Kit TT VoCoM of Echoke

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 84
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Kit TT VoCoM of Echoke

Berichtdoor douwebakker » vr 22 nov 2019, 17:55

Hallo techneuten,
Ik ben de afgelopen weken druk doende geweest om een stereo versterker samen te stellen. Vanwege ruimtegebrek heb ik in de voeding geen smoorspoel(en) gebruikt. Op de site van Amplimo zag ik een Echoke (€ 70.00) en op de site van tube-town een Kit VoCoM ( € 11.95)
De Echoke heeft een flinke elco aan boord en de Vicom is instelbaar, maar volgens mij is het principe gelijk. Mijn vraag is nu jullie ervaring hebben met deze electronische smoorspoelen. Ik zou in plaats van de 33 ohm weerstand zo'n filter kunnen gebruiken.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 21210
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Kit TT VoCoM of Echoke

Berichtdoor Pjotr » vr 22 nov 2019, 18:18

Het is natuurlijk geen echte choke. Een echte choke slaat energie op en kun je vergelijken met een grote watertank waar je een continu straaltje uit laat lopen. Zo'n E-choke is in feite een soort van serie regelaar: Soort van kraantje wat automatisch zo geregeld wordt dat er een continue stroompje uit komt. Aan de uitgang heeft die een schijnbare impedantie die op die van een spoel lijkt. Bij zo'n "E-choke" moet de ingangsspanning altijd een paar volt hoger zijn dan de uitgangsspanning, anders werkt hij niet. Er moet dus altijd een buffer elco aan de ingang voor zitten en hij stookt altijd energie weg. Bij een echte spoel mag de ingangsspanning sterk schommelen en hoeft er zelfs helemaal geen elco voor te zitten. Verder stookt je er geen extra warmte in op, behoudens de warmte in de koperweerstand. Is je trafo groot genoeg en gebruik je een flinke ingangselco dan werkt zo'n echoke prima. Anders werkt ie niet.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13676
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Kit TT VoCoM of Echoke

Berichtdoor Ah!buis » vr 22 nov 2019, 19:53

Echoke :? doet me denken aan de burgemeester van Wezel :lol:
Een balansversterker heeft helemaal geen smoorspoel nodig.
En met zo'n namaak smoorspoel krijg je een lagere voedingsspanning en minder vermogen.
Kun je ne zo goed (beter) de voeding stabiliseren.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 21210
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Kit TT VoCoM of Echoke

Berichtdoor Pjotr » vr 22 nov 2019, 20:41

Sterker, bij een A/B balansversterker werkt een choke contraproductief. Die werkt alleen goed als er een constante stroom wordt afgenomen. Voordeel van zo'n e-choke t.o.v. een gestabiliseerde voeding is dat hij meeloopt met de voedingsspanning net als een echte spoel.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 84
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Kit TT VoCoM of Echoke

Berichtdoor douwebakker » vr 22 nov 2019, 22:33

@Pjotr, bedankt voor je reactie, maar de werking van een smoorspoel was me wel Bekend. De vraag was of jullie ervaring hebben met dergelijke schakelingen. Ze werken met een mosfet als sourcevolger in de voedingslijn en het lijkt me wel kwetsbaar. Maar dat is mijn inschatting hoor. Het kan ook meevallen.
@Ah.buis, ik begrijp je opmerking over de burgemeester niet helemaal. Jouw voorstel om de voeding te stabiliseren gaat natuurlijk ook ten koste van de spanning en zal even kwetsbaar zijn als zo'n electronische smoorspoel, tenzij ik de stabilisatie in min lijn laat plaatsvinden.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13676
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Kit TT VoCoM of Echoke

Berichtdoor Ah!buis » vr 22 nov 2019, 23:10

Deze specifieke dingen ken ik niet, maar volgens mij is het geen "sourcevolger".
Het is wel een mosfet, zodanig ingesteld dat er een (min of meer) vaste spanningsval is voor DC en gedraagt zich als stroombron voor AC door de ontkoppelde DC-instelling.
Door de konstante stroom komt er niet veel meer van de rimpel door.
Wat die burgemeester betreft, zeker te oud, was een klassiek grapje,
hoe heet de burgemeester van Wezel ... EZEL ... EZEL ... EZEL ... EZEL ... EZEL :lol:
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 84
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Kit TT VoCoM of Echoke

