Enkele of dubbele soft start nodig?

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

fred64
Berichten: 66
Lid geworden op: vr 16 mar 2018, 20:52

Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor fred64 » zo 26 apr 2020, 13:28

Hoi allen,

Misschien rare vraag maar heb ik een dubbele soft start nodig voor mijn dual mono opgebouwde eindversterker?

Gr. Fred

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 27669
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor Henkjan » zo 26 apr 2020, 13:34

Als t in 1 kast zit lijkt 1 me prima
If it measures good, but sounds bad, you're measuring the wrong thing." ― Dr. Richard C. Heyser

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 24625
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor ray5150 » zo 26 apr 2020, 13:49

Dat hangt van het vermogen van de trafo af.
Grofweg kun je zeggen dat het onder de 300 VA niet nodig is, tussen de 300 en de 500 is het aan te raden, en bij 500 of meer is het noodzakelijk.
Dit geldt natuurlijk voor 1 transformator.

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 25256
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor Pjotr » zo 26 apr 2020, 14:05

ray5150 schreef:Dat hangt van het vermogen van de trafo af.
Grofweg kun je zeggen dat het onder de 300 VA niet nodig is, tussen de 300 en de 500 is het aan te raden, en bij 500 of meer is het noodzakelijk.
Dit geldt natuurlijk voor 1 transformator.

Duhhhh??? Dat geldt voor het gezamenlijk tegelijkertijd geschakelde vermogen. Dus alle trafo's bij elkaar opgeteld. Meeste softstarts kunnen iets van 1500VA totaal schakelen.
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 15650
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor Ah!buis » zo 26 apr 2020, 14:16

Als de twee in een kast zitten, één inschakelen met de schakelaar en de tweede met een relais die op de voeding van de eerste werkt.Gaan ze niet tegelijk aan.
Anne
♫ Liever gaar in de kist dan weer een schokje gemist ♪

Gebruikersavatar
Shadow
Berichten: 13723
Lid geworden op: vr 28 jan 2011, 20:56
Locatie: Vlissingen

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor Shadow » zo 26 apr 2020, 15:32

Ah!buis schreef:Als de twee in een kast zitten, één inschakelen met de schakelaar en de tweede met een relais die op de voeding van de eerste werkt.Gaan ze niet tegelijk aan.
Anne


Gewoon de eerste de tweede laten schakelen toch? Of een Hypex Softstart printje nemen, kunnen tot 1500VA makkelijk schakelen...
Passed over: Pass Aleph 5
Kleine subjes bouwen (2xSDX12) met mfb
Nog een mooie monitor voor daar bovenop met de JA-8008 en T035

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 24625
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor ray5150 » zo 26 apr 2020, 15:42

Pjotr schreef:
ray5150 schreef:Dat hangt van het vermogen van de trafo af.
Grofweg kun je zeggen dat het onder de 300 VA niet nodig is, tussen de 300 en de 500 is het aan te raden, en bij 500 of meer is het noodzakelijk.
Dit geldt natuurlijk voor 1 transformator.

Duhhhh??? Dat geldt voor het gezamenlijk tegelijkertijd geschakelde vermogen. Dus alle trafo's bij elkaar opgeteld. Meeste softstarts kunnen iets van 1500VA totaal schakelen.


Je hebt gelijk, ik had mijn bericht te snel afgesloten. excuus.

fred64
Berichten: 66
Lid geworden op: vr 16 mar 2018, 20:52

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor fred64 » zo 26 apr 2020, 15:50

Dank voor jullie reacties.

Ik ga 2x 300va ringkernen gebruiken. 1 soft start voldoende om aan de uitgang de 2 trafo's parallel te schakelen aan het net, of is het verstandig om elke trafo apart van een soft start te voorzien, dus ook apart aansluiten op netspanning?

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 25256
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor Pjotr » zo 26 apr 2020, 16:26

fred64 schreef:Dank voor jullie reacties.

Ik ga 2x 300va ringkernen gebruiken. 1 soft start voldoende om aan de uitgang de 2 trafo's parallel te schakelen aan het net, of is het verstandig om elke trafo apart van een soft start te voorzien, dus ook apart aansluiten op netspanning?

Kunnen samen op 1 softstart.
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 27669
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor Henkjan » zo 26 apr 2020, 16:40

Als je t niet zelf wil maken is die van Hypex imho de beste keuze. Kan je ook een pushbutton gebruiken voor aan/uit (klik aan klik uit)
If it measures good, but sounds bad, you're measuring the wrong thing." ― Dr. Richard C. Heyser

fred64
Berichten: 66
Lid geworden op: vr 16 mar 2018, 20:52

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor fred64 » zo 26 apr 2020, 19:15

Bedankt henk jan. Lekker zelf maken.

