Eindelijk eens aan de Ncore. maar.......Plop

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

johan283
Berichten: 526
Lid geworden op: vr 12 nov 2010, 15:27

Re: Eindelijk eens aan de Ncore. maar.......Plop

Berichtdoor johan283 » wo 10 mar 2021, 21:58

Pjotr schreef:Mwah, een een gemaltraiteerde SMD print is ook geen feest. Buizen steek je zo om :lol:


Ik dacht die dingen zitten op DIL voetjes gemonteerd :lol:
vond het inderdaad al vreemd dat er alleen SMD varianten te vinden waren toen ik even naar de prijs zocht op mouser :hide:

johan283
Berichten: 526
Lid geworden op: vr 12 nov 2010, 15:27

Re: Eindelijk eens aan de Ncore. maar.......Plop

Berichtdoor johan283 » wo 10 mar 2021, 21:59

jeroen_d schreef:OPA1612

ok :goedzo:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 15634
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Eindelijk eens aan de Ncore. maar.......Plop

Berichtdoor Ah!buis » wo 10 mar 2021, 22:52

johan283 schreef:Ik dacht die dingen zitten op DIL voetjes gemonteerd :lol:
vond het inderdaad al vreemd dat er alleen SMD varianten te vinden waren toen ik even naar de prijs zocht op mouser :hide:
Er is nog altijd deze mogelijkheid, https://www.elektormagazine.nl/magazine ... 8799/45682 :D
Anne
♫ Liever gaar in de kist dan weer een schokje gemist ♪

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 25198
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Eindelijk eens aan de Ncore. maar.......Plop

Berichtdoor Pjotr » wo 10 mar 2021, 23:02

Ah!buis schreef:
johan283 schreef:Ik dacht die dingen zitten op DIL voetjes gemonteerd :lol:
vond het inderdaad al vreemd dat er alleen SMD varianten te vinden waren toen ik even naar de prijs zocht op mouser :hide:
Er is nog altijd deze mogelijkheid, https://www.elektormagazine.nl/magazine ... 8799/45682 :D
Anne

Waar ga je die dan in prikken?

6_nc502mp.jpg


:think:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 15634
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Eindelijk eens aan de Ncore. maar.......Plop

Berichtdoor Ah!buis » wo 10 mar 2021, 23:11

Pjotr schreef:
Ah!buis schreef:
johan283 schreef:Ik dacht die dingen zitten op DIL voetjes gemonteerd :lol:
vond het inderdaad al vreemd dat er alleen SMD varianten te vinden waren toen ik even naar de prijs zocht op mouser :hide:
Er is nog altijd deze mogelijkheid, https://www.elektormagazine.nl/magazine ... 8799/45682 :D
Anne

Waar ga je die dan in prikken?
:think:
Tja, 't is hier wel ZBA dus zelf printje maken ipv blokkedozen stapelen :lol:
Anne
♫ Liever gaar in de kist dan weer een schokje gemist ♪

Gebruikersavatar
satefan
Berichten: 2481
Lid geworden op: za 30 jan 2010, 20:11
Locatie: Lelystad

Re: Eindelijk eens aan de Ncore. maar.......Plop

Berichtdoor satefan » do 11 mar 2021, 15:25

Ah!buis schreef:
Pjotr schreef:
Ah!buis schreef:Er is nog altijd deze mogelijkheid, https://www.elektormagazine.nl/magazine ... 8799/45682 :D
Anne

Waar ga je die dan in prikken?
:think:
Tja, 't is hier wel ZBA dus zelf printje maken ipv blokkedozen stapelen :lol:
Anne


ZBA = Zelf Blokkendozen Audio.
Normaal is niets anders dan het gemiddelde van alle afwijkingen.

Gebruikersavatar
jeroen_d
Ook commercieel actief
Berichten: 11854
Lid geworden op: za 28 aug 2004, 1:21

Re: Eindelijk eens aan de Ncore. maar.......Plop

Berichtdoor jeroen_d » do 11 mar 2021, 19:20

Of toch weer gewoon kopen en geen ZBA.

https://www.audiophonics.fr/en/composan ... 14507.html
Logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal. Albert Einstein (1879 - 1955)

koenjer
Berichten: 188
Lid geworden op: vr 16 dec 2011, 14:10

Re: Eindelijk eens aan de Ncore. maar.......Plop

Berichtdoor koenjer » vr 12 mar 2021, 15:15

jeroen_d schreef:OPA1612


Iemand al eens geprobeerd in de Ncore modules de NE5532 te vervangen voor de OPA1612?

