Bosch POF 1300ACE bovenfrees doet niks meer

Over materiaalbewerkingsgereedschappen

Moderator: Beheerdersteam

jurriaan
Berichten: 213
Lid geworden op: vr 02 feb 2007, 12:07

Bosch POF 1300ACE bovenfrees doet niks meer

Berichtdoor jurriaan » ma 03 feb 2020, 13:57

Stond ik heerlijk te frezen, in eens doet ie niks meer. Dus ik sterker er uit en er weer terug in. Niks. Oké is dat het stopcontact van de stofzuiger defect? Dus hop naar een ander stopcontact, nog steeds niks.

Iemand een suggestie waarna ik op zoek ga om het te fixen? Wellicht heeft ie bekende euvels.
Apple user

Gebruikersavatar
Shadow
Berichten: 10075
Lid geworden op: vr 28 jan 2011, 20:56
Locatie: Vlissingen

Re: Bosch POF 1300ACE bovenfrees doet niks meer

Berichtdoor Shadow » ma 03 feb 2020, 16:05

Borstels al bekeken>? Draadbreuk in het snoer?
Monitor met AL130 & NEO3PDR
CA MK1 versterkerbouwtopic / nog 2 te gaan!
Pass Aleph-X bouwtopic (longterm)
En ik ben spullen aan het verzamelen voor een Calpamos (even zoeken in de lijst) luidspreker :rock:

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 23032
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Bosch POF 1300ACE bovenfrees doet niks meer

Berichtdoor ray5150 » ma 03 feb 2020, 17:28

Draadbreuk bij de trekontlasting waar de kabel de machine binnengaat, is het eerste waar ik aan dacht.

jurriaan
Berichten: 213
Lid geworden op: vr 02 feb 2007, 12:07

Re: Bosch POF 1300ACE bovenfrees doet niks meer

Berichtdoor jurriaan » ma 03 feb 2020, 18:40

Dank voor de reacties.
Ik heb de machine nog niet geopend. Had/ heb nog geen idee waar te beginnen.
Apple user

Gebruikersavatar
Arno
Berichten: 3154
Lid geworden op: zo 17 apr 2005, 13:40
Locatie: Dordrecht

Re: Bosch POF 1300ACE bovenfrees doet niks meer

Berichtdoor Arno » ma 03 feb 2020, 19:00

Er bestaan koolborstels die er in 1 keer uitknallen dmv een veertje als ze versleten zijn. Dan krijg je dus geen waarschuwing.
Of anders idd het snoer

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 23032
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Bosch POF 1300ACE bovenfrees doet niks meer

Berichtdoor ray5150 » ma 03 feb 2020, 19:22

Ik betwijfel of het de koolborstels zijn, dan moet ie toch al heel wat kilometers gefreesd hebben, kan natuurlijk een uitzondering zijn.
Heb zelf een haakse slijper van Bosch, 30 jaar geleden nieuw gekocht. zonder overdrijven al vele tientallen zo niet honderden steen-en-staal schijfjes mee weggewerkt.
Blijft het tot mijn verbazing nog steeds doen, met de eerste koolborstel set erin.

Wat ook nog kan zijn, de electronica. de aanduiding ACE geeft volgens mij aan dat ie een regelbaar toerental heeft met een potmetertje.

Gebruikersavatar
Bean
Berichten: 261
Lid geworden op: di 17 mei 2005, 19:55
Locatie: Gelderland

Re: Bosch POF 1300ACE bovenfrees doet niks meer

Berichtdoor Bean » ma 03 feb 2020, 19:31

ray5150 schreef:Wat ook nog kan zijn, de electronica. de aanduiding ACE geeft volgens mij aan dat ie een regelbaar toerental heeft met een potmetertje.

Zeker, dat heb ik ook eens gehad (ander merk). Die van mij deed het nog wel op maximale toereninstelling. Misschien hier ook het geval?
Groeten, Wouter

To bean or not to Bean

jurriaan
Berichten: 213
Lid geworden op: vr 02 feb 2007, 12:07

Re: Bosch POF 1300ACE bovenfrees doet niks meer

Berichtdoor jurriaan » ma 03 feb 2020, 20:01

Koolborstels, van de meters frezen moet ie het niet hebben. Maakt onbedoeld ‘te hoge belasting’ hierop uit?

Ace is inderdaad elektronica om toerental te controleren.

Dit wordt de schroevendraaier hanteren en kijken waar ik uit kom.
Apple user

Gebruikersavatar
Arno
Berichten: 3154
Lid geworden op: zo 17 apr 2005, 13:40
Locatie: Dordrecht

Re: Bosch POF 1300ACE bovenfrees doet niks meer

Berichtdoor Arno » ma 03 feb 2020, 21:02

ray5150 schreef:Ik betwijfel of het de koolborstels zijn, dan moet ie toch al heel wat kilometers gefreesd hebben, kan natuurlijk een uitzondering zijn.
Heb zelf een haakse slijper van Bosch, 30 jaar geleden nieuw gekocht. zonder overdrijven al vele tientallen zo niet honderden steen-en-staal schijfjes mee weggewerkt.
Blijft het tot mijn verbazing nog steeds doen, met de eerste koolborstel set erin.



