Lijnverzwakking

Algemene onderwerpen die niet specifiek in een van de andere categorien vallen.
zelfbouw, modificaties, restauraties., etc, enz

Moderator: Beheerdersteam

Peter Waterloo
Berichten: 2
Lid geworden op: zo 25 okt 2009, 8:28

Lijnverzwakking

Berichtdoor Peter Waterloo » zo 25 okt 2009, 9:18

Ik heb twee subwooferversterkers van het merk Thomson, 2000 sub.
Op deze versterkers zit alleen low-level line-ingangen van 22K Ohm op.
Wat kan ik doen om er een hi-level ingang van te maken.
Is het plaatsen van een extra weerstand in serie met de ingangsimpedantie voldoende?

Gebruikersavatar
meanman64
Berichten: 2220
Lid geworden op: di 31 jul 2007, 23:41
Locatie: peer belgium

Re: Lijnverzwakking

Berichtdoor meanman64 » zo 25 okt 2009, 9:33

Dit moet volgens mij altijd via een spanningsdeler,weerstand in serie met daar achter eentje parrellel.
Skytronic heeft zo een schakeling met RCA pluggen aan gemonteerd voor ongeveer 7 Euro

Peter Waterloo
Berichten: 2
Lid geworden op: zo 25 okt 2009, 8:28

Re: Lijnverzwakking

Berichtdoor Peter Waterloo » zo 25 okt 2009, 9:58

Dankje voor het antwoord.
Ik heb die lijnverzwakker van skytronic gezien, maar deze kan maximaal 30 watt verdragen en mijn eindversterkers kunnen 135 watt uitsturen.

Gebruikersavatar
sevenup
Berichten: 2624
Lid geworden op: wo 27 jun 2007, 21:33
Locatie: Hengelo (ov)

Re: Lijnverzwakking

Berichtdoor sevenup » zo 25 okt 2009, 10:01


Gebruikersavatar
meanman64
Berichten: 2220
Lid geworden op: di 31 jul 2007, 23:41
Locatie: peer belgium

Re: Lijnverzwakking

Berichtdoor meanman64 » zo 25 okt 2009, 10:54

Elektuur heeft ook een electronische versie ik kan het opzoeken als je wil.

b_force
Ook commercieel actief
Berichten: 12392
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Re: Lijnverzwakking

Berichtdoor b_force » zo 25 okt 2009, 12:09

Normaal wordt dat inderdaad gedaan gewoon met een simpele spanningsdeler.

waarbij de verzwakking gelijk is aan
G=R2/(R1+R2)

Ik zou niet precies weten hoeveel je moet verzwakken, maar line signaal is typisch iets van 2Vp-p (max) (=1,41Vrms)
De 135W zal wel aan 4ohm ohm zijn, dus is ongeveer wortel(135W * 4ohm) = 23,24Vrms max

Dat is dus 16,5 keer verzwakken. (of zoals de elektrotechnici het willen -24,3 dB)
G = 0,06 (= 16,5^-1)

Je zal dan even moeten kijken welke waardes je ervoor kunt nemen zonder dat je daarmee de impedantie drastisch beïnvloed. Die vergelijking is wel op te lossen (2 onbekenden), als je er behoefte aan hebt, kan ik later de dag dat wel even doen (op het moment even niet)

b_force
Ook commercieel actief
Berichten: 12392
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Re: Lijnverzwakking

Berichtdoor b_force » zo 25 okt 2009, 23:06

Goed hier even de oplossing.

Alles eerst het verzwakking schema:
Afbeelding

Links zie je dus de spanning die afkomstig is van de versterker. Rechts zie je de spanning die we willen hebben.
Als totale weerstand (R1+R2) kunnen we wel gaan voor 100kohm. Dan heb je eigenlijk geen invloed (op je speakers oid) van dit verzwakkingsnetwerk.

Formule voor de verzwakking:
G = R2 / (R1 + R2) = 0,06

tevens geldt dat:
R1 + R2 = 100kohm.

Dus:
G = 0,06 = R2/ 100kohm.
R2 = 6000ohm.

Vervolgens is dus te vinden dat R1 = 94kohm.

Je zou dus waarde moeten nemen die niet bepaald standaard zijn.
Als we echter voor R2=5,6kohm nemen en R1=91k, dan kom je redelijk in de buurt. (en beïnvloed je niet teveel de rest)

Dan moeten we nog even bepalen hoeveel vermogen deze weerstanden maximaal moeten dissiperen.
De spanningsval over R1 = 23,24 - 1,41 = 22V

Het vermogen is gelijk aan:
P = V²/R
dus: P= 22²/91k = 0,005W

Voor R2 is het nog minder.