Gebruikersavatar
pappaleo
Berichten: 9210
Lid geworden op: wo 25 sep 2013, 14:30
Locatie: verder dan Delft of Drievliet

Re: Eindelijk eens aan de Ncore. maar.......Plop

Berichtdoor pappaleo » vr 12 mar 2021, 15:44

Mijn opa was van 1897.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 15634
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Eindelijk eens aan de Ncore. maar.......Plop

Berichtdoor Ah!buis » vr 12 mar 2021, 16:15

pappaleo schreef:Mijn opa was van 1897.
Ook al vervangen zeker ? :lol:
Anne
♫ Liever gaar in de kist dan weer een schokje gemist ♪

Gebruikersavatar
pappaleo
Berichten: 9210
Lid geworden op: wo 25 sep 2013, 14:30
Locatie: verder dan Delft of Drievliet

Re: Eindelijk eens aan de Ncore. maar.......Plop

Berichtdoor pappaleo » vr 12 mar 2021, 16:17

Die was onvervangbaar.

koenjer
Berichten: 188
Lid geworden op: vr 16 dec 2011, 14:10

Re: Eindelijk eens aan de Ncore. maar.......Plop

Berichtdoor koenjer » za 13 mar 2021, 22:31

pappaleo schreef:Die was onvervangbaar.

Men opa, men opa, men opa, niemand...... :lol:

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 25198
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Eindelijk eens aan de Ncore. maar.......Plop

Berichtdoor Pjotr » za 13 mar 2021, 23:28

De mijne is ook al dood en oma plukt ook al 30 jaar geen kippen meer. Maarreh de NE5532 vervangen door de LM4562 op mijn geluidskaart leverde een factor 10 lagere vervorming op. Dus ik verwacht dat vervangen van de NE5532 in de NCore door de OPA1612 zeker ook winst zal opleveren.
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 24495
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: Eindelijk eens aan de Ncore. maar.......Plop

Berichtdoor ds23man » za 13 mar 2021, 23:44

Gevaarlijke opmerking Peter.
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 25198
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Eindelijk eens aan de Ncore. maar.......Plop

Berichtdoor Pjotr » za 13 mar 2021, 23:54

ds23man schreef:Gevaarlijke opmerking Peter.

Leg het nou gewoon technisch uit waarom joh..... hebben we er ook wat aan.
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 24495
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: Eindelijk eens aan de Ncore. maar.......Plop

Berichtdoor ds23man » zo 14 mar 2021, 8:57

Omdat je niet weet hoe de schakeling is opgebouwd. Is dc gekoppeld met een servo.
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 25198
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Eindelijk eens aan de Ncore. maar.......Plop

Berichtdoor Pjotr » zo 14 mar 2021, 9:47

Ja dat hou je toch. Zulks gemod is altijd op eigen risico. En waarom zou het met de Fusion dan wel goed, en volgens Jeroen beter, werken? Is die stand-alone NCore zo wezenlijk anders dan?
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 24495
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: Eindelijk eens aan de Ncore. maar.......Plop

Berichtdoor ds23man » zo 14 mar 2021, 10:01

De NC500 die Jeroen gebruikt heeft geen ingangsbuffer, die moet de oem zelf knutselen.
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 25198
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Eindelijk eens aan de Ncore. maar.......Plop

Berichtdoor Pjotr » zo 14 mar 2021, 10:19

Ja hij heeft ook ander maten zie ik............ Leg nou eens uit waarom een NE5532 het wel prima doet en een OPA1612 gevaarlijk zou zijn. Zoveel verschillen die op-amps in zijn totaliteit helemaal niet. Behalve dat de OPA1612 een ordes lagere vervorming heeft.
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 24495
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: Eindelijk eens aan de Ncore. maar.......Plop

Berichtdoor ds23man » zo 14 mar 2021, 10:57

Ik zeg niet dat het gevaarlijk is, maar je moet wel weten wat je doet. De gebruikte buffer op de NC...MP serie is wezenlijk anders dan de buffer die Hypex voorstelt in de datasheet van de NC500. Verder zal de ingangsbuffer niet de bepalende factor zijn qua vervorming.
Fusion Filterdesign

koenjer
Berichten: 188
Lid geworden op: vr 16 dec 2011, 14:10

Re: Eindelijk eens aan de Ncore. maar.......Plop

Berichtdoor koenjer » di 16 mar 2021, 10:31

Pjotr schreef:Ja hij heeft ook ander maten zie ik............ Leg nou eens uit waarom een NE5532 het wel prima doet en een OPA1612 gevaarlijk zou zijn. Zoveel verschillen die op-amps in zijn totaliteit helemaal niet. Behalve dat de OPA1612 een ordes lagere vervorming heeft.


