Zelfbouwers en hun Soldeerbout / Soldeerstation

Alle tools voor werken aan elektro en elektronica

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 21211
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Zelfbouwers en hun Soldeerbout / Soldeerstation

Berichtdoor Pjotr » di 01 mei 2012, 11:55

avdboom schreef:[Verder in dit draadje na mijn dubbelop-draadje ziew ik...]

Ik zat eigenlijk net naar de toolkraft 50W te kijken, maar deze (http://www.elv.de/Komfort-Louml;tstatio ... _27889/b_1) ziet er ook wel interesant uit. Ook de Auyou ziet er leuk uit,maar die is maar 35W, en het iets grotere broertje 45W, die zou misschien ook wel wat zijn.

In ieder geval begrijp ik dat een instelbaar station sowiezo de voorkeu zou hebben, en voor 2 tientjes meer kan ik dat wel lijden...

Nog meer hands-on ervaringen tussen deze twee?

Dat boutje van Zweitse heb ik zelf ook (maar dan van RS). Bevalt mij veel beter dan de Auyou die ik ook veel heb gebruikt.

1/ Mikt beter in de houder
2/ Ligt beter in de hand
3/ De stift heeft meer koper waardoor meer warmte capaciteit en de temperatuur minder schommelt.
4/ Instelbare STBY en Power-Off timers, wat aanzienlijk de levensduur van de stiften bevordert.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 21211
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Keuze soldeer station

Berichtdoor Pjotr » di 01 mei 2012, 12:03

Henkjan schreef:ik heb maar alle soldeerbout onderwerpen samengevoegd in dit topic

Ja leuk maar daar wordt het nou niet overzichtelijker van, alleen maar zooiiger :roll:

Hoop niet dat je dadelijk alle draadjes over subs gaat samenvoegen en alle draadje over BR's....... :?
Laatst gewijzigd door Pjotr op di 01 mei 2012, 12:04, 1 keer totaal gewijzigd.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
Vinculum
Berichten: 3204
Lid geworden op: do 19 jun 2008, 13:16
Locatie: Hardinxveld-Giessendam

Re: Zelfbouwers en hun Soldeerbout/ Solderstation

Berichtdoor Vinculum » di 01 mei 2012, 12:04

avdboom schreef:
Vinculum schreef:Cadeau van mijn vrouw! Vandaag gekregen! :mrgreen:
Ben er superblij mee!

Deze ziet er erg interesant uit. Hoe bevalt hij???

Heb er nog niet heel veel mee gewerkt maar hij doet het prima. Doet wat hij moet doen. Voelt solide allemaal.
Ik maak alles. Al is het maar kapot.
Always be yourself! Unless you can be Batman, then always be Batman.

Gebruikersavatar
Vinculum
Berichten: 3204
Lid geworden op: do 19 jun 2008, 13:16
Locatie: Hardinxveld-Giessendam

Re: Keuze soldeer station

Berichtdoor Vinculum » di 01 mei 2012, 12:05

Pjotr schreef:zooiiger

:shock: :-k
Ik maak alles. Al is het maar kapot.
Always be yourself! Unless you can be Batman, then always be Batman.

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 21211
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Keuze soldeer station

Berichtdoor Pjotr » di 01 mei 2012, 12:08

Vinculum schreef:
Pjotr schreef:zooiiger

:shock: :-k

Plaats zelf de trema op de juiste i. :D Is oud Rotterdams voor rommeliger.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
meiborg
Berichten: 2368
Lid geworden op: do 26 nov 2009, 13:49

Re: Zelfbouwers en hun Soldeerbout / Soldeerstation

Berichtdoor meiborg » vr 04 mei 2012, 14:37

Even een vraag die hier wel tussen past:

Ik ben weer aan het solderen geslagen aan mijn Trust tk2050 bordjes, ik heb dus het probleem dat mijn soldeer maar erg matig uitvloeid. Ik denk dat het aan de bout ligt, ik heb het goedkoopste Velleman soldeerstation van de lokale winkel gehaald. Ook met harssoldeer vloeit het maar matig, zou een betere bout hier uitkomst bieden of zijn er nog andere assecoires die ik eens zou moeten proberen?

Ik heb een 60w variant van onderstaande plaatje (alleen is deze "merkloos", optisch precies hetzelfde als de mijne alleen die van mij is blauw).
063355_BB_00_FB_EPS_1000.jpg


Mvg Reinder
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Once it was impossible to find any Bond villains older than myself, I retired. -- Roger Moore

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 21211
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Zelfbouwers en hun Soldeerbout / Soldeerstation

Berichtdoor Pjotr » vr 04 mei 2012, 14:52

Hoi Reinder,

Als het niet goed vloeit kunnen er 2 oorzaken zijn:

1/ Bout niet heet genoeg --> Gewoon hoger zetten.

