Brommende XTZ A2-300

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

piet1955
Berichten: 478
Lid geworden op: wo 17 mar 2010, 19:23
Locatie: Best

Brommende XTZ A2-300

Berichtdoor piet1955 » do 18 mar 2021, 16:58

Sinds een paar dagen heb ik last van een irritante brom in mijn Subwoofer versterker.
Deze, https://www.xtzsound.eu/product/edge-a2-300
Hij is aangesloten zonder aarde en hangt samen met de andere versterkers op een aansluitblok.
Tot een paar dagen terug helemaal geen last van brom, niets veranderd en nu toch opeens brom, iets van ~50Hz.
Ik dacht eerst aan een aardlus.

Is onafhankelijk van het volume en als ik de versterker op een geaard punt aansluit is de brom nog heel veel harder aanwezig.
Het is zo dat als ik de versterker alleen met de woofers aangesloten aanzet, er geen brom is, alles doodstil dan.
Hang ik 1 kabel aan op de ingang en de andere kant los is de brom al daar.
Blijft zo ook met de benodigde 2 kabels en aangesloten op de mijn DSP.
(Die zit met zo'n stekker voeding op een niet geaard stekkerblok)
Ik heb de voorversterker en 2x eindversterkers apart op een geaard stekkerblok gehad maar dat maakt niets uit.
Op de voorversterker hangen alle ingangen aan het licht dus daar komt niets vanaf.

Nu zit er op dat ding een Gain potmetertje en als ik die terugdraai verdwijnt de brom maar heb ik ook bijna geen output meer.
Ik verdenk die Gain schakeling als bron van de brom.
Iemand een idee?

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 11941
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Brommende XTZ A2-300

Berichtdoor Barry2001 » do 18 mar 2021, 17:16

Zit haast te denken aan het oppikken van een stoorbron van buitenaf. Als je de versterker aanzet zonder iets op de ingang heb je geen brom, als je een 'antenne' aansluit (kabel op de ingang) wel. Is er niks veranderd, DECT setje, mobiele telefoonmast vlakbij die is aangezet, ik noem maar iets.
Misschien kun je eens proberen of het plaats afhankelijk is, bv de versterker met luidspreker in een andere kamer zetten... als het daar even slecht is zal het probleem inderdaad in je versterker kunnen zitten.

piet1955
Berichten: 478
Lid geworden op: wo 17 mar 2010, 19:23
Locatie: Best

Re: Brommende XTZ A2-300

Berichtdoor piet1955 » do 18 mar 2021, 18:29

Het rare is dat alleen die versterker er last van heeft. Mijn andere eindversterker (Advance Acoustic MAA 406) die mijn Maggies van sap voorziet is gewoon doodstil. Staat vlak naast die XTZ.
Als ik ze omwissel op de DSP dan blijft de brom bij die XTZ
Er is bij mijn weten in de buurt niets veranderd. In huis ook niet.
Morgen de boel eens verslepen.

toetertje
Berichten: 2644
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 18:05
Locatie: Omgeving Enkhuizen.

Re: Brommende XTZ A2-300

Berichtdoor toetertje » do 18 mar 2021, 20:28

Er zit geen coax kabel t.b.v. televisie aangesloten op de set?

Gebruikersavatar
Shadow
Berichten: 13642
Lid geworden op: vr 28 jan 2011, 20:56
Locatie: Vlissingen

Re: Brommende XTZ A2-300

Berichtdoor Shadow » do 18 mar 2021, 20:34

Elco geploft in de voeding?
Passed over: Pass Aleph 5
Kleine subjes bouwen (2xSDX12) met mfb
Nog een mooie monitor voor daar bovenop met de JA-8008 en T035

piet1955
Berichten: 478
Lid geworden op: wo 17 mar 2010, 19:23
Locatie: Best

Re: Brommende XTZ A2-300

Berichtdoor piet1955 » vr 19 mar 2021, 11:03

Geen coax van de televisie, UTP met glas hier.

De boel zojuist naar de keuken versleept.
Ook daar als de Gain op max staat, zoals zou moeten om max vermogen te kunnen halen, kabel er aan en er is brom.
De ingang met de kabel kortsluiten en dan nog steeds brom.
In de buurt van de kabel komen met de hand of een ander voorwerp laat de brom harder of zachter gaan.

Rare is dat ik gisteren avond de versterker even naar de winkel, waar gekocht, heb gebracht en die heeft hem in zijn demo opstelling gehad.
Daar is hij gewoon stil..........heb ik een spookhuis.......
Ik ben er niet bij geweest dus geen idee hoe en wat in de winkel opstelling.

Nu weer in de keuken en natuurlijk hier weer de brom.