Misschien kan ik hem zelf invullen :lol:
De aux spanning op de Ncore MPxxxNC modules is 20V dus +/-40V en daarbij doe ik even de aanname dat dit ook de spanning is die in de voortrap gebruikt wordt. De NE5532 die lust dat wel maar de OPA1612 stopt volgens de datasheet bij +/-36V.

@ds23man, ik ken de discussies ook bij vorige hypex series rondom de opamps in de voortrap. En Bruno kennende is de schakeling rondom de NE5532 optimaal gemaakt en niks aan het toeval overgelaten.

Geloof zelf meer in het feit dat opamps eigen "klank karakters" kunnen hebben dan dat de extra lage ruis een veel beter resultaat geeft.
Opamps rolling een hobby voor sommigen (diyaudio staat er vol mee). Burson heeft er een businesscase omheen gebouwd :)

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 24495
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: Eindelijk eens aan de Ncore. maar.......Plop

Berichtdoor ds23man » di 16 mar 2021, 11:12

Er zitten twee 12 V regelaars op.
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
jeroen_d
Ook commercieel actief
Berichten: 11854
Lid geworden op: za 28 aug 2004, 1:21

Re: Eindelijk eens aan de Ncore. maar.......Plop

Berichtdoor jeroen_d » di 16 mar 2021, 11:46

Klopt, aux spanning is de ongereguleerde spanning op bv J6 connector. Prima geschikt om je eigen voedingsregelaar op te zetten.
J7 connector bevat trouwens ook de gereguleerde +/-12V maar ik weet nu even niet meer welke pinnen dat zijn. Staat niet in de datasheet.

Ik zie trouwens geen enkele reden waarom OPA1612 gevaar zou opleveren. Al helemaal niet vanuit het argument DC gekoppeld met een servo. Het is een dual opamp met voedingsspanning op pin 4 en 8, de andere pinnen zijn voor de vier ingangen en twee uitgangen. Daar kan je niet veel spannends van maken qua NE5532 specifieke schakeling op laagfrequent niveau. De DC offset van beide opamps verschilt, maar dat maakt toch niks uit?
Wat ik trouwens niet zou aanraden is om te gaan modden aan de modules. Levert alleen maar ellende op, het verwisselen van SMD componenten. En ik zou ook niet rekenen op coulantie van Hypex als om die reden je module kapot gaat, maw je bent je garantie kwijt.
Logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal. Albert Einstein (1879 - 1955)

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 25198
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Eindelijk eens aan de Ncore. maar.......Plop

Berichtdoor Pjotr » di 16 mar 2021, 12:02

koenjer schreef:Geloof zelf meer in het feit dat opamps eigen "klank karakters" kunnen hebben dan dat de extra lage ruis een veel beter resultaat geeft.
Opamps rolling een hobby voor sommigen (diyaudio staat er vol mee). Burson heeft er een businesscase omheen gebouwd :)

Ben ik het wel mee eens. En dat klank karakter wordt dan weer mede bepaald door het vervormingsprofiel. Dat geldt met name voor vermogensversterkers. Op dat vlak is het erg lastig om de vervorming heel laag te krijgen met de complexe speaker impedanties, grote stromen en hoge spangen. Op buffer niveau is dat veel makkelijker met de veel lagere stromen en spanningen en waar de op-amp veelal in klasse-A blijft. Het maakt m.i. veel uit waar die op-amp zit. Zit die in de vermogensloop van de eindversterker? Of is het simpel een lijnbuffer met weinig versterking (hoge loop gain)? In dat laatste geval verwacht ik niet veel onderling verschil. Al moet ik zeggen dat mijn ervaring met het upgraden van mijn geluidskaart ook wel weer anders doet vermoeden. Daar zitten de op-amps toch ook alleen als buffer achter de DAC chip: viewtopic.php?p=1585303#p1585303

De reden dat het gevaarlijk kan zijn zijn is meer wat Jeroen aangeeft. SMD desolderen en weer opnieuw solderen is tricky en moet je goed weten wat je doet, er bij kunnen en anyway ben je je garantie kwijt. Maar dat was volgens mij niet je vraag :D
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

koenjer
Berichten: 188
Lid geworden op: vr 16 dec 2011, 14:10

Re: Eindelijk eens aan de Ncore. maar.......Plop

Berichtdoor koenjer » zo 21 mar 2021, 18:12

Nou de 1612 opa's zitten erin. Moet er nog even voor zitten. Maar eerste indruk is dat ik geen\weinig verschil hoor :rofl:

Maargoed weer een saaie zondagmiddag door gekomen :D

En zoals mijn opa altijd zei: Wie niet waagt wie niet wint en wie niet poept wie niet stinkt :rock:


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 1 gast