Bias automaat

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
Willy_61
Berichten: 1426
Lid geworden op: di 05 aug 2014, 12:51
Locatie: Mol, België

Re: Bias automaat

Berichtdoor Willy_61 » do 02 mei 2019, 11:32

Ah!buis schreef:
MarcelvdG schreef:Waarom draait die extra op-amp eigenlijk op 10 V en niet op 5 V zoals de rest?
Nu ik er over denk, de voeding zou eigenlijk plus én min 10V moeten zijn !
De kathode wordt door de trafowikkeling + de stroom door R10 heen en weer gezwiert tussen -10 en ruim +12V.Na de 10k+18k blijft daar ong -6 en +7V van over.
Om te voorkomen dat de ingangen van de opa buiten z'n voeding komen moet de voeding meer zijn.Of een opa die overspanning op z'n ingangen verdraagt.
Anne


dat wordt dan zo:

Auto-Bias met CFB en LT1014 op +en-10V - zoom.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13595
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » do 02 mei 2019, 11:42

Willy_61 schreef:De negatiev gelijkspanningscomponent van zowel V4 als V2 was al naar "0" gebracht.
Dat is dan niet gelukt :(
I(R10)k.png
Zou er zo moeten uitzien,
K.png
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13595
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » do 02 mei 2019, 13:23

Voor de LT1014 wordt 't volgende opgegeven,
max.png
Dan zou 't met een enkele voeding zo nog net kunnen.
KTK.png
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Willy_61
Berichten: 1426
Lid geworden op: di 05 aug 2014, 12:51
Locatie: Mol, België

Re: Bias automaat

Berichtdoor Willy_61 » do 02 mei 2019, 13:52

ik veronderstel dat het niet de bedoeling is dat de +opa vd automaat mee aan aarde ligt ;-)

Gebruikersavatar
Willy_61
Berichten: 1426
Lid geworden op: di 05 aug 2014, 12:51
Locatie: Mol, België

Re: Bias automaat

Berichtdoor Willy_61 » do 02 mei 2019, 13:58

wordt zoiets:

Auto-Bias met CFB-05-met sinus en LT1014 aan +10V.jpg


V4 = sinus 10V/100Hz/10 cycles
V2 = idem maar 5V en in fase
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13595
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » do 02 mei 2019, 15:03

Ziet er beter uit, behalve de uitgang van U3.
Met de ingangen onder nul keert de uitgang om en wordt sterk positief, is niet de bedoeling.
Of dat in 't echt ook gebeurt ? Dan gaat 't zo niet, terug dubbele voeding en mogen ook de weerstanden weer 10k+18k.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Willy_61
Berichten: 1426
Lid geworden op: di 05 aug 2014, 12:51
Locatie: Mol, België

Re: Bias automaat

Berichtdoor Willy_61 » do 02 mei 2019, 15:23

Ah!buis schreef:Ziet er beter uit, behalve de uitgang van U3.
Met de ingangen onder nul keert de uitgang om en wordt sterk positief, is niet de bedoeling.
Of dat in 't echt ook gebeurt ? Dan gaat 't zo niet, terug dubbele voeding en mogen ook de weerstanden weer 10k+18k.
Anne


Auto-Bias met CFB-05-met sinus en LT1013 aan +-10V.jpg


R10 12 ohm gemaakt, geeft ruststroom van -29,77mA
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13595
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » do 02 mei 2019, 18:39

Willy_61 schreef:Auto-Bias met CFB-05-met sinus en LT1013 aan +-10V.jpg

R10 12 ohm gemaakt, geeft ruststroom van -29,77mA
Ziet er ongeveer uit zoals bedoeld.
Je ziet ook de vervorming van de buis.Sim met trafo ( is dan met tegenkoppeling) zal wel beter geven.
Ipv 12Ω kan R10=10Ω en dan R1 en R15 naar 15k voor dezelfde stroom.
De V(U3-out) is nog niet helemaal wat ik verwacht.
Even zien wat mtb doet, hij weet misschien ook of de LT1014 raar doet bij negatief-in.
U3 is in 't laatste schema ineens U4 geworden maar wel U3-out :think:
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Willy_61
Berichten: 1426
Lid geworden op: di 05 aug 2014, 12:51
Locatie: Mol, België

