Elektuur EL34 buizeneindversterker 'Straight'

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
RobertD
Berichten: 3812
Lid geworden op: di 10 jul 2007, 19:52
Locatie: Alphen a.d. Rijn

Berichtdoor RobertD » zo 26 okt 2008, 22:00

Ziet er zeer fraai uit. Alleen een beetje jammer dat je die knoppen zo dicht op elkaar hebt zitten. Misschien moet je er kleinere knoppen op zetten?

Ben zeer benieuwd wat je van het geluid gaat vinden.

Gebruikersavatar
PA4URK
Berichten: 1344
Lid geworden op: ma 21 apr 2008, 17:32
Locatie: Urk

Berichtdoor PA4URK » zo 26 okt 2008, 23:00

Ja, net te dicht bij mekaar. Maar dat kon niet anders omdat de printen er net achter zitten en ik met de hoogte van een paar in de weg staande elco's zit. Inmiddels heb ik een paar prachtige en kleinere knoppen in m'n knoppendoos ontdekt en die staan wèl mooi. Het is inmiddels wel een langdurig project geworden RobertD, ik ben er zoetjesaan al een dik half jaar mee bezig. Als het geluid me niet aanstaat gaat ie, hup, op Marktplaats 8)
Eet Noordzeevis, omdat het gezond en lekker is!

Gebruikersavatar
RobertD
Berichten: 3812
Lid geworden op: di 10 jul 2007, 19:52
Locatie: Alphen a.d. Rijn

Berichtdoor RobertD » ma 27 okt 2008, 7:50

Als het geluid je niet aanstaat moet je 'm hup modificeren.
Je hebt een paar prachtige uitgangstrafo's en een dikke voedingstrafo en een stevig chassis. Daar kun je best iets anders moois mee maken.

Maar eerst luisteren.

mischa72
Berichten: 4384
Lid geworden op: wo 06 jun 2007, 23:45
Locatie: Munstergeleen

Berichtdoor mischa72 » ma 27 okt 2008, 8:14

Is het in percentages aan te geven wat de verhouding in geluidsbijdrage is tussen buizen, trafo´s, weerstanden en condensatoren?

Groeten,
Mischa
The world sucks, but if it wouldn´t suck, all DAC's would fall off.

Power to the recyclers !!

Gebruikersavatar
RobertD
Berichten: 3812
Lid geworden op: di 10 jul 2007, 19:52
Locatie: Alphen a.d. Rijn

Berichtdoor RobertD » ma 27 okt 2008, 11:31

De bijdrage van de buizen en de trafo's is het grootst.
Wat betreft weerstanden en condensatoren is het sterk afhankelijk van de plaats waar ze ingezet worden.

Het is heel moeilijk om daar percentages op te plakken.
Veel is afhankelijk van de smaak van de luisteraar.

Daar komt bij dat het ook een prijs kwaliteit verhouding meebrengt.
Een weerstandje kan je kopen voor 25 cent, maar ook voor 3 euro. Levert dat dan een verbetering van een factor 12 op?

Dat geldt ook voor voedingselco's. De black-gate types kosten soms 20 keer zoveel als een JJ model.

mischa72
Berichten: 4384
Lid geworden op: wo 06 jun 2007, 23:45
Locatie: Munstergeleen

Berichtdoor mischa72 » ma 27 okt 2008, 13:35

Nou, de inschaling die je nu maakt, is al behoorlijk duidelijk.

Groeten,
Mischa
The world sucks, but if it wouldn´t suck, all DAC's would fall off.

Power to the recyclers !!

Gebruikersavatar
PA4URK
Berichten: 1344
Lid geworden op: ma 21 apr 2008, 17:32
Locatie: Urk

Berichtdoor PA4URK » di 28 okt 2008, 19:04

Zelfs voor een leek zoals ondergetekende... 8) Maar alle gekheid op een stokje. De versterker is ook gebouwd met mede als oogpunt dat ie in het interieur moet passen. Ega weet je wel? En als het dan toch tegenvalt ga ik met RobertD mee, de beste onderdelen zijn er al en waarom dan niet upgraden?
Eet Noordzeevis, omdat het gezond en lekker is!

audioot
In memoriam †
Berichten: 1242
Lid geworden op: za 21 mei 2005, 21:26
Locatie: eke belgie

Berichtdoor audioot » di 28 okt 2008, 19:24

ik denk:eerst effetjes luisteren en dan oordelen
het zou kunnen zijn dat je aangenaam verrast bent
mvg
audioot :wink:

Gebruikersavatar
RobertD
Berichten: 3812
Lid geworden op: di 10 jul 2007, 19:52
Locatie: Alphen a.d. Rijn

Berichtdoor RobertD » di 28 okt 2008, 22:01

audioot schreef:ik denk:eerst effetjes luisteren en dan oordelen
het zou kunnen zijn dat je aangenaam verrast bent
mvg
audioot :wink:


Helemaal mee eens !!!

