Steampunk buizen mediacenter

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
Zwartoog
Berichten: 336
Lid geworden op: za 19 okt 2019, 16:37
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: Steampunk buizen mediacenter

Berichtdoor Zwartoog » di 31 dec 2019, 10:54

democles schreef:BD139 gebruiken i.p.v. BC639.

Zet alles in de twee rood omcirkelde delen van de schakeling op twee printjes (4 totaal dus) en bedraad de buizen vanuit de printjes.

Wat je nu probeert met vrij bedraden wordt een chaos.

Ja, het begon leuk, maar wordt nu een grote klittezooi :shock:

De BD139 ipv BC639: zijn er nog meer componentjes die je anders zou kiezen dan in het schema staat?
Electronica werkt op rook: als het eruit is, werkt het niet meer :-"

Gebruikersavatar
Zwartoog
Berichten: 336
Lid geworden op: za 19 okt 2019, 16:37
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: Steampunk buizen mediacenter

Berichtdoor Zwartoog » wo 01 jan 2020, 12:51

Anne, nog een vraagje over dit schema:
Afbeelding

Waarom 2 aparte diodes voor de ~11V relaisspanning, en pak je dit niet direct na de 2e pin van de MBR?
Electronica werkt op rook: als het eruit is, werkt het niet meer :-"

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 14520
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Steampunk buizen mediacenter

Berichtdoor Ah!buis » wo 01 jan 2020, 14:13

Door de nogal grote stroom (bijna 2A) is de spanning op punt 2 minder hoog en met meer brom.
Afzonderlijk gelijkgericht en eigen elco geeft een netter gelijkspanning, doen de relais het makkelijker en zonder (mechanische)brom.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Zwartoog
Berichten: 336
Lid geworden op: za 19 okt 2019, 16:37
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: Steampunk buizen mediacenter

Berichtdoor Zwartoog » wo 01 jan 2020, 15:51

Ah!buis schreef:De afstand voor die 10µ tot 't IC is niet zo belangrijk.Maar wel van de 10mF naar het IC en de instel weerstanden, niet meer dan 10cm totaal (dus 5 heen en 5 terug bijv).Met alles op één print gaat dat vanzelf.


Hmm, die 10 cm is zo eenvoudig nog niet. :? Met koelblokken zijn het forse componenten.

Van de 10 mF naar de IC's is zo wel kort, maar vanaf die achterste pot terug naar de 0 is hemelsbreed al bijna 10 cm.
1577890223703594893680918841120.jpg


(Die 5 watters trouwens als maat, zijn geen 12E)
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Electronica werkt op rook: als het eruit is, werkt het niet meer :-"

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 14520
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Steampunk buizen mediacenter

Berichtdoor Ah!buis » wo 01 jan 2020, 16:02

Het datablad heeft 't over 6" = ~15cm, scheelt nog iets :sure:
Anders Ctje erbij, wel bij de IC dan.
stab.png
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Zwartoog
Berichten: 336
Lid geworden op: za 19 okt 2019, 16:37
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: Steampunk buizen mediacenter

Berichtdoor Zwartoog » wo 01 jan 2020, 16:26

Als ik hem haaks op de 10 mF zet, en de achterste 750E weerstand onder het bordje doe, dan hoef ii niet om het koelblok heen te werken. Dan krijg ik zoiets, potjes dicht bij de min van de 10 mF elco. Mag dat?

15778923596445338692472833723653.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Electronica werkt op rook: als het eruit is, werkt het niet meer :-"

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 14520
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Steampunk buizen mediacenter

Berichtdoor Ah!buis » wo 01 jan 2020, 19:13

Ja hoor.Als die dikke weerstanden tenminste een beetje uit de buurt van elcos en koelblok blijven, worden flink heet.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4788
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Steampunk buizen mediacenter

Berichtdoor democles » wo 01 jan 2020, 19:53

Met de LM317 gewoon standaard 100nF voor en na plaatsen,ben je van alle mogelijke oscillaties af,maximale afstanden tot het IC doen er dan minder toe..

En heb je daar twee x LM317 op 1 koelster zonder isolatie er tussen?

Gebruikersavatar
Zwartoog
Berichten: 336
Lid geworden op: za 19 okt 2019, 16:37
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: Steampunk buizen mediacenter

Berichtdoor Zwartoog » ma 13 jan 2020, 23:31

Kijk, democles is zo vriendelijk geweest om een paar printjes te maken!

Driewerf hoera voor toffe demo! :yeah: :proost: :goeie:
15789544200647761120397108344378.jpg


Ik had geen 1N5821's, dus die MBR1545 er maar op geknutseld. Die koeling komt een beetje rot uit zo. :think:

Morgen eens kijken of ie het doet [-o<
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Electronica werkt op rook: als het eruit is, werkt het niet meer :-"

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 14520
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Steampunk buizen mediacenter

Berichtdoor Ah!buis » di 14 jan 2020, 11:52

Zo, je wordt wel verwent door Demo :-"
Hou er wel rekening mee dat er de stabilisatie pas werkt met voldoende belasting (de buizen eraan).Zolang er minder stroom wordt verbruikt dan wat de 12Ω weerstanden doorlaten is er geen stabilisatie en loopt de uitgangsspanning op.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Zwartoog
Berichten: 336
Lid geworden op: za 19 okt 2019, 16:37
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: Steampunk buizen mediacenter

Berichtdoor Zwartoog » di 14 jan 2020, 11:56

Ah!buis schreef:Zo, je wordt wel verwent door Demo :-"

Zeker! :D
Hou er wel rekening mee dat er de stabilisatie pas werkt met voldoende belasting (de buizen eraan).Zolang er minder stroom wordt verbruikt dan wat de 12Ω weerstanden doorlaten is er geen stabilisatie en loopt de uitgangsspanning op.
Anne

Dus eerst de buizen eraan, en dan pas de potmeter instellen bedoel je?
Electronica werkt op rook: als het eruit is, werkt het niet meer :-"

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 14520
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Steampunk buizen mediacenter

Berichtdoor Ah!buis » di 14 jan 2020, 12:01

Zoiets, of zodat er minstens ½A stroom loopt.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Zwartoog
Berichten: 336
Lid geworden op: za 19 okt 2019, 16:37
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: Steampunk buizen mediacenter

Berichtdoor Zwartoog » di 14 jan 2020, 23:16

Ah!buis schreef:Zo, je wordt wel verwent door Demo :-"

Overigens heb ik zelf geboord, dus niet demo scheef aankijken omdat de stekkertjes een beetje scheef zitten :hide:

Hij werkt overigens niet fantastisch :(

Hij geeft een mooie spanning van 6,3V, alleen de trafo bromt luidruchtig. Voorheen bromde de trafo ook op de 8-0-8 VAC, maar heel licht: het moest goed stil zijn om te horen.

Sluit ik de buizen direct aan op de AC spanning, dan bromt de trafo weer heel zacht (ik bedenk nu dat ik de buisjes even op 8 VAC heb gezet ipv de 6,3 tap - oeps -).

Dus ja, wat is er in dit printje anders dan eerst :think:


Het gekke is:
- de brom is op beide "kanalen"
- mijn watt-meter meet aan de netkant 47W, terwijl ik eerder op 24W zat (toen ook 4 buizen geprobeerd)
- als ik hem aansluit volgens het schema, dus de + op pin 5, - op pin 4, dan bromt hij gelijk
- draai ik de polen om, dan komt de brom binnen 3 seconden op

Van dat laatste snap ik geen sikkepit, want ik zou verwachten dat de gloeidraad bipolair is. Verder verbruikt hij 2x zoveel als eerst, veel meer dan wat de trafo mag leveren (2*2A*8V = 32W).

Klinkt eigenlijk als een kortsluitingverhaal ergens, maar die kan ik niet vinden in het printplaatje:
Afbeelding


Dan is er de relais-voeding. Die geeft, als de 6NxP buizen erin zitten, maar iets van 9,3V ipv 11V. Als ik er een relais op aansluit, dan kleppert dat ding als een tierelier. 9V zou sowieso prima moeten zijn, met een 9V batterij werkt de relais prima.

Iemand een idee?
Electronica werkt op rook: als het eruit is, werkt het niet meer :-"

Gebruikersavatar
Zwartoog
Berichten: 336
Lid geworden op: za 19 okt 2019, 16:37
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: Steampunk buizen mediacenter

Berichtdoor Zwartoog » di 14 jan 2020, 23:21

Onderkant. Niet heel goes te zien met dit licht, maar ik kan geen overgelopen soldeersels vinden.
15790403991982702856914214944423.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Electronica werkt op rook: als het eruit is, werkt het niet meer :-"

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4788
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Steampunk buizen mediacenter

Berichtdoor democles » wo 15 jan 2020, 2:29

Eerst maar even de Lay-out er bij van het printje,wordt het wat duidelijker.

zwartoog filament + relais etc.JPG


Goed, in overleg deze gefabriceerd.

