Automatisch inschakelen

De rest......
(streaming-/computeraudio graag in de daarvoor aangewezen forumgroep)

Moderators: Barry2001, Beheerdersteam

dirklammers
Berichten: 412
Lid geworden op: do 23 aug 2012, 16:55

Automatisch inschakelen

Berichtdoor dirklammers » do 27 dec 2018, 14:52

Ik zoek een schakelingetje dat automatisch de versterker inschakelt als er een line-signaal wordt aangeboden.
Zal niet zo moeilijk zijn om dit zelf te verzinnen, maar dit wiel is vast al een keer uitgevonden op dit forum. Kan het alleen niet vinden.
Wie heeft een tip ?

Gr. Dirk
2 X NCore 400 + 2 X SMPS600
TD BILL KT88 PP
LM3886 bridged
PIC-gestuurde versterker switch
Scan Speak Vertigo speakers
Pre-amp: Advance Acoustic X Preamp
CD-loopwerk: Advance Acoustic MCD404
Sonos Connect met G-mod


Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22363
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Automatisch inschakelen

Berichtdoor ray5150 » do 27 dec 2018, 15:14


Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6072
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Automatisch inschakelen

Berichtdoor Bert61 » do 27 dec 2018, 15:18

Hier is er nog een
Dit is een kompleet kitje
shit draadje vergeten :oops:

dirklammers
Berichten: 412
Lid geworden op: do 23 aug 2012, 16:55

Re: Automatisch inschakelen

Berichtdoor dirklammers » ma 31 dec 2018, 10:35

Dank beiden, hier kom ik wel mee verder !
2 X NCore 400 + 2 X SMPS600
TD BILL KT88 PP
LM3886 bridged
PIC-gestuurde versterker switch
Scan Speak Vertigo speakers
Pre-amp: Advance Acoustic X Preamp
CD-loopwerk: Advance Acoustic MCD404
Sonos Connect met G-mod


dirklammers
Berichten: 412
Lid geworden op: do 23 aug 2012, 16:55

Re: Automatisch inschakelen

Berichtdoor dirklammers » di 30 apr 2019, 17:04

Ik heb besloten verder te gaan met de schakeling van http://sound.whsites.net/project38.htms. Maaaar ... op de automatisch in te schakelen versterker worden twee computers met geluidskaart aangesloten.
Als dus één van die geluidskaarten output geeft moet de versterker inschakelen.
Maar ik kan de L en R outputs van beide geluidskaarten natuurlijk niet zomaar aan elkaar knopen.

Volgens mij heb ik dus een schakeling nodig zoals bijgevoegd. Maar gaat dit alles niet teveel verliezen geven in zowel het signaal als ook in de detectie daarvan door de automatische schakeling.

Natuurlijk kan ik elke input eerst opkrikken met een eigen opamp, maar dan wordt het wel een gedoe om iets simpels te bereiken.
Wat is jullie advies ?

Dirk
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
2 X NCore 400 + 2 X SMPS600
TD BILL KT88 PP
LM3886 bridged
PIC-gestuurde versterker switch
Scan Speak Vertigo speakers
Pre-amp: Advance Acoustic X Preamp
CD-loopwerk: Advance Acoustic MCD404
Sonos Connect met G-mod


Piet1950
Berichten: 125
Lid geworden op: wo 18 mei 2016, 15:34
Locatie: Alblasserwaard

Re: Automatisch inschakelen

Berichtdoor Piet1950 » di 30 apr 2019, 20:45

Door 2 signalen aan elkaar te knopen met 2 identieke weerstanden verlies je de helft van je signaal. De achterliggende versterker moet dit op vangen.
De detector kun je meer versterking geven door R5 (100k) bijvoorbeeld te verhogen naar 220k. Dan is het verlies gecompenseerd.