Re: Bias automaat

Berichtdoor Willy_61 » do 02 mei 2019, 18:56

Ah!buis schreef:
Willy_61 schreef:Auto-Bias met CFB-05-met sinus en LT1013 aan +-10V.jpg

R10 12 ohm gemaakt, geeft ruststroom van -29,77mA
Ziet er ongeveer uit zoals bedoeld.
Je ziet ook de vervorming van de buis.Sim met trafo ( is dan met tegenkoppeling) zal wel beter geven.
Ipv 12Ω kan R10=10Ω en dan R1 en R15 naar 15k voor dezelfde stroom.
De V(U3-out) is nog niet helemaal wat ik verwacht.
Even zien wat mtb doet, hij weet misschien ook of de LT1014 raar doet bij negatief-in.
U3 is in 't laatste schema ineens U4 geworden maar wel U3-out :think:
Anne

Ja, dat is door een laatste aanpassing die ik gedaan had: voor mij worden per kanaal een mini-printje voor het omzetten van het kathodesignaal, dus 2 opams nodig per kanaal. Gelijk heb ik de voeding ook op +/-12V gezet, in het achterhoofd een trafoootje van 2x12V voor de voeding.

R1 en R15 heb ik moeten verhogen naar 22k en R10 terug naar 10 ohm, geeft Ik = 29mA.
Auto-Bias met CFB-06-met sinus en LT1013 aan +-10V.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13595
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » do 02 mei 2019, 20:44

Willy_61 schreef: voor mij worden per kanaal een mini-printje voor het omzetten van het kathodesignaal, dus 2 opams nodig per kanaal. Gelijk heb ik de voeding ook op +/-12V gezet, in het achterhoofd een trafoootje van 2x12V voor de voeding.
Ziet er nu wel gezond uit.De voeding komt niet zo nauw, de LT1014 mag tot 2x22volt hebben.Er zitten vier opa's in, één IC voor alles :D
R1 en R15 heb ik moeten verhogen naar 22k en R10 terug naar 10 ohm, geeft Ik = 29mA.
Hangt van de Vref af.De sim geeft ong 0,65V ,is in 't echt meen ik wat lager.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Willy_61
Berichten: 1426
Lid geworden op: di 05 aug 2014, 12:51
Locatie: Mol, België

Re: Bias automaat

Berichtdoor Willy_61 » do 02 mei 2019, 20:44

In de volgende plot een duidelijke plot van V(u1-out)
Auto-Bias met CFB-06-met sinus en LT1013 aan +-10V met duidelijke V(u1-out).jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

MarcelvdG
Berichten: 714
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: Bias automaat

Berichtdoor MarcelvdG » do 02 mei 2019, 20:48

Ik neem aan dat je de spanning over R10 ook moet kunnen meten op momenten waarop k0 negatief is. Dan heb je hoe dan ook een negatieve voedingsspanning nodig, lijkt mij, want de ingangen van de op-amp moeten niet alleen heel blijven maar ook werken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13595
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » do 02 mei 2019, 21:03

MarcelvdG schreef:Ik neem aan dat je de spanning over R10 ook moet kunnen meten op momenten waarop k0 negatief is. Dan heb je hoe dan ook een negatieve voedingsspanning nodig, lijkt mij, want de ingangen van de op-amp moeten niet alleen heel blijven maar ook werken.
Schijnt idd nodig.Het datablad geeft 5V onder negatieve voeding als min op maar de sim doet dat niet.
Ik weet wel van IC's waarbij de ingang ver boven de +voeding mag en werkt, voor negatief weet ik niet.
@Willy, de kleine pieken op de Vref komen van de stroom via D2, is niet erg.Een elco over de ref-diode vermindert het (is al's ter sprake gekomen), hoeft niet.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

MarcelvdG
Berichten: 714
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: Bias automaat

Berichtdoor MarcelvdG » do 02 mei 2019, 22:32

Die -5 V van de LT1014 is een absolute maximum rating, met andere woorden, hij gaat dan niet stuk. Dat wil niet zeggen dat hij ook wat doet.

