UTracer 3,5

Alle tools voor werken aan elektro en elektronica

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13620
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: UTracer 3,5

Berichtdoor Ah!buis » di 16 apr 2019, 12:41

Gaat hier lekker vooruit.Even niet opgelet, ziet er mooi uit en met die krullen van letters :D
Blij te zien dat ik met niks te doen nog wat heb bijgedragen :lol:
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6765
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: UTracer 3,5

Berichtdoor Bert61 » di 16 apr 2019, 13:14

Ah!buis schreef:Gaat hier lekker vooruit.Even niet opgelet, ziet er mooi uit en met die krullen van letters :D
Blij te zien dat ik met niks te doen nog wat heb bijgedragen :lol:
Anne

Hoi Anne
Dank voor de complimenten O:)
Nu dat je er naar hebt gekeken Zit nu de nummering op de GU50 goed ?
Nu op zoek naar de juiste nummering voet EL12 8-[
Gevonden
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13620
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: UTracer 3,5

Berichtdoor Ah!buis » di 16 apr 2019, 13:58

Bert61 schreef:Nu dat je er naar hebt gekeken Zit nu de nummering op de GU50 goed ?
Zolang je 't putje in de gaten houdt O:) De pinnen staan niet op een regelmatige achthoek, zijn twee groepen van drie met de overige twee ertussen.
Dat is zo jammer genoeg ook symetrisch, kan het nog verkeerd, want alleen de gloei zit dan in beide gevallen goed.Kan de buis gloeien met de rest verkeerd :(
Nu op zoek naar de juiste nummering voet EL12 8-[
Gevonden
Ja daar hebben de Duitsers het grundlich verprutst.Een voet uitbreiden en dan de nummering overhoop gooien :x
Ze hebben er van geleerd :o Later bij de DIN stekker was er eerst een drie-pin.En toen die werd uitgebreid naar vijf-pin (voor stereo) kregen de twee nieuwe de volgende nummers.Eerst 1-2-3 en daarna 1-4-2-5-3.
De twee extra pinnen bij de buisvoet is enkel voor een EL156 oude stijl.Best gewoon de EL12 nmrs aanhouden en als de nood aan de man komt een verloopvoetje maken.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6765
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: UTracer 3,5

Berichtdoor Bert61 » di 16 apr 2019, 14:52

Ah!buis schreef:
Bert61 schreef:Nu dat je er naar hebt gekeken Zit nu de nummering op de GU50 goed ?
Zolang je 't putje in de gaten houdt O:) De pinnen staan niet op een regelmatige achthoek, zijn twee groepen van drie met de overige twee ertussen.
Dat is zo jammer genoeg ook symetrisch, kan het nog verkeerd, want alleen de gloei zit dan in beide gevallen goed.Kan de buis gloeien met de rest verkeerd :(
Nu op zoek naar de juiste nummering voet EL12 8-[
Gevonden
Ja daar hebben de Duitsers het grundlich verprutst.Een voet uitbreiden en dan de nummering overhoop gooien :x
Ze hebben er van geleerd :o Later bij de DIN stekker was er eerst een drie-pin.En toen die werd uitgebreid naar vijf-pin (voor stereo) kregen de twee nieuwe de volgende nummers.Eerst 1-2-3 en daarna 1-4-2-5-3.
De twee extra pinnen bij de buisvoet is enkel voor een EL156 oude stijl.Best gewoon de EL12 nmrs aanhouden en als de nood aan de man komt een verloopvoetje maken.
Anne

Dan moet het goed zitten Anne
Ja aardig verwarrend dat met die GU8 voet en de opvolger GU10
Maar ze hebben bij geleerd :D
Ik gebruik de weerstand kleurcodering voor de buisvoeten met bedraden
Dus Bruin=1 Rood =2 Oranje = 3 Geel =4 Enzovoort
Dan onthou ik beter of ik een draadje vergeet of plots op een verkeerd nr buisvoet zit
En kunnen jullie mij in de gaten houden :mrgreen:
Moest het bedraden op deze manier van Ronald Dekker
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13620
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: UTracer 3,5

