6V6 preamp maar dan anders

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4248
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor democles » vr 23 aug 2019, 23:48

Las het toevallig van die TVS diode, ja 6v is moeilijk of toch niet :)

https://www.reichelt.de/tvs-diode-bidir ... stct=pos_0

Jouw schakeling is wel makkelijker :goedzo:

Maar,zat aan iets anders te denken :-k

Stel ik vervang de diode brug door 4 buizen,de trafo kan genoeg leveren (340v en 2x3A 6,3v gloei).

4x 6AX4GT diode buizen. (smoelt ook meer, dan alleen de twee 6v6 buizen on top)

Dan komt de HS vertraagd op en heb ik waarschijnlijk ook vertraagd af.
Weet alleen niet of dat bias bedenksel van je dan mee loopt met een vertraagd opkomende HS (hoogspanning) :?

VintageHarry schreef:Ik wist niet dat er zoveel kwam kijken bij een "simpel" voorversterkertje met 1 buis :o Wel leerzaam!


Wordt nog leuker. :mrgreen: let maar op!
Als ik dit alles in een kastje prop :hide:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door democles op za 24 aug 2019, 0:37, 4 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4248
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor democles » vr 23 aug 2019, 23:49

MarcelvdG schreef:Je zou ook nog twee Zeners in antiserie kunnen zetten als je het aantal onderdelen wilt beperken.


Las het net,moet me even inlezen.

Bedankt Marcel :goedzo:

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4248
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor democles » vr 23 aug 2019, 23:56

Bert61 schreef:Ziet er weer super uit Demo :goeie:


Bedankt Bert,ja de resterende grijze cellen moeten aan het werk blijven :lol:

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6761
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor Bert61 » za 24 aug 2019, 10:39

democles schreef:
Bert61 schreef:Ziet er weer super uit Demo :goeie:


Bedankt Bert,ja de resterende grijze cellen moeten aan het werk blijven :lol:

Ja
Maandag ga ik in die CTA4.3 die CFB die Willy samen met Anne hebben bedacht er in solderen zijn maar 4 weerstandjes
En kijken of ik van printplaat of iets anders wat extra afscherming maken bij ingangs selectie .
Dus ook weer aan de gang Peet :D
En wat metingen doen voor de fun
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13602
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor Ah!buis » za 24 aug 2019, 20:17

democles schreef:Las het toevallig van die TVS diode, ja 6v is moeilijk of toch niet :)

https://www.reichelt.de/tvs-diode-bidir ... stct=pos_0
Jouw schakeling is wel makkelijker :goedzo:
't Is maar waar je zin in hebt (of hebt liggen), dat ding van bij reichelt is OMO :lol: (SMD) .En twee zeners omgekeerd achter elkaar (recept Marcel) kan ook.
Stel ik vervang de diode brug door 4 buizen,de trafo kan genoeg leveren (340v en 2x3A 6,3v gloei).
Hou je niks over voor de 6V6 :(
4x 6AX4GT diode buizen. (smoelt ook meer, dan alleen de twee 6v6 buizen on top)
Dan komt de HS vertraagd op en heb ik waarschijnlijk ook vertraagd af.
Weet alleen niet of dat bias bedenksel van je dan mee loopt met een vertraagd opkomende HS (hoogspanning) :?
Twee is ook genoeg,
DD.png
kan op één gloeiwikkeling, blijft de ander beschikbaar voor de rest.
Voor de bias geen probleem en vertraagd zakken doet ie ook met diodes, is meer iets van de dikte van de elco's.
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4248
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor democles » zo 25 aug 2019, 4:54

Bedankt Anne,

Ik ga die 6V6 gloeien op DC met de Salas L-pad dingen.
Kwestie van proberen. :wink:
Op AC krijg ik het waarschijnlijk toch niet stil. :?

Oke,2x diode buis smoelt ook wel. Even kijken hoe de spanningen dan uitkomen.

