probleempje contrabas versterker

voor specifieke pro-audio projecten als opname apparatuur, mengtafels, etc

Moderator: Beheerdersteam

DIY_peter
Berichten: 309
Lid geworden op: di 28 sep 2004, 8:23

Berichtdoor DIY_peter » wo 20 sep 2006, 14:55

Ik heb de 50hz toon afgespeeld met mijn cdspeler.

Aan de uitgang van de cdspeler meet ik 0.5V AC
aan OUT1 van de opamp ook 0.5V
aan OUT2 echter maar 0.1V

Ik heb alle weerstanden nagemeten. Ze hebben de waarden die opgegeven zijn. Ik ga ervan uit dat die juist zijn, vermist dat ontwerk al veel gebruikt is.
Kan het te maken hebben met een condensator die ofwel niet meer werkt, ofwel de verkeerde waarde heeft?

De opamp he ik al eens vervangen, dat gaf geen verschil

Gebruikersavatar
audiomanics
Berichten: 4366
Lid geworden op: za 08 apr 2006, 21:54
Locatie: Appelscha

Berichtdoor audiomanics » wo 20 sep 2006, 15:10

Dan heb je dus ook waarschijnlijk een schema... kun je dat posten of linken, dan weten we waar je het over hebt, precies..

Kees
Leather Cables by TechGraphix
---- sex for the ear ----

Gebruikersavatar
voodooless
Berichten: 4775
Lid geworden op: di 02 nov 2004, 23:23
Locatie: Arnhem

Berichtdoor voodooless » wo 20 sep 2006, 15:14

Kees, beetje zelfinitiatief mag ook wel ;) In de openingspost stond waar het schema te vinden was:

Afbeelding
Sound is no [url=http://www.voodooless.com/]voodoo!
[img]http://www.voodooless.com/voodooless.png[/img][/url]
[size=84](voodooless, formerly known as [i]deepspace[/i])[/size]

--
Mod: BBCode in onderschrift uitgeschakeld.
Reden: robots.txt op voodooless.com geeft Google geen toegang, die [strike]nu via ZBA chanteert[/strike] meldt dat het alle ZBA-pagina's met voodooless.png heeft geblokkeerd.

JuuL
Berichten: 2613
Lid geworden op: za 12 mar 2005, 16:38

Berichtdoor JuuL » wo 20 sep 2006, 15:22

Wat meet je bij het woord volume? (rechteraansluiting, dus input opamp)
btw alle volumes vol open zetten he!

Gebruikersavatar
audiomanics
Berichten: 4366
Lid geworden op: za 08 apr 2006, 21:54
Locatie: Appelscha

Berichtdoor audiomanics » wo 20 sep 2006, 15:24

voodooless schreef:Kees, beetje zelfinitiatief mag ook wel ;) In de openingspost stond waar het schema te vinden was:


www.esp.com www.esp.nl Verder gaat mijn fantasie niet.. daar is niets te vinden.. Googlen gaf een site waar ik niet eentweedrie het schema kon ontdekken... maar 't is gevonden dus..

Kees
Leather Cables by TechGraphix
---- sex for the ear ----

DIY_peter
Berichten: 309
Lid geworden op: di 28 sep 2004, 8:23

Berichtdoor DIY_peter » wo 20 sep 2006, 15:28

audiomanics schreef:
voodooless schreef:Kees, beetje zelfinitiatief mag ook wel ;) In de openingspost stond waar het schema te vinden was:


www.esp.com www.esp.nl Verder gaat mijn fantasie niet.. daar is niets te vinden.. Googlen gaf een site waar ik niet eentweedrie het schema kon ontdekken... maar 't is gevonden dus..

Kees


sorry, ik dacht dat iedereen de ESP site kende

sound.westhost.com

Gebruikersavatar
voodooless
Berichten: 4775
Lid geworden op: di 02 nov 2004, 23:23
Locatie: Arnhem

Berichtdoor voodooless » wo 20 sep 2006, 15:30

Op google zoeken naar "ESP audio" werkt anders prima ;) Eerste link :P

En zoeken op "esp 27b" geeft je meteen de correcte pagina op de eerste hit :roll:
Sound is no [url=http://www.voodooless.com/]voodoo!
[img]http://www.voodooless.com/voodooless.png[/img][/url]
[size=84](voodooless, formerly known as [i]deepspace[/i])[/size]

--
Mod: BBCode in onderschrift uitgeschakeld.
Reden: robots.txt op voodooless.com geeft Google geen toegang, die [strike]nu via ZBA chanteert[/strike] meldt dat het alle ZBA-pagina's met voodooless.png heeft geblokkeerd.

DIY_peter
Berichten: 309
Lid geworden op: di 28 sep 2004, 8:23

Berichtdoor DIY_peter » wo 20 sep 2006, 15:33

JuuL schreef:Wat meet je bij het woord volume? (rechteraansluiting, dus input opamp)
btw alle volumes vol open zetten he!


