Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Traditionele bronapparaten zoals CD-, DVD- en platenspelers.
(streaming-/computeraudio graag in de daarvoor aangewezen forumgroep)

Moderators: Barry2001, Beheerdersteam

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22758
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » zo 15 dec 2013, 0:31

Oh, eh. die heb ik een beetje bij elkaar gescharreld... :lol:

De trafo voor het digitale gedeelte is van Radio Twenthe en is 5 Volt bij iets van 400 mA.
Daar kun je deze voor pakken :
http://www.dickbest.nl/index.php?_a=vie ... ctId=10757

De trafo voor het analoge is eigenlijk nogal overkill,
want een ringkern van 2 x 500 mA om een paar opampjes te laten draaien is niet echt voor de hand liggend, maar ja, ik had hem nog liggen. :mrgreen:
Ik meen dat hij 2 x 12 Volt AC is, maar het kan ook 2 x 15 zijn.

Ik denk dat daar dit wel goede kandidaten zijn :
http://www.dickbest.nl/index.php?_a=vie ... ctId=11711
http://www.dickbest.nl/index.php?_a=vie ... ctId=11719

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22758
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » ma 27 jan 2014, 22:59

Weer een stukje verder, gaten in de achterwand gemaakt voor diverse aansluitingen, en een bracket van koperplaat voor de uitgaande XLR delen.
Dat moest wel, anders zat ik met een paar loze gaten, en zouden de XLR's niet goed vast kunnen zitten.
De achterwand vervolgens in de primer gezet en zwart gespoten.

Momenteel worden de DAC pcb en de verdraaide peer een stukje verplaatst om zoveel mogelijk ruimte te maken voor het buizen printje.
Over het ontwerp daarvan moeten we het van de week maar eens over gaan hebben. :D

IMG_0546.JPG


IMG_0549.JPG


IMG_0547.JPG


IMG_0548.JPG


Moet alleen nog iets verzinnen om dat Scart-gat mee af te dekken. ik heb wel een passend ideetje... :mrgreen:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
AatV
Berichten: 3148
Lid geworden op: wo 21 feb 2007, 18:33
Locatie: Delft

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor AatV » ma 27 jan 2014, 23:28

Best wel mooi hoor Ray! Maar je weet dat wij XLR's aan de binnenkant gemonteerd mooier vinden en dan liefst met koperen boutjes! :mrgreen:

groet,
Aat
That which can be asserted without evidence, can be dismissed without evidence.

Gebruikersavatar
hannesie
Berichten: 11531
Lid geworden op: wo 31 dec 2008, 15:27
Locatie: Dordrecht

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor hannesie » ma 27 jan 2014, 23:57

Ray was zo intensief bezig, dat de laatste mode nog niet tot hem is doorgedrongen. :rofl:
Hans

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22758
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » di 28 jan 2014, 0:28

Mag ik de heren er beleefd op wijzen dat de achterwand met 5 verkoperde schroefjes gemonteerd zit ? :mrgreen:
De XLR aan de binnenzijde zou niet te doen zijn. zie op deze foto de bestaande gaten :

IMG_0313.JPG


Het zou dan een soort gaten kaas worden.
Ik had wel de XLR op een andere plek kunnen zetten, en de gaten gebruiken voor RCA delen,
maar dat vond ik ook geen gezicht, zo dicht bij elkaar.

Maarre, het komt aan de achterkant te zitten. zoveel zie je er straks ook niet meer van... :lol:
Functioneel, moet het zijn.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
hannesie
Berichten: 11531
Lid geworden op: wo 31 dec 2008, 15:27
Locatie: Dordrecht

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor hannesie » di 28 jan 2014, 0:30

Functioneel, moet het zijn.
:lol: :mrgreen:
Hans

Gebruikersavatar
BertDB
Berichten: 1961
Lid geworden op: zo 07 sep 2008, 17:39
Locatie: Mechelen (BE)

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor BertDB » di 28 jan 2014, 23:07

ray5150 schreef:Mag ik de heren er beleefd op wijzen dat de achterwand met 5 verkoperde schroefjes gemonteerd zit ? :mrgreen:
De XLR aan de binnenzijde zou niet te doen zijn. zie op deze foto de bestaande gaten :
Het zou dan een soort gaten kaas worden.
Ik had wel de XLR op een andere plek kunnen zetten, en de gaten gebruiken voor RCA delen,
maar dat vond ik ook geen gezicht, zo dicht bij elkaar.

