Hoe versterking veranderen (voor MC element)

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
buisje
Berichten: 565
Lid geworden op: do 17 nov 2005, 19:51
Locatie: Drenthe

Hoe versterking veranderen (voor MC element)

Berichtdoor buisje » vr 16 okt 2020, 15:20

Ik ben beetje aan het zoeken hoe ik door weerstanden te veranderen de versterkings factor in deze MM phono pre omhoog kan schroeven tbv een low output MC element Benz gold. Kom daar zo niet uit omdat phono riaa in schema verwerkt zit.

Welke weerstanden moet ik veranderen ?
Ik denk zelf aan de 7k5 en 200 ohm

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 25159
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Hoe versterking veranderen (voor MC element)

Berichtdoor Pjotr » vr 16 okt 2020, 15:28

buisje schreef:Ik ben beetje aan het zoeken hoe ik door weerstanden te veranderen de versterkings factor in deze MM phono pre omhoog kan schroeven tbv een low output MC element Benz gold. Kom daar zo niet uit omdat phono riaa in schema verwerkt zit.

Welke weerstanden moet ik veranderen ?
Ik denk zelf aan de 7k5 en 200 ohm

In welk concreet schema? Over het algemeen heeft een RIAA versterker voor MM te weinig open loop gain om die te verbouwen naar een RIAA voor MC. Meestal wordt dan een step-up trafo ingezet of een low noise pre-pre die 20 dB versterkt.
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

Gebruikersavatar
buisje
Berichten: 565
Lid geworden op: do 17 nov 2005, 19:51
Locatie: Drenthe

Re: Hoe versterking veranderen (voor MC element)

Berichtdoor buisje » vr 16 okt 2020, 15:28

Hoi Pjotr

Deze: https://ibb.co/HXnX1PQ

Ik krijg met geen mogelijkheid foto geupload

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 11938
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Hoe versterking veranderen (voor MC element)

Berichtdoor Barry2001 » vr 16 okt 2020, 15:37

phono.JPG


(Als je er een picje van maakt kun je 'm locaal uploaden, dit kan niet vanaf een adres)
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 25159
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Hoe versterking veranderen (voor MC element)

Berichtdoor Pjotr » vr 16 okt 2020, 16:34

Dat gaat hem zo echt niet worden Jan Willem. Ik zou eens op diyaudio.com gaan zoeken naar een redelijke MC-RIAA met low noise op-amps.
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

Gebruikersavatar
buisje
Berichten: 565
Lid geworden op: do 17 nov 2005, 19:51
Locatie: Drenthe

Re: Hoe versterking veranderen (voor MC element)

Berichtdoor buisje » vr 16 okt 2020, 18:04

Ik bedankt voor input. :)
Kan natuurlijk ook eens gewoon een ifi zen pre amp bestellen

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 25159
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Hoe versterking veranderen (voor MC element)

Berichtdoor Pjotr » vr 16 okt 2020, 18:29

Yup, kun je denk ik niet tegenaan bouwen voor dat geld: https://www.audiophonics.fr/en/vinyl-pr ... 14764.html Heb hem nog niet gehoord maar ziet er veelbelovend uit!
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

MarcelvdG
Berichten: 919
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: Hoe versterking veranderen (voor MC element)

Berichtdoor MarcelvdG » ma 26 okt 2020, 22:24

Pjotr schreef:In welk concreet schema? Over het algemeen heeft een RIAA versterker voor MM te weinig open loop gain om die te verbouwen naar een RIAA voor MC. Meestal wordt dan een step-up trafo ingezet of een low noise pre-pre die 20 dB versterkt.


Daar ben ik het helemaal mee eens, maar voor de volledigheid: daarnaast klopt er gewoonlijk ook niks van de ruisaanpassing, te veel spanningsruis voor MC. Bij een MC-versterker die wordt omgebouwd voor MM door alleen de tegenkoppeling aan te passen heb je vaak het tegenovergestelde: te veel stroomruis.

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 24461
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: Hoe versterking veranderen (voor MC element)

Berichtdoor ds23man » di 27 okt 2020, 12:09

Pjotr schreef:Yup, kun je denk ik niet tegenaan bouwen voor dat geld: https://www.audiophonics.fr/en/vinyl-pr ... 14764.html Heb hem nog niet gehoord maar ziet er veelbelovend uit!


Ziet er inderdaad netjes uit!
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
buisje
Berichten: 565
Lid geworden op: do 17 nov 2005, 19:51
Locatie: Drenthe

Re: Hoe versterking veranderen (voor MC element)

Berichtdoor buisje » di 27 okt 2020, 22:35

Ik denk dat ik toch eerst een MC pre-pre ga bouwen, de Le Pacific, deze hang ik aan de batterij gevoedde Phono pre. PIO caps voor prepre, en betere soundplus opams voor de phono zijn onderweg. Verder wil ik phono schema nog iets verbeteren met MKC caps. Ik hou jullie tzt op de hoogte (maar ik werk niet snel :D )


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 2 gasten