Verderop staat dat hij het gegarandeerd echt doet tot aan de 0 V (bij enkele voeding) en als je geluk hebt nog 0,3 V eronder:
LT1014.png
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Willy_61
Berichten: 1426
Lid geworden op: di 05 aug 2014, 12:51
Locatie: Mol, België

Re: Bias automaat

Berichtdoor Willy_61 » vr 03 mei 2019, 13:33

De weerstand van 1k (R16) naar aarde op de uitgang van U3 mag nu ook wel weg, vermits we met + en -12V voeding werken?
Ik zie in de simulatie in elk geval geen enkel verschil.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13595
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » vr 03 mei 2019, 16:09

Willy_61 schreef:De weerstand van 1k (R16) naar aarde op de uitgang van U3 mag nu ook wel weg, vermits we met + en -12V voeding werken?
Ik zie in de simulatie in elk geval geen enkel verschil.

Waarschijnlijk wel. Hoewel, de opa is bijna onbelast totdat de uitgang boven 1,2V komt, met de 1k is de belasting minder aan verandering onderhevig.Zou misschien z'n nut hebben, geen ervaring met die "nieuwerwetse" dingen :lol:
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Willy_61
Berichten: 1426
Lid geworden op: di 05 aug 2014, 12:51
Locatie: Mol, België

Re: Bias automaat

Berichtdoor Willy_61 » vr 03 mei 2019, 16:26

Ok dan laat ik hem zitten.

MarcelvdG
Berichten: 714
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: Bias automaat

Berichtdoor MarcelvdG » za 04 mei 2019, 8:22

Volgens mij moet hij het prima doen zonder weerstandje aan de uitgang, maar als je er een weerstandje plaatsen wilt, doe dan liever 10 kohm naar de -12 V. Dat heeft als voordeel dat de uitgangstrap van de op-amp uit het overnamegebied blijft. Met andere woorden, je dwingt 'm dan in klasse A.

Gebruikersavatar
Willy_61
Berichten: 1426
Lid geworden op: di 05 aug 2014, 12:51
Locatie: Mol, België

Re: Bias automaat

Berichtdoor Willy_61 » za 04 mei 2019, 19:31

Is aangepast.
Ik ben al ver gevorderd met het aanpassen vd print van CTA5.1 naar 5.2, daar zitten de ELA-100 UGT's op de print en kunnen boven elke (plat liggende) UGT makkelijk een 1 printje met 1x TL1013 gemonteerd worden.
Alleen nog een beetje toveren om de +/-12V bij op de hoofdprint te krijgen (AMP en PS staan samen met een SMPS en de UGT's op 1 print).
Morgen start ik topic CTA5.2 (dus niet 5.3), dan is de vooruitgang en samenhang beter te volgen en overzichtelijker.

Voor vandaag is het genoeg :-)

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6753
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor Bert61 » za 04 mei 2019, 19:36

Willy_61 schreef:Is aangepast.
Ik ben al ver gevorderd met het aanpassen vd print van CTA5.1 naar 5.2, daar zitten de ELA-100 UGT's op de print en kunnen boven elke (plat liggende) UGT makkelijk een 1 printje met 1x TL1013 gemonteerd worden.
Alleen nog een beetje toveren om de +/-12V bij op de hoofdprint te krijgen (AMP en PS staan samen met een SMPS en de UGT's op 1 print).
Morgen start ik topic CTA5.2 (dus niet 5.3), dan is de vooruitgang en samenhang beter te volgen en overzichtelijker.