Over het algemeen klopt dat inderdaad. Maar ik heb het wel eens gehad met een schuurmachine van Festool. Daar zat een koolborstelsetje in met zo'n veiligheidsveertje. In feite was de koolborstel nog lang niet op maar dan springt ie toch in 1 keer uit.

jurriaan
Berichten: 213
Lid geworden op: vr 02 feb 2007, 12:07

Re: Bosch POF 1300ACE bovenfrees doet niks meer

Berichtdoor jurriaan » wo 05 feb 2020, 15:58

De schroevendraaier ter hand genomen. Zo op het oog zie ik niets bijzonders.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Apple user

Gebruikersavatar
Matthijs1969
Berichten: 68
Lid geworden op: do 07 sep 2017, 14:02
Locatie: Zwolle

Re: Bosch POF 1300ACE bovenfrees doet niks meer

Berichtdoor Matthijs1969 » wo 05 feb 2020, 17:12

Neem aan dat je nu de schakelaar en snoer wel hebt doorgemeten ?

Hoop niet dat er fabriek’s af sabotage software in verwerkt zit na zoveel uur kaboek, zoals met de printers.

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 21643
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Bosch POF 1300ACE bovenfrees doet niks meer

Berichtdoor Pjotr » wo 05 feb 2020, 17:21

POF-software? :lol: Eigenlijk is standaard als ie er pardoes mee op houdt: Nieuwe koolborstels of draadbreuk. In ale andere gevallen houdt ie er meestal geleidelijk mee op. Ik had met mijn Triton een onderbroken wikkeling. Maar daarmee draaide hij nog wel, zij het hikkend.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 23032
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Bosch POF 1300ACE bovenfrees doet niks meer

Berichtdoor ray5150 » wo 05 feb 2020, 18:31

Matthijs1969 schreef:Neem aan dat je nu de schakelaar en snoer wel hebt doorgemeten ?


Mja, die gedachte had ik dus ook, kan heel simpel met een multimeter op weerstandsmeting of doorgangspieper.

jurriaan
Berichten: 213
Lid geworden op: vr 02 feb 2007, 12:07

Re: Bosch POF 1300ACE bovenfrees doet niks meer

Berichtdoor jurriaan » wo 05 feb 2020, 18:47

Draad ziet er prima uit. Zal eens kijken of ik iets kan met een multimeter.

En de koolborstels, waar zitten die... O:)
Apple user

Gebruikersavatar
Matthijs1969
Berichten: 68
Lid geworden op: do 07 sep 2017, 14:02
Locatie: Zwolle

Re: Bosch POF 1300ACE bovenfrees doet niks meer

Berichtdoor Matthijs1969 » wo 05 feb 2020, 19:45

jurriaan schreef:Draad ziet er prima uit. Zal eens kijken of ik iets kan met een multimeter.

En de koolborstels, waar zitten die... O:)


Gevond(en) :)

https://www.kruis.nl/onderdelen/bosch/pof1300ace

246D35AD-6B7E-47A3-AE56-177D730FC7A7.jpeg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 23032
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Bosch POF 1300ACE bovenfrees doet niks meer

Berichtdoor ray5150 » wo 05 feb 2020, 19:58

Die zal je toch moeten verwijderen om de rotor weer terug te plaatsen...
Anders verrampeneer je de koolborstels alsnog. :?

Een draadbreuk zit inwendig, onder twee lagen isolatie, niet zo heel onlogisch dat je dat niet van buiten ziet.

jurriaan
Berichten: 213
Lid geworden op: vr 02 feb 2007, 12:07

Re: Bosch POF 1300ACE bovenfrees doet niks meer

Berichtdoor jurriaan » wo 05 feb 2020, 21:00

Verrampeneer, die zoeken we op. Onbekend woord..

Bij koolborstels dacht ik aan iets in de vorm van een borstel. Niet aan twee rechthoeken. Een van de twee heeft wel een beschadigde kop.
Dus eerst de rotor terug en dan de koolborstels monteren?

Als ik de weerstand meet dan meet ik geen weerstand na de ACE. Althans op een van de twee draden meet ik geen weerstand. Op de andere 0,5 ohm.

BOSCH heeft reserveonderdelen op hun website te koop, ook nog voor deze golden oldie :yeah:
Apple user

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 23032
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Bosch POF 1300ACE bovenfrees doet niks meer

Berichtdoor ray5150 » wo 05 feb 2020, 23:45

jurriaan schreef:
Als ik de weerstand meet dan meet ik geen weerstand na de ACE. Althans op een van de twee draden meet ik geen weerstand. Op de andere 0,5 ohm.

BOSCH heeft reserveonderdelen op hun website te koop, ook nog voor deze golden oldie :yeah:


Dat volg ik even niet, heb je nu de netspanningskabel doorgemeten, of de interne bedrading in de machine ?
De bedoeling was om de kabel los te koppelen van de machine, en te meten tussen de adereindhulsjes en de stekker.

Volgens mij is dit model niet ouder dan een jaar of 5 a 10. hoe moet ik mijn ongeveer 25 jaar oude POF500 dan noemen ? pré historisch ? :lol:

jurriaan
Berichten: 213
Lid geworden op: vr 02 feb 2007, 12:07

Re: Bosch POF 1300ACE bovenfrees doet niks meer

Berichtdoor jurriaan » do 06 feb 2020, 8:14

Deze is vanaf 2006 aldus de kabelinternet op de machine. Ik heb zowel de voedingskabel als intern door gemeten. De voedingskabel geeft op beide 0,5 ohm. De schakelaar ook. Op de ACE krijg ik op een kant dus geen weerstand. Vanavond nog ene keer meten, is weten.

(POF 500 is inderdaad pre historisch, koesteren dus ;-) )
Apple user


Terug naar “Hout- en metaalbewerkingsgereedschap”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 0 gasten