35V DC reduceren naar 32V DC

De rest......
(streaming-/computeraudio graag in de daarvoor aangewezen forumgroep)

Moderators: Barry2001, Beheerdersteam

pompebled
Berichten: 1020
Lid geworden op: vr 29 dec 2006, 17:03
Locatie: Sneek

35V DC reduceren naar 32V DC

Berichtdoor pompebled » do 03 jan 2019, 17:15

Voor mijn eindtrap heb ik 32V nodig, mijn ringkern is wat enthousiast en levert na gelijkrichting en afvlak elko 35V DC.

Kan ik hiervoor een z.g.n. Buckdown schakeling gebruiken?

Bijvoorbeeld zoiets:
https://nl.aliexpress.com/item/200W-15A ... Title=true
Of zoiets:
https://www.banggood.com/nl/DC-6-40V-To ... rehouse=CN
Of een nog breder ingangsvoltage:
https://nl.aliexpress.com/item/ShengYan ... 0000000000

Bij de eerste is alleen het uitgaande Voltage in te stellen, de tweede (en derde) heeft ook nog de mogelijkheid om het Amperage in te stellen, waarom zou ik dat willen?

Groeten, Jan.
Laatst gewijzigd door pompebled op do 03 jan 2019, 17:37, 1 keer totaal gewijzigd.
Een Shearerhoorn is niet groot...

Gebruikersavatar
SSassen
Berichten: 8224
Lid geworden op: vr 22 apr 2005, 10:21
Locatie: Zuidoostbeemster

Re: 35V DC reduceren naar 32V DC

Berichtdoor SSassen » do 03 jan 2019, 17:36

Onbelast? Of belast? En waarom is 35V ipv. 32V een probleem?
Mediocre is not my middle name.

Gebruikersavatar
SSassen
Berichten: 8224
Lid geworden op: vr 22 apr 2005, 10:21
Locatie: Zuidoostbeemster

Re: 35V DC reduceren naar 32V DC

Berichtdoor SSassen » do 03 jan 2019, 17:37

En nee, de oplossing die je voorstelt is niet de juiste.
Mediocre is not my middle name.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22363
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: 35V DC reduceren naar 32V DC

Berichtdoor ray5150 » do 03 jan 2019, 17:42

Wat Sander al schrijft. is dat belast of onbelast gemeten ?

pompebled
Berichten: 1020
Lid geworden op: vr 29 dec 2006, 17:03
Locatie: Sneek

Re: 35V DC reduceren naar 32V DC

Berichtdoor pompebled » do 03 jan 2019, 18:05

SSassen schreef:Onbelast? Of belast? En waarom is 35V ipv. 32V een probleem?

Omdat de eindtrap 32V DC als aanbevolen voedingsspanning heeft:
https://nl.aliexpress.com/item/Hot-Sale ... 55165.html
Daarnaast is de afvlak elko op de print maar 35V, hoe warm dat kan worden heb ik al met een 3116 ampje gemerkt...

Waarom is zo'n Buck Down schakeling niet de juiste oplossing, strooit dat (hoorbare) zooi de voeding in?

ray5150 schreef:Wat Sander al schrijft. is dat belast of onbelast gemeten ?

De ringkern is 225VA, wat ik heb gemeten is dat het Voltage niet inzakt onder last.

Groeten, Jan.
Een Shearerhoorn is niet groot...

Gebruikersavatar
SSassen
Berichten: 8224
Lid geworden op: vr 22 apr 2005, 10:21
Locatie: Zuidoostbeemster

Re: 35V DC reduceren naar 32V DC

Berichtdoor SSassen » do 03 jan 2019, 18:11

Ik zou mij niet druk maken, TDA7498 kan tot +/-40V, dus met 35V zit je daar ruim onder. Wat de buffercondensatoren betreft, mits deze origineel zijn van een gerenommeerde fabrikant is 35V op het randje maar binnen de specificaties. 40V, of gangbaarder 50V, geeft meer veiligheidsmarge. De oplossing die jij voorstelt is geen oplossing da’s op z’n zachst gezegd aanklooien.
Mediocre is not my middle name.

Gebruikersavatar
SSassen
Berichten: 8224
Lid geworden op: vr 22 apr 2005, 10:21
Locatie: Zuidoostbeemster

Re: 35V DC reduceren naar 32V DC

Berichtdoor SSassen » do 03 jan 2019, 18:16

En even voor de volledigheid, als je dit soort spullen koopt via Aliexpress realiseer je dan dat het kwa betrouwbaarheid, ontwerp, prestaties, etc. gewoon rommel is, dat kan ook niet anders gezien de prijs.

