte ik het veel.
Xanadu1234
Berichten: 64
Lid geworden op: vr 31 dec 2021, 13:03

Re: Ingangsselectie tbv Composiet versterker MK1-V2

Bericht door Xanadu1234 »

Hsmeets
Geen probleem zal eens kijken of het veranderen van de ic beter is. Kicad heb ik binnen gehaald maar daar moet ik eerst even goed in oefenen. Is niet in 1 dag geleerd natuurlijk. Maar het lijkt niet te moeilijk. Niet alle ic zitten erin dus ik moet even wat zelf maken.

Peter
Gebruikersavatar
wdd
Berichten: 102
Lid geworden op: za 19 jun 2010, 18:35
Locatie: Rotselaar (B)

Re: Ingangsselectie tbv Composiet versterker MK1-V2

Bericht door wdd »

Xanadu1234 schreef: za 15 jan 2022, 8:47 Iedereen
Moet de Lt en de BL op de 4511 aangesloten worden?
Ik kan dit niet vinden joh. Mag deze ook naar aarde ?
Snap ook niet helemaal wat de functie is van het geheel.

Peter
LT is lamp test, als die laag is komen alle segmenten van de display aan.
Als die LT pin hoog is en BL (blanking) is laag, dan zijn ze allen uit. LT moet hoog blijven verder, en BL dus ook.
Je vindt die info in de "truth table" in de datasheet van de 4511.
Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 25338
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ingangsselectie tbv Composiet versterker MK1-V2

Bericht door ray5150 »

hsmeets schreef: za 15 jan 2022, 9:24 Enne? foto van je beeldscherm? Dat is wel heel letterlijk een screenshot. In windows is daar een progje voor, als Mac gebruiker ontschiet mij de naam even, vroeger op kantoor gebruikte ik het veel.
ctrl+shift+s, daarna plakken in paint en opslaan.
Of Windows knop + Printscreen, de volledige schermafbeelding word gelijk in je afbeeldingen map geplaatst.
Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 27317
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Ingangsselectie tbv Composiet versterker MK1-V2

Bericht door Pjotr »

Duh, kennen jullie Google nog niet? :shock: Gewoon zoeken naar "Knipprogramma", in het Engels "Snipping Tool". Zit idd standaard in W10. Ik dacht niet in W7. Daar moet je het apart zelf even installeren. B.t.w. in de Nederladse Windows: Windoostoets + k. Overigens niks plakken, je kunt direct je uitsnijding opslaan als gif, png of jpg
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood
Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 16226
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Ingangsselectie tbv Composiet versterker MK1-V2

Bericht door Ah!buis »

W7 : Accessoiries - Snipping Tool
zit er bij mij gewoon in.
Anne
♫ Liever gaar in de kist dan weer een schokje gemist ♪
Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 27317
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Ingangsselectie tbv Composiet versterker MK1-V2

Bericht door Pjotr »

Mazzelaar :lol:
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood
Gebruikersavatar
Bertje
Ook commercieel actief
Berichten: 1223
Lid geworden op: zo 03 okt 2004, 23:05
Locatie: Lunteren

Re: Ingangsselectie tbv Composiet versterker MK1-V2

Bericht door Bertje »

Greenshot kan ook..
Alles over car audio: http://www.12vhifi.nl
Hybrid Audio Technologies: http://www.hybrid-audio.nl
Xanadu1234
Berichten: 64
Lid geworden op: vr 31 dec 2021, 13:03

Re: Ingangsselectie tbv Composiet versterker MK1-V2

Bericht door Xanadu1234 »

Haha

jullie hebben mij echt niet hoog zitten he.
Maar ik heb de foto's in snipping tool gedaan.
Zijn deze beter dan?

heb de layout aangepast/
Moeten van de IC pootjes die niet gebruikt worden op het relais board ook aan aarde gelegd worden?