Maarre, het komt aan de achterkant te zitten. zoveel zie je er straks ook niet meer van... :lol:
Functioneel, moet het zijn.

waarom zo moeilijk doen? Ik zie dat er een gat klaar zit voor een scart, die heeft pinnetjes genoeg voor al je signalen :rofl:
Dure oplossing wel voor de XLR's, maar 't heeft wel iets O:)
Wenn die Kathode glüht, freut sich das Gemüt

Gebruikersavatar
knuisje
Berichten: 3638
Lid geworden op: zo 15 apr 2007, 0:07
Locatie: Julianadorp

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor knuisje » wo 29 jan 2014, 15:04

ray5150 schreef:Momenteel worden de DAC pcb en de verdraaide peer een stukje verplaatst om zoveel mogelijk ruimte te maken voor het buizen printje.
Over het ontwerp daarvan moeten we het van de week maar eens over gaan hebben. :D

Dan kom je hier ergens uit: http://lampizator.eu/lampizator/LAMPUCERA/CD%20DAC%20Lampucera%20lampizator.html
( ͝° ͜ʖ͡°)

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22758
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » wo 29 jan 2014, 16:08

Niet helemaal, Peter. er is namelijk geen plek voor nog een trafo . gelukkig is er de Philips Miniwatt ECC86.
Destijds ontworpen voor gebruik in autoradio's en portable apparatuur. ik had hem hier al eerder vermeld :
viewtopic.php?p=1653846#p1653846

En AatV had er ook een schematje voor gemaakt :

ray%2520tube%2520jpeg.jpg


Daar heb ik dan een adaptertje voor bedacht, zodat het buisje horizontaal geplaatst kan worden :
(vergeet niet dat de kast maar 4 centimeter hoog is.)

Naamloos.png


Uitgangspunt qua voeding is om af te takken van de analoge voeding, na de afvlakking, en dan met twee stuks LM317 de anodespaning en gloeistroom te maken.
de trafo kan dit makkelijk erbij hebben.

Echter, koifarm schreef :

koifarm schreef:Handige keuze,heeft lage anode spanning nodig. het schema wat je gebruikt genereerd minder harmonischen als mijn schema.
Maar misschien is dat wat je wilt. Je zult dan minder merken dat je een buis gebruikt.


Nu is het juist mijn bedoeling dat het wel als een buizentrapje klinkt, met wat meer harmonischen dus.
Ik vind het juist leuk om het verschil te kunnen horen tussen opamptrap, en de buizentrap.
Dus moet het schema worden aangepast, en of een ander schema worden opgezet. kan iemand een eerste voorzetje geven ? of is dit niet het juiste type buis ervoor ?
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13676
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor Ah!buis » wo 29 jan 2014, 16:29

Ach,zo lineair is dat buisje ook weer niet.Om een goeie kathodevolger te hebben zou het best wat steiler mogen.
Buisje staat ook bekend als 6GM8 ,heb je meer keus bij zoeken.
Weer 's wat anders,aanprijzen omdat 't niet zo goed is :lol: .
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
KT88
Berichten: 1634
Lid geworden op: ma 07 nov 2005, 23:31
Locatie: Gooi

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor KT88 » wo 29 jan 2014, 16:32

Je hebt sowieso heel andere impedanties met een buisje; een opamp is technisch gezien een veel betere component.

Maar dat zoek je dus niet.

Die 86 heeft wel een heel kleine roosterruimte, dus onderin de karakteristiek zul je zeker wel wat 2H gaan genereren.