Gr. Fred

fred64
Berichten: 66
Lid geworden op: vr 16 mar 2018, 20:52

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor fred64 » zo 26 apr 2020, 19:20

Trouwens 47 euro voor een hypex vind ik dik betaald.

Gr. Fred

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 24625
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor ray5150 » zo 26 apr 2020, 19:23

Deze is een bekende schakeling, komt oorspronkelijk uit de Elektuur :
https://www.circuitsonline.net/schakeli ... aging.html

Of had je een ander ontwerp op het oog ?

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 24625
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor ray5150 » zo 26 apr 2020, 19:28

fred64 schreef:Trouwens 47 euro voor een hypex vind ik dik betaald.


Mwah, is relatief. als je alle onderdelen moet verzamelen en een printje in China laat bakken ben je ook wel een paar tientjes kwijt.

fred64
Berichten: 66
Lid geworden op: vr 16 mar 2018, 20:52

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor fred64 » zo 26 apr 2020, 19:36

Dat is em ray.

fred64
Berichten: 66
Lid geworden op: vr 16 mar 2018, 20:52

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor fred64 » zo 03 mei 2020, 11:17

Hoi allen,

Internet staat vol met schema's voor inrush current limiters.

Ben zelf ook bezig met een ontwerpje maar een beetje hulp kan geen kwaad. Vaak zie ik ontwerpen met 1 of meerdere weerstanden in serie, maar dit komt een beetje "lomp" op mij over.

Ntc valt voor mij af. Ik wil relais geschakeld, liefst met een eigen trafo.
Maar ja, hoe dan verder? Ik ben zeker geen Electronicus maar met gezond verstand en redelijke basiskennis kom ik al een heel eind.

Suggesties?

Gr. Fred

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 24625
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor ray5150 » zo 03 mei 2020, 11:35

Je ontkomt er toch niet aan om een paar flinke weerstanden te gebruiken, maakt niet uit of je het schakel en timing proces analoog of digitaal laat verlopen.
Je zou eens in mijn Pass Labs topic kunnen kijken, daarin staat beschreven een (niet door mij ontworpen) PIC gestuurde softstart.
viewtopic.php?p=1627222#p1627222

Maar met 1 of 2 555 timers moet er volgens mij ook wel mogelijk zijn.

Gebruikersavatar
OpaBert
Berichten: 10053
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor OpaBert » zo 03 mei 2020, 12:42

Is zo,n simpele NTC welke Amplimo bij zijn ringkerntrafo,s levert niet voldoende ?
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 24625
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor ray5150 » zo 03 mei 2020, 12:54

Jawel hoor, maar overdreven doen hoort nu eenmaal bij de audio-hobby...

fred64
Berichten: 66
Lid geworden op: vr 16 mar 2018, 20:52

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor fred64 » zo 03 mei 2020, 13:00

Had ik ook gezien maar ben geen fan van ntc en inderdaad, soms is overdrijven ook heel leuk.

Gr. Fred

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 15650
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor Ah!buis » zo 03 mei 2020, 13:06

Kan misschien heel eenvoudig.
KalmIn230Vrel.jpg
Met de NTC koud komt er weinig spanning op de trafo en het relais.Met opwarmen loopt de spanning op totdat het genoeg is voor 't relais.Die sluit dan de ntc kort, krijgt de trafo de netspanning en kan de ntc weer koelen. Als het relais wat voortijdig reageert, een serieweerstand erbij.Maar niet te groot anders blijft 't relais werkloos.
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door Ah!buis op zo 03 mei 2020, 13:09, 1 keer totaal gewijzigd.
♫ Liever gaar in de kist dan weer een schokje gemist ♪

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 24519
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor ds23man » zo 03 mei 2020, 13:08

Geniaal in zijn eenvoud Buis!
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 24625
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor ray5150 » zo 03 mei 2020, 14:39

Zeker !
Maar wat bezwaar schuilt er eigenlijk in het gebruik van een NTC/Varistor :?: :idea:

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 24519
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor ds23man » zo 03 mei 2020, 14:41

Niets, maar je hebt ook gekken die GSM masten in de hens steken...
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 25256
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Enkele of dubbele soft start nodig?

Berichtdoor Pjotr » zo 03 mei 2020, 15:15

ds23man schreef:Geniaal in zijn eenvoud Buis!

Behalve dat die NTC helemaal niet warm wordt, tenzij een klasse-A bak.... Je kunt die NTC wel goed gebruiken maar dan omdat ie heel veel joules op kan eten in erg korte tijd t.o.v. een gewone draadgewonden weerstand.
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 0 gasten