Indel trafo TSL100/001

De rest......
(streaming-/computeraudio graag in de daarvoor aangewezen forumgroep)

Moderators: Barry2001, Beheerdersteam

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 84
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Indel trafo TSL100/001

Berichtdoor douwebakker » wo 27 nov 2019, 21:13

Beste forum leden,
Overkomt het jullie wel eens dat je iets wel denkt te weten maar toch ook wel twijfelt.
Bij mij is dat nu het geval met deze voedingstrafo. Ik wil deze gebruiken voor een stereo versterker met EL84-ers in balans.
De secondaire hoogspanning is 2x260V. gelijkgericht en afgevlakt maakt dat ongeveer 365V. Deze breng ik terug naar 350V.
Bij een totaalstroom van 160mA is dat dus 58.4 VA .
Op de trafo staat bij de wikkelingen 260V-0.12A. Maar dat is steeds een halve periode.
De transformator zelf is 100VA. De belasting voor de gloeispanning is 6.3Vx4.1A=25.83VA. Totaal dus 59+26=85VA. Dat is ruim minder dan 100VA en moet ik deze trafo toch kunnen gebruiken, of zie ik het verkeerd.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Pcdg
Berichten: 406
Lid geworden op: di 21 okt 2008, 14:24
Locatie: Den Haag

Re: Indel trafo TSL100/001

Berichtdoor Pcdg » wo 27 nov 2019, 21:36

Douwe, ik kan je niet helpen met de formules, maar ik heb met precies dezelfde trafo een EL84 balansversterker gemaakt. Hier is het draadje met bouwverslag: http://zelfbouwaudio.nl/forum/viewtopic.php?f=7&t=9399&start=50&hilit=Sa+5300

Mijn ervaring: het gaat prima, trafo werd niet of nauwelijks warm, hij had alleen last van mechanische brom wat ik er niet uit heb gekregen.

Ben je via via aan die trafo gekomen? Ik heb de trafoset destijds verkocht, het kan zomaar ook nog eens dezelfde zijn :lol:

Mvg, Paul

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 21211
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Indel trafo TSL100/001

Berichtdoor Pjotr » wo 27 nov 2019, 21:42

Omdat je gaat gelijkrichten en afvlakken ga je de wikkelingen zwaarder belasten dan normaliter bij wisselstroom gebeurt. Voor die wikkelingen geldt de vuistregel dat je voor de trafo 1,5x a 2x zoveel VA's nodig hebt als dat je afneemt. Je trafo is dus krap aan maar ik denk dat het wel gaat.

[edit]
Paul is mij al voor ;)
Peter de Jong

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 84
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Indel trafo TSL100/001

Berichtdoor douwebakker » wo 27 nov 2019, 21:56

@Pcdg, ik heb ze overgenomen van iemand uit Hengelo. Volgens mij was dat op een zelfbouwbeurs die mede door de verkoper was georganiseerd. Barry2001?

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 84
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Indel trafo TSL100/001

Berichtdoor douwebakker » wo 27 nov 2019, 22:47

@Pjotr, Ik geloof wel dat er een vuistregel voor bestaat maar men moet het toch ook gewoon kunnen uitrekenen. Ik ben al 50 jaar van school begrijp je. Nou ja, ik ga het gewoon proberen en dan zien we het vanzelf wel wat er gebeurt. Bij Paul ging het ook goed.
Douwe

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 21211
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Indel trafo TSL100/001

Berichtdoor Pjotr » wo 27 nov 2019, 22:58

Hoi Douwe,

Ja, het is uit te rekenen maar dat is behoorlijk complex, oftewel niet gewoon simpel. En daarom doet men dat in de praktijk ook vrijwel nooit. Bij gelijkrichting is de RMS stroom door de wikkelingen veel groter dan de gemiddelde stroom die je uiteindelijk als gelijkstroom er uit krijgt. Maar die RMS stroom verwarmd wel de wikkelingen en is waar je mee rekenen moet. Er zijn tegenwoordig wel progjes voor buizen diy die het voor je uitrekenen dan wel simuleren. PSU-designer of zo iets meen ik. Voor mijzelf simuleer ik dat soort dingen met PSpice.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 84
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Indel trafo TSL100/001

