MonoBill 3 met CFB

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
OpaBert
Berichten: 9015
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

MonoBill 3 met CFB

Berichtdoor OpaBert » ma 27 jul 2020, 17:00

Het ontwerp is deze keer waarschijnlijk niet van Triode Dick !
Hij heeft wel met trafo bouwer Will Blauw besproken om de trafo uit zijn Bill te laten voorzien van een CFB wikkelingen
Eerder heeft Anne voor mij een versterker ontwikkeld met een CFB met een Ringkern uitgangs trafo Waar ik nog steeds Elke dag meerdere uren naar luister met veel plezier
Nu een mede forumlid met te weinig tijd bood mij zijn gehele pakket onderdelen aan
Nu wil ik hier ook mezelf weer uit dagen het beter te doen
Anne vroeg me de specificaties van de Trafo en de CFB wikkelingen dat was bij de Ringkern trafo van Torroidy 10%
Daaromheen heeft Anne alles uit gedokterd
Nu ik kan als de trafo hetzelfde is het schema weer kunnen bouwen
Maar er is een BiasAutomaat ontwikkeld en die moet erin
Dan het chassis ik wil proberen een aluminium chassis te zetten met mijn eigenbouw zetbankje Net als van Dick van de Merwe
De bovenplaat alle gaten moet ik frezen voor ik kan zetten
Na het zetten de voor en achterkant van 10-12 mm aluminium
Daar kan ik mooi mijn fouten of onnauwkeurigheid zetbank laten verdwijnen
Als ik in plaats van 230 mm breed gezet te hebben 231 mm maak ik die voor en achterkant 1mm breder
Bericht ontvangen van Will Blauw dat de 2 CFB Wikkelingen gelijk zijn aan de 8 ohm wikkelingen
Nu maar afwachten of dat voldoende spanning geeft voor CFB zoals met de PM Bill of liver de BillyJean
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
OpaBert
Berichten: 9015
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: MonoBill 3 met CFB

Berichtdoor OpaBert » ma 27 jul 2020, 17:43

Ohja wat plaatjes
Twee zware voedingstrafo,s in gegoten
2 C kern Uigangs trafo,s
2 smoorspoelen 5H 500mA nog niet op de foto gezet
Ik had al buizen in mn gedachte genomen welke Dick van de Merwe wilde gebruiken met name de 12SN7 en de KT88 van EH maar ik heb een aardige voorraad 6N6P :think: de Echte en de wat minder goede met meer gloeistroom welke ook korter zijn dan de 6N6P van Reflector
Maar ik zie wel wat Anne uit zijn hoed weet te toveren O:) heb er het volste vertrouwen in
Uiteraard ook de enige echte bias automaat van ons forum erin
Die moet nog in het schema komen
Will blauw had als eigenschappen van de UGT met C kern omschreven
Ten opzichte van de EI-kern heb je meer pin point en definitie in je geluid

Ik heb geen idee eigenlijk wat dat betekent
Het gewicht vond ik mee vallen Bijna een ringkern trafo
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
hannesie
Berichten: 12449
Lid geworden op: wo 31 dec 2008, 15:27
Locatie: Dordrecht

Re: MonoBill 3 met CFB

Berichtdoor hannesie » ma 27 jul 2020, 17:44

En wat betekend dan de afkorting CFB?
Hans

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 545
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: MonoBill 3 met CFB

Berichtdoor douwebakker » ma 27 jul 2020, 17:47

Cathode Feed Back = Kathode terugkoppeling.
Eigenwijs is ook wijs!

