Stroombron

De rest......
(streaming-/computeraudio graag in de daarvoor aangewezen forumgroep)

Moderators: Barry2001, Beheerdersteam

Gebruikersavatar
PimDriessen
Berichten: 1055
Lid geworden op: wo 01 jan 2014, 14:41

Stroombron

Berichtdoor PimDriessen » zo 09 jun 2019, 16:27

Beste Forum leden,
Ben op dit Forum op zoek gegaan naar een schakeling om de gloeispanning piekstroom te verminderen voor een EL84.
De gloeispanning wordt gestabiliseerd met een uA78HGA en op 6,3 Volt afgeregeld.
Ben er wel achter dat het met een LM317 gedaan wordt als stroombron, alleen komt er geen duidelijke schakeling naar boven.
Heeft iemand een schema, van zo`n stroombron en hoe dat aangesloten moet worden?.
Groet,
Pim

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13390
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Stroombron

Berichtdoor Ah!buis » zo 09 jun 2019, 16:58

Belangrijk verschil tussen de µA78 en de LM is de referentiespanning.Bij de µA78 is dat 5volt en de LM 1,25volt.
De stroombron maak je door aan de stabilisator een belasting (weerstand) te hangen die de gewenste stroom doorlaat.
De stroom die de schakeling dan gebruikt is de belasting+eigengebruik.Dat eigengebruik kun je meestal verwaarlozen, is klein.
Het spanningsverlies (meerspanning die nodig is) is de referentie+min.spanning om de IC te laten werken.
Voor de µA 5+2,3=7,3volt en de LM 1,25+2,5=3,75volt.Dat maakt dat het verlies (warmte en spanning) dubbel zo groot is voor de µA.
Aansluiten is dan ingang-IC aan de plus-kant en ref-IC de minkant, met tussen ref- en uit-IC de weerstand.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
PimDriessen
Berichten: 1055
Lid geworden op: wo 01 jan 2014, 14:41

Re: Stroombron

Berichtdoor PimDriessen » zo 09 jun 2019, 17:26

Hoi Anne,
Omdat het makkelijker is voor mij om het met een schema te laten zien, hier een paar voorbeelden.
Het linker schema is de gestabiliseerde voeding voor de gloeispanning, rechts het schema van de stroombron.
Moet die stroombron dan voor de gestabiliseerde voeding worden geplaatst.
Groet,
Pim

ScreenShot425.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13390
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Stroombron

Berichtdoor Ah!buis » zo 09 jun 2019, 18:44

De linkse geeft een gestabiliseerde spanning, de rechtse een gestabiliseerde stroom.Beide uit een ongestabiliseede bron, bijv gelijkrichter+elco.
R2 is nutteloos, verhoogt enkel de nodige VS1.
Voor de stroom die je aangeeft (EL84 gloei) moet R1 = 1,65Ω.
Dan heb je 6,3V (buis) + 1,25V (R1) + 2,5V (LM) = 10V nodig voor VS1 (minimaal).
Als VS1 groter wordt komt het teveel over de LM, de rest blijft hetzelfde.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
PimDriessen
Berichten: 1055
Lid geworden op: wo 01 jan 2014, 14:41

Re: Stroombron

Berichtdoor PimDriessen » zo 09 jun 2019, 19:39

Hoi Anne,

Dat werkt, maar nu zou ik graag met de uA78HGA willen werken als de stabilisator voor 2 EL84 buizen, en moeten daar dan twee stroombronnen achter voor elk een EL84, en ook de stuurbuis moet nog gloeispanning krijgen ongeveer 300 mA.
Groet,
Pim

ScreenShot428.jpg


Die waarden kloppen niet, dus hier wat ik bedoel.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13390
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Stroombron

Berichtdoor Ah!buis » zo 09 jun 2019, 20:19

Die eerste geeft 1,5A per buis, niet de bedoeling.
En een stabilisatie voor een stabilisatie heeft, voor gloei, geen zin.Wordt de nodige VS2 enkel groter.
Zou zo kunnen, stroom voor de eindbuizen en spanning voorversterker.
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
PimDriessen
Berichten: 1055
Lid geworden op: wo 01 jan 2014, 14:41

Re: Stroombron

Berichtdoor PimDriessen » zo 09 jun 2019, 20:34

Hoi Anne,

Dat is een beetje overdreven om de uA78HGA alleen in te zetten om de stuurbuis van spanning te voorzien.
ScreenShot430.jpg

ScreenShot431.jpg

Dus gebruik ik daar ook maar een LM317 voor.
Groet,
Pim
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13390
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Stroombron

Berichtdoor Ah!buis » zo 09 jun 2019, 21:54

PimDriessen schreef:Dus gebruik ik daar ook maar een LM317 voor.
R4 wordt dan 970Ω .
En ik heb in het laatste schema de waardes van R3 en R4 verwisseld :oops: (bij de µA is R4 de kleinste)
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
PimDriessen
Berichten: 1055
Lid geworden op: wo 01 jan 2014, 14:41

Re: Stroombron

Berichtdoor PimDriessen » zo 09 jun 2019, 22:47

Ah!buis schreef:Die eerste geeft 1,5A per buis, niet de bedoeling.
En een stabilisatie voor een stabilisatie heeft, voor gloei, geen zin.Wordt de nodige VS2 enkel groter.
Zou zo kunnen, stroom voor de eindbuizen en spanning voorversterker.
Anne

Hoi Anne,
Wat nog niet duidelijk is hoe komt er zonder stabilisatie een vaste spanning op de stroombron, want die moet nu afgeregeld worden met de labvoeding op 9,2 volt om de 6,2 volt op de buis te krijgen?.

Groet,
Pim

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13390
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Stroombron

Berichtdoor Ah!buis » zo 09 jun 2019, 23:28

PimDriessen schreef:Hoi Anne,
Wat nog niet duidelijk is hoe komt er zonder stabilisatie een vaste spanning op de stroombron, want die moet nu afgeregeld worden met de labvoeding op 9,2 volt om de 6,2 volt op de buis te krijgen?
Minstens 9,2volt ! Met een hogere spanning bijft de stroom hetzelfde en dan ook de spanning op de gloeidraad.
Bij een spanningsbron blijft de spanning konstant bij wisselende stromen (verbruik), er loopt een stroom die bij de spanning hoort.
En een stroombron levert een konstante stroom met wisselende spanning, de spanning is die welke bij de aangesloten weerstand hoort.
Gloei op een spanningsbron, verandering van weerstand veroorzaakt andere stroom bij zelfde spanning.
Gloei op een stroombron, dan verandert de spanning naar gelang de weerstand maar blijft de stroom dezelfde.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 20837
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Stroombron

Berichtdoor Pjotr » zo 09 jun 2019, 23:51

Ah!buis schreef:Gloei op een spanningsbron, verandering van weerstand veroorzaakt andere stroom bij zelfde spanning.
Gloei op een stroombron, dan verandert de spanning naar gelang de weerstand maar blijft de stroom dezelfde.
Anne

Klopt en daarbij is de gloei van P en U buizen geconstrueerd voor stroomsturing en van E buizen voor spanningssturing. Dus waarom wil je überhaupt een EL84 met stroom gaan sturen?
Peter de Jong

Gebruikersavatar
Jerommel
Berichten: 753
Lid geworden op: ma 20 apr 2009, 18:09
Locatie: den haag

Re: Stroombron

Berichtdoor Jerommel » zo 09 jun 2019, 23:53

Nog interessant om aan constant current regulators te denken voor zulks?
Gebruikelijk in de LED wereld.
Er is de AMC7135 (is wel SMD en alleen DC) die 350mA vasthoudt, in parallel het dubbele.
Er bestaat ook een variant met een 'adj.' pootje.
Moet dan misschien wel i.c.m. een spanningsregelaar, zodat 'Pgloei' nooit te groot wordt.

Gebruikersavatar
PimDriessen
Berichten: 1055
Lid geworden op: wo 01 jan 2014, 14:41

Re: Stroombron

Berichtdoor PimDriessen » ma 10 jun 2019, 11:15

Pjotr schreef:
Ah!buis schreef:Gloei op een spanningsbron, verandering van weerstand veroorzaakt andere stroom bij zelfde spanning.
Gloei op een stroombron, dan verandert de spanning naar gelang de weerstand maar blijft de stroom dezelfde.
Anne

Klopt en daarbij is de gloei van P en U buizen geconstrueerd voor stroomsturing en van E buizen voor spanningssturing. Dus waarom wil je überhaupt een EL84 met stroom gaan sturen?

Hoi Pjotr,
Wilde eigenlijk een stroombron om de stroompiek op te vangen die ontstaat bij het inschakelen, loopt de stroom even op naar 2,5 A bij twee buizen EL84.
Heb nu een paar NTC`s besteld van 2 ohm om te zien of die de piek kunnen opvangen.
Groet,
Pim

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 20837
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Stroombron

Berichtdoor Pjotr » ma 10 jun 2019, 12:20

Wat is er dan erg aan die stroompiek? Als je amp opwarmt luister je er toch niet naar? :think: :relax:
Peter de Jong

Gebruikersavatar
PimDriessen
Berichten: 1055
Lid geworden op: wo 01 jan 2014, 14:41

Re: Stroombron

Berichtdoor PimDriessen » ma 10 jun 2019, 12:40

Hoi Pjotr,
Lijkt me voor de levensduur van de buizen beter dat die piek er niet is, maar misschien overdrijf ik een beetje. :think:
Maar die NTC`s gaan er nog wel even in om te zien of dat wat uitmaakt.
Groet
Pim

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 20837
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Stroombron

Berichtdoor Pjotr » ma 10 jun 2019, 13:20

Er worden al 100 jaar buizen gemaakt en gebruikt en jij komt daar nu pas mee? :-s Je kan het wel proberen met die NTC. Maar hoe weet je dan of de buizen versleten zijn.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13390
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Stroombron

Berichtdoor Ah!buis » ma 10 jun 2019, 13:44

Zo kun je de gloei vertraagd laten opkomen. Begint op ong. 2volt en loopt langzaam op naar 6,3.
G-traag.png
Omdat twee EL84 rond 1,5A trekken is één LM317 wat op het kantje, kun je er twee parallel zetten met wat aanpassen.
Of een LT1085 (evt TS1085, veel goedkoper) nemen, goed voor 3A.
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
PimDriessen
Berichten: 1055
Lid geworden op: wo 01 jan 2014, 14:41

Re: Stroombron

Berichtdoor PimDriessen » ma 10 jun 2019, 15:36

Hoi Anne,
Dat is een mooie schakeling, die ga ik even uitproberen.
Waarom zitten er twee weerstanden parallel 3K3 ?.
Groet,
Pim

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13390
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Stroombron

Berichtdoor Ah!buis » ma 10 jun 2019, 15:59

PimDriessen schreef:Waarom zitten er twee weerstanden parallel 3K3 ?
Met één LM is 't 3k3, met twee gaat er 2x zoveel stroom door, voor dezelfde spanning dan halveren (eenzelfde parallel of een, niet gangbare, 1k65 in de plaats.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
PimDriessen
Berichten: 1055
Lid geworden op: wo 01 jan 2014, 14:41

Re: Stroombron

Berichtdoor PimDriessen » ma 10 jun 2019, 17:55

Hoi Anne,
Heb nog even geprobeerd of jou schakeling het ook zou doen op de uA78HGA, maar dat werkt niet.
Wel zonder belasting komt hij op 6,3 volt, maar als er een EL84 aanhangt dan gaat er ongeveer 2,5 A lopen bij een hele lage spanning dus een soort van sluiting, moest het even uitproberen. :sure:
Nu op naar de LM317 versie.
Groet,
Pim
ScreenShot435.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13390
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Stroombron

Berichtdoor Ah!buis » ma 10 jun 2019, 18:24

PimDriessen schreef:Hoi Anne,
Heb nog even geprobeerd of jou schakeling het ook zou doen op de uA78HGA, maar dat werkt niet.
Nu op naar de LM317 versie.
Natuurlijk niet, heel ander ding.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
PimDriessen
Berichten: 1055
Lid geworden op: wo 01 jan 2014, 14:41

Re: Stroombron

Berichtdoor PimDriessen » ma 10 jun 2019, 18:34

Hoi Anne,
Heb nog een aantal LM338 liggen daar gaat het waarschijnlijk ook mee?.
Groet,
Pim
ScreenShot436.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13390
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Stroombron

Berichtdoor Ah!buis » ma 10 jun 2019, 18:48

PimDriessen schreef:Hoi Anne,
Heb nog een aantal LM338 liggen daar gaat het waarschijnlijk ook mee?
Ja hoor, is er maar één nodig :D .
Kan zijn dat de uitgang iets lager uitvalt, zolang het minstens 6volt is gaat 't. Hangt ook af van de tolerantie van de weerstanden.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
PimDriessen
Berichten: 1055
Lid geworden op: wo 01 jan 2014, 14:41

Re: Stroombron

Berichtdoor PimDriessen » di 11 jun 2019, 18:57

Hoi Anne,
De schakeling werkt heel goed met twee EL84 buizen, is de tijd waarin de 6,3 volt wordt gehaald instelbaar door de 100K iets te verlagen, want de gloeispanning moet natuurlijk wel aanwezig zijn voordat de GZ34 op z`n spanningswaarde is.

Groet,
Pim

ScreenShot439.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13390
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Stroombron

Berichtdoor Ah!buis » di 11 jun 2019, 21:22

PimDriessen schreef:Hoi Anne,
De schakeling werkt heel goed met twee EL84 buizen, is de tijd waarin de 6,3 volt wordt gehaald instelbaar door de 100K iets te verlagen, want de gloeispanning moet natuurlijk wel aanwezig zijn voordat de GZ34 op z`n spanningswaarde is.
Mooi zo.Je kunt ook de 100µ kleiner nemen om de tijd te verkorten.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)


Terug naar “Overige Elektronica”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 0 gasten