wel spanning geen stroom

De rest......
(streaming-/computeraudio graag in de daarvoor aangewezen forumgroep)

Moderators: Barry2001, Beheerdersteam

snoef3
Berichten: 245
Lid geworden op: di 19 jan 2016, 16:22

wel spanning geen stroom

Berichtdoor snoef3 » za 03 apr 2021, 12:48

Ik heb voor de squeezebox een oude voeding van Hitron model adls5-3/ovp. Is erg oud en werkt al jaren naar tevredenheid. Maar de laatste dagen valt regelmatig de squeezebox uit. Na wat speurwerk blijkt het de voeding te zijn. Ik meet keurig 4,94 volt en bij de ingang meet ik 241volt (!). Ik zie geen losse contacten ofzo. Wat zou er aan de hand kunnen zijn.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

toetertje
Berichten: 2646
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 18:05
Locatie: Omgeving Enkhuizen.

Re: wel spanning geen stroom

Berichtdoor toetertje » za 03 apr 2021, 13:24

Misschien eerst de 220 kant eens nalopen. Die fastons eraf, en de draden rechtstreeks op de trafo?
Misschien ook even een andere zekering proberen. Het wil wel eens gebeuren, dat de smeltdraad niet
goed meer aan de huls zit. Dan meet het wel goed, maar zodra er stroom geleverd moet worden gaat het mis.

snoef3
Berichten: 245
Lid geworden op: di 19 jan 2016, 16:22

Re: wel spanning geen stroom

Berichtdoor snoef3 » za 03 apr 2021, 16:25

Net weer even gemeten; 248 nu. Gementen op de transformator, niet op de fastons. zekering heb ik zo snel niet bij de hand.
Wel zo'n typische ozon (?) geur en snel warm.
Ik wil het natuurlijk opgelost hebben maar ik snap niet dat ik wel spanning meet maar blijkbaar loopt er geen stroom? Hoe kan dat dan?

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 24519
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: wel spanning geen stroom

Berichtdoor ds23man » za 03 apr 2021, 16:37

Als je nu primair 248 meet dan zou ik je multimeter eens nakijken. Bij 253 slaan alle omvormers van zonnepanelen er uit.
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 15650
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: wel spanning geen stroom

Berichtdoor Ah!buis » za 03 apr 2021, 16:46

Als je wel netspanning meet en er komt niks uit de voeding dan is er iets mis met de trafo of de schakeling op de print.
Kijk 's of de schroeven van die dikke transistor nog goed vast zitten.Die verzorgen de verbinding collector naar print.
Anne
♫ Liever gaar in de kist dan weer een schokje gemist ♪

snoef3
Berichten: 245
Lid geworden op: di 19 jan 2016, 16:22

Re: wel spanning geen stroom

Berichtdoor snoef3 » za 03 apr 2021, 17:18

@ds23man: nog binnen de range toch. nu weer 238Volt
@Ah!buis: Die transistor zit nog goed vast. maar ik meet ook 5 volt aan de stekker voor de squeezebox. Dat snap ik niet: als er wel spanning is waarom stroomt het dan niet als ik iets aansluit? en waarom zo ineens? Staat al jaren acher de squeezebox.

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 24519
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: wel spanning geen stroom

Berichtdoor ds23man » za 03 apr 2021, 17:33

238 is nog steeds bizar hoog. 248 is heel extreem en slechts 5 volt verwijdert van de verplichte noodmaatregel dat omvormers af moeten kappen. Dat zou ook verklaren dat je een lucht ruikt, de trafo staat te borrelen en de achterliggende elektronica is er mee gestopt. Wat is je locatie?
Fusion Filterdesign

snoef3
Berichten: 245
Lid geworden op: di 19 jan 2016, 16:22

Re: wel spanning geen stroom

Berichtdoor snoef3 » za 03 apr 2021, 18:20

@ds23man: locatie is bij Utrecht.
Ik denk dat ik ga zoeken naar een nieuwe voeding en dat deze gewoon kapot is.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 15650
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: wel spanning geen stroom