Voor vandaag is het genoeg :-)

Zeer benieuwd :D
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
mtb
Berichten: 1174
Lid geworden op: ma 29 dec 2008, 16:44
Locatie: Zoetermeer

Re: Bias automaat

Berichtdoor mtb » zo 05 mei 2019, 18:32

Je moet uiteraard rekening houden met het commonmode-bereik van de OpAmp's, met een symmetrische voeding van +/-12V zit je goed en is ook handig voor een voorversterker/toonregeling.
Voor de PCL86 en EL84 heb je dan ook geen cascade-transistor nodig:
AKBc.png

Zoals je ziet, blijft de kathode-ruststroom keurig op 33mA, ondanks het AB-verloop.
Ik heb maar een kant getekend, de andere kant is hetzelfde met een gemeenschappelijk referentie-diode D1.
Er zijn wel in/uitschakel-problemen, maar daar was al een oplossing voor?
Zie de bijlage als je verder wilt experimenteren:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Hoeveel vermogen denk je eigenlijk nodig te hebben?, zie Audio Power LED.

Gebruikersavatar
Willy_61
Berichten: 1426
Lid geworden op: di 05 aug 2014, 12:51
Locatie: Mol, België

Re: Bias automaat

Berichtdoor Willy_61 » zo 05 mei 2019, 19:41

Bedankt Michiel, ik ga het morgen trachten te ontrafelen tot een goed leesbaar schema, zonder structuur daarin "verdwaal ik in het bos" ;-)

Ondertussen al een concept uitgewerkt in het nieuwe topic voor die CTA5.2 met CFB en Biasautomaat.

Gebruikersavatar
Willy_61
Berichten: 1426
Lid geworden op: di 05 aug 2014, 12:51
Locatie: Mol, België

Re: Bias automaat

Berichtdoor Willy_61 » ma 06 mei 2019, 7:21

Willy_61 schreef:Bedankt Michiel, ik ga het morgen trachten te ontrafelen tot een goed leesbaar schema, zonder structuur daarin "verdwaal ik in het bos" ;-)

Ondertussen al een concept uitgewerkt in het nieuwe topic voor die CTA5.2 met CFB en Biasautomaat.


Chapeau al voor de uitwerking van de eindtrap met de geïntegreerde ELA-100!
Dat is net wat ik nog nodig had en waar ik zelf nog maar weinig van ken, nogmaals bedankt. :dank:

Gebruikersavatar
Willy_61
Berichten: 1426
Lid geworden op: di 05 aug 2014, 12:51
Locatie: Mol, België

Re: Bias automaat

Berichtdoor Willy_61 » ma 06 mei 2019, 13:08

Michiel, ik heb het bias-gedeelte in de sim een beetje "leesbaar" gemaakt en zo werd het me duidelijk dat het wel eens een sublieme toepassing zou kunnen zijn in versterkers met CFB van PCL86 t/m EL84.
Ik ga dit verder verwerken in het topic CTA5.2 waarvoor ik al een printje had ontworpen (enkel voor de conversie van kathode- en CFB-signaal) om bovenop de ELA-100 te monteren. De bedoeling was om met de output van dat printje onze universele biasautomaat te sturen.
Ik zal wil nu dat printje aanpassen zodat de biasregeling uit jouw sim er bij op staat, maar de evolutie ervan komt dus in dat topic terecht!

Hieronder jouw sim, na redigeren:

AKBc2.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
mtb
Berichten: 1174
Lid geworden op: ma 29 dec 2008, 16:44
Locatie: Zoetermeer

Re: Bias automaat

Berichtdoor mtb » ma 06 mei 2019, 16:19

Het in/uitschakelen is eigenlijk geen probleem:
AKBco.png

De zenerdiode D3 beperkt de inschakelstroom tot 80mA, i.p.v. 150m zonder!
V(a) gaat na 0,1sec aan en 0,8sec daarna uit en zoals je ziet, hoor je daar niks van, zie I(Ls8), ondanks de inschakelpiekstroom.
Ik heb wel een truukje toegepast, dat alleen werkt bij gelijke buizen, maar met twee servo's doet ie het uiteraard ook met twee enigszins verschillende.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Hoeveel vermogen denk je eigenlijk nodig te hebben?, zie Audio Power LED.


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 0 gasten