2/ Punt geoxideerd --> Vaak is alle tin verbrand en hecht nieuw soldeer er niet meer aan. Ook kan het zijn dat er een dikke koek tinoxide neergeslagen is door niet regelmatig schoonhouden, dan kun je beter een nieuwe stift er in zetten.

Is de punt alleen vuil dan helpt schoonmaken met een stalen pannenspons, soms is even goed doorvertinnen met een flinke hoeveelheid soldeer ook voldoende. Gebruik nooit een vijl om de punt weer schoon te krijgen. De punt moet i.i.g. goed "nat" zijn van schoon blinkend vloeibaar tin. Dat sponsje om de punt steeds schoon te vegen zit er niet voor niets bij.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
meiborg
Berichten: 2368
Lid geworden op: do 26 nov 2009, 13:49

Re: Zelfbouwers en hun Soldeerbout / Soldeerstation

Berichtdoor meiborg » vr 04 mei 2012, 14:55

Hmm, ik heb hem met wat staalwol "gereinigd" dus hij zou toch goed schoon moeten zijn. Mijn sponsje gebruik ik inderdaad regelmatig (hmm klinkt apart).. Wellicht inderdaad eens een nieuwe punt overwegen. Acht het is ook een goedkoop ding, misschien maar eens investeren in iets geheel beters.

Mvg Reinder
Once it was impossible to find any Bond villains older than myself, I retired. -- Roger Moore

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 21211
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Zelfbouwers en hun Soldeerbout / Soldeerstation

Berichtdoor Pjotr » vr 04 mei 2012, 14:58

Bij een beter station geldt hetzelfde verhaal :mrgreen:

Krijg je de punt zelf nog wel mooi glanzend vertind? Soms kan het wel nodig zijn daar even flink wat tin voor te gebruiken.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
meiborg
Berichten: 2368
Lid geworden op: do 26 nov 2009, 13:49

Re: Zelfbouwers en hun Soldeerbout / Soldeerstation

Berichtdoor meiborg » vr 04 mei 2012, 15:00

Dat ga ik eens proberen dadelijk, zodra ik thuis ben ;)

Mvg Reinder
Once it was impossible to find any Bond villains older than myself, I retired. -- Roger Moore

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22772
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Zelfbouwers en hun Soldeerbout / Soldeerstation

Berichtdoor ray5150 » vr 04 mei 2012, 18:03

meiborg schreef:Even een vraag die hier wel tussen past:

Ik ben weer aan het solderen geslagen aan mijn Trust tk2050 bordjes, ik heb dus het probleem dat mijn soldeer maar erg matig uitvloeid. Ik denk dat het aan de bout ligt, ik heb het goedkoopste Velleman soldeerstation van de lokale winkel gehaald. Ook met harssoldeer vloeit het maar matig, zou een betere bout hier uitkomst bieden of zijn er nog andere assecoires die ik eens zou moeten proberen?

Ik heb een 60w variant van onderstaande plaatje (alleen is deze "merkloos", optisch precies hetzelfde als de mijne alleen die van mij is blauw).
063355_BB_00_FB_EPS_1000.jpg


Mvg Reinder


Ik heb dat stationnetje ook, en kan er uitstekend printen mee solderen.
(okee, de punt is wat aan de grote kant, maar dat terzijde.)
Ik vermoed dat je hem te koud hebt staan.
Mijn vraag is, op welke temperatuur heb je hem ingesteld ?
Mijn ervaring is voor normaal printwerk moet hij "op een uur" staan.
(denk aan een klok, er staan geen graden bij...)

Een ander punt is, gebruik je soms loodvrij soldeer ?
Loodhoudend "vloeit" namelijk beter dan loodvrij.
(tenminste, dat is mijn ervaring.)

Gebruikersavatar
bcvdb
Berichten: 467
Lid geworden op: vr 22 jul 2011, 18:52
Locatie: Steensel (Eindhoven)

Re: Zelfbouwers en hun Soldeerbout / Soldeerstation

Berichtdoor bcvdb » ma 07 mei 2012, 10:36

Hoi Allemaal,

Ik heb een tijdje geleden een Aoyue 937 station aangeschaft. Prima ding, met digitale display voor gewenste en actuele temperatuur.

