Ruisarme Voorversterker

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 23833
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Ruisarme Voorversterker

Berichtdoor Pjotr » wo 04 nov 2020, 12:25

ds23man schreef:Electrets ruisen als de neten.

Ja dan kom je niet ver met een fet. Snoekieoplossing:

hercules_sagemann_372-62.png
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door Pjotr op wo 04 nov 2020, 12:45, 1 keer totaal gewijzigd.
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

Gebruikersavatar
PimDriessen
Berichten: 1121
Lid geworden op: wo 01 jan 2014, 14:41

Re: Ruisarme Voorversterker

Berichtdoor PimDriessen » wo 04 nov 2020, 12:26

SSassen schreef:Voor een microfoon, dat verandert de zaken, dan ben je op de goede weg!

Dank je wel.

Gebruikersavatar
PimDriessen
Berichten: 1121
Lid geworden op: wo 01 jan 2014, 14:41

Re: Ruisarme Voorversterker

Berichtdoor PimDriessen » wo 04 nov 2020, 12:38

ds23man schreef:Electrets ruisen als de neten.

Hoi Ds23man,

Dat ben ik met je eens, maar voor de toepassing zoals ik ze gebruik werkt dat goed, laagfrequent geluid meten.

De losse kapsels zoals bijvoorbeeld de MCE4000 is een stuk gevoeliger dan b.v. de Mini DSP Umik 1, die ik eerder gebruikte.

De toepassing was tot nu toe vervelende bromgeluiden opsporen in mijn woonomgeving, en dat heeft er toe geleid dat er al een verkeerd gemonteerde cv ketel boven water kwam, die is nu door de verhuurder van de gipsplaatwand afgehaald en op verticale beugels geplaatst.
Geen last meer van deze ketel die laagfrequent geluid produceerde via de gipsplaat wanden, waar deze oude huisjes mee bekleed zijn.
Groet,
Pim

Dat Meten wordt gedaan met Spectrum Lab software.

MarcelvdG
Berichten: 879
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: Ruisarme Voorversterker

Berichtdoor MarcelvdG » wo 04 nov 2020, 13:35

PUI Audio maakt een paar goedkope elektretmicrofoonkapsels met opvallend weinig ruis. Hun AOM-5024L-HD-R heeft een equivalente akoestische ruis van 14 dB(A), dat zit zo'n beetje tussen de waarden van professionele condensatormicrofoons voor podiumgebruik en voor studiogebruik in. Overigens is de gevoeligheid ook erg groot, daardoor staat er aan de uitgang net zoveel ruis als bij de gangbare types: A-gewogen gemiddelde 55 nV/wortel(Hz). Een AOM-5024L-HD-R kan wel veel minder herrie verwerken dan een professionele microfoon.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 15240
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Ruisarme Voorversterker

Berichtdoor Ah!buis » wo 04 nov 2020, 13:58

Dat eerste schema van Elektuur kan zo niet werken.Daar is een mic voor nodig met drie aansluitingen, massa, voeding en signaal. Zit dan een fet in met gemeenschappelijke drain, dus een source-volger.
Anne
♫ Liever gaar in de kist dan weer een schokje gemist ♪

Gebruikersavatar
PimDriessen
Berichten: 1121
Lid geworden op: wo 01 jan 2014, 14:41

Re: Ruisarme Voorversterker

Berichtdoor PimDriessen » wo 04 nov 2020, 14:02

MarcelvdG schreef:PUI Audio maakt een paar goedkope elektretmicrofoonkapsels met opvallend weinig ruis. Hun AOM-5024L-HD-R heeft een equivalente akoestische ruis van 14 dB(A), dat zit zo'n beetje tussen de waarden van professionele condensatormicrofoons voor podiumgebruik en voor studiogebruik in. Overigens is de gevoeligheid ook erg groot, daardoor staat er aan de uitgang net zoveel ruis als bij de gangbare types: A-gewogen gemiddelde 55 nV/wortel(Hz). Een AOM-5024L-HD-R kan wel veel minder herrie verwerken dan een professionele microfoon.


Hoi Marcel,
Dat is een interessant microfoonkapsel, ga dat bestellen kost ongeveer € 3,50
Groet,
Pim

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 23833
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Ruisarme Voorversterker

Berichtdoor Pjotr » wo 04 nov 2020, 14:09

Is een net kapseltje . maar wel met een wat groter diameter. en dat zie terug op hogere frequenties. Is dat kapseltje niet te modificeren naar een source follower? Dan kan ie waarschijnlijk veel meer SPL aan. Primo maakt ook mooie ruisarme kapseltjes: https://micbooster.com/primo-microphone ... em272.html
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

Gebruikersavatar
PimDriessen
Berichten: 1121
Lid geworden op: wo 01 jan 2014, 14:41

Re: Ruisarme Voorversterker

Berichtdoor PimDriessen » wo 04 nov 2020, 14:13

Ah!buis schreef:Dat eerste schema van Elektuur kan zo niet werken.Daar is een mic voor nodig met drie aansluitingen, massa, voeding en signaal. Zit dan een fet in met gemeenschappelijke drain, dus een source-volger.
Anne

