Noob-vraag: Ruby amp toetert

voor specifieke pro-audio projecten als opname apparatuur, mengtafels, etc

Moderator: Beheerdersteam

njitram
Berichten: 9
Lid geworden op: zo 15 sep 2019, 17:29

Noob-vraag: Ruby amp toetert

Berichtdoor njitram » zo 15 sep 2019, 17:40

Hallo,
Als complete noob heb ik een gitaarversterkertje (ruby amp) volgens een schema van tweakers (https://tweakers.net/reviews/7276/1/bou ... y-amp.html) in elkaar gezet.
Als ik hem echter aanzet dan klinkt al vrij snel een harde pieptoon, vergelijkbaar met het snerpende / toeterende geluid dat een ballon maakt als je die leeg laat lopen. Als ik het volume heel zacht zet verdwijnt de pieptoon. Het geluid van de gitaar wordt nauwelijks versterkt, het is net hoorbaar met je oor tegen het speakertje.
Ik heb alle weerstanden doorgemeten en dat lijkt allemaal te kloppen.
Mijn ledje werkt ook :).
Kan er iets mis zijn met de condensatoren? Die heb ik een paar keer opnieuw moeten solderen
Of met de transistor?

Wie kan me in heldere taal uitleggen wat er aan de hand kan zijn? (Dank alvast)

Gebruikersavatar
Shadow
Berichten: 9189
Lid geworden op: vr 28 jan 2011, 20:56
Locatie: Vlissingen

Re: Noob-vraag: Ruby amp toetert

Berichtdoor Shadow » zo 15 sep 2019, 17:50

Welkom!
Als ik de boel zo door lees kan er niet veel mis, heb je de gain niet te ver open staan?

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22766
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Noob-vraag: Ruby amp toetert

Berichtdoor ray5150 » zo 15 sep 2019, 18:42

Weerstanden en condensatoren gaan niet zo snel stuk.
Transistoren, FET's en IC's kunnen niet zo goed tegen oververhitting, statische elektriciteit, en verkeerd om solderen.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22766
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Noob-vraag: Ruby amp toetert

Berichtdoor ray5150 » zo 15 sep 2019, 18:51

Paar foto's van het werkstuk zijn ook wel handig.

:foto:

njitram
Berichten: 9
Lid geworden op: zo 15 sep 2019, 17:29

Re: Noob-vraag: Ruby amp toetert

Berichtdoor njitram » zo 15 sep 2019, 19:49

Shadow schreef:Welkom!
Als ik de boel zo door lees kan er niet veel mis, heb je de gain niet te ver open staan?


Ook met gain helemaal dicht toetert hij

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13676
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Noob-vraag: Ruby amp toetert

Berichtdoor Ah!buis » zo 15 sep 2019, 19:52

Hallo Martijn, nieuw hier en blijkbaar ook in de elektronica :lol:
Het schematje opgehaalt en de te verwachten spanningen erin gezet (je hebt toch wel een voltmeter :?
Vermoedelijk terugkoppeling die de boel laten fluiten.Kan door verkeerde bedrading (daarvoor hoeven de verbindingen niet fout te zijn).
Zou zeggen verwissel eerst 's de aansluitingen 2 en 3 van de LM386.Dan wordt een mogelijke meekoppeling (fluiten) een tegenkoppeling en dan is het over.
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

njitram
Berichten: 9
Lid geworden op: zo 15 sep 2019, 17:29

Re: Noob-vraag: Ruby amp toetert

Berichtdoor njitram » zo 15 sep 2019, 19:56

ray5150 schreef:Paar foto's van het werkstuk zijn ook wel handig.

:foto:



Hierbij wat plaatjes van de verschillende onderdelen en het overzicht
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

njitram
Berichten: 9
Lid geworden op: zo 15 sep 2019, 17:29

Re: Noob-vraag: Ruby amp toetert

Berichtdoor njitram » zo 15 sep 2019, 20:01

Ah!buis schreef:Hallo Martijn, nieuw hier en blijkbaar ook in de elektronica :lol:
Het schematje opgehaalt en de te verwachten spanningen erin gezet (je hebt toch wel een voltmeter :?
Vermoedelijk terugkoppeling die de boel laten fluiten.Kan door verkeerde bedrading (daarvoor hoeven de verbindingen niet fout te zijn).
Zou zeggen verwissel eerst 's de aansluitingen 2 en 3 van de LM386.Dan wordt een mogelijke meekoppeling (fluiten) een tegenkoppeling en dan is het over.
Anne



Helemaal on-spot. Ik weet niets van elektronica maar vind het wel leuk om wat te experimenteren. Ik heb idd een voltmeter. Ik ga aan de slag met je plaatje... Top aan iedereen, al zo snel zoveel reacties!

njitram
Berichten: 9
Lid geworden op: zo 15 sep 2019, 17:29

Re: Noob-vraag: Ruby amp toetert

Berichtdoor njitram » zo 15 sep 2019, 20:49

Ah!buis schreef:Hallo Martijn, nieuw hier en blijkbaar ook in de elektronica :lol:
Het schematje opgehaalt en de te verwachten spanningen erin gezet (je hebt toch wel een voltmeter :?
Vermoedelijk terugkoppeling die de boel laten fluiten.Kan door verkeerde bedrading (daarvoor hoeven de verbindingen niet fout te zijn).
Zou zeggen verwissel eerst 's de aansluitingen 2 en 3 van de LM386.Dan wordt een mogelijke meekoppeling (fluiten) een tegenkoppeling en dan is het over.
Anne