Gebruikersavatar
Shadow
Berichten: 13642
Lid geworden op: vr 28 jan 2011, 20:56
Locatie: Vlissingen

Re: Brommende XTZ A2-300

Berichtdoor Shadow » vr 19 mar 2021, 12:06

Kabel eens vervangen?
Passed over: Pass Aleph 5
Kleine subjes bouwen (2xSDX12) met mfb
Nog een mooie monitor voor daar bovenop met de JA-8008 en T035

piet1955
Berichten: 478
Lid geworden op: wo 17 mar 2010, 19:23
Locatie: Best

Re: Brommende XTZ A2-300

Berichtdoor piet1955 » vr 19 mar 2021, 12:42

Hij bromt met al de kabels die ik in bezit heb van dropveters tot de high enders.
Heb het voorstel gekregen voor een vervangende zelfde versterker te proberen, maar helaas op dit moment geen in de winkel en uitverkocht bij XTZ.
Nog even geduld hebben....... tot die tijd de Maggies maar zonder subs beluisteren.

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 11941
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Brommende XTZ A2-300

Berichtdoor Barry2001 » vr 19 mar 2021, 12:57

En in die winkel hebben ze ook een kabel aangesloten gehad, en dan geen brom? Als dat zo is is er toch iets bij jou thuis, omgeving, ik weet niet hoe je woont maar bij buren oid. Uiteraard moet je dan wel zeker weten dat ze daar ook met een kabel aan de ingang hebben getest. Als jij al merkt dat het probleem zich met elke kabel zich voordoet.

Kan me een verhaal herinneren uit vroegere tijden met een ringleiding tbv slecht horenden die ook klachten bij buren veroorzaakte, maar dat zal in de tegenwoordige tijd anders worden opgelost.

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 27598
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: Brommende XTZ A2-300

Berichtdoor Henkjan » vr 19 mar 2021, 15:43

heb ik ook ooit eens meegemaakt, subversterker die bromde bij een collega thuis, bij mij thuis doodstil. toen heeft hij 'm thuis met verlengsnoer van de buren getest, en toen ook stil. was dus "rommel" op de netspanning
If it measures good, but sounds bad, you're measuring the wrong thing." ― Dr. Richard C. Heyser

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 24603
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Brommende XTZ A2-300

Berichtdoor ray5150 » vr 19 mar 2021, 17:14

Shadow schreef:Elco geploft in de voeding?


Ik dacht ook aan iets dergelijks.

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 5334
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Brommende XTZ A2-300

Berichtdoor democles » vr 19 mar 2021, 20:49

Je hebt niet toevallig een stekkerblok met een neon aan/uit lampje er in, op dezelfde groep zitten.

Was bij mij eens de oorzaak van een versterker brom.
Toen ik er achter kwam,had ik de hele versterker al op de kop gehad zonder iets te vinden :-&
Sinds dien liever stekkerblok zonder lampje :D

Daar is hij gewoon stil..........heb ik een spookhuis.......


Je huis uitroken met Sali helpt tegen spoken :-$

piet1955
Berichten: 478
Lid geworden op: wo 17 mar 2010, 19:23
Locatie: Best

Re: Brommende XTZ A2-300

Berichtdoor piet1955 » za 20 mar 2021, 12:46

Het home cinema stuk zit idd met zo'n stekkerblok + Neonlampje aangesloten is dezelfde groep. Hmm eens ander blok gaan proberen.

piet1955
Berichten: 478
Lid geworden op: wo 17 mar 2010, 19:23
Locatie: Best

Re: Brommende XTZ A2-300

Berichtdoor piet1955 » za 20 mar 2021, 13:23

Dat hielp dus niets.
Wat ik opvallend vind is dat ik overal de aangesloten tulp stekkers op de andere apparatuur aan kan raken zonder dat er iets hoorbaar is.
Kom ik aan de aangesloten tulpstekkers op de XTZ dan zijn die heel erg aanraak gevoelig, de brom veranderd luider/zachter en ik kan ze ook als drumkit gebruiken...........

Gebruikersavatar
Shadow
Berichten: 13642
Lid geworden op: vr 28 jan 2011, 20:56
Locatie: Vlissingen

Re: Brommende XTZ A2-300

Berichtdoor Shadow » za 20 mar 2021, 13:50

Da’s toch een aardding dus?
Passed over: Pass Aleph 5
Kleine subjes bouwen (2xSDX12) met mfb
Nog een mooie monitor voor daar bovenop met de JA-8008 en T035

piet1955
Berichten: 478
Lid geworden op: wo 17 mar 2010, 19:23
Locatie: Best

Re: Brommende XTZ A2-300

Berichtdoor piet1955 » za 20 mar 2021, 14:06

Zou het? Als ik hem alleen op een (niet) geaard stopcontact hang en dan een kabel tussen ingang links en recht hang doet hij dat ook.
Iets in de versterker kapot/los gekomen waardoor nu extreem gevoelig?
Maar blijft raar dat dan weer niet is in de winkel........
Maar even wachten op een vervangende XTZ dan kunnen we conclusies gaan trekken als die het niet doet...........of ook.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 24603
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Brommende XTZ A2-300

Berichtdoor ray5150 » za 20 mar 2021, 14:14

Foto´s van het binnenwerk :
https://www.audiosciencereview.com/foru ... ide.11867/

Veel SMD en een SMPS...brrrr….

jvenema
Berichten: 934
Lid geworden op: di 20 aug 2019, 12:38
Locatie: Helmond (bij Eindhoven)

Re: Brommende XTZ A2-300

Berichtdoor jvenema » za 20 mar 2021, 14:56

De winkel was je toch niet bij? Wat jij als storende brom ervaar kunnen zij dan anders over denken. Als ze er een speaker met lager rendement aanhangen in een ruimte waarbij de airco b.v. al het nodige lawaai maak kun je tot een andere conclusie komen. De vraag is hoeveel waarde je aan een "hear say" verhaal moet hechten, in de rechtbank heeft het in ieder geval geen waarde ;-).

