Voorversterker en fasedraaier board

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 11213
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Voorversterker en fasedraaier board

Berichtdoor Barry2001 » zo 12 jul 2020, 17:04

In KiCad wordt met F ‘Front’ bedoelt, en met B ‘Back’. Verder in pcb land kijk je van bovenaf door de print heen. Tekst op de onderkant zie je dus gespiegeld, kun je ook het best niet veranderen, voor jezelf met layouten is dat het meest duidelijk.
Als je bij een printboer besteld wordt de Front zijde, Top zijde of hoe je het ook wilt noemen de bovenkant.

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 520
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Voorversterker en fasedraaier board

Berichtdoor douwebakker » zo 12 jul 2020, 17:18

Maar ik krijg nog wel 3 foutmeldingen die ik niet kan thuisbrengen.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eigenwijs is ook wijs!

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 25817
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: Voorversterker en fasedraaier board

Berichtdoor Henkjan » zo 12 jul 2020, 17:21

Ah!buis schreef:
Henkjan schreef:kan je printen naar een PDF? dan is t makkelijk, gewoon met KiCAD print
Even voor de duidelijkheid, "F" staat voor de onderdelenkant en "B" voor de koperkant ?
F is front, B is back (dit voorbeeld is een 2 laags print)
If it measures good, but sounds bad, you're measuring the wrong thing." ― Dr. Richard C. Heyser

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 22811
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: Voorversterker en fasedraaier board

Berichtdoor ds23man » zo 12 jul 2020, 17:42

douwebakker schreef:Maar ik krijg nog wel 3 foutmeldingen die ik niet kan thuisbrengen.


Wat bovenaan in je plaatje staat zijn de minimale maten waar de drc mee werkt, onderin het plaatje zie je dat je via's, lijndiktes en afstanden kleiner gebruikt.
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4948
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Voorversterker en fasedraaier board

Berichtdoor democles » zo 12 jul 2020, 17:54

Ik zag dat je in de Kicat tekening de gehele bovenplaat als massa vlak had gemaakt.

Nu denk je natuurlijk massa is massa,maar in de praktijk blijkt dat niet zo :shock:

De massa hoort bij het onderdeel van de buis,iets met retour stromen.
De 10uF/450v is eigenlijk onderdeel van de eerste buis,zie de min hier van als het gezamenlijk massa punt van de EF86.

In je tekening was C5 aan massa gelegd bij de EF86 terwijl hij hoort bij de ECC83 :?

Het zou ook zo kunnen,en dan zit de massa aansluiting van het printje ook gelijk op een meer praktische plaats.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 520
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Voorversterker en fasedraaier board

Berichtdoor douwebakker » zo 12 jul 2020, 18:59

print.png
Demo, de GND aansluiting rechts boven kan ik me wel in vinden, maar het verplaatsen van C5 naar boven lijkt me een minder goed ID
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door douwebakker op zo 12 jul 2020, 19:22, 1 keer totaal gewijzigd.
Eigenwijs is ook wijs!

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 14807
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Voorversterker en fasedraaier board

Berichtdoor Ah!buis » zo 12 jul 2020, 19:12

Henkjan schreef:
Ah!buis schreef:
Henkjan schreef:kan je printen naar een PDF? dan is t makkelijk, gewoon met KiCAD print
Even voor de duidelijkheid, "F" staat voor de onderdelenkant en "B" voor de koperkant ?
F is front, B is back (dit voorbeeld is een 2 laags print)
Ja, dat is wel duidelijk.Maar wat is de front ? Met de hand tekende ik altijd de kopersporen en de onderdelen kwamen dan vanachter. Bij een buis kijk je ook aan de pootjeskant naar de aansluitingen. Een IC is net andersom.
Je moet dan ook goed uitkijken hoe een buisvoet geplaatst wordt.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4948
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Voorversterker en fasedraaier board

Berichtdoor democles » zo 12 jul 2020, 19:19

maar het verplaatsen van C5 naar boven lijkt me een minder goed ID


Waarom?