Berichtdoor Ah!buis » di 16 apr 2019, 15:42

Bert61 schreef:Ik gebruik de weerstand kleurcodering voor de buisvoeten met bedraden
Dus Bruin=1 Rood =2 Oranje = 3 Geel =4 Enzovoort
Dan onthou ik beter of ik een draadje vergeet of plots op een verkeerd nr buisvoet zit
En kunnen jullie mij in de gaten houden :mrgreen:
Moest het bedraden op deze manier van Ronald Dekker
En dan zwart voor de top ? :idea:
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 21101
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: UTracer 3,5

Berichtdoor Pjotr » di 16 apr 2019, 16:16

Ah!buis schreef:................
En dan zwart voor de top ? :idea:
Anne

Ik zie geen voet waar een buis op zijn kop in kan....... :think: :lol:
Peter de Jong

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13620
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: UTracer 3,5

Berichtdoor Ah!buis » di 16 apr 2019, 17:16

Pjotr schreef:Ik zie geen voet waar een buis op zijn kop in kan....... :think: :lol:
Ik wel :lol:
Ondersteboven.png
EHS afdeling KTV.Balasttriode bovenin en de HS-gelijkrichter eronder op z'n kop !
Rechtsboven zie je nog een drukschakelaar, gaat samen met de omkasting dicht.Kast open geen voeding= geen HS = geen röntgen :D
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 21101
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: UTracer 3,5

Berichtdoor Pjotr » di 16 apr 2019, 17:53

Ehm Anne, weet je zeker dat de zuster je vanmorgen de juiste pilletjes heeft gegeven? :shock: :lol:
Peter de Jong

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13620
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: UTracer 3,5

Berichtdoor Ah!buis » di 16 apr 2019, 19:00

Pjotr schreef:Ehm Anne, weet je zeker dat de zuster je vanmorgen de juiste pilletjes heeft gegeven? :shock: :lol:
Geheugenpil had wel geholpen, moest diep graven om op K6 en/of K7 te komen.Philips KTV-chassis, heb heel wat van die zware krengen (rond 45kg) herstelt in de jaren '70.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6765
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: UTracer 3,5

Berichtdoor Bert61 » di 16 apr 2019, 20:17

Ah!buis schreef:
Bert61 schreef:Ik gebruik de weerstand kleurcodering voor de buisvoeten met bedraden
Dus Bruin=1 Rood =2 Oranje = 3 Geel =4 Enzovoort
Dan onthou ik beter of ik een draadje vergeet of plots op een verkeerd nr buisvoet zit
En kunnen jullie mij in de gaten houden :mrgreen:
Moest het bedraden op deze manier van Ronald Dekker
En dan zwart voor de top ? :idea:
Anne

Dit draadje voor de nr 10 bruin met zwarte blokjes :D
En de 1 tot nr 5 is bedraad O:)
Ben dus op de helft
Anode aansluiting op de Top doe siliconen meetsnoer gebruiken
Kan tegen de hitte en veel isolatie
Dus veilig
Allemaal onzin met deze tester , zal misschien wel opdonder geven maar heel kort :D
Dat kan ik wel hebben
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6765
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: UTracer 3,5

Berichtdoor Bert61 » di 16 apr 2019, 20:29

Ah!buis schreef:
Pjotr schreef:Ik zie geen voet waar een buis op zijn kop in kan....... :think: :lol:
Ik wel :lol: Ondersteboven.png EHS afdeling KTV.Balasttriode bovenin en de HS-gelijkrichter eronder op z'n kop !
Rechtsboven zie je nog een drukschakelaar, gaat samen met de omkasting dicht.Kast open geen voeding= geen HS = geen röntgen :D
Anne

Jaaaren naar gekeken Anne
In 1980 van 2 een gemaakt met hulp van een TV monteur
Maar elke week was er wel wat kapot
Dus in de inloop kast gezet (was nog een bedstee geweest O:) )
De netspanning zat waar ik woonde Eerste klant PNEM aan de Trafo welke een 5 km de polder in ging
Daar had ik 237 volt in plaats van 220
Prima om te lassen met een goedkope las trafo Maar niet voor een buizen tv
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 21101
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: UTracer 3,5

