6V6 preamp maar dan anders

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
AatV
Berichten: 3087
Lid geworden op: wo 21 feb 2007, 18:33
Locatie: Delft

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor AatV » zo 18 aug 2019, 15:36

Briljant! =D> =D>

groet,
Aat
That which can be asserted without evidence, can be dismissed without evidence.

Gebruikersavatar
AatV
Berichten: 3087
Lid geworden op: wo 21 feb 2007, 18:33
Locatie: Delft

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor AatV » zo 18 aug 2019, 15:48

Als de ingangsimpedantie niet uitmaakt en de fase wel, is een geaard stuurrooster misschien een oplossing.
Even een plaatje wat ik geleend heb van tubecad :

geaard stuurrooster.png


groet,
Aat
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
That which can be asserted without evidence, can be dismissed without evidence.

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4085
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor democles » di 20 aug 2019, 0:41

Maar even aan het tekenen geweest.

Weet niet of het goed komt.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door democles op wo 21 aug 2019, 0:57, 2 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
disco
Berichten: 212
Lid geworden op: ma 07 jan 2008, 21:03
Locatie: Woerden

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor disco » di 20 aug 2019, 10:10

Theorie en praktijk sluiten niet altijd naadloos aan, soms moet je gewoon een besluit nemen en iets bouwen. Voor de terugkoppeling van uitgang naar ingang zou ik beginnen met een 470K weerstand in serie met de 500K potmeter. Gebruik afgeschermde kabel en mogelijk moet je het huis van de potmeter aarden. Bedenk dat deze oplossing de versterking terug zal brengen, net zoals het opdelen van de anodeload.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13393
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor Ah!buis » di 20 aug 2019, 12:19

democles schreef:Maar even aan het tekenen geweest.

Weet niet of het goed komt.
Maar msschien wordt 't morgen beter, al wordt 't toch nooit goed :lol:
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4085
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor democles » wo 21 aug 2019, 16:33

Vraagje Anne.

Als ik de negatieve spanning van -35V met een LM337 spanningsregelaar maak uit 30v wissel en de zener weg haal uit het schema kunnen de 10K en de extra elco dan blijven staan?
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13393
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor Ah!buis » wo 21 aug 2019, 16:45

Ah nee, dat val je terug op schema 14aug op blad 2.
De toevoeging was voor een trafo-uit van 50V~.Komt de 35V ergens anders vandaan dan vervalt dat spul weer.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4085
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor democles » wo 21 aug 2019, 16:56

Bedankt Anne.

Dus ook geen buffer elco nodig.

Nog een vraag,die 10R kathode weerstand is 2W voldoende?

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13393
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor Ah!buis » wo 21 aug 2019, 19:12

democles schreef:Bedankt Anne.
Dus ook geen buffer elco nodig.
Tussen gelijkrichter en IC wel.Ook na de LM337 (uitgang) moet er een 10µF (elco) naar massa voor de stabiliteit.
Wel wat overdreven een IC goed voor 1,5A die nauwelijks 2mA moet leveren :-$
Nog een vraag,die 10R kathode weerstand is 2W voldoende?
Meer dan !
Nog even waarschuwen.Dit ding kan flinke spanningssprongen maken aan de uitgang, vooral bij in- en uit-schakelen.
Een buizenversterker kan dat wel hebben, maar bij die halfgeleiderdingen blaas je zo een ingang op 8-[
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4085
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor democles » wo 21 aug 2019, 19:36

Wel wat overdreven een IC goed voor 1,5A die nauwelijks 2mA moet leveren :-$


Scheelt weer een koelblok.......... :mrgreen:

Nog even waarschuwen.Dit ding kan flinke spanningssprongen maken aan de uitgang, vooral bij in- en uit-schakelen.


Mute schakeling inbouwen dus :-k

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13393
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor Ah!buis » wo 21 aug 2019, 20:08

democles schreef:
Nog even waarschuwen.Dit ding kan flinke spanningssprongen maken aan de uitgang, vooral bij in- en uit-schakelen.


