Spanning zakt in onder belasting

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Pcdg
Berichten: 569
Lid geworden op: di 21 okt 2008, 14:24
Locatie: Den Haag

Re: Spanning zakt in onder belasting

Berichtdoor Pcdg » zo 23 aug 2020, 16:11

Dank voor je antwoord. Volgens mij is de print prima in orde. De trafo is nu echter bloedheet en hij stinkt naar plastic en impregneermiddel.

Doorgeslagen dus. Vanavond ga ik een nieuwe monteren.

Mvg, Paul

V4lve Lover
Berichten: 74
Lid geworden op: ma 23 sep 2019, 12:02
Locatie: Ravenstein

Re: Spanning zakt in onder belasting

Berichtdoor V4lve Lover » zo 23 aug 2020, 16:19

Vergeet dan niet de DIodes te vervangen door wat zwaardere types, als je twee dagen kan wachten dan stuur ik je twee nieuwe printen plus zekeringshouders en diodes *BY2000 op


De onderkant van de print
Universal HV print onderkant.png


Bovenkant koper.
UniversalHV print bovenkant.png
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
One World Concepts
Ook commercieel actief
Berichten: 845
Lid geworden op: wo 02 mei 2018, 14:53

Re: Spanning zakt in onder belasting

Berichtdoor One World Concepts » zo 23 aug 2020, 17:50

V4lve Lover schreef:Vergeet dan niet de DIodes te vervangen door wat zwaardere types, als je twee dagen kan wachten dan stuur ik je twee nieuwe printen plus zekeringshouders en diodes *BY2000 op


De onderkant van de print
Universal HV print onderkant.png

Bovenkant koper.
UniversalHV print bovenkant.png

Hoeveel vermogen verwacht je te gaan gebruiken?
Een 1N4007 kan 1A continu leveren.

Het enige wat ik me kan voorstellen is voor een diode te gaan met een hogere spanning, mits de rest van circuit het aan kan trouwens.
Zekering na de gelijkrichtbrug is trouwens ook niet heel fijn, liever ervoor.
http://www.valvewizard.co.uk/fuses.html

Pcdg
Berichten: 569
Lid geworden op: di 21 okt 2008, 14:24
Locatie: Den Haag

Re: Spanning zakt in onder belasting

Berichtdoor Pcdg » zo 23 aug 2020, 17:58

Super bedankt voor de heldere tekeningen en de service V4lve lover. Ik heb twee dagen geduld.

Ik heb de zekering bij de netentree zitten, zo doe ik het altijd.

Mvg Paul

Gebruikersavatar
OpaBert
Berichten: 8970
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Spanning zakt in onder belasting

Berichtdoor OpaBert » zo 23 aug 2020, 19:27

Als je een foto stuurt van de print met een beetje kwaliteit waar de diodes zichtbaar zijn kan dat ook gecontroleerd worden
En tevens een Foto van de Aansluiting op je trafo en ! hoe die draden op je Gelijkricht print zitten
Ander is het zo onzeker hoe het aangesloten zit Paul
Grt
OpaBert met zijn eigen Demonen :lol:
Edit zie dat de diodes goed op de print zitten voor een trafo met midden aftakking 240-0-240 volt
Waarvan de 0 aan de min komt en 240 240 aan de diode,s
Omdat je 337 volt onbelast meet zou de trafo 2x 240 volt moeten zijn :!:
Klopt dat :?:
shit draadje vergeten :oops:

Pcdg
Berichten: 569
Lid geworden op: di 21 okt 2008, 14:24
Locatie: Den Haag

Re: Spanning zakt in onder belasting

Berichtdoor Pcdg » zo 23 aug 2020, 19:59

Klopt allemaal als een bus opaBert. Ik denk dat de diodes toch zijn doorgeslagen en daarna de hoogspanningswikkeling hebben vernacheld... helaas.

Pcdg
Berichten: 569
Lid geworden op: di 21 okt 2008, 14:24
Locatie: Den Haag

Re: Spanning zakt in onder belasting

Berichtdoor Pcdg » ma 24 aug 2020, 16:16

Nou, ik heb muziek! Nadat ik de voedingstrafo had uitgewisseld en een frisse brugcel had gemonteerd gebeurde er wéér hetzelfde... ](*,) ](*,)

Blijkt dat beide vermogensweerstanden gaar zijn... je verzint het niet. Wist niet dat een cementweerstand het kon begeven. Enfin, weer wat geleerd. Ik ga maar eens wat muziek opzetten.