Wat er hier mis gaat weet ik niet,misschien iets voor Anne,je solderingen lijken oke :goedzo:

Heb je trouwens die midden aansluiting van je trafo wel op de min van dit printje gezet (mee verbonden)?

DD-Stb-Stb_b.png
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Zwartoog
Berichten: 336
Lid geworden op: za 19 okt 2019, 16:37
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: Steampunk buizen mediacenter

Berichtdoor Zwartoog » wo 15 jan 2020, 9:33

Ok, altijd goed om even fris te beginnen.

De trafo bromt blijkbaar ook zonder belasting :(

Eerste check: zo moet er getapt worden toch? Wit en paars als 8V, geel en blauw samen als middentap (in dit plaatje samen in de zwarte krimpkous)?
20200115_091105.jpg

20200115_091112.jpg


Als dat goed zit, dan ben ik bang dat er gister toch een ongeluk is gebeurd :( Bij het strippen van één van de draden schoot ik uit en bleef de tang hangen en trok ik een draad blijkbaar ~1 cm eruit. Dan ben ik bang dat ik de trafo stuk heb getrokken. :hide:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Electronica werkt op rook: als het eruit is, werkt het niet meer :-"

Gebruikersavatar
audiomanics
Berichten: 4451
Lid geworden op: za 08 apr 2006, 21:54
Locatie: Appelscha

Re: Steampunk buizen mediacenter

Berichtdoor audiomanics » wo 15 jan 2020, 10:56

Je hebt toch een multimeter hoop ik??? Kan je het zo meten (neem aan dat je weet hoe een multimeter werkt...)

Kees
Leather Cables by TechGraphix
---- sex for the ear ----

Gebruikersavatar
Zwartoog
Berichten: 336
Lid geworden op: za 19 okt 2019, 16:37
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: Steampunk buizen mediacenter

Berichtdoor Zwartoog » wo 15 jan 2020, 11:22

audiomanics schreef:Je hebt toch een multimeter hoop ik??? Kan je het zo meten (neem aan dat je weet hoe een multimeter werkt...)

Kees

Goed idee! Middentap losgeknipt en gemeten.

De eerste set windingen geven nu 11,nogwat op beide taps. De tweede set doet wel netjes rond de 6,3 en 8V.

Toch kortsluiting dus :boos:

Wat is nu het meest logisch om te doen? Afwikkelen, kijken of het probleempunt enigszins bereikbaar is?
Electronica werkt op rook: als het eruit is, werkt het niet meer :-"

Gebruikersavatar
audiomanics
Berichten: 4451
Lid geworden op: za 08 apr 2006, 21:54
Locatie: Appelscha

Re: Steampunk buizen mediacenter

Berichtdoor audiomanics » wo 15 jan 2020, 11:55

Of verkeerd gemeten? Met Ohms meten kom je bij een trafo ook een heel eind.. Dan weet je in ieder geval welke draden met welke anderen verbonden zijn.. Dan heb je ook nog het fase-verhaal.. Als je twee windingen met elkaar in serie zet en je meet over de beide uiteinden de dubbele spanning van de wikkelingen afzonderlijk staan ze in fase gelijk.. meet je ongeveer nul (Vac), dan staan ze tegen elkaar in..
Om sluiting in een trafo te krijgen moet je wel wat doen..
Kees
Leather Cables by TechGraphix
---- sex for the ear ----

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 14520
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Steampunk buizen mediacenter

Berichtdoor Ah!buis » wo 15 jan 2020, 12:05

Zwartoog schreef:Goed idee! Middentap losgeknipt en gemeten.

De eerste set windingen geven nu 11,nogwat op beide taps. De tweede set doet wel netjes rond de 6,3 en 8V.

Toch kortsluiting dus :boos:
Geen kortsluiting, eerder een onderbreking.Hoewel met de nogal dikke draden, hoe krijg je dat voor elkaar :think:
Eerst met een ohmmeter uitzoeken welke drie draden bij een wikkeling horen.Merk je vanzelf wel of er een onderbreking is.
Dan spanning erop en uitzoeken welke de 6,3V tap is en die isoleren.
Hou je twee 8V wikkelingen over.Die zet je in serie en meet het resultaat aan de twee losse draden.Is dat ~0V dan een wikkeling omkeren.Krijg je 16V tussen de twee losse draden en de twee aaneen (voor het serieschakelen) is dan de nul die aan massa komt.
Anne

Ondertussen blijkt Audiomanics ongeveer eenzelfde verhaal heeft gedaan O:)
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Zwartoog
Berichten: 336
Lid geworden op: za 19 okt 2019, 16:37
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: Steampunk buizen mediacenter

Berichtdoor Zwartoog » wo 15 jan 2020, 13:25

Audio/Anne: thanks!