Heb vandaag dat negatief printje gesoldeerd,de rest moet even 3 weken wachten,Kalimera,Kalispera,Kalinichta.......... :mrgreen:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13602
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor Ah!buis » zo 25 aug 2019, 11:28

democles schreef:Heb vandaag dat negatief printje gesoldeerd,de rest moet even 3 weken wachten,Kalimera,Kalispera,Kalinichta.......... :mrgreen:
En niet teveel ούζο (ouzo) :-$ :lol:
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

esteban
Berichten: 47
Lid geworden op: do 24 apr 2008, 20:09
Locatie: Rotterdam

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor esteban » ma 02 sep 2019, 15:55

Ik ben ook bezig met de 6V6 voorversterker. Ik gebruik hierbij een anodeweerstand van 22K en het werkt op 850 V. Versterkt ongeveer 6 x. + of - 1,5 ingang geeft totaal symmetrisch versterkt uitgangssignaal.

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4248
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor democles » do 19 sep 2019, 22:33

Dat is mooi werk esteban :goedzo:

Even een vraagje voor Anne.

De elco in de biasregeling mag dat ook 47uF zijn i.p.v. 50uF?
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13602
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor Ah!buis » do 19 sep 2019, 23:25

democles schreef:De elco in de biasregeling mag dat ook 47uF zijn i.p.v. 50uF?
Mag wel veel kleiner.Heb 'm wat groot opgegeven om brom uit de min-voeding te voorkomen.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4248
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor democles » do 19 sep 2019, 23:45

Bedankt Anne :goedzo:

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4248
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor democles » za 21 sep 2019, 22:30

Even wat plaatjes van hoever ik ben.



De Salas dingen (L-Adapters) die ik voor de gloei ga gebruiken wachten nog op een paar 1,8v LED,s.
Heb ze al vast op een stukje 3mm alu geschroefd.

DSC07473.JPG


L-Adapter schematic.png


Nog een transistor monteren en dan zijn de bias printjes gereed.
De negatieve voeding LM337 print zat al in elkaar.

DSC07474.JPG


De in/uitschakel beveiliging gefabriekt en de diodes er op gezet.

output beveiliging!!!!.png

beveiliging 6V6.JPG

DSC07472.JPG


Verder nog een print gemaakt voor de 30v printtrafo,niet zo boeiend :lol:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4248
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor democles » wo 25 sep 2019, 14:47

LED,s en transistoren waren binnen.

Dan maar even aan de slag.

Led,s gemonteerd op de Salas L-Pad en testen maar,die doen het en regelen heel mooi,afgesteld op 6,3V gloeispanning. :D

Deze dingen moeten het ook goed doen als raspberry pi voeding,test ik later wel eens.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6761
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor Bert61 » wo 25 sep 2019, 18:49

Ziet r ook weer netjes uit Peet
Waar zijn al die diodes voor met schakelaars Salas adapter Geen idee wat het is waar het voor dient
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4248
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor democles » wo 25 sep 2019, 19:06

Met het aantal LED,s stel je de spanning van de regelaar in,met een overbrugging (s1 tot S9)bepaal je hoeveel LED,s gebruikt worden van het aantal wat op de print zit.

L-Adapter schematic.png


salas L-pad 6,3v.JPG


De mijne was voor gloeivoeding bedoeld (6,3V) vandaar maar 3 LED,s in serie op deze print.

Had op de print ruimte gemaakt voor totaal 6 LED,s is het ook nog te gebruiken voor 12V. :)

De LED,s die ik er in heb meten 1,72V dat wordt dan 3x1,72 plus het regelbereik van de trimpotmeter van +-2,5v.

Het verhaal staat op Diyaudio

https://www.diyaudio.com/forums/power-s ... apter.html

Eigenlijk is dit ding ontstaan door de vraag naar een lineaire voeding die een aantal ampères kan leveren voor kleine computertjes zoals bv. de Raspberry Pi met daaraan een HD of andere spanningsslurpers.
Voor het leveren van meer ampères dienen de diodes en de NJW0302G (transistor) voorzien te zijn van koelprofielen.
De buizen die ik gloei trekken elk 500mA dus koeling voor de diodes is hier niet nodig.