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 520
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Voorversterker en fasedraaier board

Berichtdoor douwebakker » zo 12 jul 2020, 19:31

Ah!buis schreef:
Henkjan schreef:
Ah!buis schreef:Even voor de duidelijkheid, "F" staat voor de onderdelenkant en "B" voor de koperkant ?
F is front, B is back (dit voorbeeld is een 2 laags print)
Ja, dat is wel duidelijk.Maar wat is de front ? Met de hand tekende ik altijd de kopersporen en de onderdelen kwamen dan vanachter. Bij een buis kijk je ook aan de pootjeskant naar de aansluitingen. Een IC is net andersom.
Je moet dan ook goed uitkijken hoe een buisvoet geplaatst wordt.
Anne

Ja, nu je het zegt. Eigenlijk nooit zo bij stilgestaan. Ik tel bij de buis van onderen altijd rechtsom. Bij een IC begin je bij de stip en linksom inderdaad.
Eigenwijs is ook wijs!

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 520
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Voorversterker en fasedraaier board

Berichtdoor douwebakker » zo 12 jul 2020, 19:34

democles schreef:
maar het verplaatsen van C5 naar boven lijkt me een minder goed ID


Waarom?

Ik denk dat wat je minder wint aan de GND kant dan dat je aan de signaal kant verspeeld. Maar dat is mij idee hoor!
Eigenwijs is ook wijs!

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4948
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Voorversterker en fasedraaier board

Berichtdoor democles » zo 12 jul 2020, 19:44

Zelf weten natuurlijk. :D
Maar zo wordt C5 een onderdeel van de EF i.p.v. de ECC buis.

Misschien dat Anne wat kan vertellen.

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 520
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Voorversterker en fasedraaier board

Berichtdoor douwebakker » zo 12 jul 2020, 20:09

print.png
Nog een poging. Zo beter?
Er kan nog wel een spoortje bij op de voorkant,
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eigenwijs is ook wijs!

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4948
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Voorversterker en fasedraaier board

Berichtdoor democles » zo 12 jul 2020, 21:06

:goedzo: =D>

Niks meer op aan te merken,behalve die 1K rooster stop weerstand dan :|

In 1984 had je nog weinig stoorsignalen zoals Wifi of telefoon,vandaar dat ie er niet in zat in het electuur schema. :lol:

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 25817
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: Voorversterker en fasedraaier board

Berichtdoor Henkjan » zo 12 jul 2020, 21:49

Ah!buis schreef:
Henkjan schreef:
Ah!buis schreef:Even voor de duidelijkheid, "F" staat voor de onderdelenkant en "B" voor de koperkant ?
F is front, B is back (dit voorbeeld is een 2 laags print)
Ja, dat is wel duidelijk.Maar wat is de front ? Met de hand tekende ik altijd de kopersporen en de onderdelen kwamen dan vanachter. Bij een buis kijk je ook aan de pootjeskant naar de aansluitingen. Een IC is net andersom.
Je moet dan ook goed uitkijken hoe een buisvoet geplaatst wordt.
Front is de kant waar je de componenten plaatst, B de achterkant. je kijkt dus (Barry legde dat meen ik ook al uit) van de bovenkant kant tegen de print aan.
If it measures good, but sounds bad, you're measuring the wrong thing." ― Dr. Richard C. Heyser

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 520
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Voorversterker en fasedraaier board

Berichtdoor douwebakker » zo 12 jul 2020, 21:54

Mooi, ik verander er ook niets meer aan. Nog wat puntjes op de "i" qua tekst en zo en dan ga ik ze bestellen. Ik heb gemerkt dat de fabriek alleen zip file's accepteerd. Ben benieuwd of die als zodanig vanuit KiCad kunnen worden weggeschreven.
Ieder bedank voor de hulp.
Douwe
HenkJan, ik heb het begrepen hoor!
Eigenwijs is ook wijs!

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4948
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Voorversterker en fasedraaier board

Berichtdoor democles » zo 12 jul 2020, 22:02

Nog 1 klein dingetje,misschien de aansluiting van B+ nog ietsie pietsie naar boven schuiven.