Bij het werkende trio:
Geel-oranje: 1,5 Ohm
Geel-paars: 1,6
Oranje-paars: 1,4
Geel-oranje-paars: 0-6,3V-8V

Andere (wit-zwart-blauw):
Wit-zwart: inf
Wit-blauw: inf
Zwart-blauw: 1,4

Dus wit is gebroken lijkt me. Weet niet meer zeker of ik ook aan deze trok, maar dat moet haast wel.

Hoe krijg je dat voor elkaar? Wel, het omhulsel van de draden is van gummi ipv platic zoals hij normale kabels. Dus als je met een striptang trekt, losschiet en gelijk weer vastgrijpt aan de draad heb je een flinke ruk.

Brom is ook anders nu met de middentap los: bij aanzetten bromt hij, en neemt af binnen een paar seconden. Ik kan me niet herinneren dat hij dat eerst ook had. Dit gedrag kan ik nog niet plaatsen.
Electronica werkt op rook: als het eruit is, werkt het niet meer :-"

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 14520
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Steampunk buizen mediacenter

Berichtdoor Ah!buis » wo 15 jan 2020, 13:59

Zwartoog schreef:Brom is ook anders nu met de middentap los: bij aanzetten bromt hij, en neemt af binnen een paar seconden. Ik kan me niet herinneren dat hij dat eerst ook had. Dit gedrag kan ik nog niet plaatsen.
Met de witte los is er maar een wikkeling in gebruik wat enkelfasige gelijkrichting geeft, houdt een trafo niet zo van.
De zwarte en oranje draad isoleren, heb je niet nodig.Zien dat je de witte draad weer aangesloten krijgt en dan best ingieten.Hoeven al die windsels er niet terug om.
Wel het kaartje met de aansluitingen/spanningen bijhouden, kan er later weer opgeplakt.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Zwartoog
Berichten: 336
Lid geworden op: za 19 okt 2019, 16:37
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: Steampunk buizen mediacenter

Berichtdoor Zwartoog » wo 15 jan 2020, 14:12

Okidoki, kan ik tenminste een keer opscheppen dat ik trafo's ontwikkel. :lol:

Hoe is het veel hogere verbruik dat ik gister mat te verklaren? Hogere interne weerstand in de trafo omdat die enkelfasige gelijkrichting tegenwerkt? Dus veel meer nodig om die 4A te leveren? Dat is trouwens ook iets dat mij opviel: duurt even voordat de spanning op 6,3V kwam. Ik wijtte dat op dat moment aan het vullen van de elco's.
Electronica werkt op rook: als het eruit is, werkt het niet meer :-"

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 14520
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Steampunk buizen mediacenter

Berichtdoor Ah!buis » wo 15 jan 2020, 15:16

Zwartoog schreef:Okidoki, kan ik tenminste een keer opscheppen dat ik trafo's ontwikkel. :lol:

Hoe is het veel hogere verbruik dat ik gister mat te verklaren? Hogere interne weerstand in de trafo omdat die enkelfasige gelijkrichting tegenwerkt? Dus veel meer nodig om die 4A te leveren? Dat is trouwens ook iets dat mij opviel: duurt even voordat de spanning op 6,3V kwam. Ik wijtte dat op dat moment aan het vullen van de elco's.
Enkelfase gelijkrichten veroorzaakt een gelijkstroom door de wikkeling, en vooral ringkern is daar gevoelig voor, nemen de verliezen toe en ook de dikke elco wordt met 50Hz opgeladen tegenover 100Hz bij dubbelfasig gelijkrichten.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Zwartoog
Berichten: 336
Lid geworden op: za 19 okt 2019, 16:37
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: Steampunk buizen mediacenter

Berichtdoor Zwartoog » wo 15 jan 2020, 18:22

20200115_180015.jpg


Kennen jullie die mop van die ringkerntrafo? Ingewikkeld he :lol:

De grootste grap is dat ik geen mankement kan vinden...
Alles afgewikkeld, en de draad is gewoon goed. Kan geen zwak punt vinden, geen breuk, geen beschadiging.

Meten, en alles geeft weer de gewenste spanningen. Geen brom, geen gedoe. :think:



Iemand een idee?

20200115_181528.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Electronica werkt op rook: als het eruit is, werkt het niet meer :-"


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Ahrefs Site Explorer [backlinks checker], CCBot, HuaweiBots-114.119.164.x, HuaweiBots-114.119.166.x en 0 gasten