Dubbel mono LM3886 versterker

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
Douwe84
Berichten: 2756
Lid geworden op: wo 26 nov 2014, 22:40
Locatie: Amersfoort

Re: Dubbel mono LM3886 versterker

Berichtdoor Douwe84 » zo 01 nov 2020, 16:05

Zoiets? We zitten met ac in op rechts, potmeter in t midden.

Mn autisme kan dit moeilijk aan maar als t kan kan t.

20201101_154334~2.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 27335
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: Dubbel mono LM3886 versterker

Berichtdoor Henkjan » zo 01 nov 2020, 16:19

ik heb t zo in m'n knuisje amp met 2 trafo's:
Afbeelding
dus 230V in in t midden, naar de trafo's, van daar naar de versterkers die tegen de zijwand aan zitten, en dan zo kort mogelijke signaal draden naar de achterkant (die printjes tussen de trafo's zijn softstart en signaal detectie)
If it measures good, but sounds bad, you're measuring the wrong thing." ― Dr. Richard C. Heyser

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 24843
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Dubbel mono LM3886 versterker

Berichtdoor Pjotr » zo 01 nov 2020, 16:30

Douwe84 schreef:Zoiets? We zitten met ac in op rechts, potmeter in t midden.

Mn autisme kan dit moeilijk aan maar als t kan kan t.

20201101_154334~2.jpg

Vuistregel 1: Houdt alle power verbindingen zo kort mogelijk. Met name tussen de ampprint en de voedingsprint.
Vuistregel 2: Houdt signaaldraden, zoals de ingang, zo veel mogelijk weg van stroom voerende draden, zoals van de voeding en LS.

In dit geval zou ik de trafo's dicht bij elkaar in het midden zetten. De voedingsprinten 1/4 slag draaien zodat de verbindingen met de ampprinten vlak bij elkaar komen. De versterkers links en rechts tegen beide zijkanten schroeven.
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

Gebruikersavatar
Douwe84
Berichten: 2756
Lid geworden op: wo 26 nov 2014, 22:40
Locatie: Amersfoort

Re: Dubbel mono LM3886 versterker

Berichtdoor Douwe84 » zo 01 nov 2020, 16:48

Daar gaan we dus de mist in, wij hebben de ac in al aan de rechter zijde zitten. Dus trafos dan maar rechts.

Dan kom ik op zoiets

20201101_164405.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 24843
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Dubbel mono LM3886 versterker

Berichtdoor Pjotr » zo 01 nov 2020, 16:56

Ja. zit je alleen met "2 kachels in dezelfde kamer naast elkaar" :D Maar dat kan wel als je niet te bruut gaat doen. En als je nu de voedingen weer een kwart slag draait zijn de verbindingen korter. Overigens ga je die zware trafo's zo op de bodemplaat schroeven?
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

Gebruikersavatar
Douwe84
Berichten: 2756
Lid geworden op: wo 26 nov 2014, 22:40
Locatie: Amersfoort

Re: Dubbel mono LM3886 versterker

Berichtdoor Douwe84 » zo 01 nov 2020, 17:18

Dubbel
Laatst gewijzigd door Douwe84 op zo 01 nov 2020, 17:26, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Douwe84
Berichten: 2756
Lid geworden op: wo 26 nov 2014, 22:40
Locatie: Amersfoort

Re: Dubbel mono LM3886 versterker

Berichtdoor Douwe84 » zo 01 nov 2020, 17:25

Voeding draaien kan nog wel denk ik idd, potmeter in t midden stukje naar achter ivm on/off schakelaar dus even zien of dat wil passen...

Pappaleo geeft aan dat zijn meetversterker amper warm wordt op een stuk kleiner paneel dus denk dat dat wel goed komt.

Wat ik iig wel weet... Volgende keer eerst hier verifiëren voordat er gefreesd en geboord wordt :p

Overigens, softstart niet nodig. Toch?

Edit: trafos heb ik zo'n schotel voor zoals Henkjan ook heeft

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 24471
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Dubbel mono LM3886 versterker

Berichtdoor ray5150 » zo 01 nov 2020, 17:36

Douwe84 schreef:Overigens, softstart niet nodig. Toch?


Nu je erover begint, met 500 VA aan trafo's en 8 forse elco's erachter. is dat denk ik wel aan te raden.
Hangt ook een beetje dat de karakteristiek van je groepenkast zekeringen(automaten) af, waar de een zich erin verslikt, zal de ander er wel een probleem mee hebben.

https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R ... =0&_sop=15

Gebruikersavatar
Douwe84
Berichten: 2756
Lid geworden op: wo 26 nov 2014, 22:40
Locatie: Amersfoort

Re: Dubbel mono LM3886 versterker

Berichtdoor Douwe84 » zo 01 nov 2020, 17:44

ray5150 schreef:
Douwe84 schreef:Overigens, softstart niet nodig. Toch?


