Al weer een 6N23P voorversterker

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13497
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Al weer een 6N23P voorversterker

Berichtdoor Ah!buis » wo 17 jul 2019, 21:06

democles schreef:Oke,10K er in gezet en er gebeurt nog niets.

Meet op pin drie 5,38v en op de 1uF elco 8v.
En met draad naar de diode los ?
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4152
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Al weer een 6N23P voorversterker

Berichtdoor democles » wo 17 jul 2019, 21:37

Met de draad naar de diode los, 7,9v op de1uF en 5,37v op pin drie.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13497
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Al weer een 6N23P voorversterker

Berichtdoor Ah!buis » wo 17 jul 2019, 21:40

Ongeveer 't zelfde dus de diode spert zoals het hoort.Maar gaat het relais nu wel ?
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4152
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Al weer een 6N23P voorversterker

Berichtdoor democles » wo 17 jul 2019, 21:46

Ja het relais schakelt, met de draad naar de diode los.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13497
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Al weer een 6N23P voorversterker

Berichtdoor Ah!buis » wo 17 jul 2019, 22:08

democles schreef:Ja het relais schakelt, met de draad naar de diode los.

Lijkt er op dat er nog een te grote rimpelspanning op de 1µF zit.Zou dan toch groter moeten.
Blijft wat gokken, er klopt zo 't een en ander niet.
Bijv. 5,37V op pin 3 met een spanningsdeler daar 1k en 5k6 zou een voeding geven van 6,2V geven.Op de foto zie ik een trafo 9V, dat zou minstens 12V= betekenen.
En ook bijna 12Vtop op de 1µF.Als je dan maar 8V meet zou dat een rimpel + en - 4V zijn.
Zet er dan maar 4µ7 (met 10k) in als je die hebt.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4152
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Al weer een 6N23P voorversterker

Berichtdoor democles » wo 17 jul 2019, 22:12

Dat wordt even in de grabbelton duiken.
Kijken of ik dat heb.

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4152
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Al weer een 6N23P voorversterker

Berichtdoor democles » wo 17 jul 2019, 22:41

Gevonden en er in gezet,het draadje van de diode er even provisorisch aan gezet.

Het relais schakeld :goeie:

Ik meet nu 10,95v op de 4,7uF en 5,36v op pin 3.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13497
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Al weer een 6N23P voorversterker

Berichtdoor Ah!buis » wo 17 jul 2019, 22:48

democles schreef:Gevonden en er in gezet,het draadje van de diode er even provisorisch aan gezet.
Het relais schakeld :goeie:
Ik meet nu 10,95v op de 4,7uF en 5,36v op pin 3.
Je weet me wel bezig te houden met halve (of geen) gegevens.Zou haast m'n komkommer weer weghalen :lol:
Die 5,36V doet ook vermoeden dat de 1k ook een 5k6 is, krijg je een ½deler uit 10,7V voeding.
En schakelt ie snel genoeg uit ?
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6628
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Al weer een 6N23P voorversterker

Berichtdoor Bert61 » wo 17 jul 2019, 22:59

Ah!buis schreef:
democles schreef:Gevonden en er in gezet,het draadje van de diode er even provisorisch aan gezet.
Het relais schakeld :goeie:
Ik meet nu 10,95v op de 4,7uF en 5,36v op pin 3.
Je weet me wel bezig te houden met halve (of geen) gegevens.Zou haast m'n komkommer weer weghalen :lol:
Die 5,36V doet ook vermoeden dat de 1k ook een 5k6 is, krijg je een ½deler uit 10,7V voeding.
En schakelt ie snel genoeg uit ?
Anne

Ja doe die komkommer maar weg ja
Zit samen nog lekker te brainstormen en solderen in de late uurtjes hier met die komkommer
Probleem samen opgelost
Dan nu oogje toe en snaveltjes dicht O:)
Alhoewel dat blauwe bontje met dit weer is het andere uiterste Anne :wink:
:goedzo:
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13497
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Al weer een 6N23P voorversterker

Berichtdoor Ah!buis » wo 17 jul 2019, 23:04

Bert61 schreef:Ja doe die komkommer maar weg ja
Zit samen nog lekker te brainstormen en solderen in de late uurtjes hier met die komkommer
Probleem samen opgelost
Dan nu oogje toe en snaveltjes dicht O:)
Alhoewel dat blauwe bontje met dit weer is het andere uiterste Anne :wink:
:goedzo:
Goed hoor, zal ik in voorbereiding op zondag, een gelegenheidsplaatje zetten.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4152
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Al weer een 6N23P voorversterker

Berichtdoor democles » wo 17 jul 2019, 23:08

Nee, de 1K is 1K. (is zo,n rode rus kan niet missen heb ik alleen in 1K)


Even bekijken hoe ik dat uitschakelen ga meten :-k

Dit is de print Anne.
Voeding 6,3v van de gloeivoeding.
Stond ook in pagina 1 van dit topic.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door democles op do 18 jul 2019, 2:22, 4 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6628
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Al weer een 6N23P voorversterker

Berichtdoor Bert61 » wo 17 jul 2019, 23:09

We zijn benieuwd Anne.
En Demo succes met de schakeling =D> =D>
Jullie komen er zeker uit
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4152
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Al weer een 6N23P voorversterker

Berichtdoor democles » do 18 jul 2019, 18:46

De scope er aan gezet.

