El Cheapo PhonoPre

over het kant & Klare spul dus

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
mikekiwi
Berichten: 1140
Lid geworden op: za 01 jul 2006, 13:06
Locatie: Alphen aan den Rijn

El Cheapo PhonoPre

Berichtdoor mikekiwi » zo 20 apr 2014, 14:51

Ik heb laatst ook maar weer eens een platenspeler gekocht en wil hem binnenkort dan ook echt gaan aansluiten. Maar eerst heb ik nog een phono-voorversterker (MM) nodig (en LP's).

Wat is nu een leuke instapinstap-voorversterker? Zie wat Vivanco-spul voorbij komen en ook Conrad heeft wel wat in de aanbieding, maar zit er nog verschil in die hele goeiekope dingen.

Als het platendraaien bevalt gaat het uiteraard vervangen worden door iets beters, maar wil eerst even kijken of a. de platenspeler het wel goed doet en b. het thuis net zo bevalt als dat ik bij anderen ervaar...

Met goedkoop bedoel ik ook echt tientjeswerk, zelfbouw zit er aan mijn kant niet in. Ik wordt vooralsnog al zenuwachtig als ik alleen maar kijk naar mijn soldeerbout :hide:

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 24461
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: El Cheapo PhonoPre

Berichtdoor ray5150 » zo 20 apr 2014, 15:10

Je kunt eens kijken naar een gebruikte Cambridge, nieuw rond de 80 100 euro.

Die goedkope dingen zijn min of meer hetzelfde, adaptertje voor in de muur, schakelingetje rondom een NE5534, plastic doosje eromheen. het werkt, verder niks speciaals.

Voor hetzelfde geld bouw je zelf toch iets beters.
Kijk eens hiernaar, relatief simpele ontwerpen die toch goed presteren :
http://www.platenspeler.com/diy/uk_index.php#phonoamps

Gebruikersavatar
mikekiwi
Berichten: 1140
Lid geworden op: za 01 jul 2006, 13:06
Locatie: Alphen aan den Rijn

Re: El Cheapo PhonoPre

Berichtdoor mikekiwi » zo 20 apr 2014, 21:37

Hmm, qua budget zat ik toch iets lager...

Ik keek meer naar zoiets of varianten daarop van Hama of HQ.

Die zelfbouwvoorbeelden zijn zeker wel fijn, maar voor mij nu nog niet te doen, misschien later...

Gebruikersavatar
SARK
Berichten: 6755
Lid geworden op: di 14 sep 2004, 20:20
Locatie: Amsterdam

Re: El Cheapo PhonoPre

Berichtdoor SARK » zo 20 apr 2014, 22:09

Ik denk dat je je aan die Vivanco geen buil zult vallen, vergeet niet om er nog een weerstandje bij te bestellen ... dan is de verzending namelijk gratis :mrgreen:
You're getting brutal, Sark. Brutal and needlessly sadistic.
---------------------------END OF LINE----------------------------
Afbeelding
Thank you, Master Control.

Gebruikersavatar
Kappa7
Berichten: 4358
Lid geworden op: za 22 nov 2008, 9:50
Locatie: Ermelo

Re: El Cheapo PhonoPre

Berichtdoor Kappa7 » zo 20 apr 2014, 22:21

Die zal het prima doen.
Mogelijk met een betere voeding nog beter.
Peter heeft ooit een voeding gemaakt voor de hk dac, het +12V gedeelte zou het prima doen hier. Het ding verbruikt maar 100mA dus dat zal prima gaan.

Gebruikersavatar
mikekiwi
Berichten: 1140
Lid geworden op: za 01 jul 2006, 13:06
Locatie: Alphen aan den Rijn

Re: El Cheapo PhonoPre

Berichtdoor mikekiwi » zo 20 apr 2014, 22:58

Dank voor de reacties! Ik ga deze (incl een leuk extraatje dat ik toch nodig heb en dus de verzendkosten weg doet vallen) aanschaffen...en dan eens zien of vinyl ook in huize kiwi weer zijn plaats gaat vinden (en of de al aangeschafte Dual TT het ook echt doet :roll: ).