Gebruikersavatar
PA4URK
Berichten: 1344
Lid geworden op: ma 21 apr 2008, 17:32
Locatie: Urk

Berichtdoor PA4URK » do 20 nov 2008, 21:07

De laatste loodjes. De achterplaatjes gemaakt met het programma Frontpanel Designer, maar oh schrik: meer dan €55,-- bij de Duitse firma voor twee aluminium plaatjes van elk 63 bij 140 mm. Het ontwerp naar een plaatselijk elektronika-bedrijf gestuurd met de vraag wat het daar kost... En anders moet ik er òf aan geloven en een perfecte achterkant voor veel geld aan te schaffen òf zelf wat (onprofessioneel) in elkaar frutselen. De Alps en de 4-keuzeschakelaar zitten beiden via een verbindingsas zo dicht mogelijk bij de ingangen, zie fotoos. Vraag: Als ik afgeschermde kabel gebruik vanaf de cinch-ingang naar de schakelaar, waar laat ik de afscherming bij die schakelaar dan? Of kan ik 'gewoon' in elkaar gedraaid draad gebruiken met vanaf de cinch de koude kant aan de steraarde?
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eet Noordzeevis, omdat het gezond en lekker is!

Gebruikersavatar
PA4URK
Berichten: 1344
Lid geworden op: ma 21 apr 2008, 17:32
Locatie: Urk

Berichtdoor PA4URK » do 20 nov 2008, 21:10

Hier nog even een fotootje van de achterkant zoals ie moet worden.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eet Noordzeevis, omdat het gezond en lekker is!

Gebruikersavatar
PA4URK
Berichten: 1344
Lid geworden op: ma 21 apr 2008, 17:32
Locatie: Urk

Berichtdoor PA4URK » do 20 nov 2008, 21:13

En tenslotte een zicht richting de hoogspanningsprint en de Euroconnector met filter. De rood/zwarte draden gaan naar de luidspreker uitgangen.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eet Noordzeevis, omdat het gezond en lekker is!

Gebruikersavatar
RobertD
Berichten: 3812
Lid geworden op: di 10 jul 2007, 19:52
Locatie: Alphen a.d. Rijn

Berichtdoor RobertD » do 20 nov 2008, 21:21

PA4URK schreef: Vraag: Als ik afgeschermde kabel gebruik vanaf de cinch-ingang naar de schakelaar, waar laat ik de afscherming bij die schakelaar dan? Of kan ik 'gewoon' in elkaar gedraaid draad gebruiken met vanaf de cinch de koude kant aan de steraarde?


Wat ik altijd doe is de massa aansluitingen van de cinch bussen verbinden met de steraarde.
De afgescherming van de draad naar de ingangsschakelaar verbind je alleen bij de ingangsbussen met de massa van de bussen.

Het signaal gaat met een korte draad van de ingangsschakelaar naar de potmeter. De massazijde van de potmeter verbind je ook weer met de steraarde, zo blijft de massa-aansluiting goed en bromvrij.

Ik ben met een kleine push-pull versterker bezig http://www.zelfbouwaudio.nl/forum/viewtopic.php?t=7590

daar doe ik hetzelfde. Misschien kun je het op de foto zien (beetje donker...)

Gebruikersavatar
PA4URK
Berichten: 1344
Lid geworden op: ma 21 apr 2008, 17:32
Locatie: Urk

Berichtdoor PA4URK » za 22 nov 2008, 16:51

Verbind jij vanaf iedere cinch afzonderlijk door naar de steraarde (vier verschillende draden) of verbind je de massa's in één keer door en dan naar aarde RobertD? Ik zie namelijk ook wel eens dat zelfbouwers de cinchbussen geïsoleerd plaatsen, maar in mijn geval zijn de paneeltjes niet verbonden met de rest van de versterker :?: .
Eet Noordzeevis, omdat het gezond en lekker is!

Gebruikersavatar
RobertD
Berichten: 3812
Lid geworden op: di 10 jul 2007, 19:52
Locatie: Alphen a.d. Rijn

Berichtdoor RobertD » zo 23 nov 2008, 14:45

De massa's van de cinch bussen zijn niet verbonden met de versterker.
Ik heb in mijn geval wel alle massa's van het linkerkanaal doorgelust en aan de steraarde gelegd. En ook de massa's van het rechterkanaal aan steraarde. (Nu dus twee draadjes naar de steraarde, anders krijg je acht draadjes naar steraarde.)

Op deze manier werkt het bromvrij. Er zijn puristen die de massa's ook meeschakelen met de ingangskeuzeschakelaar, dan heb je geen last van overspraak, maar ik heb toch altijd maar één bron tegelijk aanstaan.

Gebruikersavatar
PA4URK
Berichten: 1344
Lid geworden op: ma 21 apr 2008, 17:32
Locatie: Urk

Berichtdoor PA4URK » zo 23 nov 2008, 23:40

Nou, dan ga ik het dus ook zo doen, vertrouwd concept zullen we maar zeggen. Ik ben vrijdag nogal geschrokken RobertD, de achterpaneeltjes komen bij het plaatselijke elektrobedrijf getekend met AutoCad op totaal €73,--. Twee plaatjes aluminium met een paar gaatjes! Dat wordt hem dus niet, ik ga me maar weer even bezinnen.
Eet Noordzeevis, omdat het gezond en lekker is!