Een 88 kan ook wel op 40V ofzo draaien, dat deed MF ook met die ronde buffertrapjes.

Omdat het toch als kathodevolger staat (in het schemaatje hierboven) zou EF98 ook nog kunnen, is ook een laagspanningsbuisje.

Alternatief is dan ook nog een batterijbuisje uit de 90-serie, DC(C) of DF of zelfs DL. Wel heel kwetsbare gloeidraadjes en ook nog direct verhit.....
De intuitieve geest is een godsgeschenk
en het rationele verstand is een dienaar.
In memoriam mijn lieve Wilma

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22758
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » wo 29 jan 2014, 20:10

Hmmm, het is eigenlijk helemaal tegen mijn principes om iets anders te gaan kopen als ik al iets passends in huis heb.

Wat ik wel heb liggen zijn nieuwe VT185 buizen, nog van de US Army...dus flink op leeftijd, zou daar iets mee te doen zijn ?

VT185.pdf
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
AatV
Berichten: 3148
Lid geworden op: wo 21 feb 2007, 18:33
Locatie: Delft

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor AatV » wo 29 jan 2014, 20:30

Ah!buis schreef:Ach,zo lineair is dat buisje ook weer niet.Om een goeie kathodevolger te hebben zou het best wat steiler mogen.
Anne

Ach, een uitgangsimpedantie van een kleine 400 Ohm bij de EC86 is over het algemeen meer dan voldoende en de lineariteit als kathodevolger blijft echt wel binnen de perken!
Zie dat de EF98 als penthode minder steil is, heb hier verder geen gegevens van gezien als triode.
Zou gewoon doorgaan met de EC86!

groet,
Aat
That which can be asserted without evidence, can be dismissed without evidence.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13676
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor Ah!buis » wo 29 jan 2014, 20:38

ray5150 schreef:Hmmm, het is eigenlijk helemaal tegen mijn principes om iets anders te gaan kopen als ik al iets passends in huis heb.
Wat ik wel heb liggen zijn nieuwe VT185 buizen, nog van de US Army...dus flink op leeftijd, zou daar iets mee te doen zijn ?

Zal moeilijk gaan.De gloeidraad is de kathode en die kathode is waar het signaal bij deze schakeling uitkomt.Moet de bron voor de gloei geen sluiting voor 't signaal betekenen,dus zweven t.o.v. de rest.Waar ga je een losse 1,4V= vadaan halen :? . Batterijtje ? :lol:
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

koifarm
Ook commercieel actief
Berichten: 840
Lid geworden op: di 27 mei 2008, 22:54

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor koifarm » wo 29 jan 2014, 21:55

Als je toch een lage spanning voor de buis wilt gebruiken dan kun je de ECC86 als SRPP bouwen met verzwakking ervoor. Wel minimaal 24v nodig. Genereert de gewenste harmonischen.
De meeste problemen veroorzaken we zelf.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22758
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » wo 29 jan 2014, 22:16

Ahum.... Ik heb er maar ééntje, Ronny..... :shock:
Ik vond ze met 10 euro p\s al duur genoeg.
Bovendien is de ruimte in de kast nogal beperkt.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22758
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » do 30 jan 2014, 14:09

Even het schema voor de ECC86 in eagle gegoten.

Naamloos.png


Maar welke waardes zou ik moet aanhouden voor Cin, Cuit, en R1 ?
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
AatV
Berichten: 3148
Lid geworden op: wo 21 feb 2007, 18:33
Locatie: Delft

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor AatV » do 30 jan 2014, 14:40

Hi Ray,

C1 : door de hoge ingangsimpedantie kan de C klein blijven, 0,1uF lijkt me een goede. (0,22uF mag ook, maar is niet nodig)
C2 : 2,2 uF
    Bij een ingangsimpedantie van de aangesloten versterker van 10K is het laag-af kantelpunt dan ca. 7 Hz.
    Bij een ingangsimpedantie van 25K is het laag-af kantelpunt ca. 3 Hz.
    Mag natuurlijk een grotere waarde zijn, maar als het niet nodig is, niet doen.
R1 : Maximaal 1M,
Voor de overige weerstanden kun je gemakkelijk waarden nemen uit een lagere E-reeks die in de buurt komen, een buis zelf heeft een grotere afwijking.

