Beveiliging tegen te grote stroom in je eindbuizen

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 14840
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Beveiliging tegen te grote stroom in je eindbuizen

Berichtdoor Ah!buis » zo 30 aug 2020, 13:56

democles schreef:Bedankt Anne :goedzo:

Maar even kijken of ik dit er bij kan knutselen bij mijn GU-50 blokjes met automaat.

Waar tap ik het beste het negatief af voor de schakeling?
Bij de gelijkrichting of op het automaat printje?
Maakt niet zoveel uit.De weerstand naar de min, hier 100k, moet ong 2k per volt dus 100k voor vanaf -50V.En meer dan 50V vindt je zowel bij de gelijkrichter als bij de automaat.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4963
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Beveiliging tegen te grote stroom in je eindbuizen

Berichtdoor democles » zo 30 aug 2020, 16:24

De aanpassing getekend (3,5x7cm),als aanvulling op een bestaande Timerprint in mijn GU-50 mono blokken.
Heb ruimte zat om het er bij te knutselen :lol:
yu2.jpg

beveiliging aanvullin timerprint.jpg

Beveiliging timer print.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door democles op ma 31 aug 2020, 15:10, 3 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 14840
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Beveiliging tegen te grote stroom in je eindbuizen

Berichtdoor Ah!buis » zo 30 aug 2020, 20:48

Het printje bekeken en daar zie ik 1k tussen trimpot en massa.Blijkt dat het idd ook zo in 't schema staat.Ik heb dus zitten knoeien :oops:
Eerst gedacht, met de automaat het bij ong 1,2V max kathodespanning te houden (dubbel van de ruststroom) en dus geen potje maar een spanningsdeler met twee keer 1k.Heb ik wel weer de trimpot er terug in getekend en vergeten de weerstand ook weer terug te zetten.Met de trimpot zou die weerstand weer 470Ω mogen zijn anders is er niks te regelen, potje altijd op max.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
OpaBert
Berichten: 9005
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Beveiliging tegen te grote stroom in je eindbuizen

Berichtdoor OpaBert » zo 30 aug 2020, 21:00

Ah!buis schreef:Het printje bekeken en daar zie ik 1k tussen trimpot en massa.Blijkt dat het idd ook zo in 't schema staat.Ik heb dus zitten knoeien :oops:
Eerst gedacht, met de automaat het bij ong 1,2V max kathodespanning te houden (dubbel van de ruststroom) en dus geen potje maar een spanningsdeler met twee keer 1k.Heb ik wel weer de trimpot er terug in getekend en vergeten de weerstand ook weer terug te zetten.Met de trimpot zou die weerstand weer 470Ω mogen zijn anders is er niks te regelen, potje altijd op max.
Anne

Fijn Zit ik niet alleen klooien :lol:
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4963
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Beveiliging tegen te grote stroom in je eindbuizen

Berichtdoor democles » zo 30 aug 2020, 22:27

Tja :-k wilde de afslag zo wie zo bij 1v.

Tekeningen veranderd naar 470R weerstanden!
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 14840
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Beveiliging tegen te grote stroom in je eindbuizen

Berichtdoor Ah!buis » ma 31 aug 2020, 10:58

V4lve Lover schreef:Een tweede BT149 zag ik een beetje tegenop, met de diode gating kan je het instelpunt van de overcurrent thyristor varieren door voor de diodes een zener van bijv 1V te nemen, dan moet je wel een beetje opletten hoe je deze monteert.
Ipv de diodes te veranderen, gewoon instelbaar maken ?
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 541
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Beveiliging tegen te grote stroom in je eindbuizen

Berichtdoor douwebakker » ma 31 aug 2020, 11:19

Dag Anne, even een vraagje over de schakeling. Als je de thyristor in geleiding wil brengen is er op de gate minimaal een spanning nodig van 0.7V. Over de dioden D9 en D10 valt ook nog een spanning van 0.7V. Bij een kathode weerstand van 10 ohm moet dan minimaal 150mA lopen om de thyristor in geleiding te brengen. Is het dan niet verstandiger om toch 2 thyristoren te gebruiken? Dan kun je vanaf 70 mA instellen.
Eigenwijs is ook wijs!