Het nadeel is dat hij automatisch uitschakeld als je hem te lang niet gebruikt, nu is dat niet zo erg natuurlijk maar dat is vrij snel bij mij. Al na 1 minuutje ofzo. En dat is wel lastig, want als ik 3 componenten op een print plaats, enhier net teveel aandacht (dus meer tijd) aan besteed staat mijn bout uit. En hij start dan wel weer op automatisch, maar dan moet ik weer 30 sec wachten tot hij op temp is. Als je dat 7-8 keer per print hebt, wordt je er niet vrolijk van :)

Iemand een oplossing? Of zelf ook deze problemen?

mvg Bart

Gebruikersavatar
Zweitse
Berichten: 4223
Lid geworden op: di 23 feb 2010, 13:01
Locatie: Assen

Re: Zelfbouwers en hun Soldeerbout / Soldeerstation

Berichtdoor Zweitse » ma 07 mei 2012, 10:55

Is dat dan niet instelbaar.? Heb je al in de handleiding gekeken.? Bij mijn soldeerstation kan ik zelf de tijd instellen.

http://www.elv.de/output/controller.asp ... ch=&marke=
Inspraak zonder inzicht leidt tot uitspraak zonder uitzicht.

Gebruikersavatar
bcvdb
Berichten: 467
Lid geworden op: vr 22 jul 2011, 18:52
Locatie: Steensel (Eindhoven)

Re: Zelfbouwers en hun Soldeerbout / Soldeerstation

Berichtdoor bcvdb » ma 07 mei 2012, 13:36

Nee, ik kon helaas niets vinden.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik het station ook nog niet zomaar open heb geschroeft om te kijken of ik intern iets kan instellen. Ik probeer dit niet onnodig te doen ivm garantie en wat niet al...

Gebruikersavatar
Zweitse
Berichten: 4223
Lid geworden op: di 23 feb 2010, 13:01
Locatie: Assen

Re: Zelfbouwers en hun Soldeerbout / Soldeerstation

Berichtdoor Zweitse » ma 07 mei 2012, 14:00

bcvdb schreef:Nee, ik kon helaas niets vinden.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik het station ook nog niet zomaar open heb geschroeft om te kijken of ik intern iets kan instellen. Ik probeer dit niet onnodig te doen ivm garantie en wat niet al...


Zou ik ook niet doen. Bij mij kan ik middels de toetsen een aantal voor ingestelde tijden selecteren. Inderdaad wel Kl*ten als hij na 1 minuut al in de beveiliging schiet.
Inspraak zonder inzicht leidt tot uitspraak zonder uitzicht.

b_force
Ook commercieel actief
Berichten: 12375
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Re: Zelfbouwers en hun Soldeerbout / Soldeerstation

Berichtdoor b_force » ma 07 mei 2012, 14:25

Ik zit de manual te bekijken en wat andere verhalen te lezen, maar ik vind helemaal niets terug over een timer??? :-s
Lijkt me eerder dat er dan iets anders mis mee is.

Ik zou even Aoyue of Eleshop contacteren.
Laatst gewijzigd door b_force op ma 07 mei 2012, 14:44, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 21211
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Zelfbouwers en hun Soldeerbout / Soldeerstation

Berichtdoor Pjotr » ma 07 mei 2012, 14:41

Hoe start ie automatisch op? Zit er een schakelaartje in de houder ofzo?

Zoiets moet toch wel in de handleiding staan?
Peter de Jong

b_force
Ook commercieel actief
Berichten: 12375
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Re: Zelfbouwers en hun Soldeerbout / Soldeerstation

Berichtdoor b_force » ma 07 mei 2012, 14:49

Ik zal eens een vriend vragen die heeft namelijk ook de Aoyue 937.
Maar naar mijn weten zit er echt geen timer op, heb hem daar ook nog nooit over gehoord.

Lijkt me dan eerder een kabelbreukje ofzo.
Ik heb zelf al heel lang de Aoyue 936 (oude type) en na een tijdje is daar een kabelbreukje in gekomen (eigenlijk een beetje mijn eigen schuld).
Het lijkt dan net alsof er een timer op zit, dus misschien is dat wat je bedoelt.

Gebruikersavatar
meiborg
Berichten: 2368
Lid geworden op: do 26 nov 2009, 13:49

Re: Zelfbouwers en hun Soldeerbout / Soldeerstation

Berichtdoor meiborg » ma 07 mei 2012, 14:54

Hallo,

Nog even om terug te komen op mijn soldeervraag, ik wist eigenlijk niet of mijn soldeer loodvrij was (heb nog een voorraad liggen waar ik bij wijze van spreken het hele blok mee kan omspannen). Ik ben dus maar eens naar de winkel gegaan waar het vandaan kwam en inderdaad, loodvrij. Ik heb inmiddels een fijn oud bosje ergens uit een la opgevist, zonder harskern notabene, dat werkt een stuk beter!

Dus bedankt voor het meedenken allemaal, ik ben nogal druk op het moment maar heb al een en ander kunnen verwerken gelukkig en het gaat dus een stuk beter. Een hele zwik prachtige teflon en papier/olie condensatoren uit USSR binnengekregen en daarmee mijn buizentapjes en Surebordjes aan het volzetten, ik ben kortom nog wel even bezig!

