Phono dude

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4965
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Phono dude

Berichtdoor democles » di 21 jul 2020, 20:21

Zat even te kijken naar de schema,s voor een Phone dude.

Wat me opviel was het verschil van 33nF of 34nF in de RIAA correctie.

Is er een voorkeur?
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 11229
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Phono dude

Berichtdoor Barry2001 » di 21 jul 2020, 20:46

Het gaat niet alleen om die 33 of 34nF he, ook de componenten eromheen doen mee. Ik zou (Dick kennende) de laatste versie nemen. Trouwens uitstekende voorversterker, kan 'm aanraden. Vergeet zeker de afscherming voor de buisjes niet.

molekuul
Berichten: 397
Lid geworden op: wo 02 feb 2005, 15:31
Locatie: Goirle

Re: Phono dude

Berichtdoor molekuul » di 21 jul 2020, 21:24

in de 2006 versie staat ook 33nF
PhonoDudeamp.GIF
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
OpaBert
Berichten: 9015
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Phono dude

Berichtdoor OpaBert » di 21 jul 2020, 22:40

Er is toch wel een plaatje van die Curve 33NF en evt aanvullend een ctje erbij Lekker tweaken scoop erop en de generator
Lijstje met frequenties en voltages
En dan op hokjes papier in vullen en grafiek tekenen heerlijk werk wel tijdrovend
Maar ja tis hobby en ik vermoed dat 33NF ook geen 33 NF is welke we bij EOO of De afhaal chinees kopen
Idem weerstanden staat ook niet bij 1% of 0.1%
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4965
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Phono dude

Berichtdoor democles » di 21 jul 2020, 23:17

Ja ben er naar aan het kijken,persoonlijk heb ik niks met platen.

Maar een goede vriend van mij draait veel 78 toeren dingen en voor hem zou het zeker een verrassing zijn als ik zo,n ding bouw.

Heb vanavond bij hem een tijd geluisterd naar 78 toeren,wat een dynamiek echt iets wat je niet meer hoort met modernere platen :shock:

Maar een beetje glaswerk zou dit alles zeker nog beter uit doen komen. :-k

Wat wel een ontnuchtering was,was dat ik nu meer weet waar veel muzikanten hun nummers van gejat hebben,terwijl je in de veronderstelling was dat de nummers eigenbouw waren [-X [-X [-X

Maar goed,beter goed gejat dan slecht bedacht :lol:

Gebruikersavatar
OpaBert
Berichten: 9015
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Phono dude

Berichtdoor OpaBert » wo 22 jul 2020, 8:18

democles schreef:Ja ben er naar aan het kijken,persoonlijk heb ik niks met platen.

Maar een goede vriend van mij draait veel 78 toeren dingen en voor hem zou het zeker een verrassing zijn als ik zo,n ding bouw.

Heb vanavond bij hem een tijd geluisterd naar 78 toeren,wat een dynamiek echt iets wat je niet meer hoort met modernere platen :shock:

Maar een beetje glaswerk zou dit alles zeker nog beter uit doen komen. :-k

Wat wel een ontnuchtering was,was dat ik nu meer weet waar veel muzikanten hun nummers van gejat hebben,terwijl je in de veronderstelling was dat de nummers eigenbouw waren [-X [-X [-X

Maar goed,beter goed gejat dan slecht bedacht :lol:

Ja precies Alleen is het leuk als de Kopieerder de Uitvinder Componist noemt :bakkie:
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 23844
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Phono dude

Berichtdoor ray5150 » wo 22 jul 2020, 9:53

Voor 78 toeren platen is er (dacht ik) een andere curve dan RIAA en dus ook andere componenten waardes benodigd.
Bijkomend probleem is dat er vroeger meerdere verschillende curves in gebruik waren...

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 11229
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Phono dude

Berichtdoor Barry2001 » wo 22 jul 2020, 10:16

Klopt, RIAA kwam pas na het 78 trpm tijdperk. Liefhebbers doen het met of een instelbare RIAA (zat geen lijn in), of met een toonregeling of allebei. Maw daarvoor een Phonodude bouwen schiet niet op, tenzij je de RIAA instelbaar maakt. Z'n versterking (150x) kun je dan wel gebruiken.

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4965
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Phono dude

Berichtdoor democles » wo 22 jul 2020, 11:33

MMMMMmmm :-k

Vreemd dat dat dan wel gaat met een Technics 1,5K platenspeler met een Ortophon 78 toeren naald in een phone trap?

