ST88A Super Triode versterker door Ah!buis

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 15569
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: ST88A Super Triode versterker door Ah!buis

Berichtdoor Ah!buis » zo 03 jan 2021, 13:45

Spoc schreef:Dat leest inderdaad makkelijker, Anne. :goedzo:

Nog even voor de onderdelenkeuze de volgende vraag.
Voor de instelpotmeters P3 en P4 gebruik ik helitrim balk intelpot's. Die kan ik makkelijker op het chassis bevestigen. Alleen is de waarde 20K ipv 22K.
Maakt dit nog verschil voor de waarde van weerstand R22, deze is nu 10K?
Het regelbereik is nogal ruim, zal niet veel uitmaken.
Ik had de keramische trimpot gedacht, goeie ervaringen mee wbt de stabiliteit.En ik vind 't wel handig als je zo de stand van de loper ziet.
Anne
♫ Liever gaar in de kist dan weer een schokje gemist ♪

Gebruikersavatar
Spoc
Berichten: 92
Lid geworden op: zo 11 okt 2020, 16:20
Locatie: midden van het land

Re: ST88A Super Triode versterker door Ah!buis

Berichtdoor Spoc » do 07 jan 2021, 19:51

Ah!buis schreef:De schemas wat ruimer opgezet, kan er ook meer tekst bij.Tegelijk de voedingstrafo aangepast.
Enkele toevoegingen voor de zekerheid en het gemak.
De tegenkoppeling regelbaar, kan de ingangsgevoeligheid aangepast.En de condensator ook regelbaar, hangt af van de UGT en de stooicapaciteiten, dus een onzekere waarde.
Een stopweerstand toegevoegd en de negatieve voeding wat verder afgevlakt.
Om verwarring te vermijden de onderdelen nummering niet verandert.
Anne


Anne,
Die R33 in de voeding, is 2W niet aan de krappe kant, ik dacht dat 10W hier nodig was?

Groet, Bob
"Verbeelding is belangrijker dan kennis" (Einstein)

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 15569
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: ST88A Super Triode versterker door Ah!buis

Berichtdoor Ah!buis » do 07 jan 2021, 22:09

Spoc schreef:Die R33 in de voeding, is 2W niet aan de krappe kant, ik dacht dat 10W hier nodig was?
Is maar 15Ω dus veel verlies is er niet om warmte te veroorzaken.Je kunt er voor de zekerheid wel wat dikker inzetten, maar 10W is wel erg veel, neem maar 5W.
Anne
♫ Liever gaar in de kist dan weer een schokje gemist ♪

Gebruikersavatar
Spoc
Berichten: 92
Lid geworden op: zo 11 okt 2020, 16:20
Locatie: midden van het land

Re: ST88A Super Triode versterker door Ah!buis

Berichtdoor Spoc » do 07 jan 2021, 22:41

check! En we zijn vertrokken! De E90CC en de E92CC zijn inmiddels binnen. Siemens NOS en Philips Miniwatt NOS. Nog wel even de buispennetjes cleanen, zijn ietwat geoxideerd zo te zien.
Bob
"Verbeelding is belangrijker dan kennis" (Einstein)

Gebruikersavatar
Spoc
Berichten: 92
Lid geworden op: zo 11 okt 2020, 16:20
Locatie: midden van het land

Re: ST88A Super Triode versterker door Ah!buis

Berichtdoor Spoc » zo 17 jan 2021, 17:43

Het sprokkelen van de diverse onderdelen vordert gestaag. Nu ben van zins om de feedback te voorzien van een schakelaar. Met de mogelijkheid, uit of de ingestelde feedback, of om het leuk te laten smoelen zet ik een toggle switch op de frontplaat met een 0 stand, vaste stand 12 dB en de variabele stand. Waarschijnlijk kom je na instellen nooit meer aan die switch maar dat zien we later wel weer.
Voor de feedback heb ik inmiddels de trimpotmeter van 10K en de trimmer van de condensator 10pF geprobeerd een plekje op het chassis te geven. Dan hoef ik tenminste niet elke keer de versterker te openen.

Alleen dan de bekende beginnersvraag;
Hoe of waar meet ik de juiste instelling van P5 en C2?

Voor meetpunten M1 t/m M4 heb ik meetbusjes op het chassis. Dat lijkt mij ook wel gemakkelijk als ik zoiets dergelijks voor de feedback-instelling maak.
Bob
"Verbeelding is belangrijker dan kennis" (Einstein)

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 15569
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: ST88A Super Triode versterker door Ah!buis

Berichtdoor Ah!buis » zo 17 jan 2021, 19:26

Met P5 regel je de hoeveelheid tegenkoppeling en daarmee ook de (ingangs)gevoeligheid van de versterker.Is dus kwestie van hoeveel heb je nodig op de ingang.
Een maal dat ingesteld kan dat condensatortje afgeregeld op minimale afwijking bij een blokgolf op de uitgang.
Is met een oscilloscoop te doen.Maar komt niet zo nauw, kan ook weggelaten.
Anne
♫ Liever gaar in de kist dan weer een schokje gemist ♪

Gebruikersavatar
OpaBert
Berichten: 9867
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: ST88A Super Triode versterker door Ah!buis

Berichtdoor OpaBert » zo 17 jan 2021, 19:39

Spoc schreef:Het sprokkelen van de diverse onderdelen vordert gestaag. Nu ben van zins om de feedback te voorzien van een schakelaar. Met de mogelijkheid, uit of de ingestelde feedback, of om het leuk te laten smoelen zet ik een toggle switch op de frontplaat met een 0 stand, vaste stand 12 dB en de variabele stand. Waarschijnlijk kom je na instellen nooit meer aan die switch maar dat zien we later wel weer.
Voor de feedback heb ik inmiddels de trimpotmeter van 10K en de trimmer van de condensator 10pF geprobeerd een plekje op het chassis te geven. Dan hoef ik tenminste niet elke keer de versterker te openen.

