Zelfbouwers en hun Soldeerbout / Soldeerstation

Alle tools voor werken aan elektro en elektronica

Moderator: Beheerdersteam

b_force
Ook commercieel actief
Berichten: 12392
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Re: Keuze soldeer station

Berichtdoor b_force » do 06 mei 2010, 16:49

Ik soldeer bijna wekelijks en nog nooit echt problemen gehad.
Heb nog de oudere versie. De nieuwe is een stuk beter.
Ook voor dikke kabels doet die kleiner punt het prima hier :)

Misschien dat ik ooit nog eens upgrade naar de Aoyue 968 versie

@ Henkjan
Ja dus, zeker met dikke punt!!!!
(maar ik heb die nog nooit gebruikt eerlijk gezegd)

Gebruikersavatar
TubeHead
Berichten: 1948
Lid geworden op: ma 16 feb 2009, 23:00
Locatie: Arnhem

Re: Keuze soldeer station

Berichtdoor TubeHead » do 06 mei 2010, 17:55

't is wat je er voor uit wilt geven natuurlijk. Zelf zou ik zeggen koop een weller. Oerdegelijk ! Op school worden die dingen behoorlijk misbused en toch blijven ze het volhouden. Bij ons op werk staan de wellers hele werkdagen aan zonder enig probleem.

Heb welles een draadje gevolgt op circuits-online.net over die Aouye apparaten.. en zie soms toch dat er iemand over klaagt.

Maar als beginner zou ik toch voor een Aouye gaan. Alstie ooit een keer stuk gaat en je soldeert veel kan je alsnog over stappen op een wellertje :)

Wat je ook kan doen is alleen de Weller bout kopen zonder station. En gewoon op een 230/24 volt trafo knopen.

b_force
Ook commercieel actief
Berichten: 12392
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Re: Keuze soldeer station

Berichtdoor b_force » do 06 mei 2010, 18:03

Grappig dat er altijd op wordt gelet op die paar negatieve berichtjes.
Ik zou weleens willen weten hoeveel negatieve ervaringen er zijn over Weller :lol:
Ik heb inmiddels twee Wellers gehad en we hebben er een hoop staan op mijn studie.
Ik vind Wellers echt rot dingen qua gemak etc (en veeeeeel te duur voor wat ze kunnen).

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 25255
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Keuze soldeer station

Berichtdoor Pjotr » do 06 mei 2010, 19:07

Een Weller kun je naar iemands hoofd gooien en een Ayoue ook. Beide komen even hard aan en zijn beide waarschijnlijk stuk dan :mrgreen:

Maar zonder gekheid die Ayoue is kwalitatief goed Chinees spul en prima voor thuisgebruik. Ik heb ze in dat andere draadje destijds zelf gepromoot (en nog steeds geen provisie gezien :P :lol: ). Wil je het gevoel hebben om voor 300 euries in een Rolls te rijden en je hebt daar de pegels voor, koop dan een Weller.

Solderen doen ze beide even goed en gemakkelijk.
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 24624
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Keuze soldeer station

Berichtdoor ray5150 » do 06 mei 2010, 19:37

b_force schreef:Grappig dat er altijd op wordt gelet op die paar negatieve berichtjes.
Ik zou weleens willen weten hoeveel negatieve ervaringen er zijn over Weller :lol:
Ik heb inmiddels twee Wellers gehad en we hebben er een hoop staan op mijn studie.
Ik vind Wellers echt rot dingen qua gemak etc (en veeeeeel te duur voor wat ze kunnen).


Ook ik vind Weller 3 x niks, vroeger zo'n rode bout gehad. deze had een punt die met een dwarsschroef vastgedraaid zat.
door het opwarmen en afkoelen ging deze na verloop van tijd muurvast zitten. als ik de punt wou vernieuwen brak de schroef af.
moet je gaan uitboren en tappen en een nieuwe schroef erin. dat gaat twee, drie keer goed, daarna kan je de soldeerbout weggoooien.. :cry:

vervolgens een Ersa gekocht. (tip260) 15 jaar lang bijna dagelijks mee gewerkt, daarna viel hij van ellende uit elkaar, superding. de punt schuift over het element heen en word met een veer vastgeklemd. puntje omwisselen in 5 seconden... O:) (wel eerst afkoelen, natuurlijk...)

nu ben ik bezig met mijn tweede Ersa, en ik heb voor het zwaardere werk een regelbaar station van Dick Best.