Hoi Anne,
Gebruik daar een Electret microfoon kapsel voor met twee aansluitingen, en dat werkt goed.
Maar ze zijn nog wel te koop met drie aansluitingen.
https://www.baco-army-goods.nl/electret ... stuks.html

Groet,
Pim

Gebruikersavatar
PimDriessen
Berichten: 1121
Lid geworden op: wo 01 jan 2014, 14:41

Re: Ruisarme Voorversterker

Berichtdoor PimDriessen » wo 04 nov 2020, 14:20

Pjotr schreef:Is een net kapseltje . maar wel met een wat groter diameter. en dat zie terug op hogere frequenties. Is dat kapseltje niet te modificeren naar een source follower? Dan kan ie waarschijnlijk veel meer SPL aan. Primo maakt ook mooie ruisarme kapseltjes: https://micbooster.com/primo-microphone ... em272.html


Hoi Pjotr,
Ineens komt er een heel arsenaal aan microfoon kapsels te voorschijn, bedankt.
Groet,
Pim

Gebruikersavatar
SSassen
Berichten: 9807
Lid geworden op: vr 22 apr 2005, 10:21
Locatie: Zuidoostbeemster

Re: Ruisarme Voorversterker

Berichtdoor SSassen » wo 04 nov 2020, 14:29

Ja, mooi is dat he, Pjotr is net een soort eenarmige bandiet, soms trek je eraan en er komt er niets uit, maar soms vliegen de muntjes je ook om je oren, leuke vent, ik mag ‘m wel!
Mediocre is not my middle name.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 15240
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Ruisarme Voorversterker

Berichtdoor Ah!buis » wo 04 nov 2020, 14:32

PimDriessen schreef:
Ah!buis schreef:Dat eerste schema van Elektuur kan zo niet werken.Daar is een mic voor nodig met drie aansluitingen, massa, voeding en signaal. Zit dan een fet in met gemeenschappelijke drain, dus een source-volger.
Anne

Hoi Anne,
Gebruik daar een Electret microfoon kapsel voor met twee aansluitingen, en dat werkt goed.
Maar ze zijn nog wel te koop met drie aansluitingen.
https://www.baco-army-goods.nl/electret ... stuks.html

Groet,
Pim
Niks op tegen hoor, maar als je die gebruikt met het Elektuur schema zit het signaal kortgesloten met 47µF.Zou zo moeten,
elekt.png
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
♫ Liever gaar in de kist dan weer een schokje gemist ♪

Gebruikersavatar
PimDriessen
Berichten: 1121
Lid geworden op: wo 01 jan 2014, 14:41

Re: Ruisarme Voorversterker

Berichtdoor PimDriessen » wo 04 nov 2020, 15:52

Hoi Anne,

Als ik het goed begrijp is de Elektuur versterker wel te gebruiken met een twee draden kapsel, maar dan moet de Elco C3
47 uF eruit?.

Heb overigens maar twee van die kapsels met drie draden besteld voor € 1,75 per 2 stuks.

Groet,

Pim

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 15240
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Ruisarme Voorversterker

Berichtdoor Ah!buis » wo 04 nov 2020, 16:09

PimDriessen schreef:Hoi Anne,

Als ik het goed begrijp is de Elektuur versterker wel te gebruiken met een twee draden kapsel, maar dan moet de Elco C3 47 uF eruit?.
Als je alle rommel van de voeding erbij wil hebben wel :(
De weerstand naar de plus moet wel minstens in twee met een C naar massa ertussen.
Anne
♫ Liever gaar in de kist dan weer een schokje gemist ♪

Gebruikersavatar
PimDriessen
Berichten: 1121
Lid geworden op: wo 01 jan 2014, 14:41

Re: Ruisarme Voorversterker

Berichtdoor PimDriessen » wo 04 nov 2020, 16:53

Hoi Anne,
Dit bedoel je, als ik het goed begrijp.
Groet,
Pim
ScreenShot4597.bmp
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 15240
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Ruisarme Voorversterker

Berichtdoor Ah!buis » wo 04 nov 2020, 18:26

Met een tweedraads is er geen R1 en zit C1 aan de micro, onderaan R10.
Anne
♫ Liever gaar in de kist dan weer een schokje gemist ♪

Gebruikersavatar
PimDriessen
Berichten: 1121
Lid geworden op: wo 01 jan 2014, 14:41

Re: Ruisarme Voorversterker

Berichtdoor PimDriessen » wo 04 nov 2020, 18:41

Hoi Anne,
Dat die microfoon niet aan de ingang zit is een foutje wat ik nu pas zie.
De weerstand moet nog weg worden gehaald.
Bedankt.
Groet,
Pim

MarcelvdG
Berichten: 879
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: Ruisarme Voorversterker

Berichtdoor MarcelvdG » wo 04 nov 2020, 22:29

Pjotr schreef:Is een net kapseltje . maar wel met een wat groter diameter. en dat zie terug op hogere frequenties. Is dat kapseltje niet te modificeren naar een source follower? Dan kan ie waarschijnlijk veel meer SPL aan. Primo maakt ook mooie ruisarme kapseltjes: https://micbooster.com/primo-microphone ... em272.html


Henk ten Pierick had een truc om minder vervorming uit kapsels met twee aansluitingen te krijgen: aansluiten op een virtuele aarde en dan de spanning zo laag maken dat de FET net in het triodegebied terecht komt. Het ruisniveau gaat daarmee natuurlijk wel weer een klein beetje omhoog.

