oscilloscoop en toongenerator gebruiken

Alle tools voor werken aan elektro en elektronica

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
Splinter226
Berichten: 321
Lid geworden op: do 11 apr 2013, 19:07

oscilloscoop en toongenerator gebruiken

Berichtdoor Splinter226 » ma 01 feb 2021, 0:21

Hallo techneuten. Ik heb al tijden een Tektronix 2215 en een Philips PM 5108 staan. Maar geen benul hoe ik die moet gebruiken. Ik heb een versterker staan waar 1 kanaal een probleem heeft, dus wilde ik - indien mogelijk - met hulp van hier de apparaten juist instellen en gaan kijken hoe het werkt .
Nu kwam de toongenerator met de oude potmeter los erbij. Die heb ik ultrasoon gereinigd. Nadat ik hem open heb weten te krijgen. En weer terug gezet in plaats van de stereo potmeter die als vervanging die plek had ingenomen;-)
P1050471.JPG


Bij het volgen van een golf in een versterker wordt er 1 khz gebruikt en dus de golf. Die twee knoppen zijn al ingesteld. Maar hoe zit het met de andere knoppen ? En dan de echt noob vraag, hoe connect je hem met de versterker. Vanaf de bnc connector naar tulp ? Of, met de probe die ik bij de scoop aantrof waaraan een aardedraad vastzat... Kortom heb ik nog de juiste kabel nodig daarvoor of is de laatste te gebruiken ? Ik heb geen gebruiksaanwijzing en kon die ook niet vinden online.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
In het land der blinden....

Gebruikersavatar
OpaBert
Berichten: 9856
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: oscilloscoop en toongenerator gebruiken

Berichtdoor OpaBert » ma 01 feb 2021, 8:42

Hoi splinter
Ff de manual van de toon generator opzoeken en downloaden
Er zijn verschillende manieren om gewoon een versterker trap te volgen ( fout zoeken )gebruik je een 1 khz blok
Zonder DC ofset signaal sterkte afh welke ingang je op de versterker gebruik normaal ongeveer een signaal van 1 volt top
Je verbind de de toon generator met een afgeschermd kabel aan de ingang van de versterker bnc naar tulp verloop
Dan met de scoop meet je ook op de ingang de blok moet er uit zien als een rechte blok
Met buizen versterkers heb je hoge spanningen welke jou een dodelijke optater kunnen geven en ook voor je scoop
Dus begin er niet aan als je niet weet wat je doet
Denkje dat je het wel kan 1 hand in je broekzak en met de ander werkje
Gebruik een 1 op 10 probe
Als er terug koppeling in de versterker zit maak je dan niet druk hoe die blok er uit ziet
Dat kan best raar zijn maar de terugkoppeling zorgt dat bij de speaker uitgang de blok goed is
Dat kan je op de scoop zien als de toon regeling op neutraal staat geen loudness moet de blok op de uitgang recht zijn
Een klein piekje of een rond hoekje is geen ramp of een scheetje beef Als je aan de toonregeling draait kun je dat waarschijnlijk goed draaien
Afh van de kwaliteit van alle componenten in de versterker is dat goed tussen 20hz - 20 khz maar een oudere buizen versterker gaat bij 5 khz al wat afwijken en in het laag bij ongveer 50 hz
Er staan voorbeelden hier op het forum waar in je aan de vorm van de blok kan zien wat er aan de doorlaat mankeert
Zal wel wat vergeten hebben , maar als je niet weet wat je doet kun je een dodelijke schok krijgen
Verklein die kans door met een hand in je broekzak te werken
Liefst op een rubberen mat staan
Grt
OpaBert
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
paulebappie
Berichten: 188
Lid geworden op: ma 03 dec 2007, 19:03

Re: oscilloscoop en toongenerator gebruiken

Berichtdoor paulebappie » ma 01 feb 2021, 9:19

Zodra je gaat meten aan live (audio) schakelingen is het gebruik van een isolatietransformator aan te raden.

Uitleg hierover: https://verstraten-elektronica.blogspot.com/p/bouw-een-scheidingstrafo.html

Ik gebruik een 1:1 500VA transformator (marktplaats 45,-)

Voor de uitgang van de toongenerator heb je een verloopsnoertje nodig, van BNC naar bijvoorbeeld testclips of klemmetjes.
Voorbeeld: https://www.circuitspecialists.com/hb-a100.html

Gebruikersavatar
OpaBert
Berichten: 9856
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: oscilloscoop en toongenerator gebruiken

Berichtdoor OpaBert » ma 01 feb 2021, 13:09

paulebappie schreef:Zodra je gaat meten aan live (audio) schakelingen is het gebruik van een isolatietransformator aan te raden.

