Enkele of dubbele soft start nodig?

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 15650
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor Ah!buis » zo 03 mei 2020, 15:33

Pjotr schreef:
ds23man schreef:Geniaal in zijn eenvoud Buis!

Behalve dat die NTC helemaal niet warm wordt, tenzij een klasse-A bak.... Je kunt die NTC wel goed gebruiken maar dan omdat ie heel veel joules op kan eten in erg korte tijd t.o.v. een gewone draadgewonden weerstand.
Of een buizenbak :D
Maar fred heeft niet vertelt wat voor versterkers het zijn (PASS ? :lol: )
Anne
♫ Liever gaar in de kist dan weer een schokje gemist ♪

fred64
Berichten: 66
Lid geworden op: vr 16 mar 2018, 20:52

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor fred64 » zo 03 mei 2020, 15:40

Bezwaar ntc is dat ie eerst weer moet afkoelen voordat je de netspanning opnieuw inschakeld.

Gr. Fred

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 25256
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor Pjotr » zo 03 mei 2020, 16:02

Ah!buis schreef:
Pjotr schreef:
ds23man schreef:Geniaal in zijn eenvoud Buis!

Behalve dat die NTC helemaal niet warm wordt, tenzij een klasse-A bak.... Je kunt die NTC wel goed gebruiken maar dan omdat ie heel veel joules op kan eten in erg korte tijd t.o.v. een gewone draadgewonden weerstand.
Of een buizenbak :D
Maar fred heeft niet vertelt wat voor versterkers het zijn (PASS ? :lol: )
Anne

In een buizenbak zitten doorgaans bloktrafo's en die zijn veel aardiger voor zekeringen dan ringtrafo's. Daar heb je doorgaans geen softstart bij nodig.
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

Gebruikersavatar
OpaBert
Berichten: 10053
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor OpaBert » zo 03 mei 2020, 16:13

Ah!buis schreef:Kan misschien heel eenvoudig. KalmIn230Vrel.jpg Met de NTC koud komt er weinig spanning op de trafo en het relais.Met opwarmen loopt de spanning op totdat het genoeg is voor 't relais.Die sluit dan de ntc kort, krijgt de trafo de netspanning en kan de ntc weer koelen. Als het relais wat voortijdig reageert, een serieweerstand erbij.Maar niet te groot anders blijft 't relais werkloos.
Anne

Kan nog simpler O:)
Dit schema alleen met 2 andere componenten
Heb ik ooit om de Voeding van HF Eindtrappen in te schakelen
Wilde het met de computer tekenen maar die heeft zijn eigen prioriteiten :(
Daar heb ik niet op gewacht
Even de werking verklaren als je inschakelt wordt de stroom vermindert door de 100 Ohm weerstand
Als de ergste piek voorbij is stijgt de spanning en komt het relais op Dat is proefondervindelijk vast te stellen
Meestal 160 volt Dan wordt de weerstand overbrugd en heeft de trafo de volle 230 volt
Dit gaat vrij snel duurt geen 2 seconden
Het kan netter maar niet simpler :lol:
Ohja wel een 20 -50 Watt weerstand nemen bij 500VA - 2 kVA
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
shit draadje vergeten :oops:

fred64
Berichten: 66
Lid geworden op: vr 16 mar 2018, 20:52

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor fred64 » zo 03 mei 2020, 16:25

Zeker simpel, lekker stoken!!