Daarna eens zien of en hoe er geupgrade gaat worden; voeding, buizen, phonodude, we gaan het zien!

Eerste extraatje zal wel DIY worden, nl. een echte TT-muts! (maar daarover later meer)

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 24461
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: El Cheapo PhonoPre

Berichtdoor ray5150 » ma 21 apr 2014, 0:15

Kappa7 schreef:Peter heeft ooit een voeding gemaakt voor de hk dac, het +12V gedeelte zou het prima doen hier. Het ding verbruikt maar 100mA dus dat zal prima gaan.


Da's gewoon een 317 met een CRCRC ervoor. simpel, maar wel effectief.

Gebruikersavatar
Kappa7
Berichten: 4358
Lid geworden op: za 22 nov 2008, 9:50
Locatie: Ermelo

Re: El Cheapo PhonoPre

Berichtdoor Kappa7 » ma 21 apr 2014, 8:21

Precies voor nog geen €25,- aan onderdelen heb je een heel aardige voeding.
Ik heb deze in 5V gemaakt voor mijn dacje en dat is een behoorlijk verschil met de muur wrat.
Ik verwacht dat ook meneer muis dat prima moet kunnen maken.
veel simpeler kan het bijna niet worden.

Gebruikersavatar
mikekiwi
Berichten: 1140
Lid geworden op: za 01 jul 2006, 13:06
Locatie: Alphen aan den Rijn

Re: El Cheapo PhonoPre

Berichtdoor mikekiwi » ma 21 apr 2014, 9:44

we gaan het zien...Apparaatje is in ieder geval besteld, samen met een platenborstel die ik toch ook nog nodig had.

Denk dat je mijn electrische kunsten nog steeds overschat ](*,) , maar waar kan ik meer info over die voeding vinden? Heb al wel gezocht, maar niet kunnen vinden...

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 24095
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: El Cheapo PhonoPre

Berichtdoor ds23man » ma 21 apr 2014, 9:49

Hoe oud is de naald trouwens?
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 24461
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: El Cheapo PhonoPre

Berichtdoor ray5150 » ma 21 apr 2014, 10:03

mikekiwi schreef: maar waar kan ik meer info over die voeding vinden? Heb al wel gezocht, maar niet kunnen vinden...


Hier : viewtopic.php?f=20&t=10488&hilit=pudding

Maar, wat jij in jouw geval dan nodig hebt is maar 1 van de drie trapjes.

Gebruikersavatar
mikekiwi
Berichten: 1140
Lid geworden op: za 01 jul 2006, 13:06
Locatie: Alphen aan den Rijn

Re: El Cheapo PhonoPre

Berichtdoor mikekiwi » ma 21 apr 2014, 10:07

ds23man schreef:Hoe oud is de naald trouwens?
Geen idee, heb het apparaat gebruikt gekocht zonder veel info erbij en heb er nog geen plaat mee afgespeeld... Kans is dus dat de naald vervangen moet worden (heb eigenlijk ook geen idee hoe en of ik dat zelf visueel kan beoordelen).
Dat is ook de reden dat ik wat voorzichtig wil doen qua aanschafkosten voor de pre-amp, ik weet niet of er nog andere kosten gaan komen...

Gebruikersavatar
mikekiwi
Berichten: 1140
Lid geworden op: za 01 jul 2006, 13:06
Locatie: Alphen aan den Rijn

Re: El Cheapo PhonoPre

Berichtdoor mikekiwi » ma 21 apr 2014, 10:08

ray5150 schreef:
mikekiwi schreef: maar waar kan ik meer info over die voeding vinden? Heb al wel gezocht, maar niet kunnen vinden...


