Pro-Ject Speed-Box II met storing...

De rest......
(streaming-/computeraudio graag in de daarvoor aangewezen forumgroep)

Moderators: Barry2001, Beheerdersteam

Gebruikersavatar
HoMeR
Berichten: 510
Lid geworden op: zo 26 feb 2006, 21:24
Locatie: Groningen

Pro-Ject Speed-Box II met storing...

Berichtdoor HoMeR » zo 12 feb 2017, 13:35

Hoi,

Ik gebruik al jaren een speedbox II van Pro-ject.
Prima dingetje.....tot voor kort.
8633.JPG


8635.JPG


LP's die ik draai vertragen soms een beetje, na ong. 5 sec. weer normaal...
Draaitafel (Pro-Ject RPM 5.1) is net gereviseerd en nagekeken (door Henk van Audio Selectief Sneek !!)
Speed-Box open geschroefd en meteen zag ik een paar zeners waar de print behoorlijk bruin onder is. De rest lijkt prima.
8634.JPG


Nu wilde ik deze vervangen door nieuwe exemplaren en dan iets boven de print solderen (langere pootjes, meer ruimte om de warmte kwijt te raken).
Maar ik kan nergens de waarde van deze dingetjes vinden.....
De tekst op de zeners zelf is ook niet duidelijk.

Misschien lossolderen en met wat extra draad of voetjes iets verhoogt terugsolderen ? Ze doen het immers nog wel (grootste deel van de tijd....)

Heeft iemand een ander/beter idee ??


Had graag fotoos toegevoegd, maar ik krijg alleen maar een "http-fout"...... :(
Edit: Dank HenkJan !
Gelukt !!
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door HoMeR op zo 12 feb 2017, 15:04, 2 keer totaal gewijzigd.
Mijn muziek op "Rate Your Music"......(klikkerdeklik)
http://rateyourmusic.com/~folkie42
"Real music has horns and glows in the dark"

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 24155
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: Pro-Ject Speed-Box II met storing...

Berichtdoor Henkjan » zo 12 feb 2017, 14:37

HoMeR schreef:..... Had graag fotoos toegevoegd, maar ik krijg alleen maar een "http-fout"...... :(
dan zijn ze te groot. ff verkleinen tot <1MB en dan gaat t goed
An error does not become truth by reason of multiplied propagation, nor does the truth become error because nobody will see it" ― Mahatma Gandhi

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 20829
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: Pro-Ject Speed-Box II met storing...

Berichtdoor ds23man » zo 12 feb 2017, 15:56

Als de print onder die zeners bruin is, dan worden die dingen knap heet. Of ze zijn te licht of er is wat anders aan de hand.
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13602
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Pro-Ject Speed-Box II met storing...

Berichtdoor Ah!buis » zo 12 feb 2017, 16:01

De trafo geeft mogelijk een wat hoge spanning, of 't net is wat aan de hoge kant.
Wat staat er op die diodes ? Alleen wat leesbaar is, is beter dan niks.Het zijn, zo te zien, twee dezelfde, twee halve teksten misschien een hele O:)
Was nog iets over langere pootjes, niet doen.De korte verbinding naar het koper van de print zorgt voor warmteafvoer.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
HoMeR
Berichten: 510
Lid geworden op: zo 26 feb 2006, 21:24
Locatie: Groningen

Re: Pro-Ject Speed-Box II met storing...

Berichtdoor HoMeR » zo 12 feb 2017, 16:57

ds23man schreef:Als de print onder die zeners bruin is, dan worden die dingen knap heet. Of ze zijn te licht of er is wat anders aan de hand.


Zou het kunnen komen doordat het aparaat een aantal jaren gewoon 24/7 aan heeft gestaan. Er zit geen aan/uit knop op....
Mijn muziek op "Rate Your Music"......(klikkerdeklik)
http://rateyourmusic.com/~folkie42
"Real music has horns and glows in the dark"

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 10235
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Pro-Ject Speed-Box II met storing...

Berichtdoor Barry2001 » zo 12 feb 2017, 17:09

Heb je de diodes nagemeten, of ze defect zijn?

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 21092
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Pro-Ject Speed-Box II met storing...

Berichtdoor Pjotr » zo 12 feb 2017, 17:18

Zo te zien zijn die zeners te krap bemeten (worden te heet) en in de loop der tijd gaar geworden --> maken onbetrouwbaar contact. Het is dus zaak om de juiste waarde te achterhalen en te vervangen voor zwaardre exemplaren. En die zoals gesuggereerd op 5mm afstand van de print te monteren voor een beter koeling.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22666
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Pro-Ject Speed-Box II met storing...

Berichtdoor ray5150 » zo 12 feb 2017, 17:24

Is het ook absoluut zeker dat het Zeners zijn ? lijken mij net 1N4148.
De meeste Zeners die ik in mijn handen heb gehad zijn namelijk blauw.
(alhoewel mogelijk rood ook wel voorkomt.)