100mV

JuuL
Berichten: 2613
Lid geworden op: za 12 mar 2005, 16:38

Berichtdoor JuuL » wo 20 sep 2006, 15:35

DIY_peter schreef:
JuuL schreef:Wat meet je bij het woord volume? (rechteraansluiting, dus input opamp)
btw alle volumes vol open zetten he!


100mV

Dus wat is je conclusie? :D

Precies! Je signaal verdwijnt grotendeels bij de condensatoren en weerstanden tussen output1 en input2. Daar moet je de fout dus zoeken.

/edit
Mzz, het zou ook heel goed kunnen dat de 2de opamp niet goed versterkt...

DIY_peter
Berichten: 309
Lid geworden op: di 28 sep 2004, 8:23

Berichtdoor DIY_peter » wo 20 sep 2006, 15:38

Dus wat is je conclusie? :D



oei, ik zit terug op de schoolbank :-)

Precies! Je signaal verdwijnt grotendeels bij de condensatoren en weerstanden tussen output1 en input2. Daar moet je de fout dus zoeken.

Gebruikersavatar
audiomanics
Berichten: 4366
Lid geworden op: za 08 apr 2006, 21:54
Locatie: Appelscha

Berichtdoor audiomanics » wo 20 sep 2006, 15:39

ongebruikelijk veel c's in dit schema... ook wel apart zo'n clipper op het einde.. zal wel iets met gitaren te maken hebben??

Als beide kanalen bij volume 100mV leveren moet je dus in de laatste trap zoeken... je kunt die wwerstand van 220 Ohm eens los nemen om die clipper buiten werking te zetten..
Als de weerstanden kloppen zal die laatste OpAmp zo'n beetje 15 keer moeten versterken ((68+4,7)/4,7 ) zonder die clipper..

Kees
Leather Cables by TechGraphix
---- sex for the ear ----

Gebruikersavatar
audiomanics
Berichten: 4366
Lid geworden op: za 08 apr 2006, 21:54
Locatie: Appelscha

Berichtdoor audiomanics » wo 20 sep 2006, 15:41

Euh begrijp ik het verkeerd? je hebt toch twee dezelfde versterkers? In dit schema kom ik maar een output tegen dus denk ik dat je het over twee identieke voorversterkers hebt.. waarbij er een het niet zo goed doet..


Kees
Leather Cables by TechGraphix
---- sex for the ear ----

JuuL
Berichten: 2613
Lid geworden op: za 12 mar 2005, 16:38

Berichtdoor JuuL » wo 20 sep 2006, 15:42

DIY_peter schreef:
Dus wat is je conclusie? :D



oei, ik zit terug op de schoolbank :-)

Precies! Je signaal verdwijnt grotendeels bij de condensatoren en weerstanden tussen output1 en input2. Daar moet je de fout dus zoeken.

En ik mag me ff gaan schamen denk ik. Want die laatste opamp hoort zo'n versterking te hebben en hij versterkt blijkbaar niets... Dus de fout kan daar wel eens zitten. Die feedback eens nameten? Kijk eens naar sluiting tussen output en niet inverterende input bij de pinnetjes van de opamp.

Btw Out van de rechtse opamp, heb je dat bij de opamp zelf gemeten? Of bij de output van je schakeling?

Gebruikersavatar
audiomanics
Berichten: 4366
Lid geworden op: za 08 apr 2006, 21:54
Locatie: Appelscha

Berichtdoor audiomanics » wo 20 sep 2006, 15:47

Nu ben ik de weg helemaal kwijt:
DIY-Peter heeft een probleen en Juul vindt een sluiting... :shock:

Kees
Leather Cables by TechGraphix
---- sex for the ear ----

JuuL
Berichten: 2613
Lid geworden op: za 12 mar 2005, 16:38

Berichtdoor JuuL » wo 20 sep 2006, 15:51

Als de input van die opamp hetzelfde is als de output zou het goed mogelijk kunnen zijn dat de output aan de niet inverterende input zit, hierdoor krijg je een spanningsvolger: versterking 1x.
Met solderen zou zoiets best kunnen gebeuren, maar het is natuurlijk een gokje.

Daarom: is de input van de rechtste opamp hetzelfde als de output? (dus direct op de pootjes meten). Dan klopt er iets niet met de versterking instelling, dus de feedback.

DIY_peter
Berichten: 309
Lid geworden op: di 28 sep 2004, 8:23

Berichtdoor DIY_peter » wo 20 sep 2006, 18:44

JuuL schreef:Als de input van die opamp hetzelfde is als de output zou het goed mogelijk kunnen zijn dat de output aan de niet inverterende input zit, hierdoor krijg je een spanningsvolger: versterking 1x.
Met solderen zou zoiets best kunnen gebeuren, maar het is natuurlijk een gokje.

Daarom: is de input van de rechtste opamp hetzelfde als de output? (dus direct op de pootjes meten). Dan klopt er iets niet met de versterking instelling, dus de feedback.


Dat is inderdaad zo ja.