Berichtdoor Pjotr » di 16 apr 2019, 20:35

Afbeelding

Hmmmmmmmmmmm, had toch wel eerst een net kabelboompje op een spijkerplankje van je verwacht... :D
Peter de Jong

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6765
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: UTracer 3,5

Berichtdoor Bert61 » di 16 apr 2019, 22:07

Pjotr schreef:Afbeelding

Hmmmmmmmmmmm, had toch wel eerst een net kabelboompje op een spijkerplankje van je verwacht... :D

Dat heb ik in geen 40 jaar meer gedaan , De laatste was een Cable assy van een raket ding :-k

Nog 4 en halve draad en dan seriele poort en de 19 volt aan sluiten
Dan kan ik een pc eraan verbinden en kijken of het spul werkt :P
Kan niet wachten of het werkt en hoe ik het moet bedienen het is allemaal Engels
Dat wordt nog een hoop uitzoeken :boos: :boos: :boos: dat het niet werkt
zoiets zal het wel gaan in het begin :lol:
Try en error Dat kan met deze tester zonder rook
Wordt nog een zwaar weekeinde
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6765
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: UTracer 3,5

Berichtdoor Bert61 » wo 17 apr 2019, 14:59

Ik kan geen smoorspoel vinden in een PC voeding
Heb er nu 2 gesloopt en een berg stof van 20 jaar op Mn werkblad En de nodige spoelen
Maar niets wat ook maar een beetje in de buurt zit van 330 uH
En dan weet ik niet eens of ik ze wel kan gebruiken in de 1,5A DC lijn
Gaat om de smoorspoel in serie met de 20Volt Laptop voeding
Iemand een tip of link
Deze is een ringkern bij Reichelt Maar kan ik dit wel in een gelijkstroom circuit gebruiken :-s

Deze O:) is misschien wel goed
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13620
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: UTracer 3,5

Berichtdoor Ah!buis » wo 17 apr 2019, 15:26

Bij EOO ?
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6765
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: UTracer 3,5

Berichtdoor Bert61 » wo 17 apr 2019, 15:56

Ah!buis schreef:Bij EOO ?
Anne

Ja en dan 2 parralel op een paar cm van elkaar op het houten kistje geschroefd naast de zekering
Want met gloei loopt er wel meer dan 1 ampère Anne :-k
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13620
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: UTracer 3,5

Berichtdoor Ah!buis » wo 17 apr 2019, 16:45

Is niet voor de gloei, bij de voeding.
Wat is er voor die twee bij de gloei opgegeven (staat er niet bij) ?
Anders zou ik zeggen, wikkel wat op een ferrietstaaf.De twee gelijk, samen binnen, samen buiten alsof je een tweelingsnoer erop wikkelt.Bifilair dus.
Zag ook nog dat er een minder dure is voor 330µH.
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6765
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: UTracer 3,5

Berichtdoor Bert61 » wo 17 apr 2019, 17:00

Ah!buis schreef:Is niet voor de gloei, bij de voeding.
Wat is er voor die twee bij de gloei opgegeven (staat er niet bij) ?
Anders zou ik zeggen, wikkel wat op een ferrietstaaf.De twee gelijk, samen binnen, samen buiten alsof je een tweelingsnoer erop wikkelt.Bifilair dus.
Anne

Dat zie ik nu pas :lol:
Ik heb het toch niet verkeerd begrepen , :-k Dat die varkens neusje,s daar moeten in plaats van in draadje nr 1 :(
Zal toch niet waar zijn kan ik die er weer tussen uit gaan knippen :think:
Nee daar staat toch een Common mode choke getekend #-o
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6765
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: UTracer 3,5

Berichtdoor Bert61 » wo 17 apr 2019, 18:47

Bert61 schreef:
Ah!buis schreef:Is niet voor de gloei, bij de voeding.
Wat is er voor die twee bij de gloei opgegeven (staat er niet bij) ?
Anders zou ik zeggen, wikkel wat op een ferrietstaaf.De twee gelijk, samen binnen, samen buiten alsof je een tweelingsnoer erop wikkelt.Bifilair dus.
Anne