Gebruikersavatar
audiomanics
Berichten: 4351
Lid geworden op: za 08 apr 2006, 21:54
Locatie: Appelscha

Berichtdoor audiomanics » ma 24 nov 2008, 0:16

PA4URK schreef:Ik ben vrijdag nogal geschrokken RobertD, de achterpaneeltjes komen bij het plaatselijke elektrobedrijf getekend met AutoCad op totaal €73,--. Twee plaatjes aluminium met een paar gaatjes! Dat wordt hem dus niet, ik ga me maar weer even bezinnen.

Als jij het goede materiaal levert is er hier wel iemand op het forum met een CNC-bank.. Kees heet ie geloof ik..
Die doet het vast voor €72,--. (of iets minder)

Kees
Leather Cables by TechGraphix
---- sex for the ear ----

Gebruikersavatar
PA4URK
Berichten: 1344
Lid geworden op: ma 21 apr 2008, 17:32
Locatie: Urk

Berichtdoor PA4URK » ma 24 nov 2008, 18:40

Dat is heel leuk om te horen Kees! Ken jij die Kees toevallig? :lol:
Ik heb de plaatjes getekend met het programma Frontpanel Designer van een Duitse firma waar ik de paneeltjes ook kan bestellen. Maar ook hier geldt: een prijs van iets van rond de €60,-- en daar heb ik ook mijn vier EL-34's van JJ ongeveer voor.
Eet Noordzeevis, omdat het gezond en lekker is!

Gebruikersavatar
PA4URK
Berichten: 1344
Lid geworden op: ma 21 apr 2008, 17:32
Locatie: Urk

Berichtdoor PA4URK » wo 10 dec 2008, 22:50

Daar zijn we weer. Met dank aan het forum, want ik ben er wel achter: als beginneling heb je echt veel plezier en hulp aan een forum. En natuurlijk met dank aan Kees Soeters van Technographix voor het prima en betaalbare vakwerk. De fotoos spreken voor zich... Komende week bedraden. Nu wordt het echt leuk! Of niet natuurlijk #-o
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eet Noordzeevis, omdat het gezond en lekker is!

Gebruikersavatar
RobertD
Berichten: 3812
Lid geworden op: di 10 jul 2007, 19:52
Locatie: Alphen a.d. Rijn

Berichtdoor RobertD » wo 10 dec 2008, 22:54

Wauw, dat wordt zeker leuk!

Gebruikersavatar
PA4URK
Berichten: 1344
Lid geworden op: ma 21 apr 2008, 17:32
Locatie: Urk

Berichtdoor PA4URK » wo 10 dec 2008, 23:12

Begint er een beetje op te lijken hè RobertD. Maar je loopt tegen zoveel dingen aan waar je rekening mee moet houden. Maar het project vordert langzaam maar zeker...
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eet Noordzeevis, omdat het gezond en lekker is!

Gebruikersavatar
PA4URK
Berichten: 1344
Lid geworden op: ma 21 apr 2008, 17:32
Locatie: Urk

Berichtdoor PA4URK » wo 10 dec 2008, 23:14

En nog een fotootje.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eet Noordzeevis, omdat het gezond en lekker is!

Gebruikersavatar
RobertD
Berichten: 3812
Lid geworden op: di 10 jul 2007, 19:52
Locatie: Alphen a.d. Rijn

Berichtdoor RobertD » wo 10 dec 2008, 23:17

Dat gaat niet lang meer duren zo te zien. Ben zeer benieuwd wat je er straks van vindt.
Ik ben daarnet met een kennis beziggeweest met zijn eerste zelfbouw versterker. Op basis van Bill van TriodeDick. Met KT88's erop. Ook daarnaar zijn we zeer benieuwd.

Gebruikersavatar
audiomanics
Berichten: 4351
Lid geworden op: za 08 apr 2006, 21:54
Locatie: Appelscha

Berichtdoor audiomanics » wo 10 dec 2008, 23:31

Het verven van de letters is niet gelukt??

Kees
Leather Cables by TechGraphix
---- sex for the ear ----

Gebruikersavatar
PA4URK
Berichten: 1344
Lid geworden op: ma 21 apr 2008, 17:32
Locatie: Urk

Berichtdoor PA4URK » do 11 dec 2008, 13:32

Eerlijk gezegd heb ik het niet geprobeerd Kees, deels omdat ik het zo ook niet vind misstaan en deels omdat ik zachtjesaan ook wel eens geluid uit apparaat wil halen :lol: Wel heb ik de letters met een dunne stift een beetje extra kleur gegeven maar dat is nauwelijks te zien.
Eet Noordzeevis, omdat het gezond en lekker is!


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Ahrefs Site Explorer [backlinks checker], CCBot, WiseGuys [Crawler] en 1 gast