Enkele of dubbele soft start nodig?

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

fred64
Berichten: 66
Lid geworden op: vr 16 mar 2018, 20:52

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor fred64 » di 05 mei 2020, 21:42

Waar stond dat schema van anne?

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 25256
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor Pjotr » di 05 mei 2020, 21:47

How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

fred64
Berichten: 66
Lid geworden op: vr 16 mar 2018, 20:52

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor fred64 » di 05 mei 2020, 21:58

Je bedoeld relais, weerstand van 100 parallel en 220?

Begrikp je commentaar hierop niet goed.

Fred

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 25256
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor Pjotr » di 05 mei 2020, 22:07

fred64 schreef:Je bedoeld relais, weerstand van 100 parallel en 220?

Begrikp je commentaar hierop niet goed.

Fred

Vergeet dat dan maar. Ik bedoel voor R4: 4x 100ohm 5W parallel. Voor C2 is 220uF/50V groot genoeg. C1 moet een X1 of X2 condensator zijn b.v. https://www.eoo-bv.nl/wissel-spanning/1 ... &results=1 Voor het relais kun je deze nemen: https://www.eoo-bv.nl/relais-meer-dan-2 ... 14024.html
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 15650
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor Ah!buis » di 05 mei 2020, 22:09

Of zo, hoewel dat relais wel erg zwaar is voor de job.
Bij Conrad is de keus ntc beperkt, meest in de buurt genomen.
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
♫ Liever gaar in de kist dan weer een schokje gemist ♪

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 25256
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor Pjotr » di 05 mei 2020, 22:18

Dat is het verkeerde schema Anne. Ik linkte naar een ander!

Hoezo is dat relais te zwaar? 2,5 euries :lol: Je schakelt hier inductief en dan is dat relais echt niet overbemeten. Bovendien heeft dat relais precies de goede spoelweerstand voor een serie C van 220nF. Die elco's zijn veel te groot Anne. Zo duurt het 10 seconden voordat het relais om gaat. 0,2 - 0,5 sec is lang zat voor inschakelen.
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 15650
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor Ah!buis » di 05 mei 2020, 22:56

Gewoon 't laatste schema waarmee fred de knoop wou doorhakken met evt nog ntc ipv gewone weerstand. Heb ik zijn schema wat aangevult, om 't niet te moeilijk te maken, en de BOM aangepast.Daarin stond (en staat) deze relais,
ConradRel.png
En die vind ik nogal dik om een ntc te overbruggen nadat de piek voorbij is.
En spoelweerstand is 1k2, vandaar de 330n condensator.
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
♫ Liever gaar in de kist dan weer een schokje gemist ♪

fred64
Berichten: 66
Lid geworden op: vr 16 mar 2018, 20:52

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor fred64 » wo 06 mei 2020, 5:44

Heren, kei bedankt voor de input. Ik ga voor het ah!buis schema, top. Puur omdat het mag en kan. Het relais laat ik na 2 tot 3 seconden schakelen. (Niks voor zeggen!) Ga ff rekenen, vind ik leuk.

Kei bedankt allemaal, en een fijne en virus vrije dag toegewenst.

Gr. Fred

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 15650
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor Ah!buis » wo 06 mei 2020, 13:09

Nog even een variatie op hetzelfde schema.
Met onderdelen van bij E.O.O. (bestellen via email).
Bij gebrek aan dikke ntc maar drie in serie.
En met drie elcos kunnen dmv draadbruggen de wachttijd gekozen.Geen, een of twee doorverbinden.Geschat, ½, 1 of 1½ seconde.
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
♫ Liever gaar in de kist dan weer een schokje gemist ♪

fred64
Berichten: 66
Lid geworden op: vr 16 mar 2018, 20:52

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor fred64 » wo 06 mei 2020, 13:41

Super anne

Gebruikersavatar
beijert
Berichten: 1680
Lid geworden op: di 10 sep 2013, 16:00
Locatie: assen

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor beijert » wo 06 mei 2020, 14:32

Is daar een printje van te maken of reeds beschikbaar?
Mark

fred64
Berichten: 66
Lid geworden op: vr 16 mar 2018, 20:52

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor fred64 » wo 06 mei 2020, 16:08

Goede vraag!!!

