Aansturing motorpotentiometer

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Sandokan
Berichten: 20
Lid geworden op: ma 07 dec 2020, 11:16

Aansturing motorpotentiometer

Berichtdoor Sandokan » vr 12 feb 2021, 16:03

Hallo,

Ik wil een infrarood aangestuurde motorpotentiometer bouwen voor mijn voorversterker. Nu kan ik wel een module kopen van Alie maar dat is me wat te makkelijk. Heeft iemand een mooi schema voor mij. Bij voorkeur een rc5.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 15561
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Aansturing motorpotentiometer

Berichtdoor Ah!buis » vr 12 feb 2021, 16:29

Met een schema alleen ben je er niet.Zit een µ-controller (met programma) in om de boel te sturen.
Tenzij je de hele boel met logika-ICs wil opbouwen, ben je voorlopig van de straat (komt goed uit) :lol:
Anne
♫ Liever gaar in de kist dan weer een schokje gemist ♪

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 24461
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Aansturing motorpotentiometer

Berichtdoor ray5150 » vr 12 feb 2021, 17:16

In het verleden waren er wel infra-rood decoder IC´s (ik dacht van Philips, toen ze nog zelf IC´s maakten) te verkrijgen, maar die zijn al minstens een jaar of 25 uit productie.
Bij mijn weten konden die ook geen motor potentiometer aansturen.

Gebruikersavatar
pvanlingen
Berichten: 879
Lid geworden op: vr 21 dec 2007, 13:35
Locatie: Dronten

Re: Aansturing motorpotentiometer

Berichtdoor pvanlingen » vr 12 feb 2021, 18:18

Zelf maken is leuker.

Gebruikersavatar
pvanlingen
Berichten: 879
Lid geworden op: vr 21 dec 2007, 13:35
Locatie: Dronten

Re: Aansturing motorpotentiometer

Berichtdoor pvanlingen » vr 12 feb 2021, 19:26

Vroeger kocht ik setjes bij Dantimax in Denemarken, maar die man heeft geen tijd meer en ook geen zin meer in de verkoop van ir volume regelingen.

Als ik nu zoiets nodig heb ga ik naar Hifi Collective in Engeland.

https://www.hificollective.co.uk/potent ... -alps.html
print compleet + afstandsbediening + verzenden €61,41.

Ja je moet wat als je niet zelf wil bouwen. :lol:

Die modules van Alie vind ik maar niks.
Zelf maken is leuker.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 15561
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Aansturing motorpotentiometer

Berichtdoor Ah!buis » vr 12 feb 2021, 19:32

pvanlingen schreef:http://electronics-diy.com/electronic_schematic.php?id=691
Dat is dan met een (twee) voorgeprogrammeerde µC. Zal vermoedelijk niet de rc-5 code volgen = zelf zapper maken.
Of je er iets aan hebt hangt een beetje af van de prijs van de twee ICs in vergelijking met zo'n chinees geval.
Anne
♫ Liever gaar in de kist dan weer een schokje gemist ♪

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 24461
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Aansturing motorpotentiometer

Berichtdoor ray5150 » vr 12 feb 2021, 19:41

pvanlingen schreef:http://electronics-diy.com/electronic_schematic.php?id=691


Hee, dat komt bij Rod Elliott vandaan.
https://sound-au.com/project110.htm

Printjes en geprogrammeerde controllers bij hem verkrijgbaar. O:)
https://sound-au.com/pcb/pricelist.html

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 11757
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Aansturing motorpotentiometer

Berichtdoor Barry2001 » vr 12 feb 2021, 20:20

Je kunt de spanning ook omdraaien (zoals in de genoemde schakeling, H brug) met een ic waar dit in zit, L298N. Zelf ook wel toegepast, is wat eenvoudiger. Moet je uiteraard nog wel wat hebben voor de RC.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 15561
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Aansturing motorpotentiometer

Berichtdoor Ah!buis » vr 12 feb 2021, 21:49

Barry2001 schreef:Je kunt de spanning ook omdraaien (zoals in de genoemde schakeling, H brug) met een ic waar dit in zit, L298N. Zelf ook wel toegepast, is wat eenvoudiger. Moet je uiteraard nog wel wat hebben voor de RC.
Beetje ? zwaar.Beter L293 hier, kan ook een evt mute-relais mee aangestuurd.
Anne
♫ Liever gaar in de kist dan weer een schokje gemist ♪

Gebruikersavatar
sevenup
Berichten: 2603
Lid geworden op: wo 27 jun 2007, 21:33
Locatie: Hengelo (ov)

Re: Aansturing motorpotentiometer

Berichtdoor sevenup » za 13 feb 2021, 8:40

Je zou ook een heel klein Arduino achtig bordje kunnen gebruiken voor infrarood ontvangst. Deze kan ook een hbrug en relais aansturen.