Waarom zou ik 180 a 250 euro uitgeven als ik voor 16.95 hetzelfde resultaat heb, namelijk een goede soldeerverbinding?
en als ik het ervoor over zou hebben zou ik dan toch voor een Ersa station kiezen.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 24624
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Keuze soldeer station

Berichtdoor ray5150 » do 06 mei 2010, 19:41

Oh, mr cableguy, waarvoor denk je 80 watt nodig te hebben? ik heb met een 15 Watt boutje 2.5 mm² luidsprekerkabel aan elkaar gesoldeerd.
voor elektronica is 25 Watt meer dan genoeg.

Gebruikersavatar
BertDB
Berichten: 1969
Lid geworden op: zo 07 sep 2008, 17:39
Locatie: Mechelen (BE)

Re: Keuze soldeer station

Berichtdoor BertDB » do 06 mei 2010, 19:59

het is uiteindelijk iets persoonlijk wat je juist verkiest.

Weller betaal je kwaliteit, maar ook naam.
Ook al ben ik altijd al een weller gebruiker, ik ben ervan overtuigd dat de dag van vandaag meer merken even goede kwalitatieve spullen aanbieden tegen een lagere prijs. De prijs kan op allerlei manieren gedrukt worden (minder publiciteit/marketing bv).
Ik zou even tevreden zijn met een ayoue :mrgreen:

Uiteindelijk gaat het hem om het feit (zoals Ray hierboven aangeeft) dat je op het einde een goede soldeerverbinding overhoudt zonder iets te verbranden.. :wink:
Wenn die Kathode glüht, freut sich das Gemüt

Gebruikersavatar
TubeHead
Berichten: 1948
Lid geworden op: ma 16 feb 2009, 23:00
Locatie: Arnhem

Re: Keuze soldeer station

Berichtdoor TubeHead » do 06 mei 2010, 20:04

ray5150 schreef:Ook ik vind Weller 3 x niks, vroeger zo'n rode bout gehad.


Die kan je ook niet mee vergelijken met zoon "typische blauwe Weller".


Heb ook deze gehad..

Afbeelding

Dit was echt een droevig apparaat :cry: Nog geen 2 jaar volgehouden.

Gebruikersavatar
Bertje
Ook commercieel actief
Berichten: 1108
Lid geworden op: zo 03 okt 2004, 23:05
Locatie: Lunteren

Re: Keuze soldeer station

Berichtdoor Bertje » do 06 mei 2010, 20:21

Mijn Weller soldeerstation (temp. geregeld) doet het al pakweg 15 jaar zonder problemen, af en toe nieuwe stift er in en gaan. Ik heb voor het hetelucht smd werk zo een alijojo, ook goed. Verder de kleine Ersaatjes, voldoen ook prima.
Rob.
Alles over car audio: www.12vhifi.nl
Hybrid Audio Technologies: www.hybrid-audio.nl

Gebruikersavatar
Arno
Berichten: 3249
Lid geworden op: zo 17 apr 2005, 13:40
Locatie: Dordrecht

Re: Keuze soldeer station

Berichtdoor Arno » zo 09 mei 2010, 13:28

Duurzaamheid, mooie stift, vermogen, allemaal heel belangrijk. Maar wat dachten jullie van het snoer? Ik heb zo'n Velleman gebakje van 14,95. Prima stationnetje met temperatuurregeling, houder en sponsje. Maar dat snoer is me een partij stug! Dat vind ik dus echt verschrikkelijk.

Bart, hoe zit het met het snoer van die Aoyue?

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 27661
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: Keuze soldeer station

Berichtdoor Henkjan » zo 09 mei 2010, 13:35

ik schreef:heeft die Ali J ook voldoende vermogen om de wat dikkere luidspreker kabel een een terminal te solderen?
b_force schreef:Ja dus, zeker met dikke punt!!!!
(maar ik heb die nog nooit gebruikt eerlijk gezegd)
welke adviseer je:
Afbeelding
1.6mm*0.5mm beitel

of Afbeelding
1mm rond?

