Hoogspannings voeding

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 14840
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Hoogspannings voeding

Berichtdoor Ah!buis » zo 02 aug 2020, 23:29

Och, 't gaat alle twee, de laatste (onderste) vraagt minder van de potmeter.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

elpeewee
Berichten: 12
Lid geworden op: zo 28 jun 2015, 0:09

Re: Hoogspannings voeding

Berichtdoor elpeewee » ma 03 aug 2020, 0:00

Het valt mij op dat er in niet 1 schema een stopweerstandje van 1K zit aan de gate van de mosfet. Dit moet zo dicht mogelijk bij de mosfet (liefst direct aan het pootje van de mosfet gesoldeerd). Dit voorkomt waarschijnlijk ook al de oscillatie ergens eerder vermeld in deze topic. Je bespaart al een hoop ellende door standaard overal een stopweerstandje te plaatsen. Geld ook voor transistors en grids bij buizen. Allemaal zeer hoogohmige ingangen.
Bad sound kills good music

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 541
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Hoogspannings voeding

Berichtdoor douwebakker » ma 03 aug 2020, 12:29

RSS-V4.png
@LPW, het zou zo maar kunnen dat er een stopweerstand moet worden toegevoegd. Mijn kennis van MOSFET's is is onvoldoende om dat te beoordelen. Maar je hebt gelijk dat er bij mijn experiment oscillatie optrad. In een eindtrap met een aanpassingstrafo er achter begrijp ik het wel maar in een schakeling met een eenvoudige source volger lijk mij een condensator voldoende. Ik heb daarin ook nog niet voorzien. Zou 4,7 nF voldoende zijn?
Inmiddels ben ik bij de vierde versie aanbeland.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eigenwijs is ook wijs!

Gebruikersavatar
OpaBert
Berichten: 9005
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Hoogspannings voeding

Berichtdoor OpaBert » ma 03 aug 2020, 16:22

elpeewee schreef:Het valt mij op dat er in niet 1 schema een stopweerstandje van 1K zit aan de gate van de mosfet. Dit moet zo dicht mogelijk bij de mosfet (liefst direct aan het pootje van de mosfet gesoldeerd). Dit voorkomt waarschijnlijk ook al de oscillatie ergens eerder vermeld in deze topic. Je bespaart al een hoop ellende door standaard overal een stopweerstandje te plaatsen. Geld ook voor transistors en grids bij buizen. Allemaal zeer hoogohmige ingangen.

Weer wat geleerd hier :goedzo: :dank:
shit draadje vergeten :oops:

elpeewee
Berichten: 12
Lid geworden op: zo 28 jun 2015, 0:09

Re: Hoogspannings voeding

Berichtdoor elpeewee » di 04 aug 2020, 18:32

Hoi Douwe,
Heb je trouwens al eens op de site van Menno van der Veen gekeken onder de tube society projecten en dan die van 2018. Daar staat in het audio Express artikel een heel mooi hoogspanning schakeling die ik sinds kort ook gebruik. Het werkt als een virtuele supercondensator. Het is alleen niet gereguleerd maar dat kun je er wel van maken. Je eerste schakeling in dit topic lijkt er al aardig op. Mijn versterker waar deze schakeling inzit trekt ongeveer 125mA en dat levert 3 a 4 Volt rimpelspanning op de drain. Op de source hou ik een rimpel over van 0,6 mV. Er staat dan over de Fet ongeveer 11V. Nog een voordeel is dat de spanning mooi langzaam opkomt. Misschien is dit nog een optie.
Bad sound kills good music

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 541
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Hoogspannings voeding

Berichtdoor douwebakker » di 04 aug 2020, 18:39

Is dat die schakeling die Menno als elektronische smoorsmoel duid.
Eigenwijs is ook wijs!