Geel is MUTE en blauw is het HS relais.
Dit alles bij uitschakelen van de versterker.
Niet veel verschil in tijd.
De boel in het rek gezet en getest,duidelijk is bij het uitschakelen een pok te horen in de speakers.
Dit werkt niet,zal wat anders bedacht moeten worden :?
Ook een condensator van 68nF X2 over primair van de trafo gezet,maakt geen verschil.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13497
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Al weer een 6N23P voorversterker

Berichtdoor Ah!buis » do 18 jul 2019, 21:11

Zijn dat de spanningen op de relaisspoel ? Ziet er wat raar uit.
Zo te zien schakelt er wel iets onmiddelijk en volgt later de blauwe.
Met de vrijloop diode duurt 't altijd wat voor het relais echt loslaat, de stroom blijft nog even lopen.
Als het nog te lang is kan het korter door de vrijloop op een hogere spanning te zetten met een zener bijv.
Of komt de pok door het schakelen van de mute ?
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4152
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Al weer een 6N23P voorversterker

Berichtdoor democles » do 18 jul 2019, 21:58

Ik neem aan dat je zoiets bedoeld Anne?

zener.jpg


Of komt de pok door het schakelen van de mute ?


Weet ik niet!
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13497
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Al weer een 6N23P voorversterker

Berichtdoor Ah!buis » do 18 jul 2019, 22:28

Dat is 't wel, de zener moet een lagere spanning hebben dan de [max toegelaten Vce min voeding] van de transistor.
Maar het gaat, zoals vermeld, om msec. niet zo waarschijnlijk.
Als je de basis-emitter van de transistor van het relais kortsluit (kan geen kwaad) laat het relais los.Kun je zien of de pok door het schakelen komt.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4152
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Al weer een 6N23P voorversterker

Berichtdoor democles » do 18 jul 2019, 22:47

Oke,proberen we morgen.

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4152
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Al weer een 6N23P voorversterker

Berichtdoor democles » vr 19 jul 2019, 18:35

Kon er niet goed bij komen,heb wel de massa verlegd van het secondair van het mute relais naar de print massa.
Probleem nog niet opgelost.
Ik denk niet dat de schakeling iets met de plop te maken heeft.

Misschien toch wat nieuws bedenken het moet toch mogelijk zijn twee relais te laten afvallen op een verschillend tijdstip bij voedings uitschakeling.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6628
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Al weer een 6N23P voorversterker

Berichtdoor Bert61 » vr 19 jul 2019, 20:25

Ja over 1 relais een elco plaatsen , wel beide relais via een diode voeden , zodat de elco niet over 2 relais komt
Zo bij voorbeeld Peet
Dit is ook tevens vertraagd opkomen van relais1 niet veel is afh van de voeding
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13497
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Al weer een 6N23P voorversterker

Berichtdoor Ah!buis » vr 19 jul 2019, 22:06

democles schreef:Kon er niet goed bij komen,heb wel de massa verlegd van het secondair van het mute relais naar de print massa.
Probleem nog niet opgelost.
Ik denk niet dat de schakeling iets met de plop te maken heeft.

Misschien toch wat nieuws bedenken het moet toch mogelijk zijn twee relais te laten afvallen op een verschillend tijdstip bij voedings uitschakeling.

Dus je weet nog niet of het schakelen van de mute (zonder uitschakelen HS) een pok geeft ?
De HS relais vetraagd afvallen kan zoals Bert voorstelt met een elco erover, als de transistor 't uithoudt.
Kan ook door de diode bij de vertraag-elco eruit te laten.
Met de hulpschakeling valt de mute-relais bijna onmiddelijk af als de wissel-voedingsspanning wegvalt.
Wat je daar meet is nogal verdacht,
"Ik meet nu 10,95v op de 4,7uF en 5,36v op pin 3"
en dat met "Voeding 6,3v van de gloeivoeding" = piek 6,3x1,4 = 8,8V en daar moet dan nog 2x0,6V af wegens twee diodes in het gelijkrichtgebeuren.Zodat je niet meer dan 7,6V zou verwachten ??
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4152
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Al weer een 6N23P voorversterker

Berichtdoor democles » ma 22 jul 2019, 17:08

Oke, de basis en emitter van de transistor onder het spelen doorverbonden.

Het MUTE relais klikt en de muziek wordt gemute zonder een tik in de speakers.

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4152
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Al weer een 6N23P voorversterker

Berichtdoor democles » ma 22 jul 2019, 17:30

Als ik het mute relais handmatig laat overgaan (dus basis emitter overbrug) en dan met de netschakelaar de power er af zet is het stil in de speakers,geen tik te horen bij uitschakelen.

Zet ik zo de power er af dan is er wel een tik :think:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13497
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Al weer een 6N23P voorversterker

Berichtdoor Ah!buis » ma 22 jul 2019, 20:14

Het lijkt er op dat het relais wel snel afvalt maar dat de 311 er te vroeg de brui aan geeft en het relais weer even inklikt.
Misschien dat dit helpt, valt de sturing van het relais ook buiten de 311 om weg.
Als ie dan weer niet aan wil, de 10k eruit.
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4152
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Al weer een 6N23P voorversterker

Berichtdoor democles » ma 22 jul 2019, 23:35

Bedankt Anne,

De print los gesleuteld 4,7K losgehaald en de boel weer in elkaar gezet.

Even testen of het relais schakelt,,,niet dus,,,, 10K er tussenuit geknipt en het schakeld :rock:

Morgen maar even testen :D
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4152
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Al weer een 6N23P voorversterker

Berichtdoor democles » di 23 jul 2019, 13:28

Helaas het heeft niet geholpen de tik is er nog :(


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 0 gasten