Berichtdoor douwebakker » wo 27 nov 2019, 23:14

Dag Peter, uitrekenen is inderdaad lastig. Daar kwam ik ook achter vanaar dat ik ook het idee kreeg om met het vermogen te werken. Het afgeleverde gelijkstroom vermogen word immers door de trafo geleverd en er gaat onderweg niet zo heel veel verloren. (Behalve natuurlijk in de dioden).

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 21211
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Indel trafo TSL100/001

Berichtdoor Pjotr » wo 27 nov 2019, 23:32

En vergis je niet in de koperweerstand van de trafo. Daarin verstook je I_rms^2 x R wattjes. Vandaar die vuistregel dat je het aantal VA van de trafo 1,5 - 2 maal zo groot neemt als wat je continue aan gelijkstroom er uit haalt bij volle belasting.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6891
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Indel trafo TSL100/001

Berichtdoor Bert61 » do 28 nov 2019, 9:51

Nog een duit in het zakje
AC 260 x 0,12= 31 Watt
Als je gelijkricht en een elko gebruikt stijgt de spanning tot de Top waarde AC
Je 260 Volt AC stijgt Tot 367 volt 260 X √2 =1.414 als je die 120 mA erbij neemt 44 Watt
We weten allemaal dat niet kan
Ik hield altijd die zelfde vuistregel door de stroom dan ook door 1,414 te delen =84 mA
84 mA DC x 367=31 Watt Nu klopt het weer O:)
Dat is mijn hulp en houvast en uitleg in deze materie
Daar er overal verlies in zit in de Elco In de Diode,s of nog erger een gelijkricht buis , dat doen we maar niet , zal de 1,5 misschien beter bij de waarheid zitten dan de 1,414
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 84
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Indel trafo TSL100/001

Berichtdoor douwebakker » do 28 nov 2019, 10:37

Bert, bedankt voor je heldere uitleg.Dit kan ik goed volgen, echter op mijn trafo heb ik niet 1 wikkeling van 260V maar 2. Als ik dan jouw redenering volg kom ik op 2x260x0.12=62.4W De gelijkspanning word 365V. Dan word de uiteindelijke stroom 62.4/365= 170mA. Dat is precies de factor 1.41 . Met wat andere verliezen erbij kom je waarschijnlijk met factor 1.5 goed weg.
Douwe

Gebruikersavatar
RobertD
Berichten: 3827
Lid geworden op: di 10 jul 2007, 19:52
Locatie: Alphen a.d. Rijn

Re: Indel trafo TSL100/001

Berichtdoor RobertD » do 28 nov 2019, 10:39

Bert61 schreef:Nog een duit in het zakje
AC 260 x 0,12= 31 Watt
Als je gelijkricht en een elko gebruikt stijgt de spanning tot de Top waarde AC
Je 260 Volt AC stijgt Tot 367 volt 260 X √2 =1.414 als je die 120 mA erbij neemt 44 Watt
We weten allemaal dat niet kan
Ik hield altijd die zelfde vuistregel door de stroom dan ook door 1,414 te delen =84 mA
84 mA DC x 367=31 Watt Nu klopt het weer O:)
Dat is mijn hulp en houvast en uitleg in deze materie
Daar er overal verlies in zit in de Elco In de Diode,s of nog erger een gelijkricht buis , dat doen we maar niet , zal de 1,5 misschien beter bij de waarheid zitten dan de 1,414


Dit is precies zoals je het moet berekenen. Dat PcdG mechanische brom had, zal hier direct mee te maken hebben. De trafo werd gewoon constant te zwaar belast.
Ik zou echt een zwaardere trafo gaan zoeken of een single ended versterker bouwen.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6891
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Indel trafo TSL100/001