Gebruikersavatar
Shadow
Berichten: 13723
Lid geworden op: vr 28 jan 2011, 20:56
Locatie: Vlissingen

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor Shadow » wo 06 mei 2020, 16:09

Gewoon even op gaatjes print opbouwen?
Passed over: Pass Aleph 5
Kleine subjes bouwen (2xSDX12) met mfb
Nog een mooie monitor voor daar bovenop met de JA-8008 en T035

fred64
Berichten: 66
Lid geworden op: vr 16 mar 2018, 20:52

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor fred64 » wo 06 mei 2020, 16:49

Werkt perfect!

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 24519
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor ds23man » wo 06 mei 2020, 17:00

Wat? De schakeling of gaatjesprint. :think: :think:
Fusion Filterdesign

fred64
Berichten: 66
Lid geworden op: vr 16 mar 2018, 20:52

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor fred64 » wo 06 mei 2020, 17:40

Gaatjesprint.

Gr. Fred

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 24625
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor ray5150 » wo 06 mei 2020, 19:30

Wel rekening houden met kruipafstanden en dergelijke; er is geen galvanische scheiding met het net.

fred64
Berichten: 66
Lid geworden op: vr 16 mar 2018, 20:52

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor fred64 » wo 06 mei 2020, 19:44

Sorry ray? Kruipafstanden e.d.?

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 24625
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor ray5150 » wo 06 mei 2020, 19:56

Een gaatjesprint is over het algeheel uitgevoerd in 2.54 mm. dat is de hartmaat van tussen de gaatjes.
Als je dan fase en nul zo vlak bij elkaar zet, is er kans op vonkoverslag. met het nodige vuurwerk tot gevolg.
Je ziet op deze foto dat de ruimte tussen twee koper sporen minder dan 1 mm is. als ik iets voor netspanning op gaatjesprint maak deed ik altijd 1 spoor ertussen vrij houden en het koper verwijderen met een mesje en een klein boortje. tegenwoordig maak ik printen met de etsbak of in China laten stampen, dan kun je er in het ontwerproces op de computer al rekening mee houden.

h25sr160.jpg


Weet niet exact wat de normen/eisen voor deze afstanden zijn, ik ga zelf altijd uit van een minimum van een millimeter of 5 a 6.
Andere posters in dit topic kunnen daar vast meer over vertellen.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Shadow
Berichten: 13723
Lid geworden op: vr 28 jan 2011, 20:56
Locatie: Vlissingen

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor Shadow » wo 06 mei 2020, 20:05

Ja Ray bedoeld de afstand tussen spanningvoerende delen onderling en ten opzichte van de kast, zodat je niet een onplezierige opdonder krijgt...
Passed over: Pass Aleph 5
Kleine subjes bouwen (2xSDX12) met mfb
Nog een mooie monitor voor daar bovenop met de JA-8008 en T035

fred64
Berichten: 66
Lid geworden op: vr 16 mar 2018, 20:52

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor fred64 » wo 06 mei 2020, 20:11

Dacht ik al, zo iets. Komt goed.

Gr. Fred

fred64
Berichten: 66
Lid geworden op: vr 16 mar 2018, 20:52

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor fred64 » wo 06 mei 2020, 22:33

16 ohm ntc ook goed?

Gr. Fred

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 15650
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor Ah!buis » wo 06 mei 2020, 23:18

fred64 schreef:16 ohm ntc ook goed?
Hoezo, is de andere uitverkocht ?
Krijg je een iets kleinere startweerstand en daarmee een iets grotere inschakel stroomstoot.
Maakt niet zoveel uit.
Anne
♫ Liever gaar in de kist dan weer een schokje gemist ♪

fred64
Berichten: 66
Lid geworden op: vr 16 mar 2018, 20:52

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor fred64 » do 07 mei 2020, 7:17

Super Anne.

Gr. Fred

fred64
Berichten: 66
Lid geworden op: vr 16 mar 2018, 20:52

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor fred64 » do 07 mei 2020, 7:19

E.O.O. levert niet meer. Conrad heeft ook niet alles.

Dus een beetje schrapen.

Gr. Fred


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 0 gasten