Bouw van een VOX Heritage 15

voor specifieke pro-audio projecten als opname apparatuur, mengtafels, etc

Moderator: Beheerdersteam

b_force
Ook commercieel actief
Berichten: 12375
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Berichtdoor b_force » ma 11 feb 2008, 15:27

Ik heb toch besloten om morgen even naar feedback te gaan om wat te gaan vergelijken.

Het zou zonde zijn als er dingen worden gekozen die naderhand toch niet helemaal in de smaak vallen.

b_force
Ook commercieel actief
Berichten: 12375
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Berichtdoor b_force » di 12 feb 2008, 21:16

Zo en we hebben heel wat getest.

Ik was een belangrijk ding vergeten over de VOX (stom, stom stom)

Het een een versterker die kompleet clean is en geen overdrive heeft.

Een flink gemis wat mij betreft.
Voor de rest echt een heeeeerlijke versterker.

Dus, omdat we toch een custom amp aan het bouwen zijn, gaan we een overdrive "stage" introduceren.

Hiervoor komen er zo 3 buizen bij denk ik.
mijn eerste vraag hierover,
hoeveel meer vermogen moet de voeding dan kunnen leveren (we gaan dan uit van 12AX7's OF EF86) :?:

Gebruikersavatar
Miniwatt
Berichten: 861
Lid geworden op: zo 22 mei 2005, 19:02
Locatie: Den Haag

Berichtdoor Miniwatt » wo 13 feb 2008, 12:45

Ik ga dit topic op de voet volgen 8)

b_force
Ook commercieel actief
Berichten: 12375
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Berichtdoor b_force » wo 13 feb 2008, 14:07

8)

jammer dat er voor als nog niet veel input is van anderen :P

Ik heb overigens het programma "PSU designer" gedownload om de voeding te simuleren.

Kan iemand mij vertellen hoe ik de load moet instellen (met 5 maal 12AX7 buizen en 2 maal de EL84)

Tevens komt er nog een reverb veer in en daardoor ook 2 extra buizen.

Maargoed we duiken weer verder in de stof totdat we het begrijpen.
Dit boek gaat me daar wellicht bij helpen:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Bergrans
Berichten: 223
Lid geworden op: za 23 apr 2005, 22:43
Locatie: Utrecht

Berichtdoor Bergrans » wo 13 feb 2008, 15:08

b_force schreef:8)
Ik heb overigens het programma "PSU designer" gedownload om de voeding te simuleren.

Kan iemand mij vertellen hoe ik de load moet instellen (met 5 maal 12AX7 buizen en 2 maal de EL84)


Bias van de 12AX7 zal ergens rond de 2mA zijn en voor de EL84 ergens tussen de 35 en 50mA per buis afhankelijk van de instelling. Tel alle stromen bij elkaar op en kies voor een "constant current" als load met als waarde van de som van alle buis stromen.
Dan kom je aardig in de richting.
Martin

b_force
Ook commercieel actief
Berichten: 12375
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Berichtdoor b_force » wo 13 feb 2008, 15:10

zo'n vermoede had ik al :)

En bij deze bevesitgd :)

Is het nog handig om alle "sources" apart te doen, of kan ik dit theoretisch benaderen door gewoon 1 enkel source te nemen ?

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 21203
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Berichtdoor Pjotr » wo 13 feb 2008, 18:52

Je kan het natuurlijk ook gewoon in PSpice gooien ... :D

Dat moet je straks toch ook voor school gaan gebruiken. Een vrij makkelijk te gebruiken versie is de (gratis) student edition van Microcap. Volgens mij gebruiken ze die ook in Rijswijk.
Peter de Jong

b_force
Ook commercieel actief
Berichten: 12375
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Berichtdoor b_force » wo 13 feb 2008, 19:41

volgens mij kan je gedachte lezen :lol: :lol: 8)

3 keer raden wat ik net in microcap zet ... ? :P

Overigens vind ik multisim een stuk lekkerder werken, maargoed.
(moet ik nog even installeren)


Simu komt redelijk overeen met de philips manuals van de Ecc83.

Uitgangsspanning en stroom zijn iets hoger, maar het kan dat het spice model net wat anders is.

Overigens snap ik nog niet helemaal wat een elco parallel aan de weerstand (aan de kathode weerstand) doet.
Lijkt als een soort "boost" oid.

Gebruikersavatar
audiomanics
Berichten: 4366
Lid geworden op: za 08 apr 2006, 21:54
Locatie: Appelscha

Berichtdoor audiomanics » wo 13 feb 2008, 19:48

b_force schreef:Overigens snap ik nog niet helemaal wat een elco parallel aan de weerstand (aan de kathode weerstand) doet.
Lijkt als een soort "boost" oid.


Goed gezien! zie het schema eens in het aspect van gelijkstroom en wisselstroomschema... Dan zie je dat in het wisselstroomschema de kathode weerstand weg is...