Gebruikersavatar
hannesie
Berichten: 12449
Lid geworden op: wo 31 dec 2008, 15:27
Locatie: Dordrecht

Re: MonoBill 3 met CFB

Berichtdoor hannesie » ma 27 jul 2020, 17:50

AHA...........!!
Hans

Gebruikersavatar
OpaBert
Berichten: 9015
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: MonoBill 3 met CFB

Berichtdoor OpaBert » ma 27 jul 2020, 19:39

En de smoorspoelen ook gevonden die had ik voorzichtig aan de kant gezet bij de Uit Gang Transformators UGT
Er staat daar een aardig hobbypot geld :kwijl:
https://audio-creative.nl/projecten/triodedick-monobill-classic/

En het schema van de voeding Mono Bill 2 gevonden bij Audio Creative Pagina,s van TD
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 14844
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: MonoBill 3 met CFB

Berichtdoor Ah!buis » ma 27 jul 2020, 21:43

Zo, vandaag lekker buitengeweest.Daarna maar aan de slag gegaan.
Je weet wat je begint Bert ? Wordt weer een zwaar geval :shock:
Kan wel iets af, één smoorspoel is zat :D
Voor de rest is het ongeveer een dubbele BillyJean.De kathode tegenkoppeling vanaf een 8Ω wikkeling is geen bezwaar.
Voor de 6J5 kan dan een 12SN7 met elke versterker de helft.En daarmee vervalt ook de 6,3V gelijkstroomgloei, kan nml nu samen met de 12V hulpspanning voor de fasedraaier stroombron.
En voor de ruststroom van 60mA is de kathodeweerstand 10Ω (of iets groter voor minder stroom).
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
hardbats
Berichten: 826
Lid geworden op: wo 01 mei 2019, 13:35

Re: MonoBill 3 met CFB

Berichtdoor hardbats » ma 27 jul 2020, 21:59

Ik ga het volgen Bert :D

Gebruikersavatar
Jan Geert
Berichten: 1087
Lid geworden op: ma 19 sep 2011, 19:49
Locatie: Leiden

Re: MonoBill 3 met CFB

Berichtdoor Jan Geert » ma 27 jul 2020, 22:50

:shock: Zie ik daar nu een Elma stappen volumeregelaar :shock:

of zelfs 2? :shock:

Kost een paar centen, heb je ook wat.....
Luidsprekers:zie avatar
Versterkers: Buis van 't huis
CD spelers: 10 11 12 13 14 15 1617
Plaatjesdraaier: full acryl
Kabels: ja

Gebruikersavatar
OpaBert
Berichten: 9015
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: MonoBill 3 met CFB

Berichtdoor OpaBert » ma 27 jul 2020, 22:54

Ah!buis schreef:Zo, vandaag lekker buitengeweest.Daarna maar aan de slag gegaan.
Je weet wat je begint Bert ? Wordt weer een zwaar geval :shock:
Kan wel iets af, één smoorspoel is zat :D
Voor de rest is het ongeveer een dubbele BillyJean.De kathode tegenkoppeling vanaf een 8Ω wikkeling is geen bezwaar.
Voor de 6J5 kan dan een 12SN7 met elke versterker de helft.En daarmee vervalt ook de 6,3V gelijkstroomgloei, kan nml nu samen met de 12V hulpspanning voor de fasedraaier stroombron.
En voor de ruststroom van 60mA is de kathodeweerstand 10Ω (of iets groter voor minder stroom).
Anne

O:) Hoi Anne
Fijn dat je dit weer doet voor me
Ik hoop dat andere er ook wat aan hebben
Even voor de duidelijkheid Anne het worden weer 2 monoblokken in spiegelbeeld
Ga een kast van Aluminium proberen te maken en daar mee Ruimte en gewicht te besparen
Voor die Zware trafo,s wel een 3 mm boven plaat of 2 mm met een tussenschot als ondersteuning
Ik dacht dat ik 12SN7 buizen besteld had op advies Dick van de Merwe maar dat is 12SL7
Ga het schema van je weer uitprinten en bekijken Ben er Zeer blij mee Anne
Blijft over dat ik dan weer 1 helft van de 6SN7 of 12SN7 een 6N6P gaat toevallig niet Anne ?
Ik kan er een winkel mee beginnen in soorten en maten 6N6P
Allemaal bij die spullen voor De 2X MonoBill 3 O:)
Dus als dat mogelijk is Dan stop ik er die 6N6P in
De 6J5 heeft een transcondutance tussen 2600 en 3000 en een Amplification Factor van 20

https://frank.pocnet.net/sheets/093/6/6J5.pdf

Maar om het makkelijker te maken drukken ze de versterking bij de 6N6P uit in 11,2 mA/V en een μ 22+−4
http://www.op316.com/tubes/mw/image/6n6p.pdf
Geen idee hoe ik dat met elkaar kan vergelijken Zal eens zoeken op internet
Ik heb de Datasheets als PDF in bijlage Anne