Gr. Fred

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 15650
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor Ah!buis » zo 03 mei 2020, 16:41

Zelfde idee als met de ntc.Verschil is dat de ntc weerstand kleiner wordt als ie heet wordt.
Mag dan ook groter weerstand hebben. De CL-80 is koud ong 45Ω, neem je een CL-90 dan is dat 120Ω.
Na inschakelen loopt de weerstand terug, ook bij kleiner verbruik.Bij ½A nog maar 8Ω bij de CL-90.
Anne

PS @Opa, waarom die 220Ω ? Oh nee, is de relais :idea:
♫ Liever gaar in de kist dan weer een schokje gemist ♪

Gebruikersavatar
OpaBert
Berichten: 10053
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor OpaBert » zo 03 mei 2020, 17:06

Ah!buis schreef:Zelfde idee als met de ntc.Verschil is dat de ntc weerstand kleiner wordt als ie heet wordt.
Mag dan ook groter weerstand hebben. De CL-80 is koud ong 45Ω, neem je een CL-90 dan is dat 120Ω.
Na inschakelen loopt de weerstand terug, ook bij kleiner verbruik.Bij ½A nog maar 8Ω bij de CL-90.
Anne

PS @Opa, waarom die 220Ω ? Oh nee, is de relais :idea:

Ja klopt is 220 volt O:)
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 25256
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor Pjotr » zo 03 mei 2020, 18:11

Dat schakelingetje werkt nog beter als je de trafo belast met een gelijkrichter en dikke elco's. Gedurende het opladen van de elco's blijft de primaire spanning laag door de serieweerstand en dat voorkomt dan gelijk dat het ijzer in de verzadiging schiet bij inschakelen. Je hebt daar geen weerstand van meer dan 10W voor nodig hoor. Hier kun je het beste een flinke dikke NTC nemen die de stroom op 10A beperkt. Dus eentje van 22 - 33 ohm. Verder zou ik het relais pas laten schakelen bij > 200V anders krijgen de contacten alsnog een dreun. Weerstandje in serie met de relaisspoel kan daarvoor dan nodig zijn
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 15650
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor Ah!buis » zo 03 mei 2020, 18:24

Pjotr schreef:Dat schakelingetje werkt nog beter als je de trafo belast met een gelijkrichter en dikke elco's. Gedurende het opladen van de elco's blijft de primaire spanning laag door de serieweerstand en dat voorkomt dan gelijk dat het ijzer in de verzadiging schiet bij inschakelen. Je hebt daar geen weerstand van meer dan 10W voor nodig hoor. Hier kun je het beste een flinke dikke NTC nemen die de stroom op 10A beperkt. Dus eentje van 22 - 33 ohm. Verder zou ik het relais pas laten schakelen bij > 200V anders krijgen de contacten alsnog een dreun. Weerstandje in serie met de relaisspoel kan daarvoor dan nodig zijn
Zijn we terug bij mijn plaatje, de CL-80 is 45Ω koud. :D
Anne
♫ Liever gaar in de kist dan weer een schokje gemist ♪

fred64
Berichten: 66
Lid geworden op: vr 16 mar 2018, 20:52

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor fred64 » zo 03 mei 2020, 18:36

20200503_183242.jpg

Gr. Fred
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 25256
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor Pjotr » zo 03 mei 2020, 18:43

Ah!buis schreef:
Pjotr schreef:Dat schakelingetje werkt nog beter als je de trafo belast met een gelijkrichter en dikke elco's. Gedurende het opladen van de elco's blijft de primaire spanning laag door de serieweerstand en dat voorkomt dan gelijk dat het ijzer in de verzadiging schiet bij inschakelen. Je hebt daar geen weerstand van meer dan 10W voor nodig hoor. Hier kun je het beste een flinke dikke NTC nemen die de stroom op 10A beperkt. Dus eentje van 22 - 33 ohm. Verder zou ik het relais pas laten schakelen bij > 200V anders krijgen de contacten alsnog een dreun. Weerstandje in serie met de relaisspoel kan daarvoor dan nodig zijn
Zijn we terug bij mijn plaatje, de CL-80 is 45Ω koud. :D
Anne

