Momenteel heb ik wel al een Laney 30W versterker, maar deze gaat simpelweg veeeeel te hard voor onze portiek woning.
Het idee is dan ook om een versterker te maken met veel minder vermogen, zo'n 7-8W max.
Nu kun je natuurlijk een ontwerp nabouwen, maar het is natuurlijk veel leuker en leerzamer om zelf iets te ontwerpen/experimenteren.
Afgelopen tijd heb ik daar dan ook veel tijd ingestoken. Bij deze wil ik iedereen ook aanraden (lees:verplichting!) om dit boek aan te schaffen:
http://www.freewebs.com/valvewizard/index.html
Daar staat namelijk waanzinnig veel nuttige informatie in over hoe de klank van gitaarversterkers nu tot stand komt.
De vraag is, waar ga ik beginnen?
Allereerst maar eens de eindtrap. Ik heb gekozen voor een single ended ontwerp met een 6P3S-E buis (equivalent 6L6).
Deze zou zo ongeveer 7W moeten leveren en met de juiste triode instelling 3W. Een single ended zou meer 2e orde harmonischen moeten hebben tov een PP. In een PP worden deze namelijk teniet gedaan. De gekozen voedingspanning is ongeveer 330V. Daarvoor kan ik een betaalbare 250V trafo gebruiken van tube-town.
Wat echter veel boeiender is voor de klank, is de voortrap.
De buizen die ik wil gaan gebruiken zijn 6N2P (equivalent 12AX7) en 6J32P (EF86).
Nu zullen er een hoop mensen zich afvragen waarom in hemelsnaam een EF86? Deze buis staat namelijk bekend als behoorlijk microfonisch.
Dat klopt deels, het hangt er namelijk van af hoe je deze buis toepast (en dat hebben ze bij VOX dus totaal verkeerd begrijpen). Met deze buis kun je namelijk een aantal leuke trucen uithalen, maar daarover later meer.
Ik zal eerst een eerste opzet van het schema laten zien:
De basis is dus een twee kanaals versterker. Een volledig clean kanaal en een distortion kanaal.
De oplettende kijker zal waarschijnlijk overeenkomsten zien met een aantal bekende gitaar merken.
Hoewel ze toch niet 100% identiek zijn, is dat inderdaad ook de basis waar ik wil gaan beginnen. Als je overigens veel versterker schema's vergelijkt zie je sowieso veel overeenkomsten.
Voor de compleetheid ook de voeding (wat minder boeiend):
Laat ik in het kort even wat dingen uit het schema pakken.
Ik begin met de ingang. Vaak zie je hier een aparte aansluiting voor low en voor high. Ik vind het persoonlijk altijd erg irritant om je gitaar plug te wisselen. Wat er eigenlijk altijd gebeurd, is dat er een simpele spanningsdeler wordt gemaakt (verzwakking -6dB). Het lijkt mij handiger om dat schakelbaar te maken.
Na de ingang gaan we naar buis V1. Dit is de EF86.
De fout die VOX (en anderen) maken, is om deze buis gigantisch veel te laten versterken (rond 200x !). Een hoop versterking is leuk, maar niet perse nodig om een specifieke klank te creëren. Wat je dan beter kunt doen is een andere buis er voor zetten. Voordeel is dat dan de klank eigenschappen van de EF86 nog veel sterker benadrukt worden. In dit schema heb ik geen buis ervoor, maar wil daar wel mee gaan experimenteren. De huidige instelling is een redelijk beginpunt, hoewel ik wil gaan experimenteren door de buis veel warmer in te stellen.
Het leuke van een pentode, is dat deze ook al triode instelbaar is. Dit kun je doen dmv een schakelaar, maar het wordt pas echt interessant als dit traploos gaat.
Daarvoor is het circuitje rond P1 nodig. Na V1 volgt een simpele EQ voor bass, mid en treble en is er nog een schakelbare "bright" functie toegevoegd.
Het andere kanaal is een stuk complexer.
We zien daar gelijk al een bekende treble booster, die je bijvoorbeeld vind in Marshall versterkers (eigenlijk aanwezig in bijna alle versterkers, zo ook Laney).
Zelf vind ik echter Marshalls op laag volume niet altijd lekker klinken, dus waarschijnlijk verwijder ik C8.
Overigens zijn R31, R30 en R25 allemaal grid stoppers om "blocking distortion" tegen te gaan (belangrijk! veel mensen vergeten die!)
Rond buis V3 zien we een zogenaamde "kathode volger". Buiten het feit dat deze als buffer werkt (voor de tonestack), heeft het ook enorm veel invloed voor de klank voor de versterker. Het komt er in feite op neer dat de tweede triode stroom wegneemt van de buis ervoor. Omdat het een vrij lang verhaal is, verwijs ik naar deze pagina:
http://www.freewebs.com/valvewizard1/dccf.htm
Op die pagina is nog een vernuftig stukje te vinden om "bootstrapping" toe te passen voor (nog) meer gain.
Het circuitje rond P12 is overigens ook een leuke toevoeging als "extra boost".
Tot zover een heel beknopte uitleg over deze versterker.
Eerst moet ik eens alles inventariseren en nog een ontwerp maken voor de kast.
Ook wil ik gaan kijken of de simulaties enigszins overeenkomen met de praktijk en ook met wat je daadwerkelijk waarneemt.
Het wordt sowieso een aparte top met een los,half open, speakerkabinet. Ik zit te denken aan zwart en creme (nep)leer.
Het metalen chassis wordt zwart met wit/creme kleurige chickenhead knoppen.
Ik weet alleen nog niet hoe ik de chassis opdruk ga doen. Speaker wordt een 12inch Celestion Vintage 30.
Een hoop dingen om nog over na te denken dus

Graag jullie input, mening, kritiek en vragen