Zal proberen een schema met de buizen die ik heb hier te plaatsen en dan mmag jij je weer uit leven met een rode stift :lol:
Voorlopig eerst de Annastacia afwerken Voedingstrafo Staat erop Dus LOODzwaar
En de AnnaBill ook die heb ik verkocht om dit project te kunnen financieren
Maar moet de foutjes eruit halen Na de Annastacia
Dus kan me savonds hier op uitleven :lol:

Jan Geert dat het van Elma is weet ik niet
Een is bestukt als verzwakker 10kΩ
De andere is leeg
Zat allemaal bij de spullen voor de MonoBill die ik van Edwin heb overgenomen :-s


Edit
Gevonden op het WWW Posted by Jim Doyle (A) on March 27, 2011 at 11:38:25
In Reply to: 6N6P / ECC99 / E182CC posted by h00hbt on March 27, 2011 at 08:36:04:

S=15 u=24 ECC182
S=11 u=20 6H6PI
S=9.5 u=22 ECC99
S=9 u=17 5687
S=3 u=20 6SN7
S=2.5 u=18 12AU7
Gewoon naar het u gekeken 6SN7 20 en van de 6N6P is 22
Dus dat komt aardig in de buurt Anne :?:
De spanningen op de voedingstrafo zijn zeer over bemeten
Een trafo is normaal voor een stereo PP versterker met KT88 ik heb dus voor elk monoblok een zo,n trafo ?
360 volt 400 mAmp
6,3 volt 2Amp
6,3 volt 3Amp
3,15-0-3,15 volt 4Amp
3,15-0-3,15 volt 4Amp
12 volt 1 Amp
60 volt 0.05Amp

Bedtiijd Zzzzzzx
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4965
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: MonoBill 3 met CFB

Berichtdoor democles » di 28 jul 2020, 0:35

Bert,ik heb de mono bill classic gebouwd en weet hoe die klinkt.

Gebruik voor de eerste buis geen 6N6P maar een ander.

2x 6N6P achter elkaar,als voorbuis en fase draaier wordt wat te veel ,,laid back,, geluid,beter wat frisser gebruiken als eerste buis.
Maar goed dat is mijn subjectieve mening. :D
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
OpaBert
Berichten: 9015
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: MonoBill 3 met CFB

Berichtdoor OpaBert » di 28 jul 2020, 9:01

democles schreef:Bert,ik heb de mono bill classic gebouwd en weet hoe die klinkt.

Gebruik voor de eerste buis geen 6N6P maar een ander.

2x 6N6P achter elkaar,als voorbuis en fase draaier wordt wat te veel ,,laid back,, geluid,beter wat frisser gebruiken als eerste buis.
Maar goed dat is mijn subjectieve mening. :D

Ik neem je Raad van harte Aan beter een 6J5 dan of 6SN7 ?
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
OpaBert
Berichten: 9015
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: MonoBill 3 met CFB

Berichtdoor OpaBert » di 28 jul 2020, 10:22

De voeding apart getekend Graag een opmerking bij fouten :D
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 545
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: MonoBill 3 met CFB

Berichtdoor douwebakker » di 28 jul 2020, 10:33

Hou Bert, ik zie geen fouten. Maar:
Is 4 x 500uF niet een beetje overdreven en..
Waarom schakel je het negatief ook vertraagt.
Douwe
Eigenwijs is ook wijs!