Mute schakeling inbouwen dus :-k
Of zoiets tussen uit en massa.
bip-zener.png

Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6419
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor Bert61 » wo 21 aug 2019, 22:06

Moet er tussen de Zener geen weerstand ?
Of is de stroom ergens door begrenst Anne
shit draadje vergeten :oops:

MarcelvdG
Berichten: 708
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor MarcelvdG » wo 21 aug 2019, 22:17

democles schreef:
Wel wat overdreven een IC goed voor 1,5A die nauwelijks 2mA moet leveren :-$


Scheelt weer een koelblok.......... :mrgreen:


Een LM337 heeft een minimale belastingsstroom van 10 mA als ik het me goed herinner. Als je het tegenkoppelnetwerk van de LM337 voldoende laagohmig maakt, kan dat de overige 8 mA trekken.

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4085
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor democles » wo 21 aug 2019, 22:25

Heel toevallig zat ik dat net op te zoeken,bedankt Marcel. :lol:

Misschien een LED op de uitgang plaatsen?

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13393
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor Ah!buis » wo 21 aug 2019, 22:51

democles schreef:Heel toevallig zat ik dat net op te zoeken,bedankt Marcel. :lol:

Misschien een LED op de uitgang plaatsen?
Of 120Ω en 3k3, trekt 10mA. Trouwens die 10mA is wel in het allerslechtste geval.
Wat die zener betreft hoeft Bert zich geen zorgen te maken, de uitgang heeft vanzelf een weerstand.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4085
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor democles » wo 21 aug 2019, 22:58

Oke Anne.

Had zoiets bedacht.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6419
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor Bert61 » wo 21 aug 2019, 23:03

Ah!buis schreef:
democles schreef:Heel toevallig zat ik dat net op te zoeken,bedankt Marcel. :lol:

Misschien een LED op de uitgang plaatsen?
Of 120Ω en 3k3, trekt 10mA. Trouwens die 10mA is wel in het allerslechtste geval.
Wat die zener betreft hoeft Bert zich geen zorgen te maken, de uitgang heeft vanzelf een weerstand.
Anne

Gelukkig Kan ik weer slapen :D
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4085
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor democles » wo 21 aug 2019, 23:35

En dit voor de bias printjes (3x4cm 2x)

6V6 bias automaat.JPG


En dit voor de gloei voeding. (x2)

salas L-pad 6,3v.JPG


L-Adapter schematic.png


En de uiteindelijke voeding.

voeding.jpg


En dan nog 2x Salas HV2 shunt voedingen. (of 1,als die het kan trekken :? )

Salas HV2.jpg


hv.JPG
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13393
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor Ah!buis » do 22 aug 2019, 10:14

Hoe vreselijk is dit alles :shock: :lol:
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4085
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor democles » do 22 aug 2019, 12:38

Ja vreselijk :rofl:

Zie wel hoe ver ik kom,zal onderweg nog wel wat tegen komen :lol:

Gebruikersavatar
VintageHarry
Berichten: 1109
Lid geworden op: ma 27 okt 2014, 11:41
Locatie: Bij Arnhem

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor VintageHarry » do 22 aug 2019, 13:29

Ik wist niet dat er zoveel kwam kijken bij een "simpel" voorversterkertje met 1 buis :o Wel leerzaam!

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4085
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor democles » vr 23 aug 2019, 14:27

Ah!buis schreef:
democles schreef:
Nog even waarschuwen.Dit ding kan flinke spanningssprongen maken aan de uitgang, vooral bij in- en uit-schakelen.


Mute schakeling inbouwen dus :-k
Of zoiets tussen uit en massa. bip-zener.png
Anne


bip-zener.png


Anne ik lees dat een enkele TVS diode van 5V over de uitgang hetzelfde effect heeft,klopt dat?

TVS diode.jpg


Printjes gefabriekt. :D

DSC07434.JPG
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13393
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor Ah!buis » vr 23 aug 2019, 19:02

democles schreef:Anne ik lees dat een enkele TVS diode van 5V over de uitgang hetzelfde effect heeft,klopt dat?
Klopt, kan ook, wel 6V als je 't zelfde wil (2x 0,6 + 4,7).
Maar ja wie heeft zo'n ding liggen, een paar (twee paar :oops: ) diodes en een zener is wel meer gangbaar spul.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6419
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor Bert61 » vr 23 aug 2019, 21:09

Ziet er weer super uit Demo :goeie:
shit draadje vergeten :oops:

MarcelvdG
Berichten: 708
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor MarcelvdG » vr 23 aug 2019, 23:43

Je zou ook nog twee Zeners in antiserie kunnen zetten als je het aantal onderdelen wilt beperken.


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 1 gast