Gebruikersavatar
BertDB
Berichten: 1969
Lid geworden op: zo 07 sep 2008, 17:39
Locatie: Mechelen (BE)

Re: Keuze soldeer station

Berichtdoor BertDB » zo 09 mei 2010, 13:42

Arno schreef:Duurzaamheid, mooie stift, vermogen, allemaal heel belangrijk. Maar wat dachten jullie van het snoer? Ik heb zo'n Velleman gebakje van 14,95. Prima stationnetje met temperatuurregeling, houder en sponsje. Maar dat snoer is me een partij stug! Dat vind ik dus echt verschrikkelijk.

Bart, hoe zit het met het snoer van die Aoyue?


ik heb bij mijn weller soldeerstation een erg flexibel snoer.
Geen enkel probleem met mn WS50
Wenn die Kathode glüht, freut sich das Gemüt

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 27661
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: Soldeerbouten...help!

Berichtdoor Henkjan » zo 09 mei 2010, 13:44

zo, de 2 "ik zoek een soldeerbout" topics maar ff samengevoegd...

Gebruikersavatar
Arno
Berichten: 3249
Lid geworden op: zo 17 apr 2005, 13:40
Locatie: Dordrecht

Re: Keuze soldeer station

Berichtdoor Arno » zo 09 mei 2010, 13:53

xbake schreef:
Arno schreef:Duurzaamheid, mooie stift, vermogen, allemaal heel belangrijk. Maar wat dachten jullie van het snoer? Ik heb zo'n Velleman gebakje van 14,95. Prima stationnetje met temperatuurregeling, houder en sponsje. Maar dat snoer is me een partij stug! Dat vind ik dus echt verschrikkelijk.

Bart, hoe zit het met het snoer van die Aoyue?


ik heb bij mijn weller soldeerstation een erg flexibel snoer.
Geen enkel probleem met mn WS50


Ja. dat moest er nog eens bijkomen, dat je voor dat geld een stug snoer erbij kreeg :mrgreen:

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 25255
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Keuze soldeer station

Berichtdoor Pjotr » zo 09 mei 2010, 14:07

Bertje schreef:Mijn Weller soldeerstation (temp. geregeld) doet het al pakweg 15 jaar zonder problemen, af en toe nieuwe stift er in en gaan.
Rob.

Opschepper :mrgreen: Deze is al meer dan 40 jaar oud:

Weller.jpg




@Arno

Ja, zit een prima soepel snoer aan. Is gewoon een prima ding.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

b_force
Ook commercieel actief
Berichten: 12392
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Re: Keuze soldeer station

Berichtdoor b_force » zo 09 mei 2010, 14:10

Arno schreef:Duurzaamheid, mooie stift, vermogen, allemaal heel belangrijk. Maar wat dachten jullie van het snoer? Ik heb zo'n Velleman gebakje van 14,95. Prima stationnetje met temperatuurregeling, houder en sponsje. Maar dat snoer is me een partij stug! Dat vind ik dus echt verschrikkelijk.

Bart, hoe zit het met het snoer van die Aoyue?

Snoer is prima. 8)

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 27661
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: Keuze soldeer station

Berichtdoor Henkjan » zo 09 mei 2010, 14:21

ik sta op t punt een mandje af te rekenen bij die eleshop (met 937, dampafzuiging en wat klein grut), maar wat voor punt kan je nou t beste nemen voor luidsprekerfilters & kabels?

ik schreef:
ik schreef:heeft die Ali J ook voldoende vermogen om de wat dikkere luidspreker kabel een een terminal te solderen?
b_force schreef:Ja dus, zeker met dikke punt!!!!
(maar ik heb die nog nooit gebruikt eerlijk gezegd)
welke adviseer je:
Afbeelding
1.6mm*0.5mm beitel

of Afbeelding
1mm rond?
of
Afbeelding
of
Afbeelding

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 25255
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Keuze soldeer station

Berichtdoor Pjotr » zo 09 mei 2010, 14:30

Henkjan schreef:ik sta op t punt een mandje af te rekenen bij die eleshop (met 937, dampafzuiging en wat klein grut), maar wat voor punt kan je nou t beste nemen voor luidsprekerfilters & kabels?