En een beetje graven op het net geeft dit

Beste Mensen,
Ik gebruik voor mijn 78-toeren platen een Rega Planar 78 met een Rega RB78 mono element.
Dit is een redelijk geprijsde platenspeler die de mijn 78-toerenplaten laat sprankelen.
De Rega staat aangesloten op een (zelfbouw) PhonoDude buizen-voorversterker. Door de “botte” naald zakt de naald niet onder in de groef en omdat deze mono is klinken de krassen milder en zeker niet stereo. Wel opletten dat wanneer je de L en R kanalen aan elkaar knoopt (voor mono) dat de impedantie van 47K de helft wordt (dus 23,5 k)

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 11229
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Phono dude

Berichtdoor Barry2001 » wo 22 jul 2020, 11:53

Dan doe je het wel. Moet jij weten :lol:

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4965
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Phono dude

Berichtdoor democles » wo 22 jul 2020, 12:33

Tja,en dan met een buizen toonregeling achter de phono ?
Uitschakelbaar?
Om te compenseren voor al die curves?

Zomaar even wat gedachtes.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 14844
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Phono dude

Berichtdoor Ah!buis » wo 22 jul 2020, 14:15

Een hele lijst van verschillende afspeel curves https://wiki.audacityteam.org/wiki/78rp ... ack_curves
Ook bij 33-45 zijn er nogal wat afwijkingen van de RIAA.
Anne
Laatst gewijzigd door Ah!buis op wo 22 jul 2020, 14:16, 1 keer totaal gewijzigd.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 11229
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Phono dude

Berichtdoor Barry2001 » wo 22 jul 2020, 14:16

Het heeft te maken met correctie voor geluidssterkte, je zou voor lage tonen erg brede groeven in het vinyl moeten hebben om geluidssterkte gelijk te laten zijn met hoge tonen ongecorrigeerd. Lage tonen worden met RIAA correctie zachter opgenomen, dit is gestandaardiseerd. Deze correctie zit dan ook weer in de phono preamp, zodat je met 1 standaard vinyl correct kunt afspelen.

In de 78 trpm tijd was die standaard er nog niet, denk dat men toen ook nog niet zo bezig was met laag en hoog juist afspelen, of dat er wel correctie was maar in elk geval niet gestandaardiseerd. Maar een phonodude ervoor gebruiken, zal zeker geluid uit komen met z'n 150x versterking, je moet met RIAA wel weten wat je moet corrigeren. Zou eens op 1 van de ouwe meuk forums neuzen, hoe de liefhebbers daar het doen. Of, de kwaliteit is zo 'beroerd' (naar onze huidige maatstaven) dat het helemaal niet boeit, zolang het maar versterkt. Maar dan hoef je ook geen glas te gaan gebruiken natuurlijk :D

Wel geinig, op de X-FI (was het nou vorig jaar of het jaar ervoor?) werden door Hanze Hifi hele vroege 33 trpm platen gedraaid, die in het begin alleen gebruikt werden bij bioscoopfilms vanwege speelduur, pas veel later zou het de standaard voor albums worden.

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 11229
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Phono dude

Berichtdoor Barry2001 » wo 22 jul 2020, 14:20

Ah!buis schreef:Een hele lijst van verschillende afspeel curves https://wiki.audacityteam.org/wiki/78rp ... ack_curves
Ook bij 33-45 zijn er nogal wat afwijkingen van de RIAA.
Anne


Grappig, wist niet dat er zoveel waren.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 14844
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Phono dude

Berichtdoor Ah!buis » wo 22 jul 2020, 14:21

Barry2001 schreef: Of de kwaliteit is zo 'beroerd' (naar onze huidige maatstaven) dat het helemaal niet boeit, zolang het maar versterkt. Maar dan hoef je ook geen glas te gaan gebruiken natuurlijk :D
Juist wel :D , met een glaasje op klinkt alles beter :beer: :lol:
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4965
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Phono dude

Berichtdoor democles » wo 22 jul 2020, 15:16

Bedankt Anne,wist niet dat er zoveel waren :?

Knutsel eerst wel een Dude in elkaar voor de meer reguliere schijven en dan horen we later wel of het wat brengt voor de snellere jongens. :D

Had gisteren al een bakje gemaakt voor het versterker gedeelte.

DSC07856.JPG


Heb eerst nog zitten dubben om de voeding en versterker in 1 kast te zetten,maar met een beetje afstand tussen de buizen en de trafo,s werd de kast te groot en was geen porum.
Bouw wel twee kastjes.

Vandaag de bovenplaat pas gemaakt.

Het spits is er af :lol:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 11229
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Phono dude

Berichtdoor Barry2001 » wo 22 jul 2020, 18:25

Ha, daar komt de aap uit de mouw, je had gewoon zin om een Dude te bouwen en zocht er ( als niet plaatjes draaier) een bestemming voor! :mrgreen: Tis ook een leuk ding, even op het juiste moment de juiste beslissing nemen vwb brom, maar het kan klein en bromvrij. Succes met bouwen.

