Meten actieve componenten

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Gerrittube
Berichten: 25
Lid geworden op: di 17 dec 2019, 20:00

Meten actieve componenten

Berichtdoor Gerrittube » di 25 aug 2020, 20:48

Om alle actieve componenten (transistoren / MOSFETS / diodes) te kunnen testen heb ik dit meetapparaatje online aangeschaft. Het zou ook aan condensatoren kunnen meten (ESR). Ik heb ‘m net binnengekregen, maar er zig geen enkele beschrijving bij.

Zou het echt “automatic identification” zijn? M.a.w. sluit maar wat aan en het wordt juist gemeten? Wel ideaal voor de gemiddelde hobbyist, die geen handleidingen leest... Heeft iemand hier ervaring mee?

Groeten, Gerrit
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
One World Concepts
Ook commercieel actief
Berichten: 973
Lid geworden op: wo 02 mei 2018, 14:53

Re: Meten actieve componenten

Berichtdoor One World Concepts » di 25 aug 2020, 21:13

Volgens mij is dit hetzelfde als al die vele anderen op het internet, maar dan zonder behuizing.
Je stopt bv een weerstand of een condensator in pin 1+2 of 1+3 of 2+3 en dan test
Met een transistor gebruik je 1+2+3, voor elk pootje 1
Het maakt niet uit welke 1,2 of 3 je gebruikt, die zijn namelijk met elkaar verbonden.

Hier moet vaak nog wel een 9V batterij in (die zit er niet altijd bij)

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 11236
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Meten actieve componenten

Berichtdoor Barry2001 » di 25 aug 2020, 21:28

Ik heb exact dezelfde Gerrit. Zoals 1 wereld beschrijft werkt het inderdaad, component erin en automatisch meten op de genummerde entry's. Heb er transitoren mee gemeten, FET's, en condensatoren. Waar het vooral handig voor is, is om te kijken wat de aansluitingen zijn. Voor exacte meetwaarden indien van belang kun je je afvragen hoe nauwkeurig het is, en vooral onder welke condities (frequentie e.d.) er gemeten wordt. Het is gewoon even makkelijk op de labtafel.
Elco's heb ik er nog niet mee gemeten, is ook weer een apart verhaal. Los van elco's die geladen kunnen zijn en eventueel het ding kunnen opblazen zou je bij ESR metingen wel vraagtekens kunnen stellen. Maar voor het geld (dacht iets van US $10 - 15 op eBay?) is het wel een geinig ding. Oja, heb onlangs c's gematched voor een phonotrapje (nF bereik) en dit vergeleken met een professionele LCR meter op m'n werk, zat nauwelijks verschil in. daarvoor is 'ie bruikbaar.

Gerrittube
Berichten: 25
Lid geworden op: di 17 dec 2019, 20:00

Re: Meten actieve componenten

Berichtdoor Gerrittube » di 25 aug 2020, 21:39

OK, dat klinkt goed. Ik druk er morgen een batterij in, die heb ik altijd wel liggen. In het batterijvakje zat nog een ZIF-socket met een hefboompje verstopt, dus dat maakt het plaatsen van de onderdelen nog weer makkelijker.

Groeten, Gerrit

jvenema
Berichten: 705
Lid geworden op: di 20 aug 2019, 12:38

Re: Meten actieve componenten

Berichtdoor jvenema » di 25 aug 2020, 21:52

Kijk even naar:
https://youtu.be/7Br3L1B80ow
of
https://youtu.be/zQuAWI4X1d0
veel van deze dingen lijken op elkaar

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 23848
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Meten actieve componenten

Berichtdoor ray5150 » di 25 aug 2020, 23:15

Dit is de mijne :

Tester.jpg


Kleurenschermpje, accu, opladen via USB aansluiting.
Was een euro of 15 op Ebay.
Fantastische uitvinding dit.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
One World Concepts
Ook commercieel actief
Berichten: 973
Lid geworden op: wo 02 mei 2018, 14:53

Re: Meten actieve componenten

Berichtdoor One World Concepts » di 25 aug 2020, 23:43

ray5150 schreef:Dit is de mijne :

Tester.jpg

Kleurenschermpje, accu, opladen via USB aansluiting.
Was een euro of 15 op Ebay.
Fantastische uitvinding dit.

Zeker, ook voor dat geld.

Ik moet alleen zeggen dat hij het uitlezen van inducties van smoorspoelen en trafo's niet zo leuk vind.
Wat dat betreft jammer dat je ze niet kan forceren in een bepaalde modus.

Overigens is het mogelijk om andere en betere firmware erop te zetten (zie EEVBlog)

Gerrittube
Berichten: 25
Lid geworden op: di 17 dec 2019, 20:00

Re: Meten actieve componenten

Berichtdoor Gerrittube » do 27 aug 2020, 16:22

Ik heb zo’n beetje van alles getest, ook mosfet’s en dikke elco’s. Het schermpje geeft alles keurig aan.
Zo te zien een leuk ding voor weinig geld.

Groeten, Gerrit

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 14892
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Meten actieve componenten

Berichtdoor Ah!buis » do 27 aug 2020, 20:06

Gerrittube schreef:Ik heb zo’n beetje van alles getest, ook mosfet’s en dikke elco’s. Het schermpje geeft alles keurig aan.
Zo te zien een leuk ding voor weinig geld.

Groeten, Gerrit
Probeer het 's met een BRY39 of een 3N201 :lol:
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4977
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Meten actieve componenten

Berichtdoor democles » do 27 aug 2020, 22:51

Gaat niet Anne,het ding meet alleen dingen met max. 3 pootjes :lol:

Spanningsregelaars wil ook niet.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 23848
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Meten actieve componenten

Berichtdoor ray5150 » do 27 aug 2020, 23:03

Het is me anders wel gelukt om er een CA3046 IC mee door te meten. da's een transistor array in DIP-14 behuizing.
Het ic op een breadboard geprikt, met 3 losse draadjes doorgekoppeld naar de meter, en dan met de datasheet ernaast per transistor steeds doormeten. :lol:


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot, douwebakker, HoMeR en 1 gast