Groeten, Paul

p.s. ja, inderdaad een brugcel. De nieuwe trafo heeft een enkele wikkeling ipv een dubbele met centertap. ;-)

Gebruikersavatar
One World Concepts
Ook commercieel actief
Berichten: 845
Lid geworden op: wo 02 mei 2018, 14:53

Re: Spanning zakt in onder belasting

Berichtdoor One World Concepts » ma 24 aug 2020, 16:38

Pcdg schreef:Nou, ik heb muziek! Nadat ik de voedingstrafo had uitgewisseld en een frisse brugcel had gemonteerd gebeurde er wéér hetzelfde... ](*,) ](*,)

Blijkt dat beide vermogensweerstanden gaar zijn... je verzint het niet. Wist niet dat een cementweerstand het kon begeven. Enfin, weer wat geleerd. Ik ga maar eens wat muziek opzetten.

Groeten, Paul

p.s. ja, inderdaad een brugcel. De nieuwe trafo heeft een enkele wikkeling ipv een dubbele met centertap. ;-)

Dit is dan ook de reden dat je een zekering voor je brugcel wilt hebben.
Gare weerstanden die ook nog een kortsluiting veroorzaken, komen niet vaak voor.
Als die namelijk door fikken, wordt het meestal gewoon een open draad.
Wat ik doorgaans doe voordat ik iets nieuwe ga bouwen, is eerst alle onderdelen los testen zover dat mogelijk is.
Zeker als het om oude trafo's gaat.

Pcdg
Berichten: 569
Lid geworden op: di 21 okt 2008, 14:24
Locatie: Den Haag

Re: Spanning zakt in onder belasting

Berichtdoor Pcdg » ma 24 aug 2020, 17:23

Meestal doe ik dat ook, maar van de weerstanden ging ik voetstoots uit dat ze in orde waren. Ten onrechte dus!

Mvg, Paul

jvenema
Berichten: 684
Lid geworden op: di 20 aug 2019, 12:38

Re: Spanning zakt in onder belasting

Berichtdoor jvenema » ma 24 aug 2020, 19:50

Ik heb het jaren terug ook gehad dat een vermogens weerstand kapot was maar er niets van te zien was. Soort van interne breuk, gelukkig kun je die dingen gemakkelijk doormeten. Vaak als je iets niet kan vinden is het toch datgene waarvan je denk, dat kan het nooit zijn. Je geef jezelf zo een soort van blinde vlek.

Gebruikersavatar
OpaBert
Berichten: 8970
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Spanning zakt in onder belasting

Berichtdoor OpaBert » ma 24 aug 2020, 22:41

Pcdg schreef:Meestal doe ik dat ook, maar van de weerstanden ging ik voetstoots uit dat ze in orde waren. Ten onrechte dus!

Mvg, Paul

Dat is het altijd Paul
Ik heb dat ook je denkt gewoon dat is goed En daarom vind je de fout niet ! Maar het is nu dan toch gevonden :D
shit draadje vergeten :oops:

Pcdg
Berichten: 569
Lid geworden op: di 21 okt 2008, 14:24
Locatie: Den Haag

Re: Spanning zakt in onder belasting

Berichtdoor Pcdg » di 25 aug 2020, 8:44

Ja heren, het zit altijd in je blinde vlek.

Ik moet ook eens stoppen met het herbruiken van componenten uit sloopaparaten. De rotte weerstand kwam bijvoorbeeld uit een oude CRT monitor. Niet meer doen :-)

Mvg, Paul

jvenema
Berichten: 684
Lid geworden op: di 20 aug 2019, 12:38

Re: Spanning zakt in onder belasting

Berichtdoor jvenema » di 25 aug 2020, 9:28

Meten is weten, gissen is missen

Gebruikersavatar
satefan
Berichten: 2053
Lid geworden op: za 30 jan 2010, 20:11
Locatie: Lelystad

Re: Spanning zakt in onder belasting

Berichtdoor satefan » di 25 aug 2020, 9:40

jvenema schreef:Meten is weten, gissen is missen


Doe meer met ongeveer ;-)
Normaal is niets anders dan het gemiddelde van alle afwijkingen.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 23820
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Spanning zakt in onder belasting

Berichtdoor ray5150 » di 25 aug 2020, 9:42

Pfff. ik dacht dat ik erg was met het recyclen van oude meuk... :lol:
Zaken als diodes, standaard vermogensweerstanden en reguliere condensatoren kosten nou ook weer niet echt een rib uit je lijf.