Alleen dan de bekende beginnersvraag;
Hoe of waar meet ik de juiste instelling van P5 en C2?

Voor meetpunten M1 t/m M4 heb ik meetbusjes op het chassis. Dat lijkt mij ook wel gemakkelijk als ik zoiets dergelijks voor de feedback-instelling maak.
Bob

Bob het is tegenkoppeling uitschakelen
+ 12 db en met de volume kraan dicht hoor je nog een felle tik
Dus alleen schakelen als de versterker uit staat is warm aanbevolen :)
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 5308
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: ST88A Super Triode versterker door Ah!buis

Berichtdoor democles » zo 17 jan 2021, 21:25

Bob,
Feedback is meestal 1 instelling wat je mooi vind. (mooi meet)
Dus geen meetbuisje,schakelaar.
En dan wat Bert zegt,de TIK bij het omschakelen van de schakelaar [-X
Dat wil je niet,
Meetbuisjes voor de bias van de eindbuizen en bias potmeters die extern bediend kunnen worden zijn dan belangrijker.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 5308
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: ST88A Super Triode versterker door Ah!buis

Berichtdoor democles » ma 18 jan 2021, 2:49

Ik ga met Turretboards de deelschakeling opzetten. De komende maanden even op componentenjacht.


Weet niet of dat wel zo verstandig is.
Een paar printjes voor de deel schakelingen nemen minder ruimte in beslag,dus minder lange afstanden met minder kans op............
Heb even gewacht met deze opmerking,soms is ondervinding de beste leermeester.
Maar je hebt nog wat te goed van mij,ik hoor het wel :lol:

Gebruikersavatar
Spoc
Berichten: 92
Lid geworden op: zo 11 okt 2020, 16:20
Locatie: midden van het land

Re: ST88A Super Triode versterker door Ah!buis

Berichtdoor Spoc » ma 18 jan 2021, 10:40

democles schreef:
Ik ga met Turretboards de deelschakeling opzetten. De komende maanden even op componentenjacht.


Weet niet of dat wel zo verstandig is.
Een paar printjes voor de deel schakelingen nemen minder ruimte in beslag,dus minder lange afstanden met minder kans op............
Heb even gewacht met deze opmerking,soms is ondervinding de beste leermeester.
Maar je hebt nog wat te goed van mij,ik hoor het wel :lol:


Ik miste je input al :lol: Lijkt mij inderdaad beter om die feedback 1 maal in te regelen en de trimmers gewoon intern te houden op een mooi deelprintje :goeie: . Dan denk ik nog even na over een eventuele schakelaar.
Ik zie bij Conrad diverse 2mm meetbussen voor op het chassis. Zijn die van Hirschmann goed genoeg? Het materiaal is dat ietwat zachte plastic.
Bob
"Verbeelding is belangrijker dan kennis" (Einstein)

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 5308
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: ST88A Super Triode versterker door Ah!buis

Berichtdoor democles » ma 18 jan 2021, 13:37

Als het maar plastic is,dus geïsoleerd van het chassis.
Zelf had ik 4mm gebruikt,dan past er een 4mm banaan meetsnoer in.
Zoiets.
https://www.eoo-bv.nl/banaan-chassisdel ... zwart.html

Gebruikersavatar
OpaBert
Berichten: 9867
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: ST88A Super Triode versterker door Ah!buis

Berichtdoor OpaBert » ma 18 jan 2021, 20:26

Je kan eventueel ook een stekkertje gebruiken wat aan die stekkervoedingen zit
https://www.eoo-bv.nl/voeding-dc/18347-voedings-chassisdeel-21mm-55mm.html

https://www.eoo-bv.nl/voeding-dc/15159-voed-plug-2mm1-cliff-s.html

Maak je een snoertje aan met 2 banaanstekkers en heb je wat minder gaten in je plaat
Als je dat zou willen
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Spoc
Berichten: 92
Lid geworden op: zo 11 okt 2020, 16:20
Locatie: midden van het land

Re: ST88A Super Triode versterker door Ah!buis

Berichtdoor Spoc » di 19 jan 2021, 9:24

Ha Bert, dat is ook een mogelijkheid. In de eerste instantie dacht ik, a la Triode Dick, aan laboratoriumbusjes van 2 mm. Daar passen de meetpennen van de multimeter mooi in. Wat Democles aangeeft met de 4 mm maat is eigenlijk een stuk handiger. Kan ik gewoon mijn meetsnoeren met banaanstekkers gebruiken. Zit een stuk vaster. Ruimte genoeg op het chassis. Ik monteer de meetbusjes netjes op een rijtje "on-top" zoals bij een Manley Snapper of een paar centimeter verder op de achterkant. Ben ik nog niet uit. Beetje industriële look met wat zichtbare aansluitingen en instelpot's heeft wel wat.
"Verbeelding is belangrijker dan kennis" (Einstein)


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot, SemrushBot en 0 gasten