Er is aan alle kanten aan beknibbeld en het ontwerp is in de regel dusdanig uitgeknepen dat er bijna nul reserve of veiligheidsmarge op zit. Daarnaast voldoet het gros niet aan de CE, TuV, NEN en andere normen en daarmee koop je feitelijk gewoon onbetrouwbare rotzooi.
Mediocre is not my middle name.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22363
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: 35V DC reduceren naar 32V DC

Berichtdoor ray5150 » do 03 jan 2019, 18:38

Als het een niet-ingegoten ringkerntrafo is, is het niet zo'n grote moeite om er een wikkeling of 10 eraf te halen...

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13171
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: 35V DC reduceren naar 32V DC

Berichtdoor Ah!buis » do 03 jan 2019, 18:41

Wat windingen van de trafo afhalen ? (zeg iets van tien) Of tien windingen bijleggen en in tegenfase aansluiten.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
audiomanics
Berichten: 4229
Lid geworden op: za 08 apr 2006, 21:54
Locatie: Appelscha

Re: 35V DC reduceren naar 32V DC

Berichtdoor audiomanics » do 03 jan 2019, 18:43

Een paar wikkelingen van de trafo afwikkelen? Je moet toch ook rekening houden met netfluctuaties....
Leather Cables by TechGraphix
---- sex for the ear ----

Gebruikersavatar
pappaleo
Berichten: 6652
Lid geworden op: wo 25 sep 2013, 14:30
Locatie: verder dan Delft of Drievliet

Re: 35V DC reduceren naar 32V DC

Berichtdoor pappaleo » do 03 jan 2019, 19:24

Ik zou bijna zeggen: Haal een paar wikkelingen van je trafo af. Dat er niemand op dat idee komt. :mrgreen: :mrgreen:

Gebruikersavatar
SSassen
Berichten: 8224
Lid geworden op: vr 22 apr 2005, 10:21
Locatie: Zuidoostbeemster

Re: 35V DC reduceren naar 32V DC

Berichtdoor SSassen » do 03 jan 2019, 19:30

Iedereen mijn reactie gemist? TDA7498 Vmax =+/-40V, kortom geen probleem ...
Mediocre is not my middle name.

pompebled
Berichten: 1020
Lid geworden op: vr 29 dec 2006, 17:03
Locatie: Sneek

Re: 35V DC reduceren naar 32V DC

Berichtdoor pompebled » do 03 jan 2019, 19:41

SSassen schreef:Iedereen mijn reactie gemist? TDA7498 Vmax =+/-40V, kortom geen probleem ...

Nee hoor, gelezen.
Dan wacht ik met verder aanklooien, tot de bestelling met 50V bufferelko's binnen is.

Wat betreft zo'n Buck down schakeling; niemand die hier ervaring mee heeft?

Groeten, Jan.
Een Shearerhoorn is niet groot...

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 20564
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: 35V DC reduceren naar 32V DC

Berichtdoor Pjotr » do 03 jan 2019, 19:45

SSassen schreef:....................Wat de buffercondensatoren betreft, mits deze origineel zijn van een gerenommeerde fabrikant is 35V op het randje maar binnen de specificaties..........................

Dat is maar de vraag. Normaliter is de spanning die op zo'n alu bus staat de maximale spanning die hij hebben mag en hou je max. 80% daarvan aan als nominale werkspanning. Althans als je ze even wat langer mee wilt laten gaan. Alleen als expliciet in de datasheet vermeld staat dat de opgegeven spanning ook de continue werkspanning is mag je ze daarop langdurig zetten. Dat zag je vroeger nog wel eens bij de industriële elco's van gerenommeerde Amerikaans en Europese fabricaten. Vergeet dat echt maar bij het huidige Chinese en Koreaanse spul.
Laatst gewijzigd door Pjotr op do 03 jan 2019, 19:50, 1 keer totaal gewijzigd.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
SSassen
Berichten: 8224
Lid geworden op: vr 22 apr 2005, 10:21
Locatie: Zuidoostbeemster

Re: 35V DC reduceren naar 32V DC

Berichtdoor SSassen » do 03 jan 2019, 19:50

Pjotr schreef:... elco's van gerenommeerde Amerikaans en Europese fabricaten. Vergeet dat echt maar bij het huidige Chinese en Koreaanse spul.


Precies! Vandaar ook mijn suggestie voor 40V, of meer gangbaar, 50V condensatoren.
Mediocre is not my middle name.

Gebruikersavatar
motoindo
Berichten: 260
Lid geworden op: di 30 apr 2013, 12:26

Re: 35V DC reduceren naar 32V DC

Berichtdoor motoindo » do 03 jan 2019, 19:50

De datasheet van de chip https://www.st.com/resource/en/datasheet/tda7498.pdf, pagina 8 zegt :

Supply voltage for pins PVCCA, PVCCB, SVCC: min 14 max 39V.