elpeewee
Berichten: 12
Lid geworden op: zo 28 jun 2015, 0:09

Re: Hoogspannings voeding

Berichtdoor elpeewee » di 04 aug 2020, 19:07

Nee, dat is volgens mij wat anders. Het is die schakeling die bestaat uit een mosfet, 3weerstanden en een condensator van 10 uF
https://mennovanderveen.nl/cms/images/o ... rtikel.pdf
Bad sound kills good music

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 541
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Hoogspannings voeding

Berichtdoor douwebakker » di 04 aug 2020, 19:35

Ja dat is inderdaad heel wat anders. Menno gebruikt de eerste FET eigenlijk als versterker schakeling GKS en de tweede FET als source volger.
Dit heeft niets met de voeding te maken
menno1.png
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eigenwijs is ook wijs!

elpeewee
Berichten: 12
Lid geworden op: zo 28 jun 2015, 0:09

Re: Hoogspannings voeding

Berichtdoor elpeewee » di 04 aug 2020, 20:27

E21DBED7-C951-447D-8449-5F353E1A8A8F.jpeg


Simpel en levert schone stroom.

Die andere zijn stuurschakelingen.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door elpeewee op di 04 aug 2020, 20:28, 1 keer totaal gewijzigd.
Bad sound kills good music

V4lve Lover
Berichten: 74
Lid geworden op: ma 23 sep 2019, 12:02
Locatie: Ravenstein

Re: Hoogspannings voeding

Berichtdoor V4lve Lover » di 04 aug 2020, 20:28

elpeewee schreef:Nee, dat is volgens mij wat anders. Het is die schakeling die bestaat uit een mosfet, 3weerstanden en een condensator van 10 uF
https://mennovanderveen.nl/cms/images/o ... rtikel.pdf


Volgens mij gewoon een capacitor multiplier.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 14840
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Hoogspannings voeding

Berichtdoor Ah!buis » di 04 aug 2020, 20:30

Is idd geen voeding, een stuk van een buizen? versterker.
De tekening van de fets klopt niet, wordt meer door elkaar gehaald, verwarrend.
Even bijgewerkt.
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 541
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Hoogspannings voeding

Berichtdoor douwebakker » di 04 aug 2020, 20:35

elpeewee schreef:E21DBED7-C951-447D-8449-5F353E1A8A8F.jpeg

Simpel en levert schone stroom.

Die andere zijn stuurschakelingen.

Oh bedoel je deze. dit noemt Menno een elektronische smoorspoel. Is ook al eens door Anne voorgesteld.
Eigenwijs is ook wijs!

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 14840
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Hoogspannings voeding

Berichtdoor Ah!buis » di 04 aug 2020, 20:43

V4lve Lover schreef:
elpeewee schreef:Nee, dat is volgens mij wat anders. Het is die schakeling die bestaat uit een mosfet, 3weerstanden en een condensator van 10 uF
https://mennovanderveen.nl/cms/images/o ... rtikel.pdf


Volgens mij gewoon een capacitor multiplier.
Zo ongeveer, behalve dat je met de verhouding R22/R24 de spanning over de fet kunt vastleggen.Moet groter zijn dan de top-top rimpel plus wat (paar volt) voor de fet.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

elpeewee
Berichten: 12
Lid geworden op: zo 28 jun 2015, 0:09

Re: Hoogspannings voeding

Berichtdoor elpeewee » di 04 aug 2020, 21:09

Yes bufferelco ervoor en je hebt schone stroom. Meer heb je niet nodig. Heb er zelfs pcbtjes van laten maken.
Bad sound kills good music

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 541
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Hoogspannings voeding

Berichtdoor douwebakker » di 04 aug 2020, 21:21

elpeewee schreef:Yes bufferelco ervoor en je hebt schone stroom. Meer heb je niet nodig. Heb er zelfs pcbtjes van laten maken.

Ik ben blij met je bijdrage, maar voor mij is het geen optie. Ik heb gewoon geen geschikte trafo om zo'n 200V gelijkspanning te krijgen voor de PL36 regelbare voeding van Florick. Vandaar op deze manier.
Eigenwijs is ook wijs!