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 11757
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Aansturing motorpotentiometer

Berichtdoor Barry2001 » za 13 feb 2021, 8:43

Ah!buis schreef:
Barry2001 schreef:Je kunt de spanning ook omdraaien (zoals in de genoemde schakeling, H brug) met een ic waar dit in zit, L298N. Zelf ook wel toegepast, is wat eenvoudiger. Moet je uiteraard nog wel wat hebben voor de RC.
Beetje ? zwaar.Beter L293 hier, kan ook een evt mute-relais mee aangestuurd.
Anne


Bedoel ik ook, L293, excuus, L298, is overdreven. Ik gebruik oa in de GU50 versterker een L293.

Gebruikersavatar
peterl
Berichten: 691
Lid geworden op: za 08 aug 2020, 18:10
Locatie: Enschede

Re: Aansturing motorpotentiometer

Berichtdoor peterl » zo 14 feb 2021, 19:49

pvanlingen schreef:Vroeger kocht ik setjes bij Dantimax in Denemarken, maar die man heeft geen tijd meer en ook geen zin meer in de verkoop van ir volume regelingen.

Als ik nu zoiets nodig heb ga ik naar Hifi Collective in Engeland.

https://www.hificollective.co.uk/potent ... -alps.html
print compleet + afstandsbediening + verzenden €61,41.

Ja je moet wat als je niet zelf wil bouwen. :lol:

Die modules van Alie vind ik maar niks.


Wat is daar mis mee Paulus, ik heb er 2x een ingebouwd en werken prima, zit meteen aan en uitschakeling bij op met de voeding. Het enig wat wel is wil gebeuren als je hem zachter zet dat hij iets later nog wat zachter gaat(af en toe).

Gebruikersavatar
pvanlingen
Berichten: 879
Lid geworden op: vr 21 dec 2007, 13:35
Locatie: Dronten

Re: Aansturing motorpotentiometer

Berichtdoor pvanlingen » zo 14 feb 2021, 20:59

Die Alie dingen werken wel, zijn goedkoop, en ook nog compleet met afstandsbediening.
Ik heb echter liever een printje zonder potmeter en kies dan voor een beter exemplaar.
Kost wat meer maar dan heb je ook wat. :D
Zelf maken is leuker.

Gebruikersavatar
peterl
Berichten: 691
Lid geworden op: za 08 aug 2020, 18:10
Locatie: Enschede

Re: Aansturing motorpotentiometer

Berichtdoor peterl » zo 14 feb 2021, 21:03

Maar die heb ik ook, losse potmeter en printje apart.
Maar ik wil wel andere 24 standen schakelaars gebruiken maar die ken ik niet met motor uitvoering(betaalbaar)

Gebruikersavatar
Leeuwarden
Berichten: 8605
Lid geworden op: zo 19 sep 2004, 14:47
Locatie: Nog niet gevonden

Re: Aansturing motorpotentiometer

Berichtdoor Leeuwarden » zo 14 feb 2021, 22:05

pvanlingen schreef:Die Alie dingen werken wel, zijn goedkoop, en ook nog compleet met afstandsbediening.
Ik heb echter liever een printje zonder potmeter en kies dan voor een beter exemplaar.
Kost wat meer maar dan heb je ook wat. :D


Je kan de pøt ook afkoppelen en een betere aansluiten?

Gebruikersavatar
peterl
Berichten: 691
Lid geworden op: za 08 aug 2020, 18:10
Locatie: Enschede

Re: Aansturing motorpotentiometer

Berichtdoor peterl » zo 14 feb 2021, 22:09

zoals?
Want welke potmeters die beter zijn dan de ALPS zouden op die motortjes passen?