Nu je erover begint, met 500 VA aan trafo's en 8 forse elco's erachter. is dat denk ik wel aan te raden.
Hangt ook een beetje dat de karakteristiek van je groepenkast zekeringen(automaten) af, waar de een zich erin verslikt, zal de ander er wel een probleem mee hebben.

https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R ... =0&_sop=15


Beter t zekere voor t onzekere dan denk ik... 1 stuk tussen ac in en beide trafos?

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 24843
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Dubbel mono LM3886 versterker

Berichtdoor Pjotr » zo 01 nov 2020, 17:45

Elco's doen niet mee bij het inschakelen. Het is de trafo die in verzadiging gaat als er nog geen magnetisch veld is. Ik zou hier gewoon een NTC nemen van ca 10 ohm voor beide trafo's te samen. Twee van deze in setrie: https://www.eoo-bv.nl/ntc-voor-inschake ... -20mm.html
Overigens zou je voor het doel met 2x 24V @ 100VA afkunnen hier.
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

Gebruikersavatar
Douwe84
Berichten: 2756
Lid geworden op: wo 26 nov 2014, 22:40
Locatie: Amersfoort

Re: Dubbel mono LM3886 versterker

Berichtdoor Douwe84 » zo 01 nov 2020, 18:00

Trafos zijn wat heftig maar kon ze voor een mooie prijs overnemen dus maar gedaan haha.

Ntc tussen ingang en trafos is dus voldoende, prima. Doen we dat.

Gebruikersavatar
Shadow
Berichten: 13227
Lid geworden op: vr 28 jan 2011, 20:56
Locatie: Vlissingen

Re: Dubbel mono LM3886 versterker

Berichtdoor Shadow » zo 01 nov 2020, 19:05

Ik heb in mijn huiskamerversterker ook de 3886 chips op 1 zijwand zitten, na 12+ uur draaien in een dicht kastje is die nauwlijks heet...

B34B2F02-BAE9-4506-9721-BC39A2E95D31.jpeg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Passed over: Pass Aleph 5
Kleine subjes bouwen (2xSDX12) met mfb
Nog een mooie monitor voor daar bovenop met de JA-8008 en T035

Gebruikersavatar
pappaleo
Berichten: 8903
Lid geworden op: wo 25 sep 2013, 14:30
Locatie: verder dan Delft of Drievliet

Re: Dubbel mono LM3886 versterker

Berichtdoor pappaleo » zo 01 nov 2020, 19:13

Precies, dat moet je eens met een Dayton 2.1 plate amp proberen. :mrgreen:

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 24843
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Dubbel mono LM3886 versterker

Berichtdoor Pjotr » zo 01 nov 2020, 19:18

pappaleo schreef:Precies, dat moet je eens met een Dayton 2.1 plate amp proberen. :mrgreen:

Aan de andere kant krijg je die amp van Joram weer niet in het subje van je zoon gepropt :lol:
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

Gebruikersavatar
pappaleo
Berichten: 8903
Lid geworden op: wo 25 sep 2013, 14:30
Locatie: verder dan Delft of Drievliet

Re: Dubbel mono LM3886 versterker

Berichtdoor pappaleo » zo 01 nov 2020, 19:22

Ik weet het. Ik heb zelf ook nog zo'n ding op stapel staan.

Gebruikersavatar
Douwe84
Berichten: 2756
Lid geworden op: wo 26 nov 2014, 22:40
Locatie: Amersfoort

Re: Dubbel mono LM3886 versterker

Berichtdoor Douwe84 » zo 01 nov 2020, 19:27

Ik zie dat de draden van signaal en voeding best dicht op elkaar zitten Joram, dat gaat gewoon goed dus. Ac in wel gescheiden.

Referentiebeelden helpen merk ik, anders neem ik t misschien te letterlijk en ga ik te spastisch alles willen scheiden.

En die klipjes om de chips op de wand te houden zijn ook top, die wil ik ook wel hebben. Scheelt boren en tappen. Hoe heet zoiets?

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 24843
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Dubbel mono LM3886 versterker

Berichtdoor Pjotr » zo 01 nov 2020, 19:31

I.i.g. niet parallel laten lopen naast elkaar. Gewoon je best doen het zo goed als mogelijk te doen. Moet wel hobby blijven en dat LM chipje is wel goed maar je hoeft je ook niet in onmogelijke bochten te wringen. Hier is nog een mooi bouwverslag van Dre met de LM3886: viewtopic.php?p=1819953#p1819953
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

Gebruikersavatar
Douwe84
Berichten: 2756
Lid geworden op: wo 26 nov 2014, 22:40
Locatie: Amersfoort

Re: Dubbel mono LM3886 versterker

Berichtdoor Douwe84 » zo 01 nov 2020, 20:39

Dank, zal ik doorlezen!

