Voorkom Brom door opstelling Trafo,s en aardpunten

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6889
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Voorkom onnodige Brom door opstelling Trafo,s

Berichtdoor Bert61 » za 30 nov 2019, 12:38

Ja inderdaad het veld is even als een donut plat en je kijkt van boven door het gat n midden
Bij de UGT kijk je aan de zijkant door de donut
Excuus dat ik even aan je twijfelde Douwe :wink:
Dat aardscherm zal ook nog wat magnetisch veld tegenhouden
De Ringkern trafo,s Audiograde hebben een ring van mu metaal rondom
En ook een 100% dichte afscherming tussen primair en secundair van koperfolie
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
PA4URK
Berichten: 1364
Lid geworden op: ma 21 apr 2008, 17:32
Locatie: Urk

Re: Voorkom onnodige Brom door opstelling Trafo,s

Berichtdoor PA4URK » za 30 nov 2019, 13:12

En het gebruik van stalen trafokappen heeft daarop ook nog een extra positief effect?
Eet Noordzeevis, omdat het gezond en lekker is!

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6889
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Voorkom onnodige Brom door opstelling Trafo,s

Berichtdoor Bert61 » za 30 nov 2019, 13:27

Kan ik proberen ik heb wat kappen en een trafo waar ze op passen Rein
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
PA4URK
Berichten: 1364
Lid geworden op: ma 21 apr 2008, 17:32
Locatie: Urk

Re: Voorkom onnodige Brom door opstelling Trafo,s

Berichtdoor PA4URK » za 30 nov 2019, 17:39

16Trafoopstelling.jpg


Zo heb ik ze voor de SE RS-1003 versterker ingetekend, volgens mij is dit conform het plaatje op de eerste pagina.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eet Noordzeevis, omdat het gezond en lekker is!

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6889
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Voorkom onnodige Brom door opstelling Trafo,s

Berichtdoor Bert61 » za 30 nov 2019, 17:56

Dat is goed , misschien die UGT wat op lichten :-k
Maar de hoofd telefoon test is eenvoudig
Misschien is het allemaal teveel gezever achter de komma , maar als ik iets maak wil ik er alles aan gedaan hebben voor een zo goed mogelijk resultaat.
En de meeste hier hebben die instelling , O:)
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
PA4URK
Berichten: 1364
Lid geworden op: ma 21 apr 2008, 17:32
Locatie: Urk

Re: Voorkom onnodige Brom door opstelling Trafo,s

Berichtdoor PA4URK » za 30 nov 2019, 19:52

Dat is goed , misschien die UGT wat op lichten :-k

Oplichten Bert? :-s
Eet Noordzeevis, omdat het gezond en lekker is!

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6889
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Voorkom onnodige Brom door opstelling Trafo,s

Berichtdoor Bert61 » za 30 nov 2019, 20:19

PA4URK schreef:
Dat is goed , misschien die UGT wat op lichten :-k

Oplichten Bert? :-s

Of is het op ligten dat ziet er vreemd uit :think:
weet het niet 100% zeker Rein maar ik denk dat het veld in het midden het kleinste is
Jouw UGT staat eronder
Maar kan beter niks zeggen wat ik niet echt zeker weet :oops:
Maar probeer het is met koptelefoon procedure :?:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 84
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Voorkom onnodige Brom door opstelling Trafo,s

Berichtdoor douwebakker » za 30 nov 2019, 20:35

@PA4URK, waar koop jij die russische trafo's?
Douwe

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4309
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Voorkom onnodige Brom door opstelling Trafo,s

Berichtdoor democles » za 30 nov 2019, 20:48

Ben wel geen Rein :hide:

http://www.ogonowski.eu/

Gebruikersavatar
PA4URK
Berichten: 1364
Lid geworden op: ma 21 apr 2008, 17:32
Locatie: Urk

Re: Voorkom onnodige Brom door opstelling Trafo,s

Berichtdoor PA4URK » za 30 nov 2019, 23:08

Groeten Bert :lol: :lol: :lol:
Eet Noordzeevis, omdat het gezond en lekker is!