Dat zie ik nu pas :lol:
Ik heb het toch niet verkeerd begrepen , :-k Dat die varkens neusje,s daar moeten in plaats van in draadje nr 1 :(
Zal toch niet waar zijn kan ik die er weer tussen uit gaan knippen :think:
Nee daar staat toch een Common mode choke getekend #-o

Ik heb via mail contact gehad met Ronald Dekker
Ronald

Beste Bert

Het hoeft niet perse 330uH te zijn.
Elke toroide spoel zal voldoen en er moeten er zeker een paar in een PC voeding zitten ??
Anders werkt het ook zonder, maar het is netter met

groeten
Ronald


De 330uh is niet kritisch dus
En in de Tekst staat dat er een ferriet kraal om de draad moet bij de gloei .
Daar kan ik wel wat mee
Ik heb 2 kapotte pc voedingen gesloopt voor de smoorspoelen op advies van Ronald Daar zouden 330 uH smoorspoelen in moeten zitten
Helaas niet bij die van mij
Dus ik wikkel zelf wel wat En Ferrietstaven heb ik nog liggen :idea: Anne
Voor HF blokkering in de LS aansluiting zodat er geen LF detectie n de versterker plaats vind
Zenden doe ik alleen nog via WiFi :lol:
Bedankt voor de Hulp Anne :dank: :dank:
Maar vanavond ga ik plat
Veel last van mn rug
shit draadje vergeten :oops:

molekuul
Berichten: 372
Lid geworden op: wo 02 feb 2005, 15:31
Locatie: Goirle

Re: UTracer 3,5

Berichtdoor molekuul » wo 17 apr 2019, 19:35

Pjotr schreef:Ok, maar je hebt dan nog wel een RS232 <--> USB kabel nodig. Neem niet de goedkoopste China meuk maar iets met een FTDI of Silicon Labs chip (b.v. CP2102) er in. Daarvan zijn op de site van de fabrikant goede drivers beschikbaar. Die driver creëert dan een z.g.n. virtuele com poort. Die kun je gewoon als standaard com poort gebruiken.

Je kunt ook een usb naar TTL kopen, je kunt dan de MAX-232 er uit halen, en daar die convertor aansluiten. Heb je geen rs232 nodig, de max 232 zet rs 232 om naar TTL level.

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 21101
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: UTracer 3,5

Berichtdoor Pjotr » wo 17 apr 2019, 19:45

molekuul schreef:
Pjotr schreef:Ok, maar je hebt dan nog wel een RS232 <--> USB kabel nodig. Neem niet de goedkoopste China meuk maar iets met een FTDI of Silicon Labs chip (b.v. CP2102) er in. Daarvan zijn op de site van de fabrikant goede drivers beschikbaar. Die driver creëert dan een z.g.n. virtuele com poort. Die kun je gewoon als standaard com poort gebruiken.

Je kunt ook een usb naar TTL kopen, je kunt dan de MAX-232 er uit halen, en daar die convertor aansluiten. Heb je geen rs232 nodig, de max 232 zet rs 232 om naar TTL level.

Klopt, Het is een beetje suf om 2x te converteren: TTL <--> RS232 en dan weer van RS232 <--> TTL. Maar of Bert dat lukt om die RS232 op het bordje er af te krijgen? Daarom heb ik dat ook niet genoemd. Zelf heb ik deze voor simpele seriële MCU communicatie: https://www.kiwi-electronics.nl/usb-to- ... el?lang=en Drivers van de site van Silicon Labs geplukt. Werkt probleemloos.