Hier : viewtopic.php?f=20&t=10488&hilit=pudding

Maar, wat jij in jouw geval dan nodig hebt is maar 1 van de drie trapjes.
Dank u, met de zoekfunctie (als je niet weet dat je op pudding moet zoeken) krijg je een resultaat van 101 pagina's om door heen te zoeken...

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 24095
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: El Cheapo PhonoPre

Berichtdoor ds23man » ma 21 apr 2014, 10:13

mikekiwi schreef:
ds23man schreef:Hoe oud is de naald trouwens?
Geen idee, heb het apparaat gebruikt gekocht zonder veel info erbij en heb er nog geen plaat mee afgespeeld... Kans is dus dat de naald vervangen moet worden (heb eigenlijk ook geen idee hoe en of ik dat zelf visueel kan beoordelen).
Dat is ook de reden dat ik wat voorzichtig wil doen qua aanschafkosten voor de pre-amp, ik weet niet of er nog andere kosten gaan komen...


Op zich kan de naaldpunt nog tiptop in orde zijn, maar de ophanging van de cantilever hard uit in de tijd. Welk element zit er in?
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
mikekiwi
Berichten: 1140
Lid geworden op: za 01 jul 2006, 13:06
Locatie: Alphen aan den Rijn

Re: El Cheapo PhonoPre

Berichtdoor mikekiwi » ma 21 apr 2014, 10:24

Het gaat om een Dual CS-606 met een Ortofon ULM-55E element

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 24095
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: El Cheapo PhonoPre

Berichtdoor ds23man » ma 21 apr 2014, 10:27

Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
mikekiwi
Berichten: 1140
Lid geworden op: za 01 jul 2006, 13:06
Locatie: Alphen aan den Rijn

Re: El Cheapo PhonoPre

Berichtdoor mikekiwi » ma 21 apr 2014, 11:43


Gebruikersavatar
mikekiwi
Berichten: 1140
Lid geworden op: za 01 jul 2006, 13:06
Locatie: Alphen aan den Rijn

Re: El Cheapo PhonoPre

Berichtdoor mikekiwi » vr 25 apr 2014, 22:23

Ik heb vandaag de Vivanco phonopre binnengekregen en er komt geluid uit mijn platenspelert. Ben nog niet heel erg onder de indruk, maar ben er ook nog niet echt voor gaan zitten.

Ik heb wel een gratis brom bij het geluid gekregen, waarschijnlijk afkomstig van dat Vivanco phonoding. Nu heeft die geen aardingsschroef, maar lees her en der dat je de aardedraad ook aan een schroefje van de behuizing van de Vivanco kunt bevestigen. Helpt helaas bij mij niet.

Nu heb ik ook helemaal geen stroomvoorziening met randaarde, dus dat helpt ook niet. Kan ik nu gewoon met die aardedraad bijv. een schroefje op mijn Marantz-receiver op zoeken? Of is dat geen goed idee?

Aaad
Berichten: 860
Lid geworden op: di 15 mar 2011, 21:54

Re: El Cheapo PhonoPre

Berichtdoor Aaad » za 26 apr 2014, 0:29

Ooit ook eens zo'n phono voorversterker gekocht, bromde als een gek als ik hem
gebruikte op m'n laptob. Waarschijnlijk een aardlus. Tot ik toevallig een berichtje in
handen kreeg dat dat bewuste merk/type onveilig was. Ik had hem al een paar jaar ongebruikt liggen, maar ben met het geprinte artikel (ik dacht uit de telegraaf)naar de winkel terug gegaan
(ik had zelfs de nota nog in de doos zitten) en heb m'n geld terug gekregen. Gelukkig net op tijd want een paar maanden later sloot die winkel z'n deuren.

Aad

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 24461
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: El Cheapo PhonoPre

Berichtdoor ray5150 » za 26 apr 2014, 0:45

Dus ook niet als je de aardedraad van de draaitafel direct aan de (voor) versterker knoopt ?