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 21092
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Pro-Ject Speed-Box II met storing...

Berichtdoor Pjotr » zo 12 feb 2017, 17:35

Er is i.d.d. een serie van Philips geweest die blauw was. Maar dat is echt geen speciale kleur voor zeners hoor. Laat Homer maar eerst eens goed kijken wat er precies op staat... En anders zou hij met de universeelmeter de spanning over iedere diode kunnen meten op de momenten dat hij goed draait.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13602
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Pro-Ject Speed-Box II met storing...

Berichtdoor Ah!buis » zo 12 feb 2017, 18:09

Pjotr schreef:En die zoals gesuggereerd op 5mm afstand van de print te monteren voor een beter koeling.
Je moet ze natuurlijk niet plat teen de print zetten, er mag nog wel lucht onderdoor.Maar toch zo dicht mmogelijk, de meeste warmte wordt afgevoerd via de draden en dan naar de print.Hoe langer de draden hoe minder koeling.
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door Ah!buis op zo 12 feb 2017, 18:14, 1 keer totaal gewijzigd.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 21092
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Pro-Ject Speed-Box II met storing...

Berichtdoor Pjotr » zo 12 feb 2017, 18:13

Ah!buis schreef:
Pjotr schreef:En die zoals gesuggereerd op 5mm afstand van de print te monteren voor een beter koeling.
Je moet ze natuurlijk niet plat teen de print zetten, er mag nog wel lucht onderdoor.Maar toch zo dicht mmogelijk, de meeste warmte wordt afgevoerd via de draden en dan naar de print.Hoe langer de draden hoe minder koeling.
Anne

Als dat zo zou zijn zag die print er niet zo gefrituurd uit Anne... Vermoed toch dat daar geen rekening mee is gehouden en er gewoon smalle koperbaantjes naar toe lopen.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13602
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Pro-Ject Speed-Box II met storing...

Berichtdoor Ah!buis » zo 12 feb 2017, 18:17

Het opp ervan zal toch wel groter zijn dan enkel de draad.Vermoedelijk zitten ze wel plat tegen de print, ook niet goed.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
HoMeR
Berichten: 510
Lid geworden op: zo 26 feb 2006, 21:24
Locatie: Groningen

Re: Pro-Ject Speed-Box II met storing...

Berichtdoor HoMeR » ma 13 feb 2017, 11:44

Even n.a.v. een aantal hierboven gemaakte opmerkingen.

Het zijn volgens mij wel zeners.
Op een ander plek op de print zitten "gewone" diodes. Aangegeven met "VD1" en "VD2"
De zeners zijn aangegeven met "VZ1" en VZ2".
Zie foto's:
8636.JPG

8637.JPG


En de printspoortjes zijn volgens mij niet afdoende om zoveel warmte goed af te voeren...
Foto:
8638.JPG


Warmte: Na ong. 5 minuten is de temperatuur van de zeners al zo'n 33,3 graden; de rest van de print is dan 21,0 graden.
foto's:
8642.JPG

8643.JPG


Nog even wat spanningen gemeten.....
Ingangsspanning (op het apparaat en de voeding staat: ~ 16V)
Gemeten: 18,22 V
8641.JPG


Uitgangsspanning bij stand 33 rpm:
8639.JPG


Uitgangsspanning bij stand 45 rpm:
8640.JPG


Volgens mij moet ik die zeners maar even van de print solderen, kijken wat erop staat en meten.....
En dan gewoon vervangen.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Mijn muziek op "Rate Your Music"......(klikkerdeklik)
http://rateyourmusic.com/~folkie42
"Real music has horns and glows in the dark"

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 10235
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Pro-Ject Speed-Box II met storing...

Berichtdoor Barry2001 » ma 13 feb 2017, 12:11

Je kunt de zener simpel nameten door in serie een weerstand te zetten 4k7 bv, en 'm daarna aan een voeding te hangen. Kathode (= streepje) aan plus.
Nu met de multimeter spanning meten over de zener, moet je natuurlijk wel weten (af kunnen lezen) wat de spanning moet zijn.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22666
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Pro-Ject Speed-Box II met storing...

Berichtdoor ray5150 » ma 13 feb 2017, 12:33

En die 33 graden is dan nog zonder de afdek kap van het kastje gemeten. met de kap erop zal het nog een aantal graden hoger zijn...

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 21092
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Pro-Ject Speed-Box II met storing...

Berichtdoor Pjotr » ma 13 feb 2017, 12:39

Je kunt die zeners ook gewoon op de print eerst zelf even meten wat voor spanning er op staat. Heb je alvast een idee.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 20829
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: Pro-Ject Speed-Box II met storing...