Het breedste schroevendraaier model wat je kunt vinden. Het gaat er ook om dat voor wat zwaarder werk de punt zo veel mogelijk warmte capaciteit heeft.
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

b_force
Ook commercieel actief
Berichten: 12392
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Re: Soldeerbouten...help!

Berichtdoor b_force » zo 09 mei 2010, 14:33

Ik gebruik gewoon de kleine standaard punt. (0,2mm)
Daar heb ik gisteren zelfs nog een kabel mee gesoldeerd.
Je zou een iets grotere kunnen nemen, dan gaat het wat vlotter.
Ik zou dan denk ik voor de 1,6 x 0,5 mm beitelpunt gaan. Dan kun je ook ECHT dikke kabels solderen. (hoewel elk speakerkabel hier nog goed gegaan is)
Volgens mij moet ik die ook ergens hebben liggen, maar nog nooit aangeraakt dus :lol:
Standaard zit die kleine er bij geloof ik? Dan zou ik voor die paar euro gewoon een extra punt bestellen.
Je ziet vanzelf wat je fijner vind werken.

Mocht iemand trouwens interesse hebben in de "Aoyue 486 soldeerdamp afzuiging", PB maar :wink:

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 25255
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Soldeerbouten...help!

Berichtdoor Pjotr » zo 09 mei 2010, 14:38

Jij weet ook alles beter Bart :lol: Maar voor 2,5 mm2 en dikker heb je gewoon een flinke punt nodig.

Het gaat wel met kleiner maar met groter gaat het beter.

@Henkjan

Voor SMD: Een fijn en scherpe punt (die zit er standaard bij)
Voor through hole printen: die platte 1,6 mm punt
Voor stevig werk: Die platte 3.2 mm punt
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

b_force
Ook commercieel actief
Berichten: 12392
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Re: Soldeerbouten...help!

Berichtdoor b_force » zo 09 mei 2010, 14:40

@Henkjan, vergeet die 1,6mm voor through hole.
Ik soldeer alles met die 0,2mm en dat gaat echt heeeerlijk. Ik vind 1,6mm voor through hole echt veel te lomp.

Maar goed, het is weer een kwestie van wat je zelf fijn vind natuurlijk.
Dus keuze van Peter is dan helemaal niet verkeerd. Je kunt dan alle kanten op namelijk.
Gewoon alle drie nemen dan :)

@ Peter,
Achja, ik heb zelf dit station met die punt staan en ik kijk gewoon wat ik er zelf mee soldeer.
2,5mm² gaat prima vind ik. Kwestie van goed en slim omgaan met je tin (en vooral juiste tin hebben)

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 25255
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Soldeerbouten...help!

Berichtdoor Pjotr » zo 09 mei 2010, 14:48

Ja, ik heb er 4 staan :P

Maar het is idd persoonlijk en moet je voor jezelf bekijken wat je het meest bevalt. Iig is het gebruik van desoldeerlitze lastig met dat fijne puntje. Dat verwarmt te weinig. Op mijn werk wordt die 1,6 het meest gebruikt voor standaard werk en die fijne scherpe het meest voor SMD.
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 27661
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: Soldeerbouten...help!

Berichtdoor Henkjan » zo 09 mei 2010, 15:02

ik doe dan maar gewoon zowel die 3.2 als die 1.6 beitel er bij. zal dan wel standaard die 1.6 er in doen denk ik zo.

wat voor temp voor loodhoudend resp loodvrij soldeer wordt eigenlijk het meest gebruikt?

b_force
Ook commercieel actief
Berichten: 12392
Lid geworden op: di 18 apr 2006, 13:27

Re: Soldeerbouten...help!

Berichtdoor b_force » zo 09 mei 2010, 15:41

owjha trouwens, mocht je klein spul willen solderen, neem dan ook dun soldeertin.

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 27661
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: Soldeerbouten...help!

Berichtdoor Henkjan » zo 09 mei 2010, 15:42

heb ik al, is ook voor filters solderen een stuk makkelijker dan dat dikke spul


Terug naar “Elektronicagereedschap”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot, pvanlingen en 0 gasten