Kees
Leather Cables by TechGraphix
---- sex for the ear ----

Gebruikersavatar
Bergrans
Berichten: 223
Lid geworden op: za 23 apr 2005, 22:43
Locatie: Utrecht

Berichtdoor Bergrans » wo 13 feb 2008, 20:08

b_force schreef:...
Is het nog handig om alle "sources" apart te doen, of kan ik dit theoretisch benaderen door gewoon 1 enkel source te nemen ?


Als ik het goed heb kan je maar een source als load definiëren. Wel kan je "current taps" maken tussen voorgaande filter secties. Ik kan me voorstellen dat je na een of twee filter secties je eindbuizen voedt (current tap van ca.80mA) en vervolgens nog een LC filter daarachter voor de voeding van je pre-buizen (constant current load ca.10mA). Zie afbeelding (let niet op de component waarden).

PSU Designer II is wel lekker laagdrempelig maar ik ben het wel met Pjotr eens dat je ook eens met PSpice in de slag kan gaan.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Martin

b_force
Ook commercieel actief
Berichten: 12375
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Berichtdoor b_force » wo 13 feb 2008, 21:37

ik ben al druk bezig :)

Ik ga eerst het schema opzichzelf bekijken en aanpassen naar smaak.

Voeding kan ik redelijk standaard over nemen van het originele ontwerp (ga dan voor een 10H ipv 8H)

Maybe nog een iets grotere elco.



Nu eerst bekijken of ik dus een volume sectie kan bijvoegen, een extra overstuur kanaal EN nog een reverb kanaal :)

Gebruikersavatar
Bergrans
Berichten: 223
Lid geworden op: za 23 apr 2005, 22:43
Locatie: Utrecht

Berichtdoor Bergrans » wo 13 feb 2008, 21:57

b_force schreef:....
Maybe nog een iets grotere elco.


Als je een EZ81 gebruikt zou, volgens de datasheet, de input capacitor (C1) niet groter mogen zijn dan 50uF. Pas daar dus een beetje mee op. C21 kan je zonder problemen wel een stuk groter kunnen maken.
Martin

b_force
Ook commercieel actief
Berichten: 12375
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Berichtdoor b_force » wo 13 feb 2008, 22:17

Dat was ook al te zien in PSUdesigner. De cap achter de smoorspoel kan echter wel groter.

Ik zit aan 47uF of 68uF te denken.

Ik krijg overigens een zeer grote schommelende piek in het begin. Is dat normaal ook of is dat een fout in de simu ?

Gebruikersavatar
audiomanics
Berichten: 4366
Lid geworden op: za 08 apr 2006, 21:54
Locatie: Appelscha

Berichtdoor audiomanics » wo 13 feb 2008, 23:44

b_force schreef:Ik krijg overigens een zeer grote schommelende piek in het begin. Is dat normaal ook of is dat een fout in de simu ?

Bij een buizengelijkrichter zou ik me daar geen zorgen om maken, Als je de hoogspanning gelijk met de gloeispanning aansluit op de gelijkrichter, tenminste.. Het duurt toch gauw 15-30 seconden voor de buis op temperatuur is dat hij de spanning gaat doorgeven. Dit gebeurt ook heel geleidelijk in een paar seconden.
Het wordt wat anders als je de buis eerst verwarmd en dan na een minuut meteen de hoogspanning er op zet..

Kees
Leather Cables by TechGraphix
---- sex for the ear ----

b_force
Ook commercieel actief
Berichten: 12375
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Berichtdoor b_force » do 14 feb 2008, 0:10

Ok, anders een soort softstart maken ofzo ?

De meeste buizen versterkers hebben wel een zogenaamde "stanby" functie.
Waarbij dus wel de gloeispanning constant aan is en je dus enkel de hoogspanning schakeld.

Gebruikersavatar
Miniwatt
Berichten: 861
Lid geworden op: zo 22 mei 2005, 19:02
Locatie: Den Haag

Berichtdoor Miniwatt » do 14 feb 2008, 1:15

Met een buisgelijkrichter heb je vanzelf al een softstart :wink:

Gebruikersavatar
Bergrans
Berichten: 223
Lid geworden op: za 23 apr 2005, 22:43
Locatie: Utrecht

Berichtdoor Bergrans » do 14 feb 2008, 9:47

b_force schreef:Ok, anders een soort softstart maken ofzo ?

De meeste buizen versterkers hebben wel een zogenaamde "stanby" functie.
Waarbij dus wel de gloeispanning constant aan is en je dus enkel de hoogspanning schakeld.


Lees het stukje "To Stand-by or not to stand-by..." op de site van
Triode Dick eens door. Staat onder het kopje "Wetenswaardigheden". Het is maar de vraag of je dan nog een "standby" stand wil.
Martin

b_force
Ook commercieel actief
Berichten: 12375
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Berichtdoor b_force » do 14 feb 2008, 15:07

grappig stukje (jammer dat zijn site het heel slecht doet in firefox, was af en toe lastig lezen).

Echter maak ik uit de emails uit dat dit enkel geldt voor langdurig stanby staan.