Dus wat dat betreft kun je gewoon een simpele weerstandjes pakken.
In principe maakt de ingang impedantie nu niet veel uit, omdat je hem aanstuurt met de hi-level uitgangen van je versterker. Wil je echter beiden kunnen doen, moeten we iets verder gaan. Je zult dan de waardes van R1 en R2 veeeel groter moeten nemen.

Zelf vind ik de mooiste oplossing gewoon een schakelaartje er tussen. Dan kan het ook nooit fout gaan namelijk.

edit:
Parallel aan R2 staat dus die 22kohm. Echter wordt de verzwakking dan iets meer. De totale vervangingsweerstand van R2 en die 22kohm wordt dan 546ohm (ipv 560ohm). Om het perfect te doen kun je die 22kohm er in mee nemen, is niet moeilijk dan zul je op iets andere waardes uitkomen.

Een andere manier dan een spanningsdeler bestaat niet. Of je zou het via een stepdown transformator willen doen.
Daar wordt je echter niet bepaald blij van :P (zwaarder, duurder, minder lineair, meer last van storingen, overspraak etc)


edit 2 :
Hahahahahahahahahahahahahahahaha Zit ik even TE moeilijk te denken. Nouja ik laat het verhaal toch maar staan voor de mensen die er iets van willen leren.

Ik weet niet helemaal hoe het schema zit en hoe die impedantie van 22kohm tot stond komt. Maar goed dat maakt in feite niet uit.
Als je gewoon een weerstand van 330kohm in serie zet, kom je uit op:
22/(330+22) = 0,063 Dat is dus eigenlijk NET iets te weinig bij vol vermogen.

Neem je 390k, kom je op 0,053. Zit je iets veiliger.

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 27598
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: Lijnverzwakking

Berichtdoor Henkjan » di 17 nov 2009, 15:03

deze maar eens naar boven halen, toch maar de luidspreker uitgang van m'n TV gaan aftappen, dat volume regelen via t menu met het hoofdtelefoonvolume begint me de neus uit te komen...

kan ik de uitgangsspanning meten met een gewone multimeter op AC, of zijn daarvoor de frequenties te hoog?

b_force
Ook commercieel actief
Berichten: 12392
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Re: Lijnverzwakking

Berichtdoor b_force » di 17 nov 2009, 15:19

Het beste is een vaste frequentie te nemen, bv 1kHz.
Dat is met je TV denk ik wel te doen door via een line-in (scart) even een laptop aan te sluiten of cdtje te bakken met 1kHz signaal.
Het blijft dat wel altijd een indicatie, want muziek is zoals je weet dynamisch. Maar je kunt natuurlijk zelf een veiligheid marge inbouwen. Weet je vervolgens je maximale waarde dan kun je daarna mee rekenen. Vervolgens even proberen en testen/meten en dan aansluiten.

Maar jou probleem begrijp ik niet helemaal, waarom werk je niet gewoon via een externe versterker? (line-out op de scart)

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 27598
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: Lijnverzwakking

Berichtdoor Henkjan » di 17 nov 2009, 21:00

Omdat ik met de line out het volume niet kan regelen met de ab

b_force
Ook commercieel actief
Berichten: 12392
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Re: Lijnverzwakking

Berichtdoor b_force » di 17 nov 2009, 21:42

Maar toch wel op je versterker hoop ik :wink: :)

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 27598
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: Lijnverzwakking

Berichtdoor Henkjan » di 17 nov 2009, 22:09

nee :mrgreen: (via schakelkastje direct op de actieve speakers)

b_force
Ook commercieel actief
Berichten: 12392
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Re: Lijnverzwakking

Berichtdoor b_force » di 17 nov 2009, 23:33

hahahahaha, ok duidelijk
Lekker verwarrende situatie :P

Een verzwakker is dan inderdaad geen gekke optie. Ik zit nog even te bedenken of je iets anders kunt doen, want het is gek dat je volume niet meegaat op de TV.
Aan de andere kant, je kunt de verzwakker lekker hoogohmig maken zodat je versterker/ TV-speakers daar geen last van hebben. Het is wel een beetje onzinnig, eerst versterken en daarna weer verzwakken.

Nu ik het over dat laatste heb, heb je geen schema van je TV? (of wat voor type is het?)

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 27598
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: Lijnverzwakking

Berichtdoor Henkjan » wo 18 nov 2009, 9:50

b_force schreef:... heb je geen schema van je TV? (of wat voor type is het?)
mot ik ff zoeken, er zat wel wat bij iirc

b_force
Ook commercieel actief
Berichten: 12392
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Re: Lijnverzwakking

Berichtdoor b_force » wo 18 nov 2009, 15:00

Henkjan schreef:
b_force schreef:... heb je geen schema van je TV? (of wat voor type is het?)
mot ik ff zoeken, er zat wel wat bij iirc

Het idee is namelijk om net voor de versterker het lijnsignaal af te tappen.
Dat is sowieso een veel nettere oplossing.