Gebruikersavatar
OpaBert
Berichten: 9015
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: MonoBill 3 met CFB

Berichtdoor OpaBert » di 28 jul 2020, 10:39

douwebakker schreef:Hou Bert, ik zie geen fouten. Maar:
Is 4 x 500uF niet een beetje overdreven en..
Waarom schakel je het negatief ook vertraagt.
Douwe

Ik denk dat ik dat verkeerd teken
Bij de bias automaat zit een relais wat er voor zorgt dat het negatief max is bij inschakelen en nog niet geregeld op Rooster Eindbuizen Douwe
Maar misschien moet ik dat anders tekenen Maar ik ben gevlucht van de computer naar de bank
Ik heb veel pijn als ik daar even zit
C2 moet ik wijzigen staat 400 volt dat moet 500 volt zijn
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 14844
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: MonoBill 3 met CFB

Berichtdoor Ah!buis » di 28 jul 2020, 13:28

Doordat de voedingstrafo voor een stereo uitvoering geschikt is dacht ik twee versterkers bij elkaar.
Zou trouwens niet erg veel schelen in gewicht, enkel een UGT meer, hoeft geen tweede smoorspoel :D
Voedingsschema wat bijgewerkt.Niet in 't rood, een X waar er iets verandert.
Een 6N6P als voorversterker moet wel kunnen.Niet op de 12VDC voor de vertraging+stroombron, met een gloei van 0,6A is dat wat teveel.
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
OpaBert
Berichten: 9015
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: MonoBill 3 met CFB

Berichtdoor OpaBert » di 28 jul 2020, 15:43

Ok Anne
Is inderdaad alleen een ugt meer en maar 1 smoorspoel Maar dan is het geen monoblok meer
En dat heeft een paar nadelen de afmetingen en gewicht en de Voedings drop waardoor het andere kanaal mee swingt met de ander ( ik denk dat misschien Demo het kan horen ) ik niet met mn oude kop Lawaaidoof en een kapot oor
Maar ik vind mono fijn bouwen O:) Alleen 2 x hetzelfde bouwen is best moeilijk :D
BiasAutomaat
Ik begrijp ongeveer wat je bedoelt met deze zin
Anne schreef
jn twee relaisspoelen parallel, da's alles.Is verder geen verbinding met de automaat, dat doen de kontakten die de referentie diode kortsluiten.

Dus geen Negatief op het Rooster schakelen maar de referentie spanning 0 maken door de relais contacten erover
Dan de voeding eerste Elco op Advies Florick daar 2 MKP 4,7uF 630 volt plaatsen
Die passen ook op zijn universele voedingsprint :mrgreen:
Dan passen de Andere drie te weten 500uf 500 volt 50+50 uF 500 volt + de 3K3 3 watt + 30K 1 Watt Er ook op Florick?
Led met 220 k weerstand om galles te ontladen
Ik heb maar 1 x Gebruikte 12SN7 dus kan er wel 2 bij kopen Of een paar 6SN7

De min 12 volt aan gnd O:)
Ga het tekenen
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 14844
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: MonoBill 3 met CFB

Berichtdoor Ah!buis » di 28 jul 2020, 16:49

OpaBert schreef:Led met 220 k weerstand om alles te ontladen
En een LED als waarschuwing :idea:
Ik heb maar 1 x Gebruikte 12SN7 dus kan er wel 2 bij kopen Of een paar 6SN7
Met de 6SN7 is er hetzelfde probleem met de gloeistroom, verbruik zoals de 6N6P.
De min 12 volt aan gnd O:)
Nee, plus aan gnd ! Er is de negatieve spanning nodig voor de stroombron (fasedraaier).
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
OpaBert
Berichten: 9015
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: MonoBill 3 met CFB

Berichtdoor OpaBert » di 28 jul 2020, 19:45

ik moet er mee stoppe hoop dat het mee valt eigenlijk
ik heb de extra trafo voor 12 volt laten vervallen er zit zat spanningen op de trafo zelf dacht ik zo O:)
Edit 20:20
Verder heb ik bij Wim Rotte 4 nieuwe 12SN7GT besteld
Draait de voorversterker mooi op DC minder kans op brom
Denk dat er ook geen potmeter of ingangselectie in de versterker komt
Je regelt toch alles met de Streamer of indien een voorversterker gebruikt wordt via een ingang hierop
Als ik mijn CD speler wil gebruiken kan die nu op Aux in van mijn WXC50 streamer
De rest is via een usb of netwerk :-k
En minder zooi in de versterker minder kans op gebreken of storing die je kan oppikken KISS O:)
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 14844
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: MonoBill 3 met CFB