[Edit]
Die RS232 converter zit op een voetje zie ik. Moet dus niet zo moeilijk zijn.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6765
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: UTracer 3,5

Berichtdoor Bert61 » wo 17 apr 2019, 23:17

Hoi Pjotr
Dat rs232 ding zit dat in dat blauwe usb stekker ? Van Kiwi of bedoel je dat de rs232 op de utracer print zit
Daar zit bijna alles op een in een voetje
Zal morgen de print onder Mn loupelamp met TLlicht leggen


Tav Anne ik heb 2 zakjes verschillende ferriet kraaltjes ( die moeten om de draad naar de gloei ) en die 330 uH spoel ( bij de voeding ) besteld

Ik heb kilo’s van die ferriet kralen uit oude monitoren bewaard
Kan nog wat bedraden morgen en dan wachten op de post
Maar toen ik de zendhobby stopte al dat spul weggeven aan Klaas Vos
Die zit op lange golf Dx 135 kHz 2200 meter band te doen vlakbij Barry in de polder
Dat DX in CW Dat is interesant hij zend CW 12 woorden per minuut toontje 1000 hz
Dat speelt hij vertraagd af in de zender
De ontvanger in Verweggistan spoelt dan versneld af
Dan is de toon weer correct
Waarom zo omdat die 1000 hz toon niet door de filters en Antenne wilt
De Q van die antennes is erg groot dat de zender met 1000 hz CW te breed is
En de zender niet meer met 50 ohm belast wordt
Dit effect heb je ook al op 80 mtr een beetje met een mobiel antenne van 2 meter lengte op de auto
Maar dat is of topic :lol:
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 21101
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: UTracer 3,5

Berichtdoor Pjotr » do 18 apr 2019, 10:28

Bert61 schreef:Hoi Pjotr
Dat rs232 ding zit dat in dat blauwe usb stekker ? Van Kiwi of bedoel je dat de rs232 op de utracer print zit
Daar zit bijna alles op een in een voetje
Zal morgen de print onder Mn loupelamp met TLlicht leggen

Klopt, in het blauwe platic van de USB stekker zit de USB <--> serieel converter chip. Maar die levert 0- 3.3V TTL in/uit. Kan dus niet direct op een RS232 poort want die is tussen - en + 12V! Op zijn site staat wel iets om alleen converter chips van FTDI te gebruiken. Die van Profusion werken niet lekker of helemaal niet. Deze kabel is van Silicon Labs en daar heb ik geen problemen mee. Op jouw print zit een MAX232 spanningsconverter chip die van TTL naar RS232 niveau's converteert. Die zou je er in principe tussenuit kunnen laten. Maar dan NIET de 5V van de USB aansluiten!
Peter de Jong

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6765
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: UTracer 3,5

Berichtdoor Bert61 » do 18 apr 2019, 15:51

Pjotr schreef:
Bert61 schreef:Hoi Pjotr
Dat rs232 ding zit dat in dat blauwe usb stekker ? Van Kiwi of bedoel je dat de rs232 op de utracer print zit
Daar zit bijna alles op een in een voetje
Zal morgen de print onder Mn loupelamp met TLlicht leggen

Klopt, in het blauwe platic van de USB stekker zit de USB <--> serieel converter chip. Maar die levert 0- 3.3V TTL in/uit. Kan dus niet direct op een RS232 poort want die is tussen - en + 12V! Op zijn site staat wel iets om alleen converter chips van FTDI te gebruiken. Die van Profusion werken niet lekker of helemaal niet. Deze kabel is van Silicon Labs en daar heb ik geen problemen mee. Op jouw print zit een MAX232 spanningsconverter chip die van TTL naar RS232 niveau's converteert. Die zou je er in principe tussenuit kunnen laten. Maar dan NIET de 5V van de USB aansluiten!

Dankje Pjotr
Ik ga het voor de zekerheid eerst op een seriele poort aansluiten
Voor Mn Cnc heb ik een oude pc staan met een seriele poort
Daar kan ik op testen of alles werkt
Heb ook nog een oude laptop gekregen , maar eer die opgestart is , 8-[
Maar als ik hem smorgens op tijd aan zet kan ik zeker die dag wel een buis testen :lol:
shit draadje vergeten :oops:

molekuul
Berichten: 372
Lid geworden op: wo 02 feb 2005, 15:31
Locatie: Goirle

Re: UTracer 3,5

Berichtdoor molekuul » do 18 apr 2019, 18:28

In de software heb je een debug scherm, hierin kun je de date zien die verstuurd en ontvangen wordt. Je ziet dan meteen of de verbinding naar de processor werkt. Ideaal voor de verbinding debuggen.


Terug naar “Elektronicagereedschap”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 0 gasten