Bias afstellen Harman Kardon HK1200

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Burgerman
Berichten: 38
Lid geworden op: vr 22 mei 2015, 16:43

Bias afstellen Harman Kardon HK1200

Berichtdoor Burgerman » do 01 okt 2020, 21:18

Hallo,

mijn eerste recap project is een Harman Kardon HK1200. Alle elco's inmiddels vervangen, dus even afstellen en spelen maar.

Volgens de service manual allereerst de 'DC balance' afgesteld

Vervolgens de bias (Idling current). Helaas loop ik daar vast, de in de manual genoemde meepunten (TP401, TP402, TP403 en TP404) kan ik niet vinden in de versterker, noch in de service manual.

Zou iemand voor me kunnen kijken waar ik de meetpunten kan vinden/vertellen waar ik mijn multimeter moet aansluiten in de versterker om de bias af te stellen?

Alvast bedankt!

https://www.hifiengine.com/manual_library/harman-kardon/hk1200.shtml
Laatst gewijzigd door Burgerman op do 01 okt 2020, 22:18, 2 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 707
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Bias afstellen Harman Kardon HK1200

Berichtdoor douwebakker » do 01 okt 2020, 21:20

Over het algemeen zijn het de meetpunten over de emitterweerstanden van de eindtransistoren.
Eigenwijs is ook wijs!

Burgerman
Berichten: 38
Lid geworden op: vr 22 mei 2015, 16:43

Re: Bias afstellen Harman Kardon HK1200

Berichtdoor Burgerman » do 01 okt 2020, 21:26

douwebakker schreef:Over het algemeen zijn het de meetpunten over de emitterweerstanden van de eindtransistoren.


Bedankt voor je snelle reactie. Hoe moet ik mijn multimeter daarop aansluiten, als ik ze heb gevonden?

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 707
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Bias afstellen Harman Kardon HK1200

Berichtdoor douwebakker » do 01 okt 2020, 21:39

De ruststroom die door de eindtransistoren loopt loopt ook door de emitterweerstanden. Over het algemeen zijn het complementaire transistoren. Je kunt een voltmeter aansluiten op een laag bereik tussen de twee emitters.De gemeten waarde is analoog met de ruststroom. In de documentatie staat de waarde vermeld. Op het moment van meten moet er geen geluid zijn. Na ongeveer 30 minuten spelen kun je nog een keer meten. Soms kan d waarde iets oplopen als de versterker warm is. Wees voorzichtig met het aansluiten van de meetpennen. Een uitschieter kan d versterker om zeep helpen.
Eigenwijs is ook wijs!

Burgerman
Berichten: 38
Lid geworden op: vr 22 mei 2015, 16:43

Re: Bias afstellen Harman Kardon HK1200

Berichtdoor Burgerman » do 01 okt 2020, 22:18

Ik denk dat het zo goed is?!
20201001_215552.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 23941
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Bias afstellen Harman Kardon HK1200

Berichtdoor ray5150 » do 01 okt 2020, 22:26

33 millivolt. dat strookt met wat er in de manual staat. niks meer aan doen.
Laatst gewijzigd door ray5150 op do 01 okt 2020, 22:30, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 707
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Bias afstellen Harman Kardon HK1200

Berichtdoor douwebakker » do 01 okt 2020, 22:28

zitten er niet 2 weerstanden per kanaal? Of is de weerstand op de foto er een met 3 aanluitingen? Dan zou je even op de twee aansluitingen moeten meten die dicht bij elkaar zitten. De waarde die ik zie is in mV en lijkt me een gangbare waarde. Ik kan momenteel niet in de manual kijken. Morgen heb ik wel even tijd om het op te zoeken.
Edit: Ray is me al voor. Opgelost toch?
Eigenwijs is ook wijs!

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 23941
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Bias afstellen Harman Kardon HK1200

Berichtdoor ray5150 » do 01 okt 2020, 22:30

Dat zijn 2 weerstanden in 1 behuizing. (serieschakeling) daarom 3 meetpunten per weerstand. komt wel vaker voor.

Burgerman
Berichten: 38
Lid geworden op: vr 22 mei 2015, 16:43

Re: Bias afstellen Harman Kardon HK1200

Berichtdoor Burgerman » do 01 okt 2020, 22:54

Klopt! Gaat lukken zo, bedankt! :-)


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot, pappaleo, peterl, satefan en 0 gasten