Berichtdoor Ah!buis » di 28 jul 2020, 21:49

Als 't weer een monoblok wordt heeft 12SN7 geen zin, gebruik je maar de helft.
Kun je ook weer de 6J5 gebruiken met serieweerstand van 6V naar 12V.(of een halve ECC82)
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
OpaBert
Berichten: 9015
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: MonoBill 3 met CFB

Berichtdoor OpaBert » di 28 jul 2020, 22:20

Ah!buis schreef:Als 't weer een monoblok wordt heeft 12SN7 geen zin, gebruik je maar de helft.
Kun je ook weer de 6J5 gebruiken met serieweerstand van 6V naar 12V.(of een halve ECC82)
Anne

Ik heb spanning genoeg om 6,3 volt gelijkspanning te maken
Ik heb dat een paar keer geopperd die 6SNn7 maar je reageerde telkens met 12SN7GT Dus ik dacht OpaBert snapt weer iets niet
Nou vooruit dan de 12SN7GT :lol:
Die 6J5 is in metaal zo,n lelijke eend maar ik heb er pas voor een paar euries op mp gekocht
Dus ga ik ze maar gebruiken uit die 2x6,3 volt Ik heb nog wel een paar printjes van Barry o.i.d. Met een LT1085 en koel blokje
Dan is dat morgen de tekening even wijzigen Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 14844
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: MonoBill 3 met CFB

Berichtdoor Ah!buis » di 28 jul 2020, 22:49

Hoeft niet zo moeilijk, gewoon een serieweerstand.De 6J5 verbruikt maar de helft gloei van de 6SN7.
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
OpaBert
Berichten: 9015
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: MonoBill 3 met CFB

Berichtdoor OpaBert » di 28 jul 2020, 22:56

Ah!buis schreef:Hoeft niet zo moeilijk, gewoon een serieweerstand.De 6J5 verbruikt maar de helft gloei van de 6SN7.
Anne

Ik kijk wel Anne :think: of ik dat met een paar weerstanden doe of met Regelaar op printje met koelblok elco platte schuifstekkers instel potje is eigenlijk beetje idioot voor zoiets simpels :lol:
Ik ga wel kijken voor een Goudkleurige weerstand met 2 M3/ of M2,5 schroejes anders moet ik een draadsteun voor neer zetten
18 ohm 10 Wattt Ff kijke of Alie er heeft
Edit
Gelijk 2 besteld Anne 2,64€ incl thuis bezorgd
Nu kan het nog, straks komt Trump ons dringend verzoeken , niet meer met China zaken te doen :(
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 545
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: MonoBill 3 met CFB

Berichtdoor douwebakker » wo 29 jul 2020, 11:01

Hoi. Bert, misschien heb je hier ook wat aan: https://audio-creative.nl/projecten/tri ... l-classic/
Eigenwijs is ook wijs!

Gebruikersavatar
OpaBert
Berichten: 9015
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: MonoBill 3 met CFB

Berichtdoor OpaBert » wo 29 jul 2020, 14:11

douwebakker schreef:Hoi. Bert, misschien heb je hier ook wat aan: https://audio-creative.nl/projecten/tri ... l-classic/

Bedankt Douwe Ja die heb ik al Vanuit dat kwam ik er achter dat er een CFB op de trafo,s gekomen is
En dat hij dat niet meer heeft geprobeerd
Dus daarvandaan vertrekken we hier ongeveer Anne zijn visie en wat van Triode Dick en een beetje van Maggie :lol: ik bedoel natuurlijk Demo van Jou en mezelf en eigenlijk iedereen hier op forum
Er komt een BiasAutomaat in Dat is al een grote verbetering van het standaard concept
Een Printje voor de HS Voeding van Florick
Ik zit nog te bedenken om er een nixie buis in te stoppen Alleen met welk doel dan ?
Potmeter komt er niet in
Ingangselectie ook niet je doet met de streamer regelen of met een losse voor versterker
Wordt lekker simpel voor OpaBert :lol:
shit draadje vergeten :oops:


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot, HuaweiBots-114.119.129.x, HuaweiBots-114.119.134.x, HuaweiBots-114.119.152.x en 0 gasten