Piet

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13171
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Automatisch inschakelen

Berichtdoor Ah!buis » di 30 apr 2019, 20:48

Als 't teveel verlies geeft kun je het nog zo proberen :sure:
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

dirklammers
Berichten: 412
Lid geworden op: do 23 aug 2012, 16:55

Re: Automatisch inschakelen

Berichtdoor dirklammers » wo 01 mei 2019, 9:36

Dank voor jullie reactie. Ik heb eigenlijk geen idee op welk niveau een geluidskaart van een PC het signaal uitgeeft. De achterliggende versterker wordt iets eenvoudigs op basis van 2 X een LM3886. Is voldoende voor geluid (kwaliteit/vermogen) vanuit een PC. Volgens mij is daar met een standaardversterking van zo rond de 20 de gevoeligheid ergens rond de 1 V.

Ik ga dus eerst maar eens experimenteren of ik voldoende gevoeligheid heb voor goed uitsturing en inderdaad dan zonodig de gevoeligheid van de detector ophogen. Volgens mij versterkt die nu standaard 100X. Zou toch wel voldoende moeten zijn schat ik zo.

Dirk
2 X NCore 400 + 2 X SMPS600
TD BILL KT88 PP
LM3886 bridged
PIC-gestuurde versterker switch
Scan Speak Vertigo speakers
Pre-amp: Advance Acoustic X Preamp
CD-loopwerk: Advance Acoustic MCD404
Sonos Connect met G-mod


dirklammers
Berichten: 412
Lid geworden op: do 23 aug 2012, 16:55

Re: Automatisch inschakelen

Berichtdoor dirklammers » ma 20 mei 2019, 16:41

Ik heb het schakelingetje van Rod Elliott eens nagebouwd maar het werkt niet echt echt niet. Er gaat/ik doe dus blijkbaar iets verkeerd.
Ik meet de volgende spanningen op het IC.
Pin 8 (voeding) 11V=
Pin 1: 4,9V=, met ingang kortgesloten :?
Pin 5: 4,9V=
Pin 7: 0V=, relais dus niet aangetrokken

Daar begint het "niet snappen" al: hoe komt die DC spanning nu op pin 1 ? Ik zou daar met kortgesloten ingang helemaal geen spanning verwachten.

Als ik de gate van de BS170 even op +5V zet dan trekt het relais wél aan en valt na een minuut of 5 weer af. Dat deel werkt dus oké. Met het "detector-deel" dus nog even niet :cry:
Jullie hulp/meedenken is gewenst.

Als jullie nog aanvullende info nodig hebben om een oplossing te bedenken dan hoor ik het wel.

Dank, Dirk
2 X NCore 400 + 2 X SMPS600
TD BILL KT88 PP
LM3886 bridged
PIC-gestuurde versterker switch
Scan Speak Vertigo speakers
Pre-amp: Advance Acoustic X Preamp
CD-loopwerk: Advance Acoustic MCD404
Sonos Connect met G-mod


Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22363
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Automatisch inschakelen

Berichtdoor ray5150 » ma 20 mei 2019, 17:16

:foto:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13171
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Automatisch inschakelen

Berichtdoor Ah!buis » ma 20 mei 2019, 20:32

dirklammers schreef:Ik meet de volgende spanningen op het IC.
Pin 8 (voeding) 11V=
Pin 1: 4,9V=, met ingang kortgesloten :?
Pin 5: 4,9V=
Pin 7: 0V=, relais dus niet aangetrokken

Daar begint het "niet snappen" al: hoe komt die DC spanning nu op pin 1 ? Ik zou daar met kortgesloten ingang helemaal geen spanning verwachten.
Die 4,9V wil zeggen dat de zener die spanning geeft.
Pin 3 zit ook op de zenerspanning via R3 en omdat U1A (voor gelijkspanning) op 1x ingesteld is wordt de uitgang (pin 1) ook de zenerspanning.
Pin 5 zit met een spanningsdeler (R6-R7) aan de zenerspanning, dat zou dan 4,9x100/110=4,45V moeten zijn. Als je daar ook 4,9V vindt is ofwel R7 onderbroken, R6 kortgesloten of het IC niet goed.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

dirklammers
Berichten: 412
Lid geworden op: do 23 aug 2012, 16:55

Re: Automatisch inschakelen

Berichtdoor dirklammers » di 21 mei 2019, 14:17

@Ray: de vraag naar plaatjes snap ik, maar heeft in deze fase echt geen zin. De print bevatte bij nader inzien al een fout dus e.e.a. is met veel losse draadjes aangepast aan hoe het wél had gemoeten. Wordt vervolgd mét plaatjes én een goede printlayout ....