Gebruikersavatar
Shadow
Berichten: 13642
Lid geworden op: vr 28 jan 2011, 20:56
Locatie: Vlissingen

Re: Brommende XTZ A2-300

Berichtdoor Shadow » za 20 mar 2021, 21:41

ray5150 schreef:Foto´s van het binnenwerk :
https://www.audiosciencereview.com/foru ... ide.11867/

Veel SMD en een SMPS...brrrr….


Gewoon een klasse D module van Icepower zoals minidsp ook gebruikt? Niks beter of slechter als een Fusion Ncore.
Passed over: Pass Aleph 5
Kleine subjes bouwen (2xSDX12) met mfb
Nog een mooie monitor voor daar bovenop met de JA-8008 en T035

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 15634
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Brommende XTZ A2-300

Berichtdoor Ah!buis » di 23 mar 2021, 13:53

piet1955 schreef:Zou het? Als ik hem alleen op een (niet) geaard stopcontact hang en dan een kabel tussen ingang links en recht hang doet hij dat ook.
Iets in de versterker kapot/los gekomen waardoor nu extreem gevoelig?
Maar blijft raar dat dan weer niet is in de winkel........
Beetje late reaktie, paar dagen niet mee gespeeld (teveel ruzie met m'n lijf :x ).
Als je enkel een afgeschermde draad erin prik en het bromt dan werkt de afscherming niet.
Dus geen aarding aan de afscherming, iets los bij de in-stekkers. Zitten vermoedelijk op een printje waarvan de aardverbinding los is.Kan een draad zijn of zelfs een schroef die niet (meer) vast zit.
Anne
♫ Liever gaar in de kist dan weer een schokje gemist ♪

piet1955
Berichten: 478
Lid geworden op: wo 17 mar 2010, 19:23
Locatie: Best

Re: Brommende XTZ A2-300

Berichtdoor piet1955 » di 23 mar 2021, 19:10

Dank je Anne, ik ga eens kijken.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 24603
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Brommende XTZ A2-300

Berichtdoor ray5150 » di 23 mar 2021, 19:38

Shadow schreef:
ray5150 schreef:Foto´s van het binnenwerk :
https://www.audiosciencereview.com/foru ... ide.11867/

Veel SMD en een SMPS...brrrr….


Gewoon een klasse D module van Icepower zoals minidsp ook gebruikt? Niks beter of slechter als een Fusion Ncore.


Ik gaf er ook geen oordeel aan, het ¨brrr¨ sloeg meer op degene die zo´n ding moet repareren en er metingen aan moet verrichten...

Gebruikersavatar
Shadow
Berichten: 13642
Lid geworden op: vr 28 jan 2011, 20:56
Locatie: Vlissingen

Re: Brommende XTZ A2-300

Berichtdoor Shadow » di 23 mar 2021, 19:49

Over het algemeen gaat er niet veel aan stuk volgens mij :think:
Tis meer de manier van inbouwen en aansluiten die voor problemen zorgt zoals we de laatste tijd hier voorbij zien komen.
Passed over: Pass Aleph 5
Kleine subjes bouwen (2xSDX12) met mfb
Nog een mooie monitor voor daar bovenop met de JA-8008 en T035

piet1955
Berichten: 478
Lid geworden op: wo 17 mar 2010, 19:23
Locatie: Best

Re: Brommende XTZ A2-300

Berichtdoor piet1955 » di 06 apr 2021, 14:49

Het is gevonden.
In het ingangscircuit zit een weerstand tbv overspanningsbeveiliging, die is er om de een of andere reden uit gegaan.
Hoe dat ding ooit kapot is kunnen gaan? De versterker hangt al bijna 2jaar gewoon aan mijn DSP die max. 2V uitgang kan geven........
XTZ zegt misbruik, overspanning, mijn leverancier zegt garantie.
I.i.g. gaat hij gerepareerd worden.

Gebruikersavatar
Shadow
Berichten: 13642
Lid geworden op: vr 28 jan 2011, 20:56
Locatie: Vlissingen

Re: Brommende XTZ A2-300

Berichtdoor Shadow » di 06 apr 2021, 18:26

Het is wel een idee om eens te kijken wat die dsp werkelijk uit stuurt...
Passed over: Pass Aleph 5
Kleine subjes bouwen (2xSDX12) met mfb
Nog een mooie monitor voor daar bovenop met de JA-8008 en T035


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot, dotnetdotcom [Crawler] en 1 gast