Had ook een print ontworpen voor hogere ampères.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6761
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor Bert61 » wo 25 sep 2019, 22:31

Begrepen de werking Demo
Beetje gelijk aan de Hoogspannings voeding
Ook een stroombron en in plaats van 200 leds heb ik de zener diodes
En een paar grotere mosfets of igbt voor de dissipatie vermogen wat je niet nodig het om te zetten in lekkere warmte O:)
:goedzo: weer een mooi printje Demo :goeie:
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4248
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor democles » wo 02 okt 2019, 21:37

De buisjes waren binnen en als ik klaar ben met mijn 6N23P voorversterkers maak ik een kanaal op een plankje.

DSC07485.JPG


Een van mijn 6N23P voorversterkers had een vreemde sluiting in een van de print buisvoetjes .

De boel open geschroefd en de versterker print er uit gehaald kon geen zwarte plekken ontdekken. :?

Maar als je de buis aandrukte maakte het sluiting,dus die buisvoet er uit proberen te solderen met als gevolg dat er ook wat printbanen mee gingen :oops:

Als er dan toch een andere print in moet deze ook maar even aangepast aan de laatste bevindingen met een andere 6N23P voorversterker. :wink:

Nieuwe print gemaakt en er vandaag in gezet,morgen testen.................... :mrgreen:

Print met sluiting.

sluiting.JPG


Oude print.

6n23p op een rij oude print.JPG


Nieuwe print.

nieuwe 4 op rij.JPG
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6761
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor Bert61 » do 03 okt 2019, 11:08

Dat zag er netjes uit O:) Voor je de voet er had
Maarja je hebt niet voor niks nieuwe moeten etsen
Wel jammer je zal wel Ff wat geroepen hebben :)
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4248
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor democles » do 03 okt 2019, 13:20

Wel jammer je zal wel Ff wat geroepen hebben


Even maar. :evil:
Maar goed, dit is zelfbouw en dan gaat er ook wel eens wat mis......... :mrgreen:
Dus gewoon verder gaan waar het ophoud :rock:

Zit er nu naar te luisteren :wink:

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6761
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor Bert61 » do 03 okt 2019, 16:16

democles schreef:
Wel jammer je zal wel Ff wat geroepen hebben


Even maar. :evil:
Maar goed, dit is zelfbouw en dan gaat er ook wel eens wat mis......... :mrgreen:
Dus gewoon verder gaan waar het ophoud :rock:

Zit er nu naar te luisteren :wink:

O:) :goedzo:
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4248
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor democles » za 02 nov 2019, 19:23

Even een proefopstelling gemaakt.

Vraagje, hoe kan ik meten of het negatief goed werkt zonder op de 6V6 de hoogspanning er op te moeten zetten?

Meet nu zonder buis -35v ingangsspanning op het bias printje,maar op de gate van de buis staat dan maar -6v,maakt niet uit of ik de 25K instel potmeter op het printje verdraai,blijft -6v :?

-35v met LM337.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13602
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor Ah!buis » za 02 nov 2019, 21:05

Die -6V is normaal, de deling van de -35V door 22k en 4k7, want de transistor is volledig in geleiding.
Een positieve spanning aan de 1k5, bijv wegens stroom door de buis, haalt de transistor uit geleiding en dan gaat de roosterspanning richting -35V.
Hoeveel positief er nodig is (= door de stroom van de buis door de kathodeweerstand) kan ingesteld door tegenwerk via de potmeter (beginnen met max weerstand).
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4248
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor democles » za 02 nov 2019, 21:34

Bedankt.Anne
Zet ik morgen de prik er op.

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4248
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor democles » zo 03 nov 2019, 15:07

De 25K potmeter maximaal gezet,de voeding na gelopen en ingeplugt :hide:

De HV komt uit op 343 volt schoon aan de haak :rock:

En de bias was mooi af te stellen met de potmeter,eerst maar op 20mA gezet,metende over de kathode weerstand van 10 oHm geeft dat 0,2V.

Tijdje laten staan onder spanning,blijft stabiel :)

Ben benieuwd naar de klank,maar heb eerst wat sociale verplichtingen :|

Tot later............. :mrgreen:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door democles op zo 03 nov 2019, 22:09, 2 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Zwartoog
Berichten: 87
Lid geworden op: za 19 okt 2019, 16:37
Locatie: 's-Hertogenbosch, Rotterdam

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor Zwartoog » zo 03 nov 2019, 16:29

Ben beniewd! Ziet er spannend uit.


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 2 gasten