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6889
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Voorkom onnodige Brom door opstelling Trafo,s

Berichtdoor Bert61 » do 05 dec 2019, 22:12

Als ik op YouTube kijk naar How to build a amplifier van Young Ahn
Begint het met een portie CADCAM
En professionele vervaardigen van bovenplaat en kasten
Opstelling van 2 Voedingstrafo,s en output transformator,s en smoorspoelen
Wat zitten wij dan te mieren vermenigvuldigen :shock:
CE8862B8-36C8-44DC-8EE7-27B9A2DA9E38.jpeg


Ziet er super strak uit en aan de onderkant :( een beetje als een oude versterker uit 1960
Lijkt een beetje op die Bocama van Splinter :-s :-$
Gloeidraden niet getwist #-o :-k
Weet niet wat ik er van moet denken
De bovenkant is een genot om te zien
Als hij de sound laat horen is alles stil en kraakhelder
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4309
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Voorkom onnodige Brom door opstelling Trafo,s

Berichtdoor democles » vr 06 dec 2019, 1:46

Mooi,vergeten we alles en zetten een buizenbak vanaf de tekentafel in elkaar :twisted:

stront schuit.jpg


Volgens mij heb jij wat proeven gedaan met trafo,s tegen elkaar zetten,vergeten we dat maar even. :lol:

Een KT88 wordt warm,daarom is de middelste trafo niet rood :think: ,dat wordt ie van zelf met 1 cm tussenruimte :lol:

Dan de gevoelige ingangen tussen een smoorspoel en een andere trafo plakken ,misschien missen we wat en doen we dat altijd al verkeerd,op het CAD ontwerp paste het perfect :-&

En de uitgangen kunnen wel wat hebben,plakken we die toch naast de net antre,moet kunnen :shock:

Binnen in storen we ons nergens aan,waarom zie je toch niets van :twisted:

Twisten van bedrading,waarom?
Als alles maar aan elkaar zit,de rest is ballast. :D

Overal gebruiken we soepele bedrading,is veiliger breekt niet als het beweegt en je ziet er niks van :rock: #-o

We doen het vanaf nu op deze manier.

Dit alles heeft een groot voordeel voor het forum,denk ik dan :wink:

Om alle toevallig ontstane problemen op te lossen zijn we dan weer twee jaar onder de pannen........... :mrgreen:

Persoonlijk vind ik dit een gepimte stront schuit met een likje verf en een mooie strakke bovenplaat lijkt het heel wat,maar het blijft een............

Maar ja ,misschien heeft iemand het licht gezien en doen we het allemaal fout,je weet het niet :think:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4309
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Voorkom onnodige Brom door opstelling Trafo,s

Berichtdoor democles » vr 06 dec 2019, 2:31

Misschien hebben we hier wel al het trafo opstelling gebeuren behandeld.
En maken we een verdere stap naar waar knoop ik al mijn aarde verbindingen aan in een schakeling. :think:
En dan niet kijken met waar kom ik mee weg,maar wat werkt!

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 84
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Voorkom onnodige Brom door opstelling Trafo,s

Berichtdoor douwebakker » vr 06 dec 2019, 10:43

Wat mij betreft had je het niet beter kunnen verwoorden. Ik ben het helemaal met je eens.
Douwe

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6889
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Voorkom onnodige Brom door opstelling Trafo,s

Berichtdoor Bert61 » vr 06 dec 2019, 11:21

democles schreef:Misschien hebben we hier wel al het trafo opstelling gebeuren behandeld.
En maken we een verdere stap naar waar knoop ik al mijn aarde verbindingen aan in een schakeling. :think:
En dan niet kijken met waar kom ik mee weg,maar wat werkt!

Dat is een goed plan Peet en die trafo,s en de rest
Doen we niet op z’n Japans :!: Laten die maar bonsai boompjes knippen :mrgreen:
Dan doen we hier Audio met buizen :yeah:
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 84
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Voorkom Brom door opstelling Trafo,s en aardpunten

Berichtdoor douwebakker » vr 06 dec 2019, 14:04

Beste mensen, ik heb vandaag weer mijn EL84PP project weer opgepakt. Op advies van Bert een paar trafosteunen gemaakt maar hiermee krijg ik niet het bromvrije resultaat dan ik ze liggend monteer. Dus gaan ze op liggend op het chassis d.m.v. M4x20 afstands busjes.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6889
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Voorkom Brom door opstelling Trafo,s en aardpunten

Berichtdoor Bert61 » vr 06 dec 2019, 14:18

Brom door verkeerde aardpunt
Er zijn gelukkig veel voorbeelden te vinden
Maar ook die niet goed zijn
Dat is hoe het interweb werkt iedereen kan en mag alles opschrijven filmen
We proberen hier daar een filter in te plaatsen door ons te houden aan voorbeelden van bekende bouwers en leden met technische kennis
Ik heb dat niet voldoende laat dat duidelijk zijn
Een systeem heet sterpunt aarding , er zijn er nog meer Daarover later
Laten we dit eerst uit denken en opschrijven
Dit komt van https://www.dhtrob.com/zelfbouw/aarding_cap_nl.php
3ED61C60-93AE-45BF-8B3C-7A7767CE7300.gif

Dat heb ik ooit als voorbeeld genoemd
Maar daar kwamen enige kritische opmerkingen over
Ik dacht dat het me duidelijk was
Maar Anne wees me op iets waar ik nooit over nagedacht had
Dat zijn 100 hz laad pulsen van het opladen van de Electrolytische Condensatoren
De ESR Weerstand even kort door de bocht ( Nadere uitleg volgt ) is enkele ohms
Weer kort door de bocht ( Ik weet dat de stroom geremd wordt door de trafo weerstand primair en secundair )
Met een spanning van 400-500 volt en 2 condensatoren met een ESR van 2 Ohm is 1
De stroom bedraagt dan 400-500Amp :shock: al heb je maar 0.01Ω bedrading
Dan kan daar nog een 4-5 volt over :!: over staan
Nu is de soep niet zo heet als hij wordt opgediend :wink:
Dat in m’n achterhoofd snap ik nu waarom je die laadstromen niet op de ingang van je versterker wilt die je met 1 volt RMS vol uit stuurt tot 50 Watt
en je met een beetje luidsprekerboxen hoor je 25mV op een paar meter afstand nog :!: :!: :!:

De trafo weerstand en de smoorspoel remmen dit gelukkig zodat er geen 500 Amp loopt maar eerder 4-5 Amp piek
Maar het leek me even duidelijker als ik het wat aan dikte :D
Ik denk na de aanwijzingen van Anne het zo beter is
Aarding Versterker.JPG


Dit is even een aanzet tot een goed handvat hoe te bedraden
Hoop dat er vanuit Forum nog veel correcties aanvullingen komen O:)
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door Bert61 op vr 06 dec 2019, 14:55, 1 keer totaal gewijzigd.
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 84
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Voorkom Brom door opstelling Trafo,s en aardpunten

Berichtdoor douwebakker » vr 06 dec 2019, 14:40

Bert61 schreef:Brom door verkeerde aardpunt

Maar Anne wees me op iets waar ik nooit over nagedacht had
Dat zijn 100 hz laad pulsen van het opladen van de Electrolytische Condensatoren
De ESR Weerstand even kort door de bocht ( Nadere uitleg volgt ) is enkele ohms
Weer kort door de bocht ( Ik weet dat de stroom geremd wordt door de trafo weerstand primair en secundair )
Met een spanning van 400-500 volt en 2 condensatoren met een ESR van 2 Ohm is 1
De stroom bedraagt dan 400-500Amp :shock: al heb je maar 0.01Ω bedrading
Dan kan daar nog een 4-5 volt over :!: over staan

Mooi verhaal wat je verteld, maar zo is het in de praktijk natuurlijk niet. Laat er een rimpel overblijven van 30V en de weerstand van de secondaire spoel zo'n 100 ohm is dan hebben we een stroom van 30/100= 0.3 A. Dat is heel wat anders dan 500A.
Douwe

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6889
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Voorkom Brom door opstelling Trafo,s en aardpunten

Berichtdoor Bert61 » vr 06 dec 2019, 15:00

douwebakker schreef:
Bert61 schreef:Brom door verkeerde aardpunt

Maar Anne wees me op iets waar ik nooit over nagedacht had
Dat zijn 100 hz laad pulsen van het opladen van de Electrolytische Condensatoren
De ESR Weerstand even kort door de bocht ( Nadere uitleg volgt ) is enkele ohms
Weer kort door de bocht ( Ik weet dat de stroom geremd wordt door de trafo weerstand primair en secundair )
Met een spanning van 400-500 volt en 2 condensatoren met een ESR van 2 Ohm is 1
De stroom bedraagt dan 400-500Amp :shock: al heb je maar 0.01Ω bedrading
Dan kan daar nog een 4-5 volt over :!: over staan

Mooi verhaal wat je verteld, maar zo is het in de praktijk natuurlijk niet. Laat er een rimpel overblijven van 30V en de weerstand van de secondaire spoel zo'n 100 ohm is dan hebben we een stroom van 30/100= 0.3 A. Dat is heel wat anders dan 500A.
Douwe

Hoi Douwe
Dat ben ik met je eens maar het was om een en ander te verduidelijken
als je verder gelezen had :D stond dat er ook dat er geen 400- 500 A loopt maar eerder 5 A Piek
en dan is het altijd nog voldoende over om enkele mV op je Rooster of Kathode van je buizen te krijgen
Met name je ingangsversterker
Bedankt voor je reactie
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 84
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Voorkom Brom door opstelling Trafo,s en aardpunten