@Anne: je uitleg snap ik helemaal. Ik heb R6 vervangen door een 20K instelpot zodat ik e.e.a. wat beter "op scherp" kan zetten. Terecht noem je ergens in een tussenzinnetje "voor gelijkspanning" en die gelijkspanning laat zich natuurlijk gemakkelijk meten. Maar uiteindelijk zal het geheel natuurlijk moeten reageren op de inkomende wisselspanning en dat is wat lastiger om te meten.

Nu ik met de instelpot de boel wat beter kan instellen lijkt het te werken. Ik zie nu de gelijkspanning op pin 7 variëren als ik een audiosignaal op de ingang zet. De FET gaat dan in geleiding. Dat signaal op punt 7 verdwijnt weer als het audiosignaal wegvalt en uiteindelijk valt het relais af als C4 is leeggelopen.

Het instelpunt is zeer kritisch en ik heb zo mijn twijfels of het geheel wel stabiel genoeg is om altijd in te schakelen als er audio wordt toegevoegd, maar nooit in te schakelen als dat niet het geval is.

Waar ik dan al wel vast een plaatje van kan sturen is de rest van de versterker. Recht-toe-recht-aan met 2 X LM3886.

Groet, Dirk
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
2 X NCore 400 + 2 X SMPS600
TD BILL KT88 PP
LM3886 bridged
PIC-gestuurde versterker switch
Scan Speak Vertigo speakers
Pre-amp: Advance Acoustic X Preamp
CD-loopwerk: Advance Acoustic MCD404
Sonos Connect met G-mod


Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13171
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Automatisch inschakelen

Berichtdoor Ah!buis » di 21 mei 2019, 15:51

dirklammers schreef:Nu ik met de instelpot de boel wat beter kan instellen lijkt het te werken. Ik zie nu de gelijkspanning op pin 7 variëren als ik een audiosignaal op de ingang zet. De FET gaat dan in geleiding. Dat signaal op punt 7 verdwijnt weer als het audiosignaal wegvalt en uiteindelijk valt het relais af als C4 is leeggelopen.

Het instelpunt is zeer kritisch en ik heb zo mijn twijfels of het geheel wel stabiel genoeg is om altijd in te schakelen als er audio wordt toegevoegd, maar nooit in te schakelen als dat niet het geval is.
Met de instelpot kun je nu de drempel instellen waarboven het ingangssignaal moet komen om in te schakelen.
Als de drempel te laag is kan een stoorsignaal of zelfs ruis de boel inschakelen.
Een beetje lastig om een goed punt te vinden, je moet steeds weer lang wachten tot ie uitgaat.
Om het instellen te vergemakkelijken, voorlopig, R10 vervangen (of overbruggen) met 100k, hoef je niet zo te wachten.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13171
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Automatisch inschakelen

Berichtdoor Ah!buis » zo 09 jun 2019, 19:25

dirklammers schreef:Het instelpunt is zeer kritisch en ik heb zo mijn twijfels of het geheel wel stabiel genoeg is om altijd in te schakelen als er audio wordt toegevoegd, maar nooit in te schakelen als dat niet het geval is.
Nog even een wat andere manier.Ipv een vaste drempelspanning eentje die meeloopt.Mag de boel verlopen, de drempel schuift mee, geen kans dat ie na een tijdje zomaar inschakeld.
Zo kan de schakeling bijv ook op 6V werken met enkel een ander relais.
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)


Terug naar “Overige Elektronica”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 0 gasten