Mvg Reinder
Once it was impossible to find any Bond villains older than myself, I retired. -- Roger Moore

Gebruikersavatar
bcvdb
Berichten: 467
Lid geworden op: vr 22 jul 2011, 18:52
Locatie: Steensel (Eindhoven)

Re: Zelfbouwers en hun Soldeerbout / Soldeerstation

Berichtdoor bcvdb » ma 07 mei 2012, 16:36

b_force schreef:Ik zal eens een vriend vragen die heeft namelijk ook de Aoyue 937.
Maar naar mijn weten zit er echt geen timer op, heb hem daar ook nog nooit over gehoord.

Lijkt me dan eerder een kabelbreukje ofzo.
Ik heb zelf al heel lang de Aoyue 936 (oude type) en na een tijdje is daar een kabelbreukje in gekomen (eigenlijk een beetje mijn eigen schuld).
Het lijkt dan net alsof er een timer op zit, dus misschien is dat wat je bedoelt.


Ohhhh nee :(
Ik heb helemaal de niet de 937 versie :D :oops: :hide:

Maar de 3210... en in DIE handleiding staat dus wel dat er een timer op zit.. en hoe je die kunt verstellen...
Maxima zou zeggen: beetje dom...

Toch bedankt voor jullie meedenken :mrgreen:

b_force
Ook commercieel actief
Berichten: 12375
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Re: Zelfbouwers en hun Soldeerbout / Soldeerstation

Berichtdoor b_force » ma 07 mei 2012, 16:50

Ons een beetje op een dwaalspoor zetten :( [-X :lol:

In de manual staat dat hij instelbaar is van 10-60minuten.
Ik zou hem dan lekker op 60 minuten zetten :)
Bij "t00" schijnt hij helemaal uit te staan??

Gebruikersavatar
bcvdb
Berichten: 467
Lid geworden op: vr 22 jul 2011, 18:52
Locatie: Steensel (Eindhoven)

Re: Zelfbouwers en hun Soldeerbout / Soldeerstation

Berichtdoor bcvdb » di 08 mei 2012, 11:36

Ja ik zet hem op 20 minuutjes, zolang ligt hij nooit stil tijdens het solderen.
Tenzij je even snel naar de wc moet en je krijgt acute darmkrampen :mrgreen:

Aaad
Berichten: 782
Lid geworden op: di 15 mar 2011, 21:54

Re: Zelfbouwers en hun Soldeerbout / Soldeerstation

Berichtdoor Aaad » ma 14 mei 2012, 23:32

bcvdb schreef:...............Tenzij je even snel naar de wc moet en je krijgt acute darmkrampen :mrgreen:

Moet binnen 20 minuten toch geregeld zijn?
Het heet niet voor niets de race... :rofl:
Ik heb zelf een goedkoop soldeersetje van Conrad van 2 tientjes.
Voor mijn werk voldoende, maar de ijzeren punt is heel snel ter ziele.
Ik heb daarom de punt eraf gezaagd en in de stift 3 mm draad in getapt.
Als soldeerpunt ongeveer 2 cm dikke koperen aardleiding van 3 mm draad voorzien en in elkaar gedraaid. Soldeert als een gek en kost geen drol, ook weer gunstig als je de race hebt :mrgreen:

Aad

guido
Berichten: 184
Lid geworden op: ma 08 jan 2007, 2:14
Locatie: zuiden

Re: Zelfbouwers en hun Soldeerbout / Soldeerstation

Berichtdoor guido » di 15 mei 2012, 1:41

Hier staat een stannol industa 1000, een erg simpel dingetje. Temp is nog net instelbaar.
Zit jaaaaren dezelfde punt in (of beter, is nog nooit vervangen) en ik gebruik het ding toch regelmatig.

vergeleken met de spullen er omheen erg eenvoudig (alle mogelijke meetapparatuur), maar ik kan niet zeggen dat ik een luxe soldeerstation mis.

En soms moet ik best wel prutsen :mrgreen:
ok, zo'n smd terugzetten gaat dus echt niet. En ja, dit is een 1nF condensatortje en die zijn in het echt al erg klein.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
nxs77
Berichten: 1073
Lid geworden op: za 06 mar 2010, 1:47
Locatie: Berlikum

Re: Zelfbouwers en hun Soldeerbout / Soldeerstation

Berichtdoor nxs77 » wo 19 sep 2012, 23:16

En ik soldeer regelmatig met mijn topcraft gas boutje..... Ik hou wel van draadloos
Mivoc jubileum TL in afwerk fase. Mivoc center in de maak...
Toekomstig project: visaton mini monitor basic met g25ffl

Klaar.. Smart plankje diy stijl. Check de showcase...


Terug naar “Elektronicagereedschap”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 0 gasten