Berichtdoor douwebakker » vr 22 nov 2019, 23:25

Anne, volgens mij is zo dat de spanning op de gate heel goed kan worden afgevlakt omdat de ingangsweerstand van de gate heel hoog is. Je hebt dan maar een kleine elco nodig. Omdat de source de gate volgt mag je het zo noemen. Dit is het zelfde principe als een kathodevolger en en emittervolger.
Douwe.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13676
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Kit TT VoCoM of Echoke

Berichtdoor Ah!buis » za 23 nov 2019, 11:30

douwebakker schreef:Anne, volgens mij is zo dat de spanning op de gate heel goed kan worden afgevlakt omdat de ingangsweerstand van de gate heel hoog is. Je hebt dan maar een kleine elco nodig. Omdat de source de gate volgt mag je het zo noemen. Dit is het zelfde principe als een kathodevolger en en emittervolger.
Douwe.
Als de gate de massa volgt blijft de source ook de massa volgen = rimpelvrij.
Maar hier zit de gate met een C aan de source, niks volgen, is er enkel de grote Ri van de mosfet in serie met de voeding.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 84
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Kit TT VoCoM of Echoke

Berichtdoor douwebakker » za 23 nov 2019, 12:35

Anne, hebben we het wel over dezelfde schakeling? Ik bedoel eigenlijk dit (zie plaatje). In dit voorbeeld zal bij een voedingsspanning van 400V op de gate ongeveer 382 V zonder rimpel komen te staan. Er zal dan op de uitgang ook 380V verschijnen of zie ik dat verkeerd. Ik heb het nog niet geprobeerd.
Douwe
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13676
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Kit TT VoCoM of Echoke

Berichtdoor Ah!buis » za 23 nov 2019, 12:58

Dat is idd een volger.
Die namaak smoorspoelen zitten zo niet in elkaar dacht ik.Een smoorspoel(vervanger) heeft maar twee aansluitingen.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 84
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Kit TT VoCoM of Echoke

Berichtdoor douwebakker » za 23 nov 2019, 14:05

Ik vond nog een artikeltje op het internet hierover. Wellicht interessant.
https://www.by-rutgers.nl/PDFiles/elSMSP.pdf

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13676
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Kit TT VoCoM of Echoke

Berichtdoor Ah!buis » za 23 nov 2019, 14:29

douwebakker schreef:Ik vond nog een artikeltje op het internet hierover. Wellicht interessant.
https://www.by-rutgers.nl/PDFiles/elSMSP.pdf
Is ook hier al een heel oud verhaal hoor.
Kijk hier maar 's viewtopic.php?f=7&t=9901&start=111
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 84
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Kit TT VoCoM of Echoke

Berichtdoor douwebakker » za 23 nov 2019, 14:47

Anne, bedankt voor de link. Hier ga er ik in het weekend even mee aan de slag. Ik had jou artikel niet eerder gezien. Ik ben pas na mijn pensionering weer wat met de elektronica hobby begonnen en bezoek sinds oktober 2017 dit forum. En zo leer ik elke dag snap je.
Douwe

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13676
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Kit TT VoCoM of Echoke

Berichtdoor Ah!buis » za 23 nov 2019, 15:37

douwebakker schreef: En zo leer ik elke dag snap je.
Probeer ik ook :D Alleen ik vergeet zo vlug weer een hoop :(
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 84
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Kit TT VoCoM of Echoke

Berichtdoor douwebakker » ma 25 nov 2019, 17:39

Anne, even een vraagje over die 12V zenerdiode. Is dat een soort beveiliging voor als de uitgangsspanning nog hoog is en de ingangsspanning weg is gevallen? Of heeft het een ander nut in deze.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13676
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Kit TT VoCoM of Echoke