Peter
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Xanadu1234
Berichten: 64
Lid geworden op: vr 31 dec 2021, 13:03

Re: Ingangsselectie tbv Composiet versterker MK1-V2

Bericht door Xanadu1234 »

Maar commentaar vind ik niet erg hoor ben er alleen blij mee. Jullie zijn echt top. Ben zelf wel blij met het resultaat.
Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 12615
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Ingangsselectie tbv Composiet versterker MK1-V2

Bericht door Barry2001 »

Heb het even niet meer gevolgd, maar dit gaat de goede kant op. Je bent afgestapt van het groundplane?
GU50PP, EL84SE, KT88PP, Phonodude / Classic III, ZBA CA
Voor wie wacht, komt alles steeds te laat - Brel
Xanadu1234
Berichten: 64
Lid geworden op: vr 31 dec 2021, 13:03

Re: Ingangsselectie tbv Composiet versterker MK1-V2

Bericht door Xanadu1234 »

Barry

Nee de eerste is nog steeds voorzien van een ground plane.
Het onderste boardje komt straks aan de voorkant van de kast en ik ga daar geen audio signaal langs doen.
Is het dan wel zinvol om een ground plane te doen? Wat is jullie mening ?

Wil alleen nog weten of de unl2004 ook niet gebruikte pinnen aan aarde gelegd dient te worden.
Ik kan dit echt nergens in de datasets vinden. De BL enz sluit ik aan op de 12v zodat deze altijd een nul heeft. De LE leg ik weer aan aarde.

Peter
Xanadu1234
Berichten: 64
Lid geworden op: vr 31 dec 2021, 13:03

Re: Ingangsselectie tbv Composiet versterker MK1-V2

Bericht door Xanadu1234 »

Iedereen
Even tussen door een vraagje.
Zou ik het onderstaande ook zelf kunnen maken?
Wil alleen dat ik een ALPS of TDK motorized met een afstandsbediening kan bedienen.
Ik heb geen idee of dit moeilijk is.
Kunnen jullie mij helpen?

https://www.hificollective.co.uk/potent ... -alps.html

Mijn dank is weer groot
Peter
Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 25338
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ingangsselectie tbv Composiet versterker MK1-V2

Bericht door ray5150 »

Als je een microcontroller kunt programmeren zodat deze met het RC5 protocol kan omgaan, dan wel ja.
In alle andere gevallen kun je beter het kant en klare printje aanschaffen.
(RC5 is de code waarmee infra rood afstandsbedieningen werken.)
Gebruikersavatar
cool
Berichten: 857
Lid geworden op: ma 09 okt 2006, 11:35
Locatie: Den Haag

Re: Ingangsselectie tbv Composiet versterker MK1-V2

Bericht door cool »

Ik mis op de onderste print de voeding ontkoppeling. Bij de relais zie ik geen diodes maar wellicht ingebouwd?
Loek
Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 25338
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ingangsselectie tbv Composiet versterker MK1-V2

Bericht door ray5150 »

Inderdaad. bij ieder IC een 100nF ceramisch bij het voedingspootje plaatsen.
Xanadu1234
Berichten: 64
Lid geworden op: vr 31 dec 2021, 13:03

Re: Ingangsselectie tbv Composiet versterker MK1-V2

Bericht door Xanadu1234 »

Cool en Ray
Ontkoppeling heb ik gedaan zie alleen niet waar ik dus diodes dient te plaatsen
Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 25338
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ingangsselectie tbv Composiet versterker MK1-V2

Bericht door ray5150 »

Normaal gesproken zet je die parallel over de relais-spoel.
Maar ik zie dat ze al in de ULN2004 ingebouwd zitten. dus in dit geval hier niet nodig.
ULN2004.pdf
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Xanadu1234
Berichten: 64
Lid geworden op: vr 31 dec 2021, 13:03

Re: Ingangsselectie tbv Composiet versterker MK1-V2

Bericht door Xanadu1234 »

Ray

Dat dacht ik ook maar bedankt weer.
Maar moet ik de niet gebruikte pootjes van de unl2004 aan aarde leggen want dat zie ik echt nergens.