Berichtdoor Bert61 » do 28 nov 2019, 11:16

Misschien dat hij die mechanische brom wat kan verminderen door onder de voetjes Rubberen doorvoer
Te leggen en eventueel ook tussen blikpakket en chassis
Dan wordt de brom niet versterkt door het Chassis
Ook het los en vast draaien van de boutjes door het blikpakket wil wel eens helpen.
Anders een andere Trafo :(
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 21211
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Indel trafo TSL100/001

Berichtdoor Pjotr » do 28 nov 2019, 11:23

Bert61 schreef:Nog een duit in het zakje
AC 260 x 0,12= 31 Watt
Als je gelijkricht en een elko gebruikt stijgt de spanning tot de Top waarde AC
Je 260 Volt AC stijgt Tot 367 volt 260 X √2 =1.414 als je die 120 mA erbij neemt 44 Watt
We weten allemaal dat niet kan
Ik hield altijd die zelfde vuistregel door de stroom dan ook door 1,414 te delen =84 mA
84 mA DC x 367=31 Watt Nu klopt het weer O:)
Dat is mijn hulp en houvast en uitleg in deze materie
Daar er overal verlies in zit in de Elco In de Diode,s of nog erger een gelijkricht buis , dat doen we maar niet , zal de 1,5 misschien beter bij de waarheid zitten dan de 1,414

Daar komt nog bij dat door de gelijkrichting de trafo niet gedurenede de hele sinus stroom geleverd wordt, maar alleen op de toppen. Dus wanneer de trafospanning hoger is dan de gelijkspanning achter de dioden. Al het vermogen moet dan geleverd worden in een kortere tijd. Ergo er moet iets van een dubbele stroom geleverd worden. En aangezien het verlies in de trafo en gelijkrichtbuis kwadratisch toeneemt (P = I^2 x R) wordt dat verlies ook hoger dan zonder gelijkrichting. Dat kun je echt niet meer verwaarlozen.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 84
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Indel trafo TSL100/001

Berichtdoor douwebakker » do 28 nov 2019, 12:16

Ik ga er mee aan de slag. Voor mijn EL34PP versterker heb ik het chassis zelf gemaakt, maar voor deze ga ik een Hammond chassis gebruiken. Het past precies zoals je op de foto kan zien.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6891
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Indel trafo TSL100/001

Berichtdoor Bert61 » do 28 nov 2019, 12:40

douwebakker schreef:Ik ga er mee aan de slag. Voor mijn EL34PP versterker heb ik het chassis zelf gemaakt, maar voor deze ga ik een Hammond chassis gebruiken. Het past precies zoals je op de foto kan zien.

Douwe zet de voedings trafo in het midden en geef de UGT,s een beetje ruimte
Je hebt zo een 50 hz brom opgepikt als je ze tegen elkaar zet
Je kan dat controleren met hoofdtelefoon op de UGT aangesloten en de Voedingstrafo aan de 230
Pik je geen brom op Ok , anders zet je dan voor de UGT of in het midden net voor je voedingtrafo
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 84
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Indel trafo TSL100/001

Berichtdoor douwebakker » do 28 nov 2019, 13:26

Goeie tip Bert. Gelukkig heb ik nog geen gaten geboord.
Douwe

Pcdg
Berichten: 406
Lid geworden op: di 21 okt 2008, 14:24
Locatie: Den Haag

Re: Indel trafo TSL100/001

Berichtdoor Pcdg » do 28 nov 2019, 14:41

Ik heb mijn set destijds verkocht aan het lid B_force. Wellicht heeft hij ze weer aan Barry verkocht en zijn ze nu bij jou. Het zou wel grappig zijn.

Veel bouwplezier!

