Bias automaat

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
Gerrittube
Berichten: 71
Lid geworden op: di 17 dec 2019, 20:00

Bias automaat

Berichtdoor Gerrittube » do 29 okt 2020, 19:41

Hallo,

Ik heb al een tijdje zitten experimenteren met een auto bias print (model ABS-Q) van audioamp.eu in mijn KT150 Push Pull project. Dit is zeg maar de budget tegenhanger van de TentLabs automaat, met een eigen netvoeding voor de negatieve spanning. De werking is in de basis prima, alleen oscilleert deze automaat behoorlijk op ca. 8 kHz, met flinke harmonischen en krijg ik dat er niet 1-2-3 uit. Dit is ook hoorbaar, natuurlijk met mijn diy EMI sniffer, maar ook gewoon als een verhoogde grondruis van de versterker.

Ik heb e.e.a. bij wijze van test net omgezet naar een vaste bias instelling en de ruststroom per buis is dan hetzelfde, alleen dan zonder de oscillatie.

Nu heb ik in dit forum ook wel eens gelezen over een bias automaat. Welke is dit? Is daar ergens een printje van verkrijgbaar? Waar kan ik er meer van vinden / lezen?

Groeten, Gerrit

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 902
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Bias automaat

Berichtdoor douwebakker » do 29 okt 2020, 20:35

Eigenwijs is ook wijs!

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 902
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Bias automaat

Berichtdoor douwebakker » do 29 okt 2020, 20:36


OpaBert heeft printjes.
Eigenwijs is ook wijs!

Gebruikersavatar
Gerrittube
Berichten: 71
Lid geworden op: di 17 dec 2019, 20:00

Re: Bias automaat

Berichtdoor Gerrittube » do 29 okt 2020, 21:07

Hallo Douwe,

Ik had dat topic wel gezien, maar kon er niet wijs uit worden. Ben wel benieuwd welke opaBert als print heeft liggen. Het lijkt me wel wat om dat te proberen.

Ik heb bij benadering zo’n 80 volt negatief nodig en de cathodestroom is max. 150 mA per buis, m.a.w. 600 mA voor 2 x 2 buizen bij 600 Volt hoogspanning.

Groeten, Gerrit

NB: OpaBert een PM gestuurd...

Gebruikersavatar
OpaBert
Berichten: 10053
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor OpaBert » do 29 okt 2020, 21:21

Gerrittube schreef:Hallo Douwe,

Ik had dat topic wel gezien, maar kon er niet wijs uit worden. Ben wel benieuwd welke opaBert als print heeft liggen. Het lijkt me wel wat om dat te proberen.

Ik heb bij benadering zo’n 80 volt negatief nodig en de cathodestroom is max. 150 mA per buis, m.a.w. 600 mA voor 2 x 2 buizen bij 600 Volt hoogspanning.

Groeten, Gerrit

De 80 volt is geen probleem
De 150 mA ook niet de Kathode meet weerstand is dan 4 ohm per buis
Ik heb nog printjes in stereo uitvoering waar alleen in de opdruk de 2N5401 verkeerd getekend zijn
Daar wil ik er wel 1 naar je sturen Zal de 4 stuks 2N5401 op solderen er een briefje bij doen waar in staat dat de opdruk op de print daar fout staat
Op een of andere manier is daar steeds onduidelijkheid over en wordt ik daarop aangesproken
Bij deze vertel ik het je nu
Printje kost incl verzenden en de 4 x 2N5401 5€
Stuur maar een pb als je dat printje wilt hebben
Wel verder goed lezen hoe je hem dient te gebruiken
2.2 uF elcos kun je in plaats van 100 volt ook in hogere waarde verkrijgen en met dezelfde steek
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
shit draadje vergeten :oops:

MarcelvdG
Berichten: 922
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: Bias automaat

Berichtdoor MarcelvdG » vr 30 okt 2020, 7:45

Gerrittube schreef:Hallo,

Ik heb al een tijdje zitten experimenteren met een auto bias print (model ABS-Q) van audioamp.eu in mijn KT150 Push Pull project. Dit is zeg maar de budget tegenhanger van de TentLabs automaat, met een eigen netvoeding voor de negatieve spanning. De werking is in de basis prima, alleen oscilleert deze automaat behoorlijk op ca. 8 kHz, met flinke harmonischen en krijg ik dat er niet 1-2-3 uit. Dit is ook hoorbaar, natuurlijk met mijn diy EMI sniffer, maar ook gewoon als een verhoogde grondruis van de versterker.

Ik heb e.e.a. bij wijze van test net omgezet naar een vaste bias instelling en de ruststroom per buis is dan hetzelfde, alleen dan zonder de oscillatie.