Pcdg
Berichten: 569
Lid geworden op: di 21 okt 2008, 14:24
Locatie: Den Haag

Re: Spanning zakt in onder belasting

Berichtdoor Pcdg » di 25 aug 2020, 10:07

Nee, het kost bijna niets. Maar wanneer je het component niet in een laatje hebt zitten en je bent een avondje driftig aan het solderen dan ga ik toch weer even graaien in een doos met printplaten die ik bewaard heb voor 'je weet maar nooit' :lol:

molekuul
Berichten: 397
Lid geworden op: wo 02 feb 2005, 15:31
Locatie: Goirle

Re: Spanning zakt in onder belasting

Berichtdoor molekuul » di 25 aug 2020, 10:13

Ik zie op je foto maar 2 diodes, d2 en d4, monteer ook d1 en d3.

Pcdg
Berichten: 569
Lid geworden op: di 21 okt 2008, 14:24
Locatie: Den Haag

Re: Spanning zakt in onder belasting

Berichtdoor Pcdg » di 25 aug 2020, 10:20

Die foto is genomen toen er een voedingstrafo op stond met een dubbele primaire wikkeling met centertap. Dan hoeven er maar twee diodes in.

De huidige voedingstrafo heeft maar 1 wikkeling en dan moet er inderdaad een brug op.

mvg, Paul

jvenema
Berichten: 684
Lid geworden op: di 20 aug 2019, 12:38

Re: Spanning zakt in onder belasting

Berichtdoor jvenema » di 25 aug 2020, 12:55

satefan schreef:
jvenema schreef:Meten is weten, gissen is missen


Doe meer met ongeveer ;-)


Gaat erom dat losse componenten goed door te meten zijn, zeker weerstanden. Met de ongeveer aanpak, van als een weerstand er niet door gefikt uitziet dan zal het wel goed zijn gaat het wel eens fout. Als je bedoel met “doe MEER met ongeveer”, dat het je wel eens heeel veel meer tijd, energie en frustratie kan kosten, dan heb je helemaal gelijk :rofl:

Gebruikersavatar
One World Concepts
Ook commercieel actief
Berichten: 845
Lid geworden op: wo 02 mei 2018, 14:53

Re: Spanning zakt in onder belasting

Berichtdoor One World Concepts » di 25 aug 2020, 16:21

Nerd alert; (en offtopic)

Doe meer met ongeveer is trouwens helemaal niet zo gek;
https://en.wikipedia.org/wiki/Fermi_problem

Ik wou dat ze dit tegenwoordig standaard in het lesporgramma deden bij ongeveer ELKE studie.
Dat scheelt namelijk nodeloze en eindeloze discussies, terwijl je bij voorbaat al vrij goed kan inschatten of iets haalbaar is of niet.

Pcdg
Berichten: 569
Lid geworden op: di 21 okt 2008, 14:24
Locatie: Den Haag

Re: Spanning zakt in onder belasting

Berichtdoor Pcdg » zo 30 aug 2020, 11:49

Florick heeft mij twee extra printen opgestuurd met gemonteerde BY2000 diodes (klasse service!)

42B98945-00BB-42F5-BAD3-0BF0DCF0CCCD.jpeg


Ik heb er eentje opgebouwd en voorzichtig geprobeerd of de oorspronkelijke trafo het nog deed. Welnu, geen centje pijn. Na een half uurtje spelen wordt hij niet eens merkbaar warmer dan wanneer hij uitstaat. Dat is mooi want ik wou hem eigenlijk in een stereo versie gebruiken :D

Mvg, Paul
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 14807
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Spanning zakt in onder belasting

Berichtdoor Ah!buis » zo 30 aug 2020, 14:11

Die BY2000 is wel aan te raden bij een trafo met middenaftakking.Bij een brug kan de 1N4007 of de 1N5408.De max sperspanning (nog afgezien van mogelijke ongewenste pieken) is nlm 2xVpiek (trafo) met twee diodes en enkel Vpiek met een brug.En Vpiek is 1,4x Veff (Vrms).
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Pcdg
Berichten: 569
Lid geworden op: di 21 okt 2008, 14:24
Locatie: Den Haag

Re: Spanning zakt in onder belasting

Berichtdoor Pcdg » zo 30 aug 2020, 14:33

Daar had ik nog niet eens aan gedacht, maar dat klinkt logisch. Dank je Anne!


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot, de vuilnisman, HuaweiBots-114.119.148.x, HuaweiBots-114.119.158.x, OpaBert en 1 gast