Paul

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 84
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Indel trafo TSL100/001

Berichtdoor douwebakker » do 28 nov 2019, 14:48

Hoi Bert, Ik heb een en ander even gecheckt met de hoofdtelefoon en ik moet je zeggen dat Ik heel blij met je advies! Zonder deze tip van jou zou het project bij voorbaat gaan mislukken. Ik heb de trafo's ook iets naar voren gebracht zodat ik achter de UGT's nog wat elco's kwijt kan. Nooit geweten dat de invloed van de plaatsing zo groot was. Eerdere projecten heb ik steeds met ringkerntrafo's uitgevoerd en daarbij heb ik nooit brom gehad. Ook nooit op deze manier gecontroleerd trouwens.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6891
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Indel trafo TSL100/001

Berichtdoor Bert61 » do 28 nov 2019, 14:56

douwebakker schreef:Hoi Bert, Ik heb een en ander even gecheckt met de hoofdtelefoon en ik moet je zeggen dat Ik heel blij met je advies! Zonder deze tip van jou zou het project bij voorbaat gaan mislukken. Ik heb de trafo's ook iets naar voren gebracht zodat ik achter de UGT's nog wat elco's kwijt kan. Nooit geweten dat de invloed van de plaatsing zo groot was. Eerdere projecten heb ik steeds met ringkerntrafo's uitgevoerd en daarbij heb ik nooit brom gehad. Ook nooit op deze manier gecontroleerd trouwens.

Kijk daar ben ik blij mee Douwe
Het kantelen en draaien heeft ook effect probeer maar eens O:)
Als je de Hoofd telefoon op de UGT aan de 2 anode aansluiting verbind wordt het nog lastiger om het minimum te vinden
Nu moet ik stoppen anders gaan Anne en Demo zich vervelen . :wink:
En gaan ze nog boos worden op me :D
En ik heb ze keihard nodig O:)
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 84
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Indel trafo TSL100/001

Berichtdoor douwebakker » do 28 nov 2019, 15:18

Ik heb nog eenzelfde chassis maar dan van staal in bestelling bij tube-town. Deze zal vermoedelijk voor het weekend in huis zijn. Daarmee ga ik nog eens dezelfde check doen. Ben benieuwd hoe dat uitpakt.
Douwe

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 84
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Indel trafo TSL100/001

Berichtdoor douwebakker » do 28 nov 2019, 15:25

Pcdg schreef:Ik heb mijn set destijds verkocht aan het lid B_force. Wellicht heeft hij ze weer aan Barry verkocht en zijn ze nu bij jou. Het zou wel grappig zijn.

Veel bouwplezier!

Paul

Zou maar zo kunnen Paul. Aan de andere kant hebben ze natuurlijk meer dan 1 set gemaakt bij Indel.
Het probleem wat jij had met de brom lijkt wat mij betreft opgelost dankzij de bijdrage van Bert.
Douwe

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4309
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Indel trafo TSL100/001

Berichtdoor democles » do 28 nov 2019, 16:24

Kijk hier even naar .
Ik weet niet of je nog genoeg ruimte hebt om de voedingstrafo een kwart slag te draaien.
Anders zou ik geen buisjes plaatsen in het verlengde van het blikpakket.

Naamloos.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 84
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Indel trafo TSL100/001

Berichtdoor douwebakker » do 28 nov 2019, 16:55

Dat gaat 'm niet worden. De trafo staat al in de positie "goed" als ik jouw tekening bekijk. Evengoed bedankt voor het mee(kijken)denken.
Douwe

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6891
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Indel trafo TSL100/001

Berichtdoor Bert61 » do 28 nov 2019, 18:20

Ik heb een Topic gemaakt en dit samen gevat Hier
Had alleen de moeite moeten nemen jullie te vragen of ik dat mocht :oops: Dat was ik vergeten
Excuses
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 84
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Indel trafo TSL100/001

Berichtdoor douwebakker » do 28 nov 2019, 23:43

Bert61 schreef:Ik heb een Topic gemaakt en dit samen gevat Hier
Had alleen de moeite moeten nemen jullie te vragen of ik dat mocht :oops: Dat was ik vergeten
Excuses

Ik heb er geen probleem mee hoor! Een forum als dit krijgt juist een meerwaarde als we van elkaar kunnen leren.
Douwe


Terug naar “Overige Elektronica”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 0 gasten