Peter
Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 12615
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Ingangsselectie tbv Composiet versterker MK1-V2

Bericht door Barry2001 »

Nee, die kun je los laten hangen.
Xanadu1234 schreef: ma 17 jan 2022, 8:08 Iedereen
Even tussen door een vraagje.
Zou ik het onderstaande ook zelf kunnen maken?
Wil alleen dat ik een ALPS of TDK motorized met een afstandsbediening kan bedienen.
Ik heb geen idee of dit moeilijk is.
Kunnen jullie mij helpen?

https://www.hificollective.co.uk/potent ... -alps.html

Mijn dank is weer groot
Peter
Een motorpotmeter regelen doe je door de spanning om te draaien als íe de andere kant op moet, in de elektronica heet de schakeling waarmee je dit kunt doen een H-brug. Voorbeeld van een componentje waar dit al in zit is een L293D motordriver. Ik heb dit in een vorige voorversterker gedaan, en de afstand bediening (RF, geen IR) ingekocht. Ik heb hier geen schema meer van, maar je kunt vast met Google wel iets panklaars vinden.
GU50PP, EL84SE, KT88PP, Phonodude / Classic III, ZBA CA
Voor wie wacht, komt alles steeds te laat - Brel
hsmeets
Berichten: 2366
Lid geworden op: zo 01 mei 2011, 22:18

Re: Ingangsselectie tbv Composiet versterker MK1-V2

Bericht door hsmeets »

Xanadu1234 schreef: zo 16 jan 2022, 14:17 Haha

jullie hebben mij echt niet hoog zitten he.
Maar ik heb de foto's in snipping tool gedaan.
Zijn deze beter dan?

heb de layout aangepast/
Moeten van de IC pootjes die niet gebruikt worden op het relais board ook aan aarde gelegd worden?

Peter
Ikzelf zou alle sporen van de 12V voeding wat breder maken, lagere weerstand, dat je aan het einde ook nog 12V hebt. Het zal hier wel loslopen denk ik. Zelfde voor retour spoor GND als je geen groundplane gebruikt.
Xanadu1234
Berichten: 64
Lid geworden op: vr 31 dec 2021, 13:03

Re: Ingangsselectie tbv Composiet versterker MK1-V2

Bericht door Xanadu1234 »

Barry2001 schreef: ma 17 jan 2022, 13:29 Nee, die kun je los laten hangen.
Xanadu1234 schreef: ma 17 jan 2022, 8:08 Iedereen
Even tussen door een vraagje.
Zou ik het onderstaande ook zelf kunnen maken?
Wil alleen dat ik een ALPS of TDK motorized met een afstandsbediening kan bedienen.
Ik heb geen idee of dit moeilijk is.
Kunnen jullie mij helpen?

https://www.hificollective.co.uk/potent ... -alps.html

Mijn dank is weer groot
Peter
Een motorpotmeter regelen doe je door de spanning om te draaien als íe de andere kant op moet, in de elektronica heet de schakeling waarmee je dit kunt doen een H-brug. Voorbeeld van een componentje waar dit al in zit is een L293D motordriver. Ik heb dit in een vorige voorversterker gedaan, en de afstand bediening (RF, geen IR) ingekocht. Ik heb hier geen schema meer van, maar je kunt vast met Google wel iets panklaars vinden.

Barry die L293d kan ik vinden en wel begrijpen. Alleen dat tweede stukje tekst wat je bedoel met (RF, geen IR) ingekocht. Dat begrijp ik even niet. Moet er nog een IC tussen ?
Xanadu1234
Berichten: 64
Lid geworden op: vr 31 dec 2021, 13:03

Re: Ingangsselectie tbv Composiet versterker MK1-V2

Bericht door Xanadu1234 »

hsmeets schreef: ma 17 jan 2022, 14:16
Xanadu1234 schreef: zo 16 jan 2022, 14:17 Haha

jullie hebben mij echt niet hoog zitten he.
Maar ik heb de foto's in snipping tool gedaan.
Zijn deze beter dan?

heb de layout aangepast/
Moeten van de IC pootjes die niet gebruikt worden op het relais board ook aan aarde gelegd worden?

Peter
Ikzelf zou alle sporen van de 12V voeding wat breder maken, lagere weerstand, dat je aan het einde ook nog 12V hebt. Het zal hier wel loslopen denk ik. Zelfde voor retour spoor GND als je geen groundplane gebruikt.
Hs meets de sporen heb ik dikker gemaakt kan 4 Ampere doorheen geeft het programma aan. Heb de 12v voeding lijnen ook dikker gemaakt.