Werkt dit als inschakelvertraging, óf als uitschakelvertraging?

De rest......
(streaming-/computeraudio graag in de daarvoor aangewezen forumgroep)

Moderators: Barry2001, Beheerdersteam

pompebled
Berichten: 1020
Lid geworden op: vr 29 dec 2006, 17:03
Locatie: Sneek

Werkt dit als inschakelvertraging, óf als uitschakelvertraging?

Berichtdoor pompebled » di 15 jan 2019, 20:30

Zoals de titel zegt:

https://nl.aliexpress.com/item/AC-220V- ... Title=true

In mijn onnozelheid denk ik dat het relais bekrachtigd wordt (of afvalt) na de ingestelde tijd en dat je er dus iets mee kunt inschakelen én/of uitschakelen, afhankelijk van welk contact op het relais je gebruikt.
Maar zo lees ik het niet uit de machine vertaling...

Wie ziet hoe dit werkt?

Groeten, Jan
Een Shearerhoorn is niet groot...

Gebruikersavatar
SSassen
Berichten: 8222
Lid geworden op: vr 22 apr 2005, 10:21
Locatie: Zuidoostbeemster

Re: Werkt dit als inschakelvertraging, óf als uitschakelvertraging?

Berichtdoor SSassen » di 15 jan 2019, 20:31

Power onto connect, and will disconnect after delay time


Wel even de moeite nemen om de beschrijving te lezen!
Mediocre is not my middle name.

pompebled
Berichten: 1020
Lid geworden op: vr 29 dec 2006, 17:03
Locatie: Sneek

Re: Werkt dit als inschakelvertraging, óf als uitschakelvertraging?

Berichtdoor pompebled » wo 16 jan 2019, 9:38

SSassen schreef:
Power onto connect, and will disconnect after delay time

Wel even de moeite nemen om de beschrijving te lezen!

Hallo Sander,

Het is wél Chinglish natuurlijk (machine vertaling); na de komma begrijp ik de zin, ervoor is géén grammaticaal correct Engels.
Ik hoopte dat iemand aan de hand van de gebruikte op-amp en de foto's van de print kon uitvogelen wát de schakeling precies doet...

Als 'ie werkt zoals jij het leest, is het inderdaad een uitschakelvertraging, niet geschikt voor mijn doel.
Maar, het relais heeft twee contacten, als de NO gesloten wordt als je stroom op de schakeling zet, dan zou de NC open gaan en kan ik de print als inschakelvertraging gebruiken, toch?

Groeten, Jan.
Een Shearerhoorn is niet groot...

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22205
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Werkt dit als inschakelvertraging, óf als uitschakelvertraging?

Berichtdoor ray5150 » wo 16 jan 2019, 9:48

Ik denk eerder dat het een 555 timer IC in plaats van een opamp is...

Gebruikersavatar
SSassen
Berichten: 8222
Lid geworden op: vr 22 apr 2005, 10:21
Locatie: Zuidoostbeemster

Re: Werkt dit als inschakelvertraging, óf als uitschakelvertraging?

Berichtdoor SSassen » wo 16 jan 2019, 10:03

Dat weet ik wel zeker, daarnaast zou een relais normaliter een NO en NC contact moeten hebben, dus dit kan inderdaad als een in- of uitschakelvertraging gebruikt worden. Ik denk echter dat ze het NC contact naar een print kroonsteen hebben gebracht en het NO niet.
Mediocre is not my middle name.

pompebled
Berichten: 1020
Lid geworden op: vr 29 dec 2006, 17:03
Locatie: Sneek

Re: Werkt dit als inschakelvertraging, óf als uitschakelvertraging?

Berichtdoor pompebled » wo 16 jan 2019, 12:39

555 timer; my bad.

Als ik de loop van de printsporen vergelijk met de layout van het gebruikte relais: https://benselectronics.nl/printrelais- ... 2vdc-sl-c/, dan zitten alle contacten aan een printkroonsteen.
De 220V hangt aan de 'ingang' van het relais, dus zowel NO als NC krijgen bij het schakelen 220V aangeboden.

Wil ik deze schakeling als inschakelvertraging inzetten dan zal ik hier en daar een spoor moeten kappen/verleggen.

Ik zal er wat bestellen en laat het jullie weten.

Groeten, Jan.
Een Shearerhoorn is niet groot...

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 9954
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Werkt dit als inschakelvertraging, óf als uitschakelvertraging?

Berichtdoor Barry2001 » wo 16 jan 2019, 12:46

hallo Jan,

Ik weet niet precies wat je toepassing is, maar heb ook nog printen liggen voor een inschakelvertraging. Is in eerste instantie bedoelt voor een buizenversterker met ene vertraging van 40 sec, maar dit kun je door ene weerstandwaarde aanpassen.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 5788
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Werkt dit als inschakelvertraging, óf als uitschakelvertraging?

Berichtdoor Bert61 » wo 16 jan 2019, 15:46

Als je Tijd hebt 3-4 weken en veel geduld
Dan ben je voor minder Dan een tientje klaar
Er zit geen trafo op dus op de 6.3 volt gloei aan te sluiten is ook vind ik compact 85x35 mm
Zal wel geen hoogwaardige kwaliteit onderdelen opzitten zoals bij die van Barry
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
shit draadje vergeten :oops:

pompebled
Berichten: 1020
Lid geworden op: vr 29 dec 2006, 17:03
Locatie: Sneek

Re: Werkt dit als inschakelvertraging, óf als uitschakelvertraging?

Berichtdoor pompebled » wo 16 jan 2019, 17:33

Hallo Barry en Bert,

Ik wil een voeding vertraagd laten inschakelen om de inrush te beperken. Geen buizenversterker.
Ik heb er momenteel een soortgelijk printje als uit de link in de OP tussen hangen: https://www.banggood.com/12V-NE555-Osci ... rehouse=CN (gemodificeerd volgens instructies van AHBuis, zodat 'ie inderdaad als zodanig werkt), maar deze werkt op 12V DC, die ik van een LM7812 betrek die ook een subwoofer filtertje voedt en door de extra belasting van het relais warmer dan anders wordt.
Vandaar dat ik een 230V exemplaar als uit de link zocht, dan hoeft de LM7812 niet zo hard te werken.

Groeten, Jan.
Laatst gewijzigd door pompebled op wo 16 jan 2019, 18:11, 3 keer totaal gewijzigd.
Een Shearerhoorn is niet groot...

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22205
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Werkt dit als inschakelvertraging, óf als uitschakelvertraging?

Berichtdoor ray5150 » wo 16 jan 2019, 17:50

Daar hebben ze soft-start modules voor uitgevonden :
https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R ... =0&_sop=15

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 5788
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Werkt dit als inschakelvertraging, óf als uitschakelvertraging?

Berichtdoor Bert61 » wo 16 jan 2019, 22:14

Simplistisch als ik ben gebruikte ik een vette weerstand van 20- 100 ohm 20 Watt in serie met de belasting ( trafo van 1-3kVA )
Over de trafo een relais waarvan het maak kontact de weerstand overbrugd
Dat liep wel eens fout af omdat de relais van de radiomarkt kwamen en soms niet fonkel nieuw waren
Maar het werkte wel O:) had geen last van het hoogfrequent veld , een minimum aan onderdelen welke kapot konden gaan :D
shit draadje vergeten :oops:


Terug naar “Overige Elektronica”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 0 gasten