Berichtdoor douwebakker » vr 06 dec 2019, 15:26

Ja Bert, ik heb wel verder gelezen hoor. Maar ik beweer dat er hooguit een paar honderd mA gaat lopen. Vergeet ook niet dat de secondaire wikkeling van de voedingstrafo zich als een spoel gedraagt en dat de stroom niet in een keer op gang komt. De stroomverandering wekt immers een tegen EMK op. De invloed op de kathode is te verwaarlozen (lage impedantie) en op het rooster is de invloed veel minder dan bijvoorbeeld de 6,3V gloeispanning.
Douwe

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6889
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Voorkom Brom door opstelling Trafo,s en aardpunten

Berichtdoor Bert61 » vr 06 dec 2019, 16:12

douwebakker schreef:Ja Bert, ik heb wel verder gelezen hoor. Maar ik beweer dat er hooguit een paar honderd mA gaat lopen. Vergeet ook niet dat de secondaire wikkeling van de voedingstrafo zich als een spoel gedraagt en dat de stroom niet in een keer op gang komt. De stroomverandering wekt immers een tegen EMK op. De invloed op de kathode is te verwaarlozen (lage impedantie) en op het rooster is de invloed veel minder dan bijvoorbeeld de 6,3V gloeispanning.
Douwe

Douwe Dat kan ik niet bevestigen nog ontkennen van die paar honderd mA , mij lijkt het meer
Maar daar koop je niks voor :)
Zou het best willen meten Maar moet er over nadenken :D
Daar moet een ander maar uitsluitsel over geven O:)
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 84
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Voorkom Brom door opstelling Trafo,s en aardpunten

Berichtdoor douwebakker » vr 06 dec 2019, 16:24

Bert, je hebt toch een mooie scoop. Plaats een weerstand van 10 Ohm op de plek waar je de stroom wil meten. dan kun je daarover meten. Zorg wel voor afdoende galvanische scheiding van het te meten apparaat. Op deze manier kun je gewoon meten. Opletten hoor! 400V is altijd link. En vooraf de elko,s ontladen met een weerstand.
Douwe
PS ik zie ook geen berichten meer van Anne. Er zal toch niets met hem zijn?

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6889
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Voorkom Brom door opstelling Trafo,s en aardpunten

Berichtdoor Bert61 » vr 06 dec 2019, 16:30

douwebakker schreef:Bert, je hebt toch een mooie scoop. Plaats een weerstand van 10 Ohm op de plek waar je de stroom wil meten. dan kun je daarover meten. Zorg wel voor afdoende galvanische scheiding van het te meten apparaat. Op deze manier kun je gewoon meten. Opletten hoor! 400V is altijd link. En vooraf de elko,s ontladen met een weerstand.
Douwe
PS ik zie ook geen berichten meer van Anne. Er zal toch niets met hem zijn?

Om met de vraag over Anne te beginnen Anne is niet in orde moet aansterken
HJ kon zich alleen nog niet in zithouding komen vanuit liggen
En puzzelen lukt niet
Dus ik hoop dat hij snel opknapt :(
En ik denk dat het met de multimeter ook gaat met Max hold
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6889
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Voorkom Brom door opstelling Trafo,s en aardpunten

Berichtdoor Bert61 » vr 06 dec 2019, 19:43

Even terug komend op de laadstroom pulsen
Met de Fluke 179 de spanning gemeten over een 10 weerstand
Met inschakelen van de trafo aan de 230 volt is de laadstroom Maximaal van de 100μF 530 Volt DC 0,6x1.4=840 mA piek
Ik weet niet hoe snel dat de fluke is
Maar met een belasting van 150 mA en gemeten met de scoop over de 10 Ohm weerstand staat daar 7,5 volt aan pulsen
Of wel 750 mA Een stuk minder dan wat ik schreef 4-5 Amp maar ik zal eens naar een hogere capaciteit gaan
FD9E1921-57C5-4EA1-864F-5677DC0B1BB0.jpeg

Met 500 uF belasting 150 mA zelfde laad pulsen 7,7 volt over 10 Ohm = 760 mA
Zal het morgen eens doen met 25 uF dan een 5H smoorspoel en de 500 uF
Ps de inschakelstroom is wel ca 5Amp
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 84
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Voorkom Brom door opstelling Trafo,s en aardpunten

Berichtdoor douwebakker » vr 06 dec 2019, 20:06

Bert, fijn dat je even de moeite hebt genomen om te meten want nu zie je zelf ook dat de stroom niet zo hoog is. Als je via een smoorspoel op een weerstand van ongeveer 20 ohm naar de volgende elko gaat zul je zien dat het nog veel minder is. Jou voorbeeld toont wel aan dat het nuttig is om een paar weerstanden van 2.2 a 4.7 ohm in serie op te nemen voor de gelijkrichter.
Douwe


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Ahrefs Site Explorer [backlinks checker], CCBot, HYPERTUNE en 1 gast