TDA1541 DAC

Traditionele bronapparaten zoals CD-, DVD- en platenspelers.
(streaming-/computeraudio graag in de daarvoor aangewezen forumgroep)

Moderators: Barry2001, Beheerdersteam

Gebruikersavatar
3kes
Berichten: 324
Lid geworden op: wo 28 feb 2018, 11:06
Locatie: Alphen aan den Rijn

TDA1541 DAC

Berichtdoor 3kes » vr 03 jan 2020, 19:33

Ik stuitte per toeval op onderstaand idee van de TDA1541 dac chip. M’n Pools is niet geweldig maar schema’s zijn gelukkig internationaal.

Iemand deze al eens geprobeerd?

https://sklep.avt.pl/przetwornik-d-a-z- ... owana.html
Loopt u of blijf ik zitten?

Gebruikersavatar
SSassen
Berichten: 9185
Lid geworden op: vr 22 apr 2005, 10:21
Locatie: Zuidoostbeemster

Re: TDA1541 DAC

Berichtdoor SSassen » vr 03 jan 2020, 20:05

Lijkt mij een standaard NOS recept?
Mediocre is not my middle name.

Gebruikersavatar
3kes
Berichten: 324
Lid geworden op: wo 28 feb 2018, 11:06
Locatie: Alphen aan den Rijn

Re: TDA1541 DAC

Berichtdoor 3kes » vr 03 jan 2020, 20:12

Ter uitbreiding. Op IG kwam ik deze variant erop tegen. Best geinig gedaan, 2x ECC83 als output buffer.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door 3kes op vr 03 jan 2020, 20:13, 1 keer totaal gewijzigd.
Loopt u of blijf ik zitten?

Gebruikersavatar
SSassen
Berichten: 9185
Lid geworden op: vr 22 apr 2005, 10:21
Locatie: Zuidoostbeemster

Re: TDA1541 DAC

Berichtdoor SSassen » vr 03 jan 2020, 20:13

Hoop rommel in een kastje? Alleen de kurk ontbreekt nog?
Mediocre is not my middle name.

Rob Dingen
Berichten: 268
Lid geworden op: wo 15 sep 2004, 16:51
Locatie: Gerwen

Re: TDA1541 DAC

Berichtdoor Rob Dingen » za 04 jan 2020, 16:43

SSassen schreef:Hoop rommel in een kastje? Alleen de kurk ontbreekt nog?

Vanwaar die opmerking?
En wat moet je met kurk in een kast.

Rob

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 23151
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: TDA1541 DAC

Berichtdoor ray5150 » za 04 jan 2020, 18:50

Dat vroeg John van Gent zich ook af.
https://www.hififorum.nl/index.php?PHPS ... ic=15557.0
(Helaas doen de foto's het niet meer...)

Denk dat Sander doelt op het gebruik van als audiofiel bestempelde (Russische) Papier-in-Olie condensatoren, waar je ook net zo goed een nette MKP kunt pakken.

Gebruikersavatar
3kes
Berichten: 324
Lid geworden op: wo 28 feb 2018, 11:06
Locatie: Alphen aan den Rijn

Re: TDA1541 DAC

Berichtdoor 3kes » za 04 jan 2020, 19:17

Heb een setje pcb’s besteld. Kijken wat ie doet ;)
Loopt u of blijf ik zitten?

Gebruikersavatar
3kes
Berichten: 324
Lid geworden op: wo 28 feb 2018, 11:06
Locatie: Alphen aan den Rijn

Re: TDA1541 DAC

Berichtdoor 3kes » za 04 jan 2020, 19:38

ray5150 schreef:Dat vroeg John van Gent zich ook af.
https://www.hififorum.nl/index.php?PHPS ... ic=15557.0
(Helaas doen de foto's het niet meer...)

Denk dat Sander doelt op het gebruik van als audiofiel bestempelde (Russische) Papier-in-Olie condensatoren, waar je ook net zo goed een nette MKP kunt pakken.


Over die Russische pio condensatoren, daar tikte ik laatst een hele doos van op de kop voor de kosten van twee MKP’s ;) Niks mis met die dingen overigens.
Loopt u of blijf ik zitten?

MarcelvdG
Berichten: 805
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: TDA1541 DAC

Berichtdoor MarcelvdG » za 04 jan 2020, 23:35

3kes schreef:Ik stuitte per toeval op onderstaand idee van de TDA1541 dac chip. M’n Pools is niet geweldig maar schema’s zijn gelukkig internationaal.

Iemand deze al eens geprobeerd?

https://sklep.avt.pl/przetwornik-d-a-z- ... owana.html


Ik denk dat R3L en R3R op een ongunstige plek zitten, omdat ze de spanningssprong op de min-ingang van de AD797's verergeren. Ik bedoel de sprong die je krijgt nadat de DAC-uitgangsstroom een stap maakt.

Een alternatief is R3L/R3R rechtstreeks in serie met de miningangen te zetten in plaats van in het terugkoppelnetwerk, maar Analog Devices raadt wat anders aan, namelijk R3L/R3R zo laten zitten en een condensator toevoegen van de miningang van elke AD797 direct naar massa. Zie figuur 54 van https://www.analog.com/media/en/technic ... /AD797.pdf De 2 nF die je daar ziet gaat in dit geval alleen niet goed werken vanwege de veel grotere condensator in de terugkoppeling.

Gebruikersavatar
3kes
Berichten: 324
Lid geworden op: wo 28 feb 2018, 11:06
Locatie: Alphen aan den Rijn

Re: TDA1541 DAC

Berichtdoor 3kes » zo 05 jan 2020, 12:58

MarcelvdG schreef:
3kes schreef:Ik stuitte per toeval op onderstaand idee van de TDA1541 dac chip. M’n Pools is niet geweldig maar schema’s zijn gelukkig internationaal.

Iemand deze al eens geprobeerd?

https://sklep.avt.pl/przetwornik-d-a-z- ... owana.html


Ik denk dat R3L en R3R op een ongunstige plek zitten, omdat ze de spanningssprong op de min-ingang van de AD797's verergeren. Ik bedoel de sprong die je krijgt nadat de DAC-uitgangsstroom een stap maakt.

Een alternatief is R3L/R3R rechtstreeks in serie met de miningangen te zetten in plaats van in het terugkoppelnetwerk, maar Analog Devices raadt wat anders aan, namelijk R3L/R3R zo laten zitten en een condensator toevoegen van de miningang van elke AD797 direct naar massa. Zie figuur 54 van https://www.analog.com/media/en/technic ... /AD797.pdf De 2 nF die je daar ziet gaat in dit geval alleen niet goed werken vanwege de veel grotere condensator in de terugkoppeling.


Ik had het idee om 2x 6H2N achter de tda1541 te zetten en dat gedeelte te skippen.
Loopt u of blijf ik zitten?


Terug naar “Bronnen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten