Enkele of dubbele soft start nodig?

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 25256
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor Pjotr » ma 04 mei 2020, 9:20

ds23man schreef:https://www.diyclassd.com/product/softstart-module/38

Heb je er ook gelijk een temperatuurbeveiliging bij.

Geen Snoekie maar Loekie :relax:
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

Gebruikersavatar
satefan
Berichten: 2492
Lid geworden op: za 30 jan 2010, 20:11
Locatie: Lelystad

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor satefan » ma 04 mei 2020, 9:24

Volgens mij heb ik er hier nog een softstart liggen van Holton Precision Audio - mag weg voor een habbekrats...zal m zo even opzoeken en een foto plaatsen...
Normaal is niets anders dan het gemiddelde van alle afwijkingen.

Gebruikersavatar
satefan
Berichten: 2492
Lid geworden op: za 30 jan 2010, 20:11
Locatie: Lelystad

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor satefan » ma 04 mei 2020, 9:32

En hup:
73BE2E4B-C73D-4161-AE6F-47D030336996.jpeg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Normaal is niets anders dan het gemiddelde van alle afwijkingen.

Gebruikersavatar
Shadow
Berichten: 13723
Lid geworden op: vr 28 jan 2011, 20:56
Locatie: Vlissingen

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor Shadow » ma 04 mei 2020, 9:45

Ntc’s, dat wil ie niet :roll:
Passed over: Pass Aleph 5
Kleine subjes bouwen (2xSDX12) met mfb
Nog een mooie monitor voor daar bovenop met de JA-8008 en T035

Gebruikersavatar
satefan
Berichten: 2492
Lid geworden op: za 30 jan 2010, 20:11
Locatie: Lelystad

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor satefan » ma 04 mei 2020, 10:08

Shadow schreef:Ntc’s, dat wil ie niet :roll:


Ja, maar met relais was t toch weer geen ramp?

Valt tegenwoordig niet mee om de medemens te helpen. De moderne medemens is kritisch ende niet snel tevree.
Normaal is niets anders dan het gemiddelde van alle afwijkingen.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 24625
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor ray5150 » ma 04 mei 2020, 10:10

Hangt ervan af of de NTC's worden overbrugd door het relais, Zoals Peter al schreef.

Gebruikersavatar
Shadow
Berichten: 13723
Lid geworden op: vr 28 jan 2011, 20:56
Locatie: Vlissingen

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor Shadow » ma 04 mei 2020, 10:13

satefan schreef:
Shadow schreef:Ntc’s, dat wil ie niet :roll:


Ja, maar met relais was t toch weer geen ramp?

Valt tegenwoordig niet mee om de medemens te helpen. De moderne medemens is kritisch ende niet snel tevree.


Nee inderdaad, ik heb gewoon de Hypex versie gekocht 8)
Passed over: Pass Aleph 5
Kleine subjes bouwen (2xSDX12) met mfb
Nog een mooie monitor voor daar bovenop met de JA-8008 en T035

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 25256
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor Pjotr » ma 04 mei 2020, 10:16

Hypex Ntc ’s, dat wil ie niet :roll:


:relax:
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

Gebruikersavatar
satefan
Berichten: 2492
Lid geworden op: za 30 jan 2010, 20:11
Locatie: Lelystad

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor satefan » ma 04 mei 2020, 10:20

Hier de manual van t ding. Een schema staat er niet in, maar misschien kan iemand er iets uit afleiden.

HPA-Limiter-1 Installation Manual 1.02.pdf


Satefan
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Normaal is niets anders dan het gemiddelde van alle afwijkingen.

fred64
Berichten: 66
Lid geworden op: vr 16 mar 2018, 20:52

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor fred64 » ma 04 mei 2020, 13:48

Probeer alleen uit te zoeken welke ik ga maken.

Gr. Fred

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 15650
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor Ah!buis » ma 04 mei 2020, 13:55

satefan schreef:Hier de manual van t ding. Een schema staat er niet in, maar misschien kan iemand er iets uit afleiden.

HPA-Limiter-1 Installation Manual 1.02.pdf

Satefan
Dat ding heeft geen eigen laagspannings voeding, moet ie krijgen van de secundaire van de versterker trafo.Is dus niet een op zichzelf staande oplossing.
Er zitten twee CL-70 in ( elk 36J) om max een trafo , belast met 2400W, van 4kVA te schakelen.
Zal Pjotr wel weer te weinig vinden :lol:
Anne
♫ Liever gaar in de kist dan weer een schokje gemist ♪

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 25256
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor Pjotr » ma 04 mei 2020, 14:10

Ja, een paar 120.000 uF zoals beschreven zal ie op den duur niet vol gaan houden. Zou gewoon dat 220V relais nemen met 4x een 10 ohm CL NTC in serie. Al het andere is alleen maar complexer en niet beter.
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 27669
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor Henkjan » ma 04 mei 2020, 15:27

ds23man schreef:https://www.diyclassd.com/product/softstart-module/38
Heb je er ook gelijk een temperatuurbeveiliging bij.