Nu heb ik in dit forum ook wel eens gelezen over een bias automaat. Welke is dit? Is daar ergens een printje van verkrijgbaar? Waar kan ik er meer van vinden / lezen?

Groeten, Gerrit


Interessant dat je die gekochte automaat niet stabiel krijgt. In het oorspronkelijke biasautomatendraadje, viewtopic.php?f=7&t=9507 , kwamen we ook gepubliceerde ontwerpen van automaten tegen die conceptueel niet deugden: of ze waren overgevoelig voor asymmetrische golfvormen, of niet stabiel te krijgen, of ze vervormden de bas flink bij zachte passages of een combinatie daarvan. Er zat zelfs een ontwerp van Menno van der Veen bij.

Uiteindelijk is dat draadje een soort lange brainstormsessie geworden die uitmondde in een ontwerp van Anne met wat aanpassingen van andere forumleden, en daar dan weer een paar varianten van. Dat draadje waar Douwe Bakker naar verwees is daar dan weer een overzicht van.

Gebruikersavatar
Gerrittube
Berichten: 71
Lid geworden op: di 17 dec 2019, 20:00

Re: Bias automaat

Berichtdoor Gerrittube » vr 30 okt 2020, 12:27

Ik zie dat Conrad de LT1014 niet heeft liggen. Bij Okaphone vind ik de LT1014CN en DN uitvoering. Kunnen deze ook?

Als ik het goed zie heeft de BIAS automaat alleen +5 volt nodig (en negatief)? Op de BIAS automaat pagina vind ik nl. ook informatie over + en - 12 volt. Nogal verwarrend, maar in het schema en op de print komt de 12 volt plus en min nergens terug.

Groeten, Gerrit

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 5359
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Bias automaat

Berichtdoor democles » vr 30 okt 2020, 13:05

Kijk bij Reicheld en dan de DN versie. Even op gezocht Anne adviseerde de CN versie,is dus ook goed.(werkte bij forumlid Zwartoog zijn GU50 versterker.)
Even getchecked bij mijn zelfbouw versie. (die heeft de DN versie)


Het printje gaat er oorspronkelijk van uit dat er een inschakelvertraging print in de versterker zit,waarbij een 12v HS relais de hoogspanning op de buizen zet.

Op de automaatprint zit een 12v relais,dat pas schakelt als het HS relais schakelt.
De 12v komt dan van het HS relais. Staat dus parallel aan het HS relais 12v schakelspanning.

Dit is de veiligheid,dat bij kort in en uitschakelen van de versterker de automaat altijd regelt vanaf max. negatieve spanning.
Laatst gewijzigd door democles op vr 30 okt 2020, 13:50, 3 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 5359
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Bias automaat

Berichtdoor democles » vr 30 okt 2020, 13:19

De 5v spanning wordt gemaakt op het automaat printje door een 5V spanningsregelaar op het printje.

Dus het printje voeden met ergens 9 tot 12v AC (of DC,dan vervallen de diodes (D6 tm D8, van de gelijkirichting op de automaat print.)
Laatst gewijzigd door democles op vr 30 okt 2020, 22:27, 5 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 5359
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Bias automaat

Berichtdoor democles » vr 30 okt 2020, 13:23

Gezien de negatieve spanning (bias spanning) nu door je bestaande automaat wordt verzorgd ,zul je dus zelf een gestabiliseerde negatief moeten maken.

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 902
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Bias automaat

Berichtdoor douwebakker » vr 30 okt 2020, 13:25

Gerrittube schreef:Ik zie dat Conrad de LT1014 niet heeft liggen. Bij Okaphone vind ik de LT1014CN en DN uitvoering. Kunnen deze ook?

Als ik het goed zie heeft de BIAS automaat alleen +5 volt nodig (en negatief)? Op de BIAS automaat pagina vind ik nl. ook informatie over + en - 12 volt. Nogal verwarrend, maar in het schema en op de print komt de 12 volt plus en min nergens terug.

Groeten, Gerrit

Ik heb de LT1014 bij Eoo-bv gekocht. Waren € 3,30 per stuk.
Eigenwijs is ook wijs!

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 5359
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Bias automaat

Berichtdoor democles » vr 30 okt 2020, 13:52

Kost nu 3 euro meer,maar minder als bij Reicheld.

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 902
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Bias automaat

Berichtdoor douwebakker » vr 30 okt 2020, 14:15

democles schreef:Kost nu 3 euro meer,maar minder als bij Reicheld.

Ik zie het. Een prijsstijging van 100%
Eigenwijs is ook wijs!