V4lve Lover
Berichten: 74
Lid geworden op: ma 23 sep 2019, 12:02
Locatie: Ravenstein

Re: Hoogspannings voeding

Berichtdoor V4lve Lover » wo 05 aug 2020, 1:36

Je kan de PL36 in triode zetten met een jumper op de print, dit gaat goed zolang de spanning over de buis niet boven de 250V komt

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 14840
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Hoogspannings voeding

Berichtdoor Ah!buis » wo 05 aug 2020, 12:10

V4lve Lover schreef:Je kan de PL36 in triode zetten met een jumper op de print, dit gaat goed zolang de spanning over de buis niet boven de 250V komt
Voor de buis mag het best veel meer met het schermrooster aan de anode.Die 250V is voor de buis als schakelaar, met de anode laag mag het schermrooster niet te hoge spanning hebben wegens te heet worden.
Het gaat hier op een andere manier mis.Met 250V op g2 is de buis pas afgeknepen, voor nul volt uit, met goed -55V.Met 400V anode+g2 wordt dat al rond -90V , moet er een TL783 in ipv LM317HV.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

V4lve Lover
Berichten: 74
Lid geworden op: ma 23 sep 2019, 12:02
Locatie: Ravenstein

Re: Hoogspannings voeding

Berichtdoor V4lve Lover » do 06 aug 2020, 14:11

En de TL783 is weer vervelender omdat deze minimaal ca 10mA wil zien voor hij goed regelt

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 14840
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Hoogspannings voeding

Berichtdoor Ah!buis » do 06 aug 2020, 16:00

V4lve Lover schreef:En de TL783 is weer vervelender omdat deze minimaal ca 10mA wil zien voor hij goed regelt
Zelfs 15mA :(
Is wel te doen met 82Ω over de referentie, wordt wel een dikke potmeter om de spanning in te stellen.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 541
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Hoogspannings voeding

Berichtdoor douwebakker » do 06 aug 2020, 21:07

elpeewee schreef:E21DBED7-C951-447D-8449-5F353E1A8A8F.jpeg

Simpel en levert schone stroom.

Die andere zijn stuurschakelingen.

Ik heb vandaag de schakeling op een stukje gaatjesboard gezet. Komende week maar eens in een versterker testen,
elektronische smoorspoel.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eigenwijs is ook wijs!

elpeewee
Berichten: 12
Lid geworden op: zo 28 jun 2015, 0:09

Re: Hoogspannings voeding

Berichtdoor elpeewee » zo 09 aug 2020, 21:47

Ik gebruik deze Mosfet altijd vanwege z'n geïsoleerde jasje. Volgens mij wordt de BUZ80/81 niet meer gemaakt. Dit is een goede vervanger.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Bad sound kills good music

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 541
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Hoogspannings voeding

Berichtdoor douwebakker » zo 09 aug 2020, 22:01

Ja, dat is ook gemakkelijker, maar ik gebruik wat ik allemaal nog voorradig heb. Vroeger had ik een reparatie inrichting voor radio en televisie en de onderdelenvoorraad heb ik overgehouden, vandaar.
Eigenwijs is ook wijs!

elpeewee
Berichten: 12
Lid geworden op: zo 28 jun 2015, 0:09

Re: Hoogspannings voeding

Berichtdoor elpeewee » za 19 sep 2020, 19:02

Hoi Douwe,
Heb je de schakeling al eens getest in een versterker?
Bad sound kills good music

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 541
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Hoogspannings voeding

Berichtdoor douwebakker » za 19 sep 2020, 19:07

elpeewee schreef:Hoi Douwe,
Heb je de schakeling al eens getest in een versterker?

Nee nog niet. Ik heb de laatste tijd teveel andere zaken die veel tijd in beslag nemen. Ik laat wel even een bericht achter als het zover is.
Eigenwijs is ook wijs!


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot, HuaweiBots-114.119.128.x, HuaweiBots-114.119.136.x, Jan Geert en 1 gast