Hier zijn alle spanningen gemeten aan de pootjes van de opamp bij volume helemaal open:

-In1 : 500mV
+In1: 400mV
Out1: 500mV

-In2: 100mV
+In2: 100mV
out2: 100mV


versterker 1 doet dus ook niets?

DIY_peter
Berichten: 309
Lid geworden op: di 28 sep 2004, 8:23

Berichtdoor DIY_peter » wo 20 sep 2006, 18:52

Oh ja, nog iets.

Ik had het over project P27b op de ESP site, maar eigenlijk is dat een oud schema. het nieuwe schema is P27. Dat heb ik gebouwd.

http://sound.westhost.com/project27.htm

Het is wel vergelijkbaar met het oude.

DIY_peter
Berichten: 309
Lid geworden op: di 28 sep 2004, 8:23

Berichtdoor DIY_peter » wo 20 sep 2006, 19:11

JuuL schreef:Als de input van die opamp hetzelfde is als de output zou het goed mogelijk kunnen zijn dat de output aan de niet inverterende input zit, hierdoor krijg je een spanningsvolger: versterking 1x.
Met solderen zou zoiets best kunnen gebeuren, maar het is natuurlijk een gokje.


Ik heb de contacten visueel gechecked en uitgemeten. de pootjes maken onderling geen contact

DIY_peter
Berichten: 309
Lid geworden op: di 28 sep 2004, 8:23

Berichtdoor DIY_peter » wo 20 sep 2006, 20:14

ondertussen heb ik het clipping stuk eruit gehaald door R14 los te solderen. geen verschil.
Wanneer ik de uitgang van de eerste opamp verbind met het "VOL" punt krijg ik aan de uitgang van opamp2 dezelfde spanning als aan de ingang van de versterker. Hij versterkt dus niets.

Zou je dit effect krijgen indien de opamp stuk is? Of zou je dan niets meten aan de uitgang?

Gebruikersavatar
audiomanics
Berichten: 4366
Lid geworden op: za 08 apr 2006, 21:54
Locatie: Appelscha

Berichtdoor audiomanics » wo 20 sep 2006, 20:32

De eerste trap zou ook iets van 15 x moeten versterken..
Overigens kan in theorie geen of nauwelijks spanningverschil bestaan tussen de +in en -in van de opamp..
Ik zou dit schakelingetje wel eens goed onder de loup willen nemen... Als je er niet uitkomt..

Kees
Leather Cables by TechGraphix
---- sex for the ear ----

DIY_peter
Berichten: 309
Lid geworden op: di 28 sep 2004, 8:23

Berichtdoor DIY_peter » wo 20 sep 2006, 20:37

audiomanics schreef:De eerste trap zou ook iets van 15 x moeten versterken..
Overigens kan in theorie geen of nauwelijks spanningverschil bestaan tussen de +in en -in van de opamp..
Ik zou dit schakelingetje wel eens goed onder de loup willen nemen... Als je er niet uitkomt..

Kees


die spanningen zijn ook ongeveer gelijk he. de meting zal wel niet erg nauwkeurig zijn met een gewone dvm.

DIY_peter
Berichten: 309
Lid geworden op: di 28 sep 2004, 8:23

Berichtdoor DIY_peter » wo 20 sep 2006, 20:44

Alhoewel. Ik heb nog 'ns nagemeten.

alle pins staan op 460mV, behalve de +in1 (pin 3), die staat op 400mV

Gebruikersavatar
audiomanics
Berichten: 4366
Lid geworden op: za 08 apr 2006, 21:54
Locatie: Appelscha

Berichtdoor audiomanics » wo 20 sep 2006, 20:49

alle pins??? :shock:

(Komt de voeding wel door?? )
Blijft erg moeilijk hoor zo op afstand... zou 'm eens moeten ruiken, voelen en instralen..


Kees
Leather Cables by TechGraphix
---- sex for the ear ----

DIY_peter
Berichten: 309
Lid geworden op: di 28 sep 2004, 8:23

Berichtdoor DIY_peter » wo 20 sep 2006, 20:52

audiomanics schreef:alle pins??? :shock:

(Komt de voeding wel door?? )
Blijft erg moeilijk hoor zo op afstand... zou 'm eens moeten ruiken, voelen en instralen..


Kees


Ja, is niet makkelijk, begrijp ik. Gelukkig kan ik bij jullie aankloppen voor hulp, want dit is zo niet mijn ding.

Inderdaad, aan alle pins dezelfe spanning, alsof de versterking 1X is. De voeding lijkt ook ok. +15.4V aan pin 8 en -15.4V aan pin 4

DIY_peter
Berichten: 309
Lid geworden op: di 28 sep 2004, 8:23

Berichtdoor DIY_peter » wo 20 sep 2006, 20:56

Ik dacht eerst dat ik de opamp er omgekeerd ingestopt had. Maar als ik de datasheet bekijk lijkt het me toch goed.

Er staat bovenop in 1 hoek een bolletje. Ik dacht toch dat daar pin 1 zat, of niet?


Terug naar “Pro Audio specifiek”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 1 gast