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 14840
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Beveiliging tegen te grote stroom in je eindbuizen

Berichtdoor Ah!buis » ma 31 aug 2020, 12:45

douwebakker schreef:Dag Anne, even een vraagje over de schakeling. Als je de thyristor in geleiding wil brengen is er op de gate minimaal een spanning nodig van 0.7V. Over de dioden D9 en D10 valt ook nog een spanning van 0.7V. Bij een kathode weerstand van 10 ohm moet dan minimaal 150mA lopen om de thyristor in geleiding te brengen. Is het dan niet verstandiger om toch 2 thyristoren te gebruiken? Dan kun je vanaf 70 mA instellen.
Het gaat wel om een klasse AB versterker.In rust, met de automaat, komt er 0,6V op de kathode.Maar, in tegenstelling met klasse A waarbij de stroom nauwelijks verandert, loopt de gemiddelde stroom bij wat uitsturing flink op.Als je dan op 70mA max regelt slaat de boel af bij wat herrie (buren blij :lol: ).Ik denk dat die 150mA niks teveel is.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

V4lve Lover
Berichten: 74
Lid geworden op: ma 23 sep 2019, 12:02
Locatie: Ravenstein

Re: Beveiliging tegen te grote stroom in je eindbuizen

Berichtdoor V4lve Lover » ma 31 aug 2020, 13:53

Ah!buis schreef:
V4lve Lover schreef:Een tweede BT149 zag ik een beetje tegenop, met de diode gating kan je het instelpunt van de overcurrent thyristor varieren door voor de diodes een zener van bijv 1V te nemen, dan moet je wel een beetje opletten hoe je deze monteert.
Ipv de diodes te veranderen, gewoon instelbaar maken ?
Anne


Ik ga ervanuit dat de boel gewoon ingesteld kan worden door keuze van de diode. Een BAV21 heeft ongeveer 680mV voorwaarts wil je 20mA lagere triggering pak je simpelweg een BAT diode.

De printen zijn besteld, ik heb er 5 over voor degene die met dit circuit aan de gang willen, de prijs daarvoor is €3 per stuk, een deel van de onderdelen kan hier uit de bakjes geleverd worden.

Gr,
Florick

V4lve Lover
Berichten: 74
Lid geworden op: ma 23 sep 2019, 12:02
Locatie: Ravenstein

Re: Beveiliging tegen te grote stroom in je eindbuizen

Berichtdoor V4lve Lover » ma 31 aug 2020, 14:42

Update 3 over.

Gebruikersavatar
OpaBert
Berichten: 9005
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Beveiliging tegen te grote stroom in je eindbuizen

Berichtdoor OpaBert » ma 31 aug 2020, 20:09

Nu ben zeer benieuwd en dankbaar dat jullie hier zo hard aan het werk zijn geweest. :goeie: :goeie: :goeie:
Vanmorgen aan het opruimen van mn schuur begonnen
En morgen met wat rommel naar de mileustraat en oud ijzer boer
Dan ga ik de Velleman Voorversterker proberen te repareren en zal ik wel weer een beroep op jullie doen
Maar ben zeer nieuwsgierig Demo of je het werkend heb gekregen
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4963
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Beveiliging tegen te grote stroom in je eindbuizen

Berichtdoor democles » ma 31 aug 2020, 21:03

Eerst nog werken aan de Phonodude,Bert
Dan weer wat anders,dus kan nog wel even duren............ :mrgreen:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 14840
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Beveiliging tegen te grote stroom in je eindbuizen

Berichtdoor Ah!buis » ma 31 aug 2020, 22:54

democles schreef:Eerst nog werken aan de Phonodude,Bert
Dan weer wat anders,dus kan nog wel even duren............ :mrgreen:
Groot gelijk :D
Vanalles door elkaar geeft enkel verwarring 8-[
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
OpaBert
Berichten: 9005
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Beveiliging tegen te grote stroom in je eindbuizen

Berichtdoor OpaBert » ma 31 aug 2020, 23:05

Ah!buis schreef:
democles schreef:Eerst nog werken aan de Phonodude,Bert
Dan weer wat anders,dus kan nog wel even duren............ :mrgreen:
Groot gelijk :D
Vanalles door elkaar geeft enkel verwarring 8-[
Anne

Dat is waarom ik alles door de war gooi Wil altijd alles doen 8-[ 8-[
shit draadje vergeten :oops:


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot, HuaweiBots-114.119.133.x, HuaweiBots-114.119.136.x, HuaweiBots-114.119.144.x, HuaweiBots-114.119.152.x, HuaweiBots-114.119.156.x, HuaweiBots-114.119.157.x en 2 gasten