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 23833
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Ruisarme Voorversterker

Berichtdoor Pjotr » wo 04 nov 2020, 22:44

Dat zet weinig zoden aan de dijk omdat dan de "bron" nog steeds tussen gate en source zit. Kun je net zo goed een cascode tor in de drain zetten. Dat de ruis daarmee stijgt ontgaat mij omdat de drain-gate lekstroom dan ook drastisch omlaag gaat. Zou dus eerder lager worden. Enige wat hier echt werkt is op de source uit koppelen. Sommige 2-pins kapseltjes zijn te modificeren, andere zijn al 3-pins zoals de EM273.
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

MarcelvdG
Berichten: 879
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: Ruisarme Voorversterker

Berichtdoor MarcelvdG » wo 04 nov 2020, 23:12

Een cascode is inderdaad een mogelijke implementatie van zijn idee.

Het klopt dat je minder hagelruis van drain-gatelekstroom krijgt. Aan de andere kant zakt de transconductantie van de FET omdat die in triode gezet wordt, en dat leidt weer tot meer ruis equivalent aan de ingang. In de limiet voor VDS -> 0 heb je geen transconductantie meer over en gaat de equivalente ingangsruisspanning naar oneindig.

Welk effect overheerst bij de instelling die Henk gebruikte, weet ik eigenlijk niet. Ik veronderstelde dat de ruis wat omhoog ging vanwege de dalende transconductantie, maar misschien gaat dat wel minder hard dan de dalende hagelruis van de lekstroom. Ik kan het hem ook niet meer vragen, want hij is helaas in 2013 overleden.

Er een sourcevolger van maken is inderdaad nog beter.

Gebruikersavatar
PimDriessen
Berichten: 1121
Lid geworden op: wo 01 jan 2014, 14:41

Re: Ruisarme Voorversterker

Berichtdoor PimDriessen » wo 11 nov 2020, 17:03

Hoi Anne, Marcel, Pjotr, en andere Lezers

Ze zijn er nog wel, de Electret microfoons met 3 aansluitingen, alleen staat er helemaal geen aanduiding op wel een markering in de vorm van een nokje, en het massa lipje.

ScreenShot4631.bmp


ScreenShot4632.bmp


Heeft iemand een idee hoe je deze moet aansluiten ?.
Groet,
Pim
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 15240
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Ruisarme Voorversterker

Berichtdoor Ah!buis » wo 11 nov 2020, 18:24

Zo heb ik ze nog niet gezien.Was meestal een afgeschermde draad (massa en source) en een rode draad naar de +.
Zou zeggen gewoon proberen,met de serieweerstand naar de voeding kan de stroom niet (te)groot worden.
Anne
♫ Liever gaar in de kist dan weer een schokje gemist ♪

Gebruikersavatar
PimDriessen
Berichten: 1121
Lid geworden op: wo 01 jan 2014, 14:41

Re: Ruisarme Voorversterker

Berichtdoor PimDriessen » wo 11 nov 2020, 18:44

Hoi Anne,

zou dit een optie zijn?.
ScreenShot4631B.bmp

ScreenShot4632B.bmp


Want dit is toch wat er in het huisje zit ?.
ScreenShot4635.bmp


Groet,
Pim
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 15240
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Ruisarme Voorversterker

Berichtdoor Ah!buis » wo 11 nov 2020, 19:08

Lijkt wel het meest waarschijnlijk.
Alleen laatste plaatje klopt niet, zijn maar twee aansluitingen.
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
♫ Liever gaar in de kist dan weer een schokje gemist ♪

Gebruikersavatar
PimDriessen
Berichten: 1121
Lid geworden op: wo 01 jan 2014, 14:41

Re: Ruisarme Voorversterker

Berichtdoor PimDriessen » wo 11 nov 2020, 19:28

Hoi Anne,
Het kwam niet helemaal uit de verf, om het maar zo te zeggen.
Maar jou afbeelding is de juiste.
Ga het maar even uit proberen.
Groet,
Pim

Gebruikersavatar
PimDriessen
Berichten: 1121
Lid geworden op: wo 01 jan 2014, 14:41

Re: Ruisarme Voorversterker

Berichtdoor PimDriessen » wo 11 nov 2020, 20:14

Ah!buis schreef:Lijkt wel het meest waarschijnlijk.
Alleen laatste plaatje klopt niet, zijn maar twee aansluitingen.
Anne


Hoi Anne,
Het klopt dat nokje is de +.
Gevoelige microfoon dat is duidelijk, op de oscilloscoop bekeken.
Nu even een behuizing er voor maken.

Groet,
Pim


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 0 gasten