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 15650
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » vr 30 okt 2020, 14:31

Schijnt de laatste tijd meer vraag voor 't IC, gaat de prijs omhoog :( :lol:
Dit zijn de verschillende versies volgens datablad,
LT1014.png
moet een PDIP zijn.
Demo heeft het mooi uitgelegt, niet veel meer te doen.Hoewel een gestabiliseerde negatieve spanning hoeft niet enkel wat afgevlakt en wat hoger dan de negatieve roosterspanning voor de buizen (zo'n 20V meer).
Ik had ook al wat getekend, eigenlijk niet meer nodig maar kan er nog wel bij :sure:
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
♫ Liever gaar in de kist dan weer een schokje gemist ♪

MarcelvdG
Berichten: 922
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: Bias automaat

Berichtdoor MarcelvdG » vr 30 okt 2020, 17:18

Ah!buis schreef:Schijnt de laatste tijd meer vraag voor 't IC, gaat de prijs omhoog


Dat krijg je met al die mensen die jouw biasautomaat bouwen, straks moet Analog Devices er nog een productielijn bij zetten om aan de vraag te kunnen voldoen. :D

Gebruikersavatar
Gerrittube
Berichten: 71
Lid geworden op: di 17 dec 2019, 20:00

Re: Bias automaat

Berichtdoor Gerrittube » vr 30 okt 2020, 19:51

Dank voor alle uitleg, ik heb de LT1014DN vandaag besteld bij Okaphone. Misschien niet de allergoedkoopste aanbieder, maar zij nemen wel de moeite om het - goedkoop - als briefpost te versturen.

Ik vermoed dat ik het voedingsgedeelte van mijn vorige regelaar kan behouden; 5 VDC kan ik wel maken vanuit de al aanwezige 12 VDC voeding. Ik neem aan deze automaat niet al te veel stroom vraagt.

Groeten, Gerrit

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 5359
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Bias automaat

Berichtdoor democles » vr 30 okt 2020, 20:09

Nee haast niets,daarom zit er een weerstand en LED op de print,om toch voor voldoende belasting te zorgen voor de 78L05 spanningsregelaar.
Bij mij zit de led er niet op, 78L05 kan dat aan. (dus geen 7805maar de L versie!!!)

Was iets van 4mA als ik me kan herinneren .
Laatst gewijzigd door democles op vr 30 okt 2020, 21:06, 3 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
OpaBert
Berichten: 10053
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor OpaBert » vr 30 okt 2020, 20:17

Zo gaat hij op de post
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
OpaBert
Berichten: 10053
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Bias automaat

Berichtdoor OpaBert » vr 30 okt 2020, 21:14

democles schreef:De 5v spanning wordt gemaakt op het automaat printje door een 5V spanningsregelaar op het printje.

Dus het printje voeden met ergens 9 tot 12v AC (of DC,dan vervallen de diodes (D6 tm D8, van de gelijkirichting op de automaat print.)

Bedankt Peet en Anne stop het weer in de map Bias Automaat
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 5359
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Bias automaat

Berichtdoor democles » vr 30 okt 2020, 21:31

verwijderd.
Laatst gewijzigd door democles op vr 30 okt 2020, 22:27, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 15650
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » vr 30 okt 2020, 22:01

democles schreef:Er stond nog wat verkeerd op de tekening!
Dit veranderd,condensatoren en elco,s 100V en geen 10V. behalve die in de 5v voeding.
C1,3,5 en 7 (4µ7) hoeven helemaal geen 100V te zijn , staat nog geen 5V op !
En de diodes 1N4448 of 1N4150 niet de, meest gangbare, 1N4148 die heeft teveel spreiding op de spanning.
Anne
♫ Liever gaar in de kist dan weer een schokje gemist ♪

Gebruikersavatar
Gerrittube
Berichten: 71
Lid geworden op: di 17 dec 2019, 20:00

Re: Bias automaat

Berichtdoor Gerrittube » vr 30 okt 2020, 22:18

Super Bert, alvast bedankt voor alle moeite. Ik heb me ondertussen helemaal ingelezen in dit topic op dit forum.

Ik maak volgende week eerst een testopstelling om e.e.a. in te regelen en te testen.

Groeten, Gerrit

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 5359
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Bias automaat

Berichtdoor democles » vr 30 okt 2020, 22:28

Te veel verwarring,daarom dingen verwijderd.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 15650
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Bias automaat

Berichtdoor Ah!buis » vr 30 okt 2020, 23:11

democles schreef:Te veel verwarring,daarom dingen verwijderd.
Teveel verwijdering geeft ook weer verwarring :lol:
Anne
♫ Liever gaar in de kist dan weer een schokje gemist ♪

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 5359
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Bias automaat

Berichtdoor democles » vr 30 okt 2020, 23:28

Blijft het leuk :lol:


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot, Яндекс/Yandex [Bot] en 0 gasten