Berichtdoor Ah!buis » za 03 apr 2021, 18:41

snoef3 schreef: maar ik meet ook 5 volt aan de stekker voor de squeezebox. Dat snap ik niet: als er wel spanning is waarom stroomt het dan niet als ik iets aansluit? en waarom zo ineens? Staat al jaren acher de squeezebox.
Dan zal er bij die stekker wel iets los zitten.Soldering losgewerkt of printspoor naar de stekker onderbroken.
Anne
♫ Liever gaar in de kist dan weer een schokje gemist ♪

snoef3
Berichten: 245
Lid geworden op: di 19 jan 2016, 16:22

Re: wel spanning geen stroom

Berichtdoor snoef3 » za 03 apr 2021, 18:51

voor de duidelijkheid, de squeezebox speelt nu goed op een andere voeding.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 24625
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: wel spanning geen stroom

Berichtdoor ray5150 » za 03 apr 2021, 19:01

Ik zie op de foto dat er achter de draden op de PCB een DIP-14 IC verstopt zitten, zou zomaar een 723 kunnen zijn.
Wat ook kan is dat door de hogere primaire spanning (en dus ook secundair) enkele van de elco´s brak geworden zijn.

snoef3
Berichten: 245
Lid geworden op: di 19 jan 2016, 16:22

Re: wel spanning geen stroom

Berichtdoor snoef3 » za 03 apr 2021, 20:29

@ray5150: ua723rc f 8304 korea staat er op, blijkbaar gangbaar? wat doet ie?
maar ik ga een andere regelen. Ik heb deze ooit gekocht bij budgetronics, daar hebben ze vast wel weer een andere om in te bouwen. behuizing kan ik wel weer opnieuw gebruiken.

Chocomel
Berichten: 580
Lid geworden op: ma 21 sep 2015, 21:42

Re: wel spanning geen stroom

Berichtdoor Chocomel » zo 04 apr 2021, 12:50

ds23man schreef:Als je nu primair 248 meet dan zou ik je multimeter eens nakijken. Bij 253 slaan alle omvormers van zonnepanelen er uit.

Multimeters zijn soms onnauwkeurig als de batterij bijna leeg is.

snoef3
Berichten: 245
Lid geworden op: di 19 jan 2016, 16:22

Re: wel spanning geen stroom

Berichtdoor snoef3 » zo 04 apr 2021, 20:37

@chocomel: aan de secundaire kant aan de stekker voor de squeezebox meet ik wel steeds 4,94 volt, daar varieert ie niet.

Ik snap nog steeds niet hoe ik spanning kan meten maar als ik het aansluit er blijkbaar geen stroom loopt. In ieder geval te weinig om de squeezebox aan te zetten.

ik zoek dus een andere:
Hier misschien:
https://www.audiophonics.fr/en/hifi-power-supply-c-617.html/s-6/output-jack_dc_5.5_2.1mm?orderby=price&orderway=asc
of een sbooster evt tweede hands
of iets wat niet direct voor audio is als ik nu heb: https://nl.mouser.com/Search/Refine?FS=TRUE&N=19777914+4289422072+4289422153+4292906361 behuizing heb ik al :)
Die Hitron die nu kapot is vond ik jaren geleden beter dan de sbooster (de allereerste versie)

wat zouden jullie me aanraden? en voor weinig geld als het kan. :-$

toetertje
Berichten: 2646
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 18:05
Locatie: Omgeving Enkhuizen.

Re: wel spanning geen stroom

Berichtdoor toetertje » zo 04 apr 2021, 21:49

Heeft Barry niet meer zo'n mooi printje? Misschien kun je die gebruiken
i.c.m. de trafo en behuizing die je al hebt.