Dus gewoon 35V erop en als je extra zekerheid wilt de 2200u/35V vervangen voor 2200u/50V. Ik heb testjes gedaan met een TPA3116 die middels zo'n stepdown ding aan een 42V fietsaccu hing, dus van 42V naar 24V. Werkte in eerste instantie niet lekker omdat de ringkern spoel nogal als zender werkte, na die vervangen te hebben door een gesloten exemplaar heb ik er een hele middag de lokale flevopark BBQ mee van muziek kunnen voorzien :rock:

Voor het geld zijn het heerlijke dingetjes om lekker wat mee aan te klooien :mrgreen:

Tippie : EOO neemt gewoon de telefoon op, alleen de webshop mand staat nog uit .....
Chris Camphuisen
mfb does to the ear what a pretty face does to the eye

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 20564
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: 35V DC reduceren naar 32V DC

Berichtdoor Pjotr » do 03 jan 2019, 20:34

motoindo schreef:.................... en als je extra zekerheid wilt de 2200u/35V vervangen voor 2200u/50V.

Helpt i.i.g. even. Alhoewel die Samwha ( == Samsung ) meuk ook na een paar jaar gaar is. Is sowieso beter dan gepruts met zo'n buck converter.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
motoindo
Berichten: 260
Lid geworden op: di 30 apr 2013, 12:26

Re: 35V DC reduceren naar 32V DC

Berichtdoor motoindo » do 03 jan 2019, 20:50

Pjotr schreef: Samwha ( == Samsung ) meuk.

Gerhard, wat zat er ook alweer op de Fusions ?
Chris Camphuisen
mfb does to the ear what a pretty face does to the eye

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 20564
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: 35V DC reduceren naar 32V DC

Berichtdoor Pjotr » do 03 jan 2019, 20:54

motoindo schreef:
Pjotr schreef: Samwha ( == Samsung ) meuk.

Gerhard, wat zat er ook alweer op de Fusions ?

:-$ Maak hem nou niet aan het schrikken :rofl: Waarom denk je dat een Samsung flatscreen/monitor hooguit 5 jaar mee gaat?
Peter de Jong

Aaad
Berichten: 768
Lid geworden op: di 15 mar 2011, 21:54

Re: 35V DC reduceren naar 32V DC

Berichtdoor Aaad » do 03 jan 2019, 22:23

Kan je de spanning d.m.v. 2 stevige diodes ook niet 3 volt terugregelen?

Aad

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 20564
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: 35V DC reduceren naar 32V DC

Berichtdoor Pjotr » do 03 jan 2019, 22:57

Gewoon op 35V draaien. Die elco ontploft op een gegeven moment vanzelf wel, of niet :twisted:
Peter de Jong

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22363
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: 35V DC reduceren naar 32V DC

Berichtdoor ray5150 » vr 04 jan 2019, 0:12

Het hoeveelste topic omtrent hetzelfde versterkertje zou dit nu zijn ? :roll:

Gebruikersavatar
SSassen
Berichten: 8224
Lid geworden op: vr 22 apr 2005, 10:21
Locatie: Zuidoostbeemster

Re: 35V DC reduceren naar 32V DC

Berichtdoor SSassen » vr 04 jan 2019, 0:58

ray5150 schreef:Het hoeveelste topic omtrent hetzelfde versterkertje zou dit nu zijn ? :roll:


Was jou ook al opgevallen dus? Had ook allemaal in 1 topic gekund wat mij betreft?
Mediocre is not my middle name.

pompebled
Berichten: 1020
Lid geworden op: vr 29 dec 2006, 17:03
Locatie: Sneek

Re: 35V DC reduceren naar 32V DC

Berichtdoor pompebled » vr 04 jan 2019, 9:47

In het andere topic had ik de vraag over DC-DC converters ook al gesteld, maar geen respons gekregen, dus dan maar een topic specifiek over de Buck Down converter gemaakt in deze forum sectie.
Je moet toch wat, als aanklooier.

Groeten, Jan.
Een Shearerhoorn is niet groot...

Gebruikersavatar
Shadow
Berichten: 8365
Lid geworden op: vr 28 jan 2011, 20:56
Locatie: Vlissingen

Re: 35V DC reduceren naar 32V DC

Berichtdoor Shadow » vr 04 jan 2019, 9:50

Het wordt meer gewaardeerd als je een soort ontwikkeltopic maakt van je spullen, dan allemaal losse topics te maken met vragen over sub-optimale oplossingen.


Terug naar “Overige Elektronica”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 0 gasten