Berichtdoor Ah!buis » ma 25 nov 2019, 19:09

Alleen te bescherming, hoewel zou nooit nodig zijn maar je weet nooit :sure:
potmeter zo instellen dat er iets meer spanning over de mosfet komt dan dat de rimpel groot is.
Zo kun je het minst nodig verlies instellen, scheelt ook in warmte.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 84
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Kit TT VoCoM of Echoke

Berichtdoor douwebakker » di 03 dec 2019, 23:41

Ik heb afgelopen week zo'n TT VoCoM meebesteld bij tube-town. Voor die € 12,00 wil ik dan ook wel even weten wat het is en hoe het werkt. Het is in eigenlijk best een leuke regelaar om bijvoorbeeld de schermrooster spanning apart in te stellen. Ik heb hier in de werkplaats een chassis met een stereo balans versteker erop. Meestal staan hier EL34 ers op maar nu heb ik er KT88 ers op gezet en de schermrooster via deze regelaars ingestel. De anode spanning is 460V en de G2 spanningen staan n ingesteld op 350 V. Klinkt lekker. Ik zou nog graag even willen proberen met instelbaar negatief maar dat is een beetje ingewikkeld vanwege de fasedraaier.
Douwe
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4309
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Kit TT VoCoM of Echoke

Berichtdoor democles » wo 04 dec 2019, 0:35

dat is een beetje ingewikkeld vanwege de fasedraaier.


Heb je een schema van de versterker?

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 84
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Kit TT VoCoM of Echoke

Berichtdoor douwebakker » wo 04 dec 2019, 0:42

IMG_1479.JPG
deze. Ik zou extra koppelcondensatoren moeten gebruiken.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4309
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Kit TT VoCoM of Echoke

Berichtdoor democles » wo 04 dec 2019, 1:02

Ik zie het, maar waarom regelbaar op de schermroosters?

Gebruikersavatar
AatV
Berichten: 3150
Lid geworden op: wo 21 feb 2007, 18:33
Locatie: Delft

Re: Kit TT VoCoM of Echoke

Berichtdoor AatV » wo 04 dec 2019, 1:12

democles schreef:Ik zie het, maar waarom regelbaar op de schermroosters?

Kan je de kathode- (en anode)stroom op bijstellen.
Prettig voor de balans in je eindtrafo.

groet,
Aat
That which can be asserted without evidence, can be dismissed without evidence.

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 84
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Kit TT VoCoM of Echoke

Berichtdoor douwebakker » wo 04 dec 2019, 9:55

AatV schreef:
democles schreef:Ik zie het, maar waarom regelbaar op de schermroosters?

Kan je de kathode- (en anode)stroom op bijstellen.
Prettig voor de balans in je eindtrafo.

groet,
Aat

Aat heeft het begrepen. Zoals eerder vermeld zou ik liever een vast negatief gebruiken i.p.v. Kathode weerstanden. Momenteel zijn deze 470 ohm per buis wat ik zelf wat aan de hoge kant vind. Op deze manier vertook ik ruim 12 watt in de kathode weestanden en dat is pure Verspilling.

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 84
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Kit TT VoCoM of Echoke

Berichtdoor douwebakker » wo 04 dec 2019, 14:43

Uit het RCA-data blad van de KT88/6550 vond ik de juiste instelling voor de schermroosterspanning. Bij 400V anodespanning zou deze 275V moeten zijn en bij 600V 300V. Bij mijn versterker is de anodespanning 460V dus ik heb G2 op 285V ingesteld. Omdat de FET dan zo'n kleine 5W aan warmte kwijt moet heb ik een extra koelplaat gemaakt. De eerste keer ging het met het inschakelen direct al mis. Met een luide tik sloeg het micaplaatje door.Gelukkig bleek de FET nog heel. Toen heb ik twee micaplaatjes op elkaar gebruikt en dat blijft heel, maar ik hoorde wel enig geknisper in het geluid. Meestal is dat een slecht voorteken. Met de koelplaat los van het chassis is het geluid Uitstekend en het geknisper helemaal weg. Nu kan ik de koelplaat natuurlijk met nylon afstandsbusjes op het chassis bevestigen met een weerstandje van een paar Mohm naar massa maar is dat wel veilig? Iemand een idee.
Douwe
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 4 gasten