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 24821
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Aansturing motorpotentiometer

Berichtdoor Pjotr » zo 14 feb 2021, 22:22

peterl schreef:Maar die heb ik ook, losse potmeter en printje apart.
Maar ik wil wel andere 24 standen schakelaars gebruiken maar die ken ik niet met motor uitvoering(betaalbaar)

En dan te bedenken dat daar destijds telefooncentrales vol mee stonden... :lol: W.m.b. is er echt niks mis met een motorgestuurde ALPS Anders kom je in de categorie studiospul a la Penny & Giles, betaal je minstens een paar honderd euries voor een potje.
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 15561
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Aansturing motorpotentiometer

Berichtdoor Ah!buis » zo 14 feb 2021, 22:34

Pjotr schreef:En dan te bedenken dat daar destijds telefooncentrales vol mee stonden... :lol:
Dat ging niet met een motor maar een elektromagneet.Elke puls een stap verder.
Stap terug, toertje rond -1 , niet erg handig om volume te regelen :-$ :lol:
Anne
♫ Liever gaar in de kist dan weer een schokje gemist ♪

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 11757
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Aansturing motorpotentiometer

Berichtdoor Barry2001 » zo 14 feb 2021, 22:44

@peterl: welke gebruik je nu? Er worden oa
op eBay kitjes aangeboden waar dan wel wordt vermeld dat de potmeter Alps is, maar niet altijd is. Daar kun je dan uiteraard verbetering mee halen.

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 24821
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Aansturing motorpotentiometer

Berichtdoor Pjotr » zo 14 feb 2021, 23:13

Psies, dan kun je er altijd zelf nog een RK27 Alps op zetten: https://www.ebay.de/itm/ALPS-RK27112MC- ... 4567498663 Familygate levert zo'n beetje alle Alps en zit in Duitsland. Dan heb je het in een paar dagen binnen. Heb prima ervaring met ze.
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 24461
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Aansturing motorpotentiometer

Berichtdoor ray5150 » zo 14 feb 2021, 23:21

Yep, Wat Peter zegt. Vaak is welliswaar ALPS wat erop zit, maar ze maken ook heule goedkope series die nie veel soeps zijn.
Met zo'n RK27 (de blauwe) haal je een behoorlijk goede potmeter in huis. probleem kan zijn is dat die niet op die RC printjes passen, maar daar is met wat handigheid ook wel weer een mouw aan te passen.

Gebruikersavatar
peterl
Berichten: 691
Lid geworden op: za 08 aug 2020, 18:10
Locatie: Enschede

Re: Aansturing motorpotentiometer

Berichtdoor peterl » zo 14 feb 2021, 23:30

Ik heb er geen printje aan zitten dus op de de pennen, het klopt trouwens, de ene die ik heb is een echte blauwe ALPS, en de andere een zwarte imitatie.
Kan die nog vervangen voor en echte.

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 24821
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Aansturing motorpotentiometer

Berichtdoor Pjotr » zo 14 feb 2021, 23:36

Zou nog eens goed kijken, zwart is niet pe se imitatie. Je had destijds de 27mm "Blue Velvet" een de 40mm "Black Beauty". Die 40mm worden niet meer gemaakt. Kan best dat de 27mm nu ook gewoon zwart is.
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

Gebruikersavatar
Leeuwarden
Berichten: 8605
Lid geworden op: zo 19 sep 2004, 14:47
Locatie: Nog niet gevonden

Re: Aansturing motorpotentiometer

Berichtdoor Leeuwarden » ma 15 feb 2021, 10:17

peterl schreef:zoals?
Want welke potmeters die beter zijn dan de ALPS zouden op die motortjes passen?


Ik heb deze van Ali. Dit zou een RK16 moeten zijn als ik het goed heb. Zit achterop met twee simpele metaaldraadjes gesoldeerd. Ik heb er nog een en die functioneert naar behoren in mijn Korg B1 'baksel', zoals sommige heldere geesten het ding noemen. Op zich kan je gewoon een blauwe Alps motorpot aanschaffen, draadjes achterop de RK16 losmaken en aan de blauwe Alps solderen. Ben je voor ongeveer € 50,- klaar.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Kappa7
Berichten: 4356
Lid geworden op: za 22 nov 2008, 9:50
Locatie: Ermelo

Re: Aansturing motorpotentiometer

Berichtdoor Kappa7 » ma 15 feb 2021, 23:56

Leeuwarden schreef:Op zich kan je gewoon een blauwe Alps motorpot aanschaffen, draadjes achterop de RK16 losmaken en aan de blauwe Alps solderen. Ben je voor ongeveer € 50,- klaar.

Heb ik voor mijn voorversterker ook zo gedaan.
http://zelfbouwaudio.nl/forum/viewtopic.php?f=7&t=27689#p1932846
Met op de print van de pot dan ook gelijk de ingang relais geplaatst en dat werkt prima.


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: audiofreak10, CCBot, hannesie en 2 gasten