Gek genoeg staat er in de manual van de Vivanco nix over aangegeven. :?

943642-an-01-ml-VIVANCO_PHONOVORVERSTAERKER_de_en_fr_nl.pdf
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
RobertD
Berichten: 4040
Lid geworden op: di 10 jul 2007, 19:52
Locatie: Alphen a.d. Rijn

Re: El Cheapo PhonoPre

Berichtdoor RobertD » za 26 apr 2014, 8:23

Bromt dat ding ook als de platenspeler niet is aangesloten?

Gebruikersavatar
John P
Berichten: 3121
Lid geworden op: do 06 nov 2008, 15:04
Locatie: Maastricht

Re: El Cheapo PhonoPre

Berichtdoor John P » za 26 apr 2014, 9:16

Die types Dual zijn berucht om de slechte verbinding tussen de kop en de arm. Je moet inderdaad eerst eens kijken of die ook bromt zonder draaitafel aangesloten. Als dat niet het geval is dan is er waarschijnlijk slecht elektrisch contact rond de kleine draadjes die aan het element vastzitten, zowel richting element als richting arm.
Waar een weg is is ook een omweg.

Gebruikersavatar
mikekiwi
Berichten: 1140
Lid geworden op: za 01 jul 2006, 13:06
Locatie: Alphen aan den Rijn

Re: El Cheapo PhonoPre

Berichtdoor mikekiwi » za 26 apr 2014, 13:09

John P schreef:Die types Dual zijn berucht om de slechte verbinding tussen de kop en de arm. Je moet inderdaad eerst eens kijken of die ook bromt zonder draaitafel aangesloten. Als dat niet het geval is dan is er waarschijnlijk slecht elektrisch contact rond de kleine draadjes die aan het element vastzitten, zowel richting element als richting arm.
RobertD schreef:Bromt dat ding ook als de platenspeler niet is aangesloten?
Er zit een kleine brom in als ik de draaitafel niet aansluit (acceptabel); sluit ik de draaitafel ook aan dan wordt de brom duidelijk veel erger (minder acceptabel bij wat harder draaien en zachtere passages).
Ik zal de contacten bij het element eens nazien, dank voor de tip.

Gebruikersavatar
TheoK
Berichten: 1471
Lid geworden op: di 28 sep 2010, 7:22
Locatie: Kitchener

Re: El Cheapo PhonoPre

Berichtdoor TheoK » za 26 apr 2014, 13:25

Zit er misschien ook een aarde aansluiting op je draaitafel?
Op die van mij wel. Ik had ook brom. En na het aansluiten van de aarde was die weg.
Wie geen fouten maakt,maakt meestal niets

Gebruikersavatar
mikekiwi
Berichten: 1140
Lid geworden op: za 01 jul 2006, 13:06
Locatie: Alphen aan den Rijn

Re: El Cheapo PhonoPre

Berichtdoor mikekiwi » za 26 apr 2014, 13:38

TheoK schreef:Zit er misschien ook een aarde aansluiting op je draaitafel?
Op die van mij wel. Ik had ook brom. En na het aansluiten van de aarde was die weg.
Ja zeker, maar
mikekiwi schreef:Ik heb wel een gratis brom bij het geluid gekregen, waarschijnlijk afkomstig van dat Vivanco phonoding. Nu heeft die geen aardingsschroef, maar lees her en der dat je de aardedraad ook aan een schroefje van de behuizing van de Vivanco kunt bevestigen. Helpt helaas bij mij niet.

Nu heb ik ook helemaal geen stroomvoorziening met randaarde, dus dat helpt ook niet. Kan ik nu gewoon met die aardedraad bijv. een schroefje op mijn Marantz-receiver op zoeken? Of is dat geen goed idee?
Dus wel een draad, maar aansluiten op de phonoversterker helpt niets (heeft ook geen eigen aardeschroef).


Terug naar “Hifi Gerelateerd”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 0 gasten