:relax:
op blz1, Henkjan schreef:Als je t niet zelf wil maken is die van Hypex imho de beste keuze. Kan je ook een pushbutton gebruiken voor aan/uit (klik aan klik uit)

fred64 schreef:Bedankt Henkjan. Lekker zelf maken.
If it measures good, but sounds bad, you're measuring the wrong thing." ― Dr. Richard C. Heyser

fred64
Berichten: 66
Lid geworden op: vr 16 mar 2018, 20:52

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor fred64 » ma 04 mei 2020, 17:09

softstart schema (incl BOM).png
Bedankt voor het aanbod satefan. Om toch maar knoop door te hakken ga ik voor dit. Maar dan 4x 10 Ohm, 10 watt.

Thnx voor alle feedback.

Gr. Fred
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

fred64
Berichten: 66
Lid geworden op: vr 16 mar 2018, 20:52

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor fred64 » ma 04 mei 2020, 17:10

:yeah:
fred64 schreef:
softstart schema (incl BOM).png
Bedankt voor het aanbod satefan. Om toch maar knoop door te hakken ga ik voor dit. Maar dan 4x 10 Ohm, 10 watt, i.p.v. 1x 68 Ohm.

Thnx voor alle feedback.

Gr. Fred

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 25256
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor Pjotr » di 05 mei 2020, 10:56

:yeah: :rock:

Eindelijk witte rook, nou ja: Er zit wel een addertje onder het gras bij zowel de uitverkoren schakeling als bij de Anne/Bert oplossing: Het relais schakelt bij de minimale schakelspanning er van. Het gevolg is dat het relais dan erg langzaam schakelt. Dat is niet bevorderlijk voor de levensduur van de contacten. Zeker bij inductieve lasten als een trafo! Dergelijke relais willen schakelen bij minstens de nominale spoelspanning. Beter is dus een schakeling met een schmitt trigger of thyristortje om het relais te schakelen. De elegantie van Anne zijn schakeling is wel dat het wacht met inschakelen op het opladen van de elco's.
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 15650
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor Ah!buis » di 05 mei 2020, 12:52

Pjotr schreef: Het gevolg is dat het relais dan erg langzaam schakelt. Dat is niet bevorderlijk voor de levensduur van de contacten. Zeker bij inductieve lasten als een trafo! Dergelijke relais willen schakelen bij minstens de nominale spoelspanning. Beter is dus een schakeling met een schmitt trigger of thyristortje om het relais te schakelen.
Dan zou deze beter zijn, viewtopic.php?f=7&t=28521&start=47
En dan R4 vervangen door ntc(s).
Anne
♫ Liever gaar in de kist dan weer een schokje gemist ♪

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 25256
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor Pjotr » di 05 mei 2020, 13:08

Yup, en R2 vervangen door een zener van 24V in serie met 1K. Het stuurschakelingetje zelf dan aansluiten parallel aan de trafo. Dus achter de begrenzingsweerstanden. De elco kan dan een stuk kleiner 220uF - 470uF. Voor C1 dan een X1 of X2 condensator nemen. Gewone 400V overleven meestal de spikes op het net niet. Thyristortje gewoon een TO92: BT169 of TS110 o.z.i.
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

fred64
Berichten: 66
Lid geworden op: vr 16 mar 2018, 20:52

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor fred64 » di 05 mei 2020, 20:06

Hoi allen,

Misschien toch maar werken met NTC. Hoe kan ik die integreren in het door mij geposte schakeling. Moet er ook nog een aanpassing gedaan worden om het relais "netjes "te laten schakelen?

gr. Fred

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 25256
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor Pjotr » di 05 mei 2020, 20:36

Hoe groot zijn die trafo's eigenlijk die je er aan wilt hangen?
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

Gebruikersavatar
Shadow
Berichten: 13723
Lid geworden op: vr 28 jan 2011, 20:56
Locatie: Vlissingen

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor Shadow » di 05 mei 2020, 21:24

Pjotr schreef:Hoe groot zijn die trafo's eigenlijk die je er aan wilt hangen?


fred64 schreef:Ik ga 2x 300va ringkernen gebruiken. 1 soft start voldoende om aan de uitgang de 2 trafo's parallel te schakelen aan het net, of is het verstandig om elke trafo apart van een soft start te voorzien, dus ook apart aansluiten op netspanning?
Passed over: Pass Aleph 5
Kleine subjes bouwen (2xSDX12) met mfb
Nog een mooie monitor voor daar bovenop met de JA-8008 en T035

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 25256
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor Pjotr » di 05 mei 2020, 21:26

Ohhhhhhhh... dan zou ik er gewoon 4x 100 ohm 5W draadgewonden parallel voor gebruiken
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

fred64
Berichten: 66
Lid geworden op: vr 16 mar 2018, 20:52

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor fred64 » di 05 mei 2020, 21:28

Bedoel je 2x 100 i.p.v. de 4 x10?

Gr. Fred

fred64
Berichten: 66
Lid geworden op: vr 16 mar 2018, 20:52

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor fred64 » di 05 mei 2020, 21:29

En de relais gewoon zo laten als in schema?

Gr. Fred

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 25256
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor Pjotr » di 05 mei 2020, 21:33

4x 100 ohm parallel. Ja kan, al is dat schema waar Anne naar wees met die thyristor beter. Voor die thyristor kun je een BT 169 nemen (2 kwartjes bij EOO).
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 0 gasten