Uitleg hierover: https://verstraten-elektronica.blogspot.com/p/bouw-een-scheidingstrafo.html

Ik gebruik een 1:1 500VA transformator (marktplaats 45,-)

Voor de uitgang van de toongenerator heb je een verloopsnoertje nodig, van BNC naar bijvoorbeeld testclips of klemmetjes.
Voorbeeld: https://www.circuitspecialists.com/hb-a100.html

Goed opgemerkt maar :!:
Dan nog 1 hand in je broekzak
Als je met tweehanden aan een versterker sleutelt loopt de stroom door je 2 armen langs je hart Zeer gevaarllijk :!: :!:
En met 1 hand links in je broek en rechts sleutelen
Met isolatie trafo of zonder is er dan geen stroom kring langs je hart
En een rubber mat is ook een goede remedie Maar dat had ik al genoemd O:)
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
paulebappie
Berichten: 188
Lid geworden op: ma 03 dec 2007, 19:03

Re: oscilloscoop en toongenerator gebruiken

Berichtdoor paulebappie » di 02 feb 2021, 18:35

OpaBert schreef:
paulebappie schreef:Zodra je gaat meten aan live (audio) schakelingen is het gebruik van een isolatietransformator aan te raden.

Uitleg hierover: https://verstraten-elektronica.blogspot.com/p/bouw-een-scheidingstrafo.html

Ik gebruik een 1:1 500VA transformator (marktplaats 45,-)

Voor de uitgang van de toongenerator heb je een verloopsnoertje nodig, van BNC naar bijvoorbeeld testclips of klemmetjes.
Voorbeeld: https://www.circuitspecialists.com/hb-a100.html

Goed opgemerkt maar :!:
Dan nog 1 hand in je broekzak
Als je met tweehanden aan een versterker sleutelt loopt de stroom door je 2 armen langs je hart Zeer gevaarllijk :!: :!:
En met 1 hand links in je broek en rechts sleutelen
Met isolatie trafo of zonder is er dan geen stroom kring langs je hart
En een rubber mat is ook een goede remedie Maar dat had ik al genoemd O:)


Helemaal eens, kijk uit en denk na :goedzo:
Wat handig is met meten om bijvoorbeeld 1 snoer alvast met aarde te verbinden, dan kan 1 hand in de zak (of je gaat er op zitten) en meet je met de ander. :idea:

Gebruikersavatar
Splinter226
Berichten: 321
Lid geworden op: do 11 apr 2013, 19:07

Re: oscilloscoop en toongenerator gebruiken

Berichtdoor Splinter226 » di 02 feb 2021, 20:04

Ok tnx voor de antwoorden. Het was niet de bedoeling te gaan meten in een buizenbak maar een transistor versterker. Een Yamaha CA 410 waarvan 1 kanaal werkt en het andere niet. Met een bnc connector kan ik dus zelf een snoertje maken. Ik was maar begonnen met de toongenerator. Instellingen van de scoop dan later, dacht ik zo ;-) Scheidingstrafo heb ik ook niet. Rubbermatjes heb ik wel, van die oude automatjes ofzo. ;-) Had ik er vaak al onder.
In het land der blinden....

Gebruikersavatar
paulebappie
Berichten: 188
Lid geworden op: ma 03 dec 2007, 19:03

Re: oscilloscoop en toongenerator gebruiken

Berichtdoor paulebappie » di 02 feb 2021, 20:36

Is het ene kanaal helemaal dood, nada?
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Splinter226
Berichten: 321
Lid geworden op: do 11 apr 2013, 19:07

Re: oscilloscoop en toongenerator gebruiken

Berichtdoor Splinter226 » di 02 feb 2021, 21:42

Het bizarre is dat 1 kanaal speelt . Links. En het rechterkanaal gaf enkel gekraak. Maar de torren meten in beide kanalen ongeveer gelijk. Dus geen kapotte eindtorren of drivers Als ik nu een bron aansluit, geven beide kanalen gekraak. en hard. maar met alleen het linkerkanaal van de bron aangesloten speelt het linker kanaal. Als ik de kanalen van de bron omwissel of de luidsprekers blijft het resultaat gelijk, dwz, het ligt niet aan de bron of de luidsprekers. Heb de voedings elko's vervangen want die waren wel erg in capaciteit gedaald. Maar ik dacht misschien aardig moment om die test apparaten eens in de praktijk te proberen ;-)

Had er een topic over gestart viewtopic.php?f=7&t=29468&p=1988961#p1988961
Zie net dat Anne er nog op gereageerd heeft. Een massa verbinding ergens wellicht. Maar Dit topic was eigenlijk bedoeld om de scoop eens te gebruiken. Op Jip en Janneke niveau ;-)
In het land der blinden....


Terug naar “Elektronicagereedschap”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 0 gasten