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 27598
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: Lijnverzwakking

Berichtdoor Henkjan » wo 18 nov 2009, 21:48

een stukje schema....
deel van schema TV.png


b_force schreef:Dat is sowieso een veel nettere oplossing.
of in mijn geval de uitvoering ook netter wordt waag ik te betwijfelen :lol:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

b_force
Ook commercieel actief
Berichten: 12392
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Re: Lijnverzwakking

Berichtdoor b_force » wo 18 nov 2009, 22:12

Nooit jezelf onderschatten :wink:

De "amplifier" die daar opstaat die van de koptelefoon.
Hier een datasheet.
http://focus.ti.com/general/docs/lit/ge ... =TPA6111A2

Gaat de koptelefoon wel gewoon mee met het geluid?

Het je nog meer "stukjes schema"?

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 27598
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: Lijnverzwakking

Berichtdoor Henkjan » wo 18 nov 2009, 22:20

koptelefoon heeft separate volumeregeling (verstopt in het menu), die gebruik ik nu dus

b_force schreef:Het je nog meer "stukjes schema"?
zeker.. maar dan ga ik ff de loep pakken want de text op m'n verzekeringspolissen is groter...

Gebruikersavatar
Marp
Beheerder / Sysadmin
Berichten: 7275
Lid geworden op: vr 11 mar 2005, 22:25
Locatie: Bergen op Zoom

Re: Lijnverzwakking

Berichtdoor Marp » wo 18 nov 2009, 22:41

Heb je hier wat aan? Die TDA of de uitgang op het PNX8541-board moet toch wel op te sporen zijn?
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

b_force
Ook commercieel actief
Berichten: 12392
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Re: Lijnverzwakking

Berichtdoor b_force » wo 18 nov 2009, 22:44

Type nummers is altijd goed, kun je zo aftakken van de ingang van de IC.

Hoe weet jij welke versterker TV Henkjan heeft? :lol:

Gebruikersavatar
Marp
Beheerder / Sysadmin
Berichten: 7275
Lid geworden op: vr 11 mar 2005, 22:25
Locatie: Bergen op Zoom

Re: Lijnverzwakking

Berichtdoor Marp » wo 18 nov 2009, 22:56

lol ? De Nexperia website vermeldt enkel de TV522/32 met dat A/V-board.

b_force
Ook commercieel actief
Berichten: 12392
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Re: Lijnverzwakking

Berichtdoor b_force » wo 18 nov 2009, 23:09

ow, hahahaha
Ben ik ff kippig, staat recht voor mijn neus in het schema :mrgreen: :oops: :lol: :-"

Gebruikersavatar
SARK
Berichten: 6812
Lid geworden op: di 14 sep 2004, 20:20
Locatie: Amsterdam

Re: Lijnverzwakking

Berichtdoor SARK » do 19 nov 2009, 7:04

Even een tikkeltje off-topic .... wat moet ik me voorstellen bij een "ITV bathroom speaker" :?:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
You're getting brutal, Sark. Brutal and needlessly sadistic.
---------------------------END OF LINE----------------------------
Afbeelding
Thank you, Master Control.

Gebruikersavatar
Marp
Beheerder / Sysadmin
Berichten: 7275
Lid geworden op: vr 11 mar 2005, 22:25
Locatie: Bergen op Zoom

Re: Lijnverzwakking

Berichtdoor Marp » do 19 nov 2009, 10:34

Inderdaad een opvallende benaming. Alsof iedereen in zijn badkamer naar ITV wilt luisteren. :D
Ohnee, er stond reserved: dat zal dan wel voor de Britten zijn.

Afbeelding



Even serieus: het lijkt me dat de term is gekozen om aan te geven dat die uitgang niet voor het beste geluid is, maar dat er een lichtelijk versterkt signaal op staat om een wat verderop geplaatste versterker op aan te sluiten.

b_force
Ook commercieel actief
Berichten: 12392
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Re: Lijnverzwakking

Berichtdoor b_force » do 19 nov 2009, 15:36

goed, wat je kunt doen is het signaal aftappen van pootje 2 en 14 van de TDA8933. Ik weet niet helemaal hoe ze pootje 3 en 15 hebben geregeld. Of dat die bv ook gewoon aan ground kan. Een buffertje daarna lijkt me sowieso wel zo handig.

Een andere manier is natuurlijk de lijnverzwakker. Minder netjes, maar wellicht wat gemakkelijker :lol:


Terug naar “Algemeen Luidspreker Zelfbouw”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Ahrefs Site Explorer [backlinks checker] en 3 gasten