Maar kan die de stroom aan? Volgens de datasheet mag die 36 joules hebben per keer. En daarna 2 minuten afkoelen. Dat is op het randje voor 2x 10.000 uF bij 60V aan bufferelco's. Ik zou er dan 4 nemen serie-parallel. Of beter 4x een CL-90 (120 ohm) parallel of 4x CL-60 (10 ohm) in serie. Die CL-60 zijn goedkoper. Dan blijft het ook heel als je 2x vlak na elkaar schakelt.
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 15650
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor Ah!buis » zo 03 mei 2020, 18:59

Pjotr schreef:
Ah!buis schreef:Maar kan die de stroom aan? Volgens de datasheet mag die 36 joules hebben per keer. Dat is op het randje voor 2x 10.000 uF bij 60V aan bufferelco's. Ik zou er dan 4 nemen serie-parallel. Of beter 4x een CL-90 (120 ohm) parallel of 4x CL-60 (10 ohm) in serie. Die CL-60 zijn goedkoper. Dan blijft het ook heel als je 2x vlak na elkaar schakelt.
Beter wat teveel als te weinig.Maar als je dacht dat een 10W weerstand voldoende is dan wordt van een ntc minder gevraagd.Bij een gewone weerstand blijft 't vermogen RI² maar een ntc met in elkaar zakkende R krijgt veel minder te verstoken.
Anne
♫ Liever gaar in de kist dan weer een schokje gemist ♪

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 25256
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor Pjotr » zo 03 mei 2020, 19:07

Daar gaat het niet om. Die NTC wordt niet heet genoeg om de weerstand substantieel te laten dalen. Het gaat om het piekpulsvermogen. Dat is 40ohm X 10A^2 = 4000W kortstondig. Dat kan een NTC veel beter hebben dan een gewone weerstand. Waar je hier mee moet rekenen is de energie die in de weerstand gaat per inschakelklap.
Laatst gewijzigd door Pjotr op zo 03 mei 2020, 19:09, 1 keer totaal gewijzigd.
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 24625
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor ray5150 » zo 03 mei 2020, 19:08

fred64 schreef:20200503_183242.jpg
Gr. Fred


Ja, dat is die ik al eerder noemde op de vorige pagina.
Heb ik ook al eens gemaakt.
viewtopic.php?p=1688743#p1688743

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 15650
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor Ah!buis » zo 03 mei 2020, 19:23

Pjotr schreef:Daar gaat het niet om. Die NTC wordt niet heet genoeg om de weerstand substantieel te laten dalen. Het gaat om het piekpulsvermogen. Dat is 40ohm X 10A^2 = 4000W kortstondig. Dat kan een NTC veel beter hebben dan een gewone weerstand. Waar je hier mee moet rekenen is de energie die in de weerstand gaat per inschakelklap.
Als die 4000W 1/100ste seconde duurt (50Hz) is dat 40J, volgende 1/100ste is de stroom al minder.Daarbij 40Ω plus trafoweerstand geeft bij 230V "maar" goed 4A is nog maar 20% van het 10A vermogen.
Zal zo'n vaart niet lopen :sure:
Anne
♫ Liever gaar in de kist dan weer een schokje gemist ♪

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 25256
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor Pjotr » zo 03 mei 2020, 19:54

Dat is een wens, geen feit. Geen idee wat je nu eigenlijk nog zeggen wilt Anne. As is verbrande turf. Je kunt beter naar de specificaties van de weerstanden kijken dan naar as. Nog een keer: 2x 10.000 uF bij 60V == 36 joules. Dat moet sowieso verkacheld worden met opladen met een beetje versterker. En dat per kanaal. Ik bouw liever iets dat blijft werken dan iets wat los gaat lopen :lol:
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

fred64
Berichten: 66
Lid geworden op: vr 16 mar 2018, 20:52

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor fred64 » zo 03 mei 2020, 21:57

Ray, bedoelde je dat mijn geplaatste schema oke is?