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4965
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Phono dude

Berichtdoor democles » wo 22 jul 2020, 21:16

Dank,Barry........ :mrgreen:

Had twee 5755 buisjes op Ebay besteld in de VS ,kwam ik te laat achter :oops:

Kreeg bericht van mogelijke aankomst,ergens in november december :shock:

Heeft iemand er nog twee liggen voor een schappelijke prijs?? [-o<

Gebruikersavatar
RobertD
Berichten: 3966
Lid geworden op: di 10 jul 2007, 19:52
Locatie: Alphen a.d. Rijn

Re: Phono dude

Berichtdoor RobertD » do 23 jul 2020, 0:12

Ik zal morgen eens kijken, als ik nu in de laadjes ga zoeken maak ik mijn dochter wakker.

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4965
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Phono dude

Berichtdoor democles » do 23 jul 2020, 0:45

Maar even in de grabbelton gekeken of er iets bruikbaars is voor de 33nF condensatoren in de RIAA sectie :-k

Had nog een zakje silvermica Russen van 0,3% 10nF 350v.

De meter er bij en 2x drie kunnen matchen ,voor zover mijn Chinese componenten meter gaan kan, meten beide setjes gelijk =P~

Per setje dus 30nF als alles parallel staat.

Enkel dus nog 2x1,5nF uitzoeken om tot die 33nF te komen,maar een hele stapel film polyprops besteld (2,5%) om te matchen.
Er zullen er vast wel 4 zijn die in de buurt komen uit een stapel van 30 :D

Had wel gemerkt dat de lange bedrading van de silvermica,s ook mee speelt,zo kort mogelijk meten ze gelijk,dat is dus wat voor de uiteindelijke opstelling om rekening mee te houden. :think:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door democles op do 23 jul 2020, 1:18, 3 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4965
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Phono dude

Berichtdoor democles » do 23 jul 2020, 0:47

Ik zal morgen eens kijken, als ik nu in de laadjes ga zoeken maak ik mijn dochter wakker.


In ieder geval bedankt Robert :goedzo:

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4965
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Phono dude

Berichtdoor democles » do 23 jul 2020, 16:46

Mooi weer dus tijd om het tweede bakje voor de voedingen te zagen en te frezen. :D

DSC07862.JPG


Halverwege kapte mijn frees er mee :twisted:

Ja het is geen wereldmerk,maar het deed zijn ding :shock:

Shit verbrand dacht ik,iets te over enthousiast met het hardhout :?

Maar goed waar kijk je dan naar,de koolborstels,die waren oke.

Spanning meten,is er.

Handvat losschroeven voor de toerenregeling.

En daar hadden we de boosdoener,een draai wieltje,wat eigenlijk een potmeter is, was er af en lag los in het handvat.
Drie pootjes afgebroken en een sleep contact (voor aan/uit ) was half weg gefikt.

De aan uit doorverbonden met een gesoldeerd draadje en de toeren regelings pot ook overbrugt.
Gebruik dat ding toch maar vol gas op de frees tafel............ :mrgreen:

En het werkte weer :rock:

DSC07863.JPG


Vanavond het kastje maar even in elkaar deuvelen. :-"
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door democles op do 23 jul 2020, 17:10, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
hannesie
Berichten: 12449
Lid geworden op: wo 31 dec 2008, 15:27
Locatie: Dordrecht

Re: Phono dude

Berichtdoor hannesie » do 23 jul 2020, 17:00

:lol: Ooit ongeveer hetzelfde gehad met een wasmachine, aan/uit knop kapot, toen maar via de muurschakelaar het ding aan en uit gezet, en de knop in de wasmachine maar direct door verbonden, heeft het wel 27 jaar goed gedaan, en toen een membraanschakelaar voor het vloeistofniveau uiteindelijk de druppel teveel was voor het einde.

27 jaar met een goedkope Miele. :goeie: :goeie:
Hans

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4965
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Phono dude

Berichtdoor democles » do 23 jul 2020, 17:07

Als deze ferm het na de modificatie ook zo lang vol houd doe ik het er voor :lol:

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 25835
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: Phono dude

Berichtdoor Henkjan » do 23 jul 2020, 17:57

hannesie schreef:... een goedkope Miele. ...
:think:
If it measures good, but sounds bad, you're measuring the wrong thing." ― Dr. Richard C. Heyser


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot, HuaweiBots-114.119.150.x, HuaweiBots-114.119.159.x en 0 gasten