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 520
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Voorversterker en fasedraaier board

Berichtdoor douwebakker » zo 12 jul 2020, 22:14

Gedaan.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eigenwijs is ook wijs!

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4948
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Voorversterker en fasedraaier board

Berichtdoor democles » zo 12 jul 2020, 22:19

mooi.

Kijk even goed uit met het kiezen van de gaten voor de buisvoeten,er zijn nogal wat verschillen!
Want later opboren van de gemetalliseerde gaten gaat moeilijk.

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 520
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Voorversterker en fasedraaier board

Berichtdoor douwebakker » zo 12 jul 2020, 22:27

democles schreef:mooi.

Kijk even goed uit met het kiezen van de gaten voor de buisvoeten,er zijn nogal wat verschillen!
Want later opboren van de gemetalliseerde gaten gaat moeilijk.

Daar heb ik zeker op gelet. In mijn eerste pogingen heb ik gebruik gemaakt van de footprints die KiCad meelevert, maar die blijken hier helemaal niet leverbaar.
De footprint die ik nu heb gebruikt heb ik zelf gemaakt aan de hand van de buisvoeten van EOO-BV. Deze zitten in een circel van 20mm
Eigenwijs is ook wijs!

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4948
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Voorversterker en fasedraaier board

Berichtdoor democles » zo 12 jul 2020, 23:29

goed man.

Het zijn net die kleine dingetjes waar je later niet achter wilt komen :lol:

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 11213
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Voorversterker en fasedraaier board

Berichtdoor Barry2001 » zo 12 jul 2020, 23:46

Tip: print je layout met footprints naar pdf. Maak hier 1:1 een hardcopy van die nu maatvast is, controleer vervolgens of je footprints kloppen door simpelweg de componenten te plaatsen, met name de buisvoeten in dit geval. Vertrouw nooit zomaar de bijgeleverde libraries, die zitten echt vol fouten, of het is ander type dat je wilt gebuiken, etc.
Eenvoudige test, kan veel narigheid voorkomen.

Gebruikersavatar
OpaBert
Berichten: 8969
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Voorversterker en fasedraaier board

Berichtdoor OpaBert » ma 13 jul 2020, 9:30

Goed bezig hier :goeie: :goeie:
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 520
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Voorversterker en fasedraaier board

Berichtdoor douwebakker » ma 13 jul 2020, 9:49

Ja Bert, het gaat goed. Mede dank de vele hulp hier op het forum. Ik heb vanmorgen even een afdrukje geprint zoals Barry voorstelde en nu vind ik de footprints van de koppelcondensatoren niet helemaal goed. De eilandjes en de gaten vind ik aan de kleine kant. Straks maar even veranderen.
Eigenwijs is ook wijs!

Gebruikersavatar
OpaBert
Berichten: 8969
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Voorversterker en fasedraaier board

Berichtdoor OpaBert » ma 13 jul 2020, 11:52

douwebakker schreef:Ja Bert, het gaat goed. Mede dank de vele hulp hier op het forum. Ik heb vanmorgen even een afdrukje geprint zoals Barry voorstelde en nu vind ik de footprints van de koppelcondensatoren niet helemaal goed. De eilandjes en de gaten vind ik aan de kleine kant. Straks maar even veranderen.

Ja hou de gaatjes beter ruim voor de componenten het sodeert wel misschien wat minder maar als je een component moet vervangen gaat dat met ruime gaatjes een stuk makkelijker
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 23820
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Voorversterker en fasedraaier board

Berichtdoor ray5150 » ma 13 jul 2020, 12:52

Inderdaad is het verstandig om de componenten al er bij te hebben als je de print lay-out gaat tekenen.
Met weerstanden, torretjes, en de meeste IC's zal het wel loslopen, maar met zaken als buisvoeten en grotere condensatoren ga je gauw de mist in.


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot, cornelis, douwebakker, HuaweiBots-114.119.149.x, HuaweiBots-114.119.152.x, HuaweiBots-114.119.155.x, OpaBert, Shadow en 2 gasten