Gr. Fred

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 15650
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor Ah!buis » zo 03 mei 2020, 22:38

Pjotr schreef:Dat is een wens, geen feit. Geen idee wat je nu eigenlijk nog zeggen wilt Anne. As is verbrande turf. Je kunt beter naar de specificaties van de weerstanden kijken dan naar as. Nog een keer: 2x 10.000 uF bij 60V == 36 joules. Dat moet sowieso verkacheld worden met opladen met een beetje versterker. En dat per kanaal. Ik bouw liever iets dat blijft werken dan iets wat los gaat lopen :lol:
Tegenwoordig mag er ook niks meer loslopen :(
Maar die Joules moeten toch niet verkacheld worden, enkel verplaatst van 't net naar de versterker ?
De verliezen onderweg wel en daarvan gaat wel een groot deel naar de ntc, met 4A start en 45Ω is dat 720W ofwel J/s.Dat is dan 720/20= 36J de eerste 50Hz periode. Daar moet en deel van uitgestraald en een deel opwarming zodat de volgende periode met een lagere weerstand verwerkt wordt.Als de geslikte energie niet snel genoeg uitgestraald raakt wordt het inwendige te heet, maar hoe die verhouding ligt is me niet duidelijk.Ofwel over welke duur moet die 36J uitgesmeerd om van binnen niet te heet te worden.
Anne
♫ Liever gaar in de kist dan weer een schokje gemist ♪

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 25256
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor Pjotr » zo 03 mei 2020, 23:23

Jup, die energieverliezen zijn precies even groot als de energie die er naar de condensator gaat en worden door de softstart opgepeuzeld. Die moet dus 36 joule opeten in het voorbeeld. En dat is ook precies wat voor de NTC opgegeven is als maximum. Dus maal 2 kanalen en maal 2 als reserve voor het geval er 2x achter elkaar ingeschakeld wordt: Geeft 4 NTC's.
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 24625
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor ray5150 » zo 03 mei 2020, 23:26

Maar, TS heeft bezwaar tegen gebruik van een of meedere NTC's. terwijl dit toch wel common practice is.
Hoe kijken jullie daar tegenaan ?

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 25256
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor Pjotr » ma 04 mei 2020, 0:02

Lees het nog eens allemaal terug Ray. Die NTC's worden in mijn geval niet als zodanig gebruikt maar als een gewone weerstand. En wel omdat het de goedkoopste oplossing is die de inschakelklap goed kan op vangen. Er zijn wel andere pulsvaste weerstanden te koop maar die zijn 2x zo duur. Dat mag ook, die zitten in de softstart die ik geklust heb een tijdje terug. Maar gezien het motto "Zo simpel mogelijk" met alleen relais en weerstand........ Voor alleen een simpele softstart een prima oplossing.
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

fred64
Berichten: 66
Lid geworden op: vr 16 mar 2018, 20:52

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor fred64 » ma 04 mei 2020, 5:55

Misschien onzin, een woord dat veel valt in audioland, maar er wordt beweerd dat ntc invloed zou hebben op het geluid, dynamiek!!

Gr. Fred

fred64
Berichten: 66
Lid geworden op: vr 16 mar 2018, 20:52

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor fred64 » ma 04 mei 2020, 6:10

SoftStart.png
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 25256
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor Pjotr » ma 04 mei 2020, 8:57

Ja er zijn honderden van die schema's. Je gaat ze toch niet allemaal hier neer zetten hoop ik?

fred64 schreef:Misschien onzin, een woord dat veel valt in audioland, maar er wordt beweerd dat ntc invloed zou hebben op het geluid, dynamiek!!

Gr. Fred

Is geen onzin, dat is zonder relais. Om die invloed uit te schakelen zit er juist een relais overheen. En dan heeft de NTC geen invloed meer na inschakelen.
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 24519
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor ds23man » ma 04 mei 2020, 9:17

https://www.diyclassd.com/product/softstart-module/38

Heb je er ook gelijk een temperatuurbeveiliging bij.
Fusion Filterdesign


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot, democles, Jeroen211 en 0 gasten