In de bijgestuurde foto zie je dat de middelste draad van de Volume potmeter verbinding maakt met het tweede pinnetje van de LM386. Het rode draadje en het gele draadje maken contact met de derde pin. Welke zou ik dan moeten omdraaien?
Een andere vraag heeft te maken met de aansluiting van de transistor:
In het oorspronkelijke schema staat S1; G2; D3. In jouw plaatje zie ik (ook) D1; S2; G3. Kan dat nog iets zijn?
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13676
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Noob-vraag: Ruby amp toetert

Berichtdoor Ah!buis » zo 15 sep 2019, 21:06

Pin 3 en 4 zitten aan de massa,aarde, min vd batterij (drie benamingen voor 't zelfde).Dat blijft zo behalve pin3.
Wat nu aan 2 zit (potmeter midden) komt aan 3 en 2 nu aan 4,massa,aarde...
Oh, en de spanningen in het schema zijn ook tov die massa,aarde, min batterij.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

njitram
Berichten: 9
Lid geworden op: zo 15 sep 2019, 17:29

Re: Noob-vraag: Ruby amp toetert

Berichtdoor njitram » zo 15 sep 2019, 21:51

Ah!buis schreef:Pin 3 en 4 zitten aan de massa,aarde, min vd batterij (drie benamingen voor 't zelfde).Dat blijft zo behalve pin3.
Wat nu aan 2 zit (potmeter midden) komt aan 3 en 2 nu aan 4,massa,aarde...
Oh, en de spanningen in het schema zijn ook tov die massa,aarde, min batterij.
Anne


Oef, dat werkt dus niet. Geen piep, maar ook helemaal geen enkele reactie van de speaker meer. Oh, wacht, ik moet nóg een draadje verleggen *#%! Ja, hij piept niet meer en ik hoor een lichte ruis -maar verder geen geluid als ik mijn gitaar aansla)

Dan nog de voltages op de LM386 (ongewijzigd door de herbedrading):
Pin: Voltage
1: 1,33 V
2-4: 0 V
5: 4,3 V
6: 9 V
7 4,5 V
8: 1,33 V

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13676
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Noob-vraag: Ruby amp toetert

Berichtdoor Ah!buis » zo 15 sep 2019, 23:21

Spanningen kloppen wel.
Gitaar rechtstreeks aan de volumeregelaar (R3) verbinden, ipv C1.Als er dan wel (niet erg hard) geluid komt zit er iets mis bij de fet transistor.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

njitram
Berichten: 9
Lid geworden op: zo 15 sep 2019, 17:29

Re: Noob-vraag: Ruby amp toetert

Berichtdoor njitram » ma 16 sep 2019, 16:44

Ah!buis schreef:Spanningen kloppen wel.
Gitaar rechtstreeks aan de volumeregelaar (R3) verbinden, ipv C1.Als er dan wel (niet erg hard) geluid komt zit er iets mis bij de fet transistor.
Anne


Nu komen we ergens: met een omleiding getest en er komt dan inderdaad een hoorbaar maar niet al te sterk geluid uit de speaker.
De fet zit dus niet goed?

Op het plaatje (dus niet het schema) stond een bolle en een platte kant, net als bij de fet. Zo heb ik hem dus ook vastgesoldeerd. Het wordt lastig om dat ding er tussenuit te halen. Kan ik hem ook afknippen en een andere fet op de stompjes solderen - en meest belangrijk: in welke volgorde moeten de draadjes vast???

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22766
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Noob-vraag: Ruby amp toetert

Berichtdoor ray5150 » ma 16 sep 2019, 18:21

Even Googlen op "mpf102 pinout" geeft je dit soort plaatjes :

DYThb.png


wKhk71xBdo-AU0j8AABpiGvx_m0492.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

njitram
Berichten: 9
Lid geworden op: zo 15 sep 2019, 17:29

Re: Noob-vraag: Ruby amp toetert

Berichtdoor njitram » ma 16 sep 2019, 20:10

ray5150 schreef:Even Googlen op "mpf102 pinout" geeft je dit soort plaatjes :

DYThb.png

wKhk71xBdo-AU0j8AABpiGvx_m0492.jpg



Ja, hij doet het. Na het omdraaien van pootje 2 en 3 geeft hij genoeg geluid. Het is wel een beetje ruizig (zelfs met de gain zo laag mogelijk) maar dat mag de pret niet drukken!

Dank voor alle hulp en nu: spelen! :rock:

zie filmpje:
https://photos.app.goo.gl/WVCSUWCkJ39nzbkX9

En op de foto: poppetje gezien, kastje dicht!
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13676
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Noob-vraag: Ruby amp toetert

Berichtdoor Ah!buis » ma 16 sep 2019, 20:58

Zit wel tegen met 2 en 3, eerst bij het IC en dan bij de fet :lol:
Als je de smaak te pakken hebt kun je nog verder spelen.
Kleine verandering om de ingangsgevoeligheid wat te verhogen.
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

njitram
Berichten: 9
Lid geworden op: zo 15 sep 2019, 17:29

Re: Noob-vraag: Ruby amp toetert

Berichtdoor njitram » ma 16 sep 2019, 21:28

Leuk! Ik ga de komende weken weer wat onderdeeltjes verzamelen en dan deze nog eens proberen. Snap volgens mij wel wat je hebt getekend, behalve de R6. Moet die niet verbonden worden met de aarde? Ik zie daar geen lijntje staan...

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4307
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Noob-vraag: Ruby amp toetert

Berichtdoor democles » ma 16 sep 2019, 23:20

R6 kun je weg laten ,was de voorschakelweerstand voor de LED (beperkt de stroom die door de LED gaat,anders gaat ie stuk)

Anne heeft de LED nu opgenomen in serie met de S van de FET naar massa (min)


Terug naar “Pro Audio specifiek”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 0 gasten