Edit: ik lees het een en ander over verlies door gebruik van ntc en dat ze warm worden en dus na uitschakelen even blijven en dus bij direct inschakelen minder werken, een relais hier naast sluit na opstarten de ntc kort. Is dat dan gewoon een softstart? :p

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 24843
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Dubbel mono LM3886 versterker

Berichtdoor Pjotr » zo 01 nov 2020, 22:08

Nee, die NTC wordt niet warm in dit geval. Daarvoor trekt de versterker veel te weinig vermogen gemiddeld. Begrenst alleen de kortsluitstroom met inschakelen zodat de automaat niet tript.
Laatst gewijzigd door Pjotr op zo 01 nov 2020, 22:35, 1 keer totaal gewijzigd.
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

Gebruikersavatar
Douwe84
Berichten: 2756
Lid geworden op: wo 26 nov 2014, 22:40
Locatie: Amersfoort

Re: Dubbel mono LM3886 versterker

Berichtdoor Douwe84 » zo 01 nov 2020, 22:12

Thx, ik twijfel niet aan wat je zegt hoor, wil t graag begrijpen :) hoe bereken je inschakelstroom van een ringkern? Deze maar bv ook van een 2x40 1kVa (voor een ander project ;) )

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 24843
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Dubbel mono LM3886 versterker

Berichtdoor Pjotr » zo 01 nov 2020, 22:18

Douwe84 schreef:Thx, ik twijfel niet aan wat je zegt hoor, wil t graag begrijpen :) hoe bereken je inschakelstroom van een ringkern? Deze maar bv ook van een 2x40 1kVa (voor een ander project ;) )

Dat is globaal de piek-netspanning (325V) gedeeld door de DC weerstand van de primaire wikkeling.
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

Gebruikersavatar
Shadow
Berichten: 13227
Lid geworden op: vr 28 jan 2011, 20:56
Locatie: Vlissingen

Re: Dubbel mono LM3886 versterker

Berichtdoor Shadow » zo 01 nov 2020, 22:30

Douwe84 schreef:Ik zie dat de draden van signaal en voeding best dicht op elkaar zitten Joram, dat gaat gewoon goed dus. Ac in wel gescheiden.

Referentiebeelden helpen merk ik, anders neem ik t misschien te letterlijk en ga ik te spastisch alles willen scheiden.

En die klipjes om de chips op de wand te houden zijn ook top, die wil ik ook wel hebben. Scheelt boren en tappen. Hoe heet zoiets?


Ja dat gaat prima, het was ook een beetje prutsen, aangezien dat m’n eerste versterker is, maar het werkt prima. Naar aanleiding van de tips van Peter ging het bij de volgende 3 beter - ik heb nog een setje liggen trouwens voor de garage eens te trakteren op wat nieuws :lol:

Bij de CA die ik voor Ton gebouwd heb ligt de signaal bedrading netjes onder de printen door en komt in z’n geheel niet meer in de buurt van de voedingsdraden;

40C82131-A551-4DB3-8EEE-E601157AECCB.jpeg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Passed over: Pass Aleph 5
Kleine subjes bouwen (2xSDX12) met mfb
Nog een mooie monitor voor daar bovenop met de JA-8008 en T035

Gebruikersavatar
Douwe84
Berichten: 2756
Lid geworden op: wo 26 nov 2014, 22:40
Locatie: Amersfoort

Re: Dubbel mono LM3886 versterker

Berichtdoor Douwe84 » ma 02 nov 2020, 7:01

Top, signaal interlands dacht ik ook aan :) ik zie bij je eerste versterker nog een weerstanden op de ingang zitten, waar dient dat voor ?

Pjotr schreef:
Douwe84 schreef:Thx, ik twijfel niet aan wat je zegt hoor, wil t graag begrijpen :) hoe bereken je inschakelstroom van een ringkern? Deze maar bv ook van een 2x40 1kVa (voor een ander project ;) )

Dat is globaal de piek-netspanning (325V) gedeeld door de DC weerstand van de primaire wikkeling.


Dank.

Gebruikersavatar
Shadow
Berichten: 13227
Lid geworden op: vr 28 jan 2011, 20:56
Locatie: Vlissingen

Re: Dubbel mono LM3886 versterker

Berichtdoor Shadow » ma 02 nov 2020, 7:17

Douwe84 schreef:Top, signaal interlands dacht ik ook aan :) ik zie bij je eerste versterker nog een weerstanden op de ingang zitten, waar dient dat voor ?


Signaalmassa naar kastmassa met 100r/100nF parallel.
Passed over: Pass Aleph 5
Kleine subjes bouwen (2xSDX12) met mfb
Nog een mooie monitor voor daar bovenop met de JA-8008 en T035

Gebruikersavatar
Douwe84
Berichten: 2756
Lid geworden op: wo 26 nov 2014, 22:40
Locatie: Amersfoort

Re: Dubbel mono LM3886 versterker

Berichtdoor Douwe84 » ma 02 nov 2020, 8:00

Pas je dat altijd toe? Ergo: moet ik dat ook doen? Wat is het doel? Centraal massa staat wel op de planning.


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: 3kes, CCBot, ray5150, Shadow en 1 gast