Een gitaar versterker zet je dan sowieso uit, maar het is handig om het ding aan te laten als je tijdens een optreden pauze hebt ofzo.

Ik vraag me dus af in hoeverre dit opgaat bij korte pauzes.

Overigens heb ik gisteren mijn vertrouwde multisim weer geïnstalleerd. Kan een stuk meer als microcap (is ook wel complexer).

conclusie tot un toe is dat het vrij lastig is om een schakeling goed te simuleren.

Ik krijg voornamelijk een curve dat een soort "piek" is bij zo'n 8KHz.
Zie het als een higpass op 7Khz die flink afloopt.
(plaatjes volgen nog)

Gebruikersavatar
sietse
Berichten: 4993
Lid geworden op: do 07 okt 2004, 16:03
Locatie: Dokkum

Berichtdoor sietse » do 14 feb 2008, 15:58

Ik zit dit natuurlijk met belangstelling mee te lezen en heb me ook zitten afvragen wat nou eigenlijk het nut van een standby schakelaar is. Dus,
Het is maar de vraag of je dan nog een "standby" stand wil.

schakelaartje minder in mijn toekomstige(?) buizenamp. Bedankt voor de info. :wink:
Een wijze man is hij, die twijfelt aan zijn eigen woorden, want alles kan, tot het tegendeel is bewezen !
Maar ja, viewtopic.php?f=15&t=4440 ????

b_force
Ook commercieel actief
Berichten: 12375
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Berichtdoor b_force » do 14 feb 2008, 17:00

Zo zie je maar, af en toe steek je nog eens wat op :)

Maargoed ik ben weer wild aan het simuleren geslagen in Multisim en ik krijg een zeer mooi plaatje :)

Ik ben even begonnen met een versterker die wel een "gain" regeling heeft.

De Laney LC15

http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/files/LC15.pdf

Nu heb ik een vraag over deze schakeling.

Zoals het er nu uitziet, zijn VR1A en VR1B verbonden met elkaar.
Het lijkt er dan op dat dit een "stereo" pot meter is met ongelijke waardes.

Klopt dat ?

b_force
Ook commercieel actief
Berichten: 12375
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Berichtdoor b_force » do 14 feb 2008, 17:12

En hier alvast een plaatje van de simu :)
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

b_force
Ook commercieel actief
Berichten: 12375
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Berichtdoor b_force » do 14 feb 2008, 18:04

kleine update :)

Nu met EQ sectie.

Maargoed, nu ik diverse meet punten het aangebracht kan ik gaan kijken welke sectie wat doet en zo begrijpen wat ik hiervan kan toepassen in de versterker die ik wil gaan bouwen.

Het is trouwens jammer dat Multisim niet de EF86 in het programma heeft :(.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

b_force
Ook commercieel actief
Berichten: 12375
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Berichtdoor b_force » do 14 feb 2008, 18:49

Hier de simulatie van het Top Boost kanaal van de Vox AC15.

Ik heb aan het einde nog een extra 1M ohm pot toegevoegd en volgens mij moet dit simpele trucje prima werken om het hele zooitje lekker te laten oversturen op nog een acceptabel volume :)

Voor het andere kanaal met de EF86 heb ik denk ik nog een extra (buffer) buis nodig.
Het liefst natuurlijk nog een EF86 om zo de klankkleur te behouden.

Hier voor heb ik dan uiteraard ook wel weer een wat zwaardere voeding nodig vrees ik.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

b_force
Ook commercieel actief
Berichten: 12375
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Berichtdoor b_force » do 14 feb 2008, 23:05

Heeft er iemand een multisim model voor de EF86 ?
(of weet iemand hoe ik deze kan invoeren, ik krijg nmlk op het moment alleen nog maar foutmeldingen)

Nog een kleine edit.

Ik heb net even de datasheets uitgeplozen en ik zit wel bijna op het maximum van de EZ81.

Deze kan max rond de 150mA leveren. Als ik dus nog wat componenten bij ga plaatsten (laten we stellen, minimaal 1 EF86 en 2 x 12AX7) dan ga ik denk ik NET over dit vermogen heen.

Dat komt er op neer dat ik een zwaardere gelijkrichter moet hebben en kom ik denk ik automatisch bij de GZ34.
Het leuke hieraan is weer dat dat een hogere spanning nodig heeft om op dezelfde gelijkspanning te kunnen komen (na het afvlakken met 2 elco's en een smoorspoel)

Zijn er nog andere (makkelijkere) opties ?

b_force
Ook commercieel actief
Berichten: 12375
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Berichtdoor b_force » za 16 feb 2008, 1:14

Toch even zitten spelen nog met PSU Designer.

Puur omdat ik benieuwd ben wat men (de mensen met ervaring) hier over te zeggen heeft.

Ik heb voor het gemak even 1 enkele "load" genomen van 200mA.
Dit is wel de maximale load en zal dus in de praktijk niet echt gehaald worden.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.


Terug naar “Pro Audio specifiek”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 0 gasten