Zelf heb ik ook naar tevredenheid die ifi adapters in gebruik.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 24625
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: wel spanning geen stroom

Berichtdoor ray5150 » zo 04 apr 2021, 22:54

Die gloeivoeding, bedoel je ?
Dat lijkt me een uitstekend alternatief.

snoef3
Berichten: 245
Lid geworden op: di 19 jan 2016, 16:22

Re: wel spanning geen stroom

Berichtdoor snoef3 » di 06 apr 2021, 16:44

dank. ik heb contact opgenomen met Barry.
Ik denk toch ook maar een andere trafo te doen dan. Ik weet niet of ik deze nog vertrouw; het chassis wordt best wel heet en het enige dat er direct mee verbonden is, is de trafo en de transistor.

snoef3
Berichten: 245
Lid geworden op: di 19 jan 2016, 16:22

Re: wel spanning geen stroom

Berichtdoor snoef3 » di 20 apr 2021, 10:06

IMG-20210417-WA0000.jpeg


Eindreslutaat. Met dank aan Barry en de trafo van velleman. En past net in de oude behuizing van de vorige voeding.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

toetertje
Berichten: 2646
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 18:05
Locatie: Omgeving Enkhuizen.

Re: wel spanning geen stroom

Berichtdoor toetertje » di 20 apr 2021, 10:23

Mooi printje hoor, heb hem zelf ook.
Maar, vergeet niet de spanning in te stellen! :oops: :oops:

snoef3
Berichten: 245
Lid geworden op: di 19 jan 2016, 16:22

Re: wel spanning geen stroom

Berichtdoor snoef3 » di 20 apr 2021, 10:33

toetertje schreef:Mooi printje hoor, heb hem zelf ook.
Maar, vergeet niet de spanning in te stellen! :oops: :oops:

jaja, gedaan, :D

Gebruikersavatar
pvanlingen
Berichten: 920
Lid geworden op: vr 21 dec 2007, 13:35
Locatie: Dronten

Re: wel spanning geen stroom

Berichtdoor pvanlingen » di 20 apr 2021, 11:30

Ja ja leuk allemaal maar werkt nu alles weer zoals het hoort.
Zelf maken is leuker.

snoef3
Berichten: 245
Lid geworden op: di 19 jan 2016, 16:22

Re: wel spanning geen stroom

Berichtdoor snoef3 » di 20 apr 2021, 11:43

pvanlingen schreef:Ja ja leuk allemaal maar werkt nu alles weer zoals het hoort.

ja, alles werkt weer zoals het hoort.
Voor de geinteresseerden: de velleman (goedkoper dan de amplimo en meer vermogen) is 50VA 2 x 6V / 2 x 4.16A na de print is 7,5 volt DC en teruggeregeld naar 5 volt. Squeezebox verbruikt denk ik niet meer dan 1 á 1,5 A. Moet ik de warmte ontwikkeling in de gaten houden? het is een afgesloten behuizing.

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 11965
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: wel spanning geen stroom

Berichtdoor Barry2001 » di 20 apr 2021, 11:56

Dacht dat het verbruik van een Squeezebox minder is, misschien met opstarten even een piek. Zou kunnen dat je een paar gaten in de behuizing voor convectie moet boren, misschien valt het mee. Gewoon even proberen, laten spelen met deksel eraf, kun je het in de gaten houden.

snoef3
Berichten: 245
Lid geworden op: di 19 jan 2016, 16:22

Re: wel spanning geen stroom

Berichtdoor snoef3 » di 20 apr 2021, 12:00

ik heb geen idee ook over het verbruik, ik gok maar wat. maar gisternamiddag en avond hele avond staan spelen met squeezebox en radio paradise. prima.
Maar ik zal eens de deksel eraf halen en af en toe eens voelen aan het koelblokje.

Gebruikersavatar
pvanlingen
Berichten: 920
Lid geworden op: vr 21 dec 2007, 13:35
Locatie: Dronten

Re: wel spanning geen stroom

Berichtdoor pvanlingen » di 20 apr 2021, 12:26

Mooi dat het weer werkt.
Blijft vreemd dat er met de oude voeding wel 5 volt aanwezig was bij belasting.
Als er waar dan ook een overgangsweerstand zou zijn geweest had de spanning onder belastings omstandigheden toch in elkaar moeten zakken.
Als je weer een tijd over hebt zou ik het toch nog eens uitzoeken. (nieuwsgierig)

Paul.
Zelf maken is leuker.


Terug naar “Overige Audio-elektronica”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 0 gasten