Berichtdoor ds23man » ma 13 feb 2017, 14:25

En dan gelijk wat zwaardere erin zetten.
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13602
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Pro-Ject Speed-Box II met storing...

Berichtdoor Ah!buis » ma 13 feb 2017, 16:06

Even moe gemaakt, nou moe :sure:
Zzz.jpg

Is wel te zien dat er 18 op staat :o
Als er niks verbruikt wordt verder verstook je 830mW in elke zener.Normaal zou er wel ergens stroom verbruikt worden, neemt die door de zener af.Wel liever rekening houden met het slechtste geval, alles voor de zener.
Zou ze dan vervangen door deze https://www.eoo-bv.nl/zener-13w/6463-zen-1-3w-18v.html
En dan maar hopen dat 't daar aan heeft gelegen 8-[
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 21092
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Pro-Ject Speed-Box II met storing...

Berichtdoor Pjotr » ma 13 feb 2017, 16:30

Mooi speurwerk mr. Watson! :D Blijft een beetje problematisch zo. Dissipatie blijft erg van de netspanningsvariatie afhangen en die print koelt nauwelijks. Het moet dus van de fysieke grootte komen. Wordt dan minstens een 3W - 5W zener.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 20829
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: Pro-Ject Speed-Box II met storing...

Berichtdoor ds23man » ma 13 feb 2017, 17:00

En dat ding niet 24/7 aan de stroom laten hangen.
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22666
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Pro-Ject Speed-Box II met storing...

Berichtdoor ray5150 » ma 13 feb 2017, 17:28

Pjotr schreef:
Ah!buis schreef:
Pjotr schreef:En die zoals gesuggereerd op 5mm afstand van de print te monteren voor een beter koeling.
Je moet ze natuurlijk niet plat teen de print zetten, er mag nog wel lucht onderdoor.Maar toch zo dicht mmogelijk, de meeste warmte wordt afgevoerd via de draden en dan naar de print.Hoe langer de draden hoe minder koeling.
Anne

Als dat zo zou zijn zag die print er niet zo gefrituurd uit Anne... Vermoed toch dat daar geen rekening mee is gehouden en er gewoon smalle koperbaantjes naar toe lopen.


Het gaat er toch heel moeilijk bij mij in dat dat dichter op de print een betere koeling zou geven dan pak 'm beet, een millimeter of 5 erboven. :think: :think:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13602
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Pro-Ject Speed-Box II met storing...

Berichtdoor Ah!buis » ma 13 feb 2017, 17:36

Pjotr schreef: Wordt dan minstens een 3W - 5W zener.

Het vervelende van dikke zeners is dat, als je ze met een kleine stroom gebruikt, de inwendige weerstand nogal toeneemt.Gaat ten koste van de regeling. 3W gaat nog maar 5W lijkt me wat erover.
Anders een koelplaatje op de draad solderen, tegen de kathode aan (of beide kanten)
Anne

@Ray,
hangt van de print af.Als de print niet meer afstraalt dan een draad maakt 't niet uit, maar met wat koper op de print kan je daar naartoe beter een goeie warmtegeleiding hebben (korte draad)
Kijk maar "s naar het grafiekje even terug.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 21092
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Pro-Ject Speed-Box II met storing...

Berichtdoor Pjotr » ma 13 feb 2017, 17:47

Valt sowieso wel mee Anne met die Ri. Dan moet je echt onder de 1 mA komen. En gezien de zichtbare mate van doorbakken zijn van de print zal dat het probleem niet zijn.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22666
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Pro-Ject Speed-Box II met storing...

Berichtdoor ray5150 » ma 13 feb 2017, 19:00

Dan zie ik wel weer een ander probleem aankomen : de aansluitdraden van een 1.3 Watt Zener zijn beduidend dikker dan die van een 400 of 500 milliWatt, (hangt ook een beetje van de fabrikant af) dus moeten zeer waarschijnlijk de gaatjes in de PCB wat opgeboord worden.
Gelukkig zijn de soldeerpads niet al te klein uitgevallen, maar dan nog moet dat karweitje heel voorzichtig uitgevoerd worden.
Daar heb je eigenlijk een printboormachientje voor nodig.

Gebruikersavatar
SARK
Berichten: 6460
Lid geworden op: di 14 sep 2004, 20:20
Locatie: Amsterdam

Re: Pro-Ject Speed-Box II met storing...

Berichtdoor SARK » di 14 feb 2017, 7:37

Is het een idee om de zener schuin te monteren ... kathode kant vrijwel direct op de print en de anode vijf mm hoger?
Dan heb je rekening gehouden met "Primary path of conduction is through the cathode lead" en de behuizing heeft meer lucht om de warmte af te geven.
You're getting brutal, Sark. Brutal and needlessly sadistic.
---------------------------END OF LINE----------------------------
Afbeelding
Thank you, Master Control.


Terug naar “Overige Elektronica”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 0 gasten