groet,
Aat
That which can be asserted without evidence, can be dismissed without evidence.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22758
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » do 30 jan 2014, 14:52

Mijn dank voor deze heldere uitleg ! :D :goedzo:

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 21196
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor Pjotr » do 30 jan 2014, 15:00

AatV schreef:C2 : 2,2 uF
[list]Bij een ingangsimpedantie van de aangesloten versterker van 10K is het laag-af kantelpunt dan ca. 7 Hz.
Bij een ingangsimpedantie van 25K is het laag-af kantelpunt ca. 3 Hz.
Mag natuurlijk een grotere waarde zijn, maar als het niet nodig is, niet doen.

Waarom niet doen? Bovenstaande is weliswaar juist maar bij kleine waarde van de koppel-C ziet de volgende trap wel een hoge ruisweerstand in het laag en daar mee heb je ook meer ruis daar, hij raakt a.h.w. geïsoleerd van de lage uitgang impedantie van de sturende trap: Het effect dat een niet-aangesloten ingang meer ruist dan een wel aangesloten. Maar of je het gaat horen hier is de vraag.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
AatV
Berichten: 3148
Lid geworden op: wo 21 feb 2007, 18:33
Locatie: Delft

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor AatV » do 30 jan 2014, 15:36

Pjotr schreef:Waarom niet doen?

Aangeboren hekel aan lange RC tijden, mocht de ingangsimpedantie van de aangesloten versterker nogal hoog zijn.

groet,
Aat
That which can be asserted without evidence, can be dismissed without evidence.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13676
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor Ah!buis » do 30 jan 2014, 19:57

Voor die schakeling beter niet onder 25k belasting komen.Bij meer belasting neemt de vervorming nogal toe,en de versterking af (nou ja versterking,ideaal hoogstens 1x).
Onbelast ongeveer 0,9x ,bij 25k niet veel anders.Bij 10k belasting zakt dat naar 0,85x en meer asymetrie = meer vervorming.
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
AatV
Berichten: 3148
Lid geworden op: wo 21 feb 2007, 18:33
Locatie: Delft

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor AatV » do 30 jan 2014, 23:35

Ben het voor de zekerheid eens na gaan rekenen :
Bij 1,4 mA valt er over 25k ca. 35 Volt, lijkt me een tikje hoog.
Bovendien weet niet of ik iets over het hoofd zie, maar bij de belastinglijnen kom ik uit op ca. 6k5 i.p.v. 25k en ca. 4k3 i.p.v. 10k? :?

groet,
Aat
That which can be asserted without evidence, can be dismissed without evidence.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13676
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor Ah!buis » do 30 jan 2014, 23:48

AatV schreef:Ben het voor de zekerheid eens na gaan rekenen :
Bij 1,4 mA valt er over 25k ca. 35 Volt, lijkt me een tikje hoog.
Bovendien weet niet of ik iets over het hoofd zie, maar bij de belastinglijnen kom ik uit op ca. 6k5 i.p.v. 25k en ca. 4k3 i.p.v. 10k? :?

groet,
Aat

Dat klopt wel ongeveer :o
Het zijn de belasingslijnen voor wisselstroom,er zit een C tussen.
Je moet de weerstanden tussen kathode en massa niet vergeten er parallel aan te zien :idea: .
Dat van die 35V snap ik niet :? ,de 25k zit toch na de koppel-C,enkel wisselspanning ?
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 20937
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ds23man » vr 31 jan 2014, 7:17

Peter, Aat en Abuis: De drie Buisketiers! :lol: :lol: :lol:
Fusion Filterdesign


Terug naar “Bronnen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten