Variabele voedingsbelasting

De rest......
(streaming-/computeraudio graag in de daarvoor aangewezen forumgroep)

Moderators: Barry2001, Beheerdersteam

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4248
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Variabele voedingsbelasting

Berichtdoor democles » do 21 mar 2019, 2:47

Bij mijn laatste projectjes heb ik verschillende voedingen gemaakt.

Meestal moet het eerst een flink aantal uren onder belasting staan,voordat alles gesetteld is.

Is er misschien iets te bedenken dat de voeding onder wisselende belastingen zet,zeg iets van 0,5A tot 2,5A,zodat ik de voeding er aan kan knopen en een week of zo onder spanning kan zetten.

Voeding geeft iets van 5v.

Een soort inbrand automaat dus.......... :mrgreen:

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6761
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Variabele voedingsbelasting

Berichtdoor Bert61 » do 21 mar 2019, 9:21

Ik heb hier een koel blok met een stuk of 10 2N3771 parralel met 0.1 ohm emmiter weerstanden en een stuurtransitor 2N3055 en potmeter waar ik de sturing regel
Jij hebt zo zwaar niet nodig
Maar je zou met een signaal generator het proberen aan te sturen met bijvoorbeel een sinus of blok van 0,1 of 1 hz
Of met een inschakel vertraging aan uit Demo ?
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22666
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Variabele voedingsbelasting

Berichtdoor ray5150 » do 21 mar 2019, 9:41

democles schreef:
Is er misschien iets te bedenken dat de voeding onder wisselende belastingen zet, zeg iets van 0,5A tot 2,5A,zodat ik de voeding er aan kan knopen en een week of zo onder spanning kan zetten.


Zozo, dat kost weer een paar kuub aardgas... :roll:

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 20829
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: Variabele voedingsbelasting

Berichtdoor ds23man » do 21 mar 2019, 9:43

Elektronica wat moet inbranden is slecht ontworpen... :mrgreen:
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22666
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Variabele voedingsbelasting

Berichtdoor ray5150 » do 21 mar 2019, 9:46

Zal dat het zijn, bij die 737 MAX die splinternieuw uit de lucht donderde ?
De electronica was nog niet ingespeeld. :idea:

Gebruikersavatar
Bertje
Ook commercieel actief
Berichten: 954
Lid geworden op: zo 03 okt 2004, 23:05
Locatie: Lunteren

Re: Variabele voedingsbelasting

Berichtdoor Bertje » do 21 mar 2019, 9:48

De toepassing om de boel te "settelen" is wel vergezocht natuurlijk. Wél een leuke om versterkers te testen op een variabele belasting 2-16 ohm bijvoorbeeld.
Alles over car audio: www.12vhifi.nl
Hybrid Audio Technologies: www.hybrid-audio.nl

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6761
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Variabele voedingsbelasting

Berichtdoor Bert61 » do 21 mar 2019, 10:12

Nou ik denk dat Demo wilt weten of het heel blijft
Dat zijn versterker niet opeens een ongeregelde en te hoge spanning krijgt waar aan hij aan kapot gaat
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4248
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Variabele voedingsbelasting

Berichtdoor democles » do 21 mar 2019, 12:30

Ja misschien is inbranden wel het verkeerde woord.............. :mrgreen:

Tot nu toe blijft alles heel.

Wilde weten of het wat uitmaakt,misschien is ,,lageduurtest,, een beter woord.

Zou mooi zijn als dat met een klein automaatje kon,zonder dat ik de voeding op de versterker of dac hoef te zetten.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6761
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Variabele voedingsbelasting

Berichtdoor Bert61 » do 21 mar 2019, 17:33

democles schreef:Ja misschien is inbranden wel het verkeerde woord.............. :mrgreen:

Tot nu toe blijft alles heel.

Wilde weten of het wat uitmaakt,misschien is ,,lageduurtest,, een beter woord.

Zou mooi zijn als dat met een klein automaatje kon,zonder dat ik de voeding op de versterker of dac hoef te zetten.

er staan er een paar op www welke met een Arduino de belasting regelen kan je je eigen belasting curve bepalen
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
PimDriessen
Berichten: 1055
Lid geworden op: wo 01 jan 2014, 14:41

Re: Variabele voedingsbelasting

Berichtdoor PimDriessen » do 21 mar 2019, 17:58

democles schreef:Ja misschien is inbranden wel het verkeerde woord.............. :mrgreen:

Tot nu toe blijft alles heel.

Wilde weten of het wat uitmaakt,misschien is ,,lageduurtest,, een beter woord.

Zou mooi zijn als dat met een klein automaatje kon,zonder dat ik de voeding op de versterker of dac hoef te zetten.

Hoi Democles,
Wat een idee zou kunnen zijn, een lange termijn timer met bv. een relay wat afslaat na een paar uur, om een andere belasting er tussen te schakelen.

Groet,
Pim

Chocomel
Berichten: 430
Lid geworden op: ma 21 sep 2015, 21:42

Re: Variabele voedingsbelasting

Berichtdoor Chocomel » do 21 mar 2019, 21:11

Waarom wil je ook lichtere belastingen aan de voeding hangen dan met de maximaal toegestane waarde?

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4248
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Variabele voedingsbelasting

Berichtdoor democles » do 21 mar 2019, 21:54

Met een mobiele harde schijf en/of computertje en/of dac er aan hangen, varieert de belasting ook.

Dat met relais en timer lijkt me wel wat.

Ik denk dan aan een soort schakeling waarbij een stuk of 6 LED,s na elkaar aan geschakeld en dan weer 1 voor 1 afgeschakeld worden.

De LED,s zou ik dan kunnen vervangen door 6 relais die ieder een belasting weerstand parallel zetten aan de maximale belasting weerstand.

Iemand een idee?
Laatst gewijzigd door democles op do 21 mar 2019, 22:10, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 21092
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Variabele voedingsbelasting

Berichtdoor Pjotr » do 21 mar 2019, 22:06

"Inbranden" van elektronica is helemaal geen raar iets hoor. En ook het gebruikelijke woord er voor. Heeft i.d.d. met betrouwbaarheidsbepaling te maken. Is al erg oud: https://en.wikipedia.org/wiki/Bathtub_curve
Peter de Jong

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 21092
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Variabele voedingsbelasting

Berichtdoor Pjotr » do 21 mar 2019, 22:44

Chocomel schreef:Waarom wil je ook lichtere belastingen aan de voeding hangen dan met de maximaal toegestane waarde?

Omdat je ook bij gemiddeld gebruik het effect wilt kunnen bepalen. Dat is meestal minder dan het max toegestane. Bij SMPS'en is het doorgaans niet aan te raden om die continue met meer dan 50% te belasten.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
PimDriessen
Berichten: 1055
Lid geworden op: wo 01 jan 2014, 14:41

Re: Variabele voedingsbelasting

Berichtdoor PimDriessen » vr 22 mar 2019, 10:31

democles schreef:Met een mobiele harde schijf en/of computertje en/of dac er aan hangen, varieert de belasting ook.

Dat met relais en timer lijkt me wel wat.

Ik denk dan aan een soort schakeling waarbij een stuk of 6 LED,s na elkaar aan geschakeld en dan weer 1 voor 1 afgeschakeld worden.

De LED,s zou ik dan kunnen vervangen door 6 relais die ieder een belasting weerstand parallel zetten aan de maximale belasting weerstand.

Iemand een idee?


Hoi Democles,
Hier even van het web afgehaald, misschien is het wat.
Groet,
Pim

ScreenShot365.jpg

ScreenShot366.jpg

ScreenShot367.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4248
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Variabele voedingsbelasting

Berichtdoor democles » vr 22 mar 2019, 12:50

Bedankt Pim :goedzo:

Zoek wel zoiets,maar misschien is zo,n kant en klaar led printje eenvoudiger om te bouwen :think:

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6761
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Variabele voedingsbelasting

Berichtdoor Bert61 » vr 22 mar 2019, 13:22

:idea: Een relais Condensator en weerstand en je hebt een belasting welke aan uit gaat Tijd is afh van de laadtijd en ontlaad tijd
Dat hoeft niet eens op een print O:)
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
PimDriessen
Berichten: 1055
Lid geworden op: wo 01 jan 2014, 14:41

Re: Variabele voedingsbelasting

Berichtdoor PimDriessen » vr 22 mar 2019, 13:48

democles schreef:Bedankt Pim :goedzo:

Zoek wel zoiets,maar misschien is zo,n kant en klaar led printje eenvoudiger om te bouwen :think:

Hoi Democles,
Kan inderdaad iets makkelijker, hier kan je wat rekenen.
Groet,
Pim

http://web.udl.es/usuaris/p7806757/555- ... ulator.htm

ScreenShot368.jpg


Hier nog een aanvulling.
ScreenShot369.jpg

ScreenShot370.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.


Terug